Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 33

• 38 327
  • 766
  •   1
Отговори
# 570
  • sofia
Chianа,според мен,каквато и оптимизация да се направи едва ли ще доведе до разлика над 50лв.
Да,термопомпите си спрягат като синоним на икономично отопление,но за мен са с минимална разлика спрямо климатик,газ или пелети.Плюс е възможността за охлаждане.
Това е точно така. Отоплението с термопомпата излиза, колкото когато бяхме на твърдо... без хамалогията, естествено.
В нас от три дни бяхме спрели отоплението, чак снощи пуснах термопомпата. Поддържаме около 20 градуса в помещенията, на нивото на раменете са ни термометрите (във всяка стая имаме, не питайте защо Joy).
На западните стаи имаме големи прозорци, като напече става 25 градуса. Хубавото е, че има дървета пред тях и лятото е ок и без климатик.

# 571
Веси, вашата термопомпа не беше ли със сондажна вода или греша? Питам, защото съм чула, че тези помпи са по-икономични, т.к. подземните води са с по-висок градус от чешмяната вода и респективно помпата по-бързо и с по-малко ел. енергия загрява водата в системата до зададената температура.

# 572
  • sofia
Сондаж е, да. Т на водата варира, но е около 9-12 градуса. Колко ще се извлече от тази Т, зависи от самата термопомпа. Значение за разхода има и самата инсталация, как е изградена, оразмерена и пр.
Стефан беше обяснил много добре няколко страници назад.

# 573
  • Пловдив
На мен пък,ми попадна една таблица за КОП на термопомпа въздух-вода.
Очаквано,показателите с подово отопление са по-добри,отколкото с конвектори.Новото за мен беше,че  при ниски температури в COPовете разликата достигаше близо единица.
От друга страна пък,подовото е по-инертно,а конвекторите са по-добри в охлаждането.

# 574
  • София
Това е доста интерсно как излъчвателя на енергия променя КПД-то на производителя. Аз не разбирам къде се губи енергията межди подовото и конвекторите - все пак за произвеждането на единица мощност на изхода има вече вложена енергия.  Това е ново за мен, щеше да е полезно да го знаем и вместо конвектори да сме сложили подове поне по коридорите...

# 575
Фирмата, която ни направи проекта, също ни информира, че с подово отопление си постига по-голама ефективност, точно защото топлината излиза от голяма площ и се усеща по-топло, дори при заложена температура 18 градуса. Т.е. помпата работи по-малко и по-рядко включва. При подово обаче няма как да имаш и охлаждане и става така, че трябва да сложиш и конвиктори и подово, което адски оскъпява инсталацията. При нас не се налага да ползваме охлаждане, защото и в най-горещите летни дни не става толкова топло вътре в помещенията, а вечер се спи с дебела завивка.
За това още не сме решили дали да сме с подово или с ковнвектори. Дали в едните помещения ще е подово, а в други конвектори, ще решим на по-късен етап. Дори още обмисляме дали да правим термопомпа или да си сложим климатици и камина в хола. Камина така или иначе ще има. От двуга фирма също ни потвърдиха, че с подово е по-икономично и по-ефективно, но пък самата инсталация се оскъпява, заради многото метри тръби.

# 576
  • София
Ние за 3 години в Рударци никога не сме пускали охлаждане. Абсолщтбо безсмислено е. Лятото дори става студено на отворени прозорци.

# 577
  • sofia
Това е доста интерсно как излъчвателя на енергия променя КПД-то на производителя. Аз не разбирам къде се губи енергията межди подовото и конвекторите - все пак за произвеждането на единица мощност на изхода има вече вложена енергия.  Това е ново за мен, щеше да е полезно да го знаем и вместо конвектори да сме сложили подове поне по коридорите...
Не се променя КПД-то и не се губи енергия. Чисто физиологичното усещане за топлина и комфорт е различно. При подовото е равномерно за цялото помещение и идва отдолу, при конвектори и радиатори идва от определено място и няма как да се разпространи равномерно. Съответно им трябва повече енергия, за да се достигне желания комфорт в помещението....това е моето лаическо обяснение...сигурно има и физично, ама не го знам Smile

Пред нас изобщо не стоеше въпроса за избор на конвектори, защото преди 10-12 години цените им бяха умопомрачителни. Сложихме подово и радиатори.

# 578
Моето подово ще има функция за изстудяване. Не знам до колко ще е ефективно...
Би било интересно да споделите кои марки на термопомпи и подово сте избрали.
Аз се чудя дали да е Vaillant с подово Saunier Duval, Bosch Junkers с подово Rehau.

# 579
Аз съм с пелетен котел, топля 180 кв постоянно, обичаме да ни е топличко и като цяло в нормален сезон харчим около 2 тона пелети. И бойлерът, който е 150л е вързан към котела. Хамалогията не е голяма.

# 580
Ние за 3 години в Рударци никога не сме пускали охлаждане. Абсолщтбо безсмислено е. Лятото дори става студено на отворени прозорци.
В различните райони е различно. Аз съм в долната и слънчева част на Драгалевци и къщата гледа на юг съответветно като те напече слънцето от рано сутринта няма как да се мине без охлаждане.

# 581
180 квадрата и бойлер с 2 тона?

Това, ако е къща, значи е много енергоефективна, и инсталацията е грамотно направена и котела Ви е от висок клас.
Поздравления, ако е така, впечатляващо.

# 582
Моето подово ще има функция за изстудяване. Не знам до колко ще е ефективно...
Би било интересно да споделите кои марки на термопомпи и подово сте избрали.
Аз се чудя дали да е Vaillant с подово Saunier Duval, Bosch Junkers с подово Rehau.

Не съм запозната точно кой вид термопомпа ще се поставя и с каква мощност. Мисле, че беше около 5 kw.
Поне за сега сме се насочили към представители на тази фирма и проекта те ни го правиха.
Може и към други да се насочим.

https://www.viessmann.bg/bg/Vitocal.html?gclid=Cj0KCQjw6sHzBRCbA … KnpQaAmbvEALw_wcB

# 583
  • Пловдив
Трябваше да пусна таблицата ,но се отнесох.
Това,което разбрах е,че консумираната мощност не се различава кой знае колко,но отдаваната е различна и от там идва разликата в COP.Колкото по-мощна е ТП,толкова по-осезаемо.
Ето

# 584
180 квадрата и бойлер с 2 тона?

Това, ако е къща, значи е много енергоефективна, и инсталацията е грамотно направена и котела Ви е от висок клас.
Поздравления, ако е така, впечатляващо.

Да къща е, от така наречените сглобяеми или дървени. Нашата е изцяло с дървена конструкция, без метални колони. Пода е с 40 см изолация, къщата е много добре изработена и много топла. Доволни сме от цялостното изпълнение.

Общи условия

Активация на акаунт