Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 33

• 37 892
  • 766
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Вода между 100 и 150 лв на метър - минимум 25 метра ви трябват. С помпите -минимум 5бона. По-големия проблем са ви тока и канала. Там може и 20-30к да отидат.Пазарът ще се промени много - търсете чисто Упи, най-добре с парити за ток и вода

# 601
страхувам се, че въпреки привидно близките диреци или жици,мога да се озова в ситуация, която бях чела тук, че се е случила на друг съфорумец ,мощността нямало да бъде достатъчна, и хайде нов трафопост-майка си и баща си.Дали ако ида сега, като едно лице, което е никое спрямо парцела, та ако отида в енергото и ги питам,ще ми дадат ли информация

# 602
  • София
Проучването струва доста пари и се прави от собственика. И в повечето случаи за парцела извън крайната точка на линията отговорът е, че "няма мощност".
А ако се стигне до нов трафопост - бягайте далеч

# 603
Pepermint, много сериозно трябва да проучиш нещата. В общината би трябвало да ти кажат дали имотът е в регулация. В сайта на общината трябва да има публикувани плановете, които са публични, така че ако се оправяш добре можеш и сама да провериш дали е в регулация. Друг е въпросът, ако е преотредена земеделска земя. Има вероятност да е изтекъл срокът на МЗ и да се минава наново част от процедурата за преотреждане, вкл.плащане на такси. Това можете да си проверите в съответната служба "Земеделие". Има също така /макар и малка/ вероятност земята въобще да не е била преотреждана, въпреки нещата, които са написани в скицата от Кадастъра. За вода и ток - там нещата могат да станат сложни и много скъпи. Подхождай изключително предпазливо към такъв имот!

# 604
Доколкото успявам да си направя някакви генерални изводи, купуването на парцела е таралеж в гащите и гадаене с кристална топка, по отношение на Енергото и ВиК, без намесата на сегашния собственик, който щом досега не го е направил,вероятно за да не дава излишни разходи, то е малко вероятно да го направи и сега...много ме е яд, че агентката на всичките ми въпроси, които задавах именно по присъединяването към инфраструктурата, направо подхождаше с насмешка-...ама ей къде ви е стълба, ама ей къде са последните къщи, и аз като последна глупачка се червя, че я питам такива срамни въпроси....Благодаря за помощта, ако някой се вклчи с още съвети, ще съм благодарна, поне ще направя някакво резюме на разумните критерии за търсене.

# 605
Имам познат, който купи имот със стълб за да избегне усложнения с Енергото. Ами не успя - караха го да прави трафопост, при това с изисквания да е в неговия имот до пътя, да има ивици около него за обход и не помня още какво... Според мен в Енергото никой нищо няма да ти каже не само защото не собственик, а за да кажат трябва преди това да подадеш заявление за становище за присъединяване /ако не се лъжа така се казваше/, като заявиш конкретни мощности и платиш съответната такса...

# 606
  • София
И даваш безвъзмезно земята под трафопоста на енергото, спазваш немалкия сервитут, не само странично, но и отгоре,търпиш въздействието на огромен магнит в близост, а на всичко отгоре плащаш всичкото това и чакаш някой да ти го плати по оценка в далечното бъдеще

# 607
Преди време имаше репортаж по телевизията за подобен случай на собственик, който за включване към енергото на имот извън регулация на не голямо разстояние от поедната къща също негова са му поискали такса в размер на 20 000 лв. За сондажите също са дълги и сложни процедурите в Басейнова дирекция за издаване на разрешителни. Аз не бих рискувала с такъв имот, колкото и да е ниска цената му. Ако няма одобрен ПУП, също те чака процедура от поне 6 месеца. После виза за проектиране и едва тогава се подават заявление за проучване за свободни мощности за ток. Може да ти отнеме много време година - две и доста средства, за да стартираш проектирането.

# 608
На нас ни искат 300 лв за движение на документите по различните актове и документи от една надзорна фирма. Ние сме от провинцията.

# 609
  • Велико Търново
На нас ни искат 300 лв за движение на документите по различните актове и документи от една надзорна фирма. Ние сме от провинцията.
Добре ви е цената за надзор. Не нас ни беше 1000, в същия град сме Simple Smile

# 610
Благодаря за отговорите. Мисля, че след като са въвели задължителен независим строителен надзор, надзорните фирми са полудели. Днес ми дадоха оферти от 3хил. до 4,5 хил. за надзор за къща 240 кв.м. Изумена съм. Продължавам търсенето.
Проблемът не е в парите, които искат, а в работата която вършат.
При нас надзора реално го правят нашите проектанти. От фирмата за надзор освен да попълват разни протоколи (т.е. секретарска работа) нищо друго не правят. Даже не знаят кога кой протокол трябва да се носи в общината.
Аз си подготвях реално нещата за акт 2 и акт 3...
Поредното нещо, което се прави проформа в БГ!
Скрит текст:
Нелина мерси за таблиците - явно КОП-а е по-голям когато се загрява водата от 5 до 35 градуса, отколкото о 5 до 45 Simple Smile
Точно от там се получава запас на мощност и мощността ,отнесена към консумацията ,дава COP.
Всъщност при -15 COP , на въздушната термопомпа е като на каналните климатици,на които се спрях.Естествено комфортът на водното отопление е различен,но прекарването на тръбите  с всички консумативи и монтажът, и цената на самите  климатици стъпи на 9хил.лв за 250м2 къща.
Давам просто идея,на някой ,който не разполага с бюджет за инсталиране на термопомпа,но се нуждае от отопление и охлаждане.

Едната тръба е за климатика ,а другата за  централната вентилация.Цената включва и вентилиращите тръби,но без труд,защото сами си ги правихме.Платихме само за монтаж на самите климатици.
nelina_london, вие рекуператор ли ще слагате? Може ли да споделиш каква марка - може и на лични? Трудна ли е технологията за снаждането на тръбите за въздухопровода?

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 14:19 от AnMary

# 611
  • София/Варна
nellytan1 аз знам какво правят и за това се възмущавам. Ясно ми е,че плащат някакъв лиценз, плащат застраховка и имат някакви други разходи. Аз съм конструктор и за всичките години в които ходя на авторски надзор само на 2 обекта съм видяла колега от надзорната фирма да идва и да гледа.
Но тези бесни цифри които искат направо ме потресоха и то след като съм им "колега" и сме "работили" по други обекти заедно.

Последна редакция: чт, 19 мар 2020, 12:01 от Gerundiq

# 612
И аз с въпрос към Zori4.
Предполагам дървените стени са изолирани с вата.Каква и колко е изолацията на тавана?
Звучи чудесно-дървена конструкция,без термомостове.
Пода е с 40 см стериопер/ този розовият/ след това има технически шперплат, като основа върху която се реди ламината.
Стените са с вата и къщата е измазана с минерална мазилка, а под нея има 5 см стериопор. Под покрива има 40 см вата.

# 613
  • Пловдив
Уау ,zori,40 см фибран на пода и подобаваща изолация навсякъде  Hands Clap
Мистерията с 2та тона пелети е разбулена Simple Smile

nellytan,да с рекуператор сме.Още не влезнал в действие.
Проектът за вентилация бе направен още на ниво проект къща от ОВК проектанта.
Тогава заложихме Brink Renovent 300 с нагревател.
Пустите холандци ги чаках 3 месеца да ми отговорят колко е доставката от там,и докато се натуткат избрах Zehnder Comfoair Q350 .Него си го купих директно от Англия.Иначе в България имат представител,цените вероятно порядъчно по-високи.
Инсталацията беше много лесна,като се следва чертежа.
За Рекуператора е важно да има бай пас(за летен режим),датчик за влага и нагревател за зимата.
Тръбите (ползвахме спироканали) се снаждат лесно-с готови нипели.Трябва ви само винтовер с рапидки и алуминиево фолио.
Ако ,обаче имате таван,където да разположите инсталацията,може да е още по-лесно с гъвкави въздуховоди.
Ако имаш въпроси,само пиши на лични.Мога да ти пусна снимки с обяснения.

# 614
Около 150 лева е таксата в ЧЕЗ, за да ви кажат има или няма мощност на имота.

Общи условия

Активация на акаунт