Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 33

• 38 338
  • 766
  •   1
Отговори
# 585
  • София
2 тона за цяла зима? От 20.10 до 31.03 ???
Това прави по 10кг на ден...
Какъв сертификат за пасивност имате?

# 586
180 квадрата и бойлер с 2 тона?

Това, ако е къща, значи е много енергоефективна, и инсталацията е грамотно направена и котела Ви е от висок клас.
Поздравления, ако е така, впечатляващо.

Да къща е, от така наречените сглобяеми или дървени. Нашата е изцяло с дървена конструкция, без метални колони. Пода е с 40 см изолация, къщата е много добре изработена и много топла. Доволни сме от цялостното изпълнение.
Уау, какво включва тази 40 см изолация на пода? Може ли да споделиш фирмата за сгл. къщи!  Може и на ЛС.

# 587
  • Пловдив
И аз с въпрос към Zori4.
Предполагам дървените стени са изолирани с вата.Каква и колко е изолацията на тавана?
Звучи чудесно-дървена конструкция,без термомостове.

# 588
Моето подово ще има функция за изстудяване. Не знам до колко ще е ефективно...
Би било интересно да споделите кои марки на термопомпи и подово сте избрали.
Аз се чудя дали да е Vaillant с подово Saunier Duval, Bosch Junkers с подово Rehau.

Моля обяснете как подовото ще работи в режим на изстудяване ?

# 589
  • Пловдив
Е,те от Rehau,дават тръбите и за охлаждане,но не съм чула някой да е останал доволен.
На теория става,но започва борба с влагата,чела съм ,че често се появява и конденз по пода.
Ако все пак си е навила на пръста,защото като типичен женски представител,знам какво е да се тупне с краче,трябва да се ивестира във вентилация.Но ,все пак,системата си е проблемна откъм експлоатация.

# 590
  • sofia
Много ясно, че ще кондезира влага по пода. В тръбите тече студена вода, това е охлаждане с подово...

# 591
  • София
Над хиляда лева ни струваше единствено прокарването на тръби за отводняване на фенкойлите. И както писах по-горе - не го използваме.
Нелина мерси за таблиците - явно КОП-а е по-голям когато се загрява водата от 5 до 35 градуса, отколкото о 5 до 45 Simple Smile

# 592
  • Пловдив
Нелина мерси за таблиците - явно КОП-а е по-голям когато се загрява водата от 5 до 35 градуса, отколкото о 5 до 45 Simple Smile
Точно от там се получава запас на мощност и мощността ,отнесена към консумацията ,дава COP.
Всъщност при -15 COP , на въздушната термопомпа е като на каналните климатици,на които се спрях.Естествено комфортът на водното отопление е различен,но прекарването на тръбите  с всички консумативи и монтажът, и цената на самите  климатици стъпи на 9хил.лв за 250м2 къща.
Давам просто идея,на някой ,който не разполага с бюджет за инсталиране на термопомпа,но се нуждае от отопление и охлаждане.

Едната тръба е за климатика ,а другата за  централната вентилация.Цената включва и вентилиращите тръби,но без труд,защото сами си ги правихме.Платихме само за монтаж на самите климатици.

# 593
  • София/Варна
Здравейте, някой може ли да сподели колко му иска надзора по време на строителсвото до акт 15

# 594
  • Пловдив
Разбрали сме се за 1000лв с надзорната фирма,само за движене на документацията.Без физически надзор на обекта.Ние сме по старите наредби,в кжито надзора не е задължителен.

# 595
  • Пловдив
Ние също сме по старите наредби и нямаме надзор, но имаме уговорка със строителния инженер по проекта да движи документите и "приемаше" арматурата за 250 лв. Понякога идваше на обекта, но по-често със снимки по Вайбър. Още сме на груб строеж и не сме плащали до сега.

# 596
  • София/Варна
Благодаря за отговорите. Мисля, че след като са въвели задължителен независим строителен надзор, надзорните фирми са полудели. Днес ми дадоха оферти от 3хил. до 4,5 хил. за надзор за къща 240 кв.м. Изумена съм. Продължавам търсенето.

# 597
Скрит текст:
Моето подово ще има функция за изстудяване. Не знам до колко ще е ефективно...
Би било интересно да споделите кои марки на термопомпи и подово сте избрали.
Аз се чудя дали да е Vaillant с подово Saunier Duval, Bosch Junkers с подово Rehau.

Моля обяснете как подовото ще работи в режим на изстудяване ?
Xy6aBTaTKo, двата производителя, които споменах, предлагат функцията за изстудяване на подовото като помощ към система от fаn coils. Казват, че е хубаво водата из тръбите да циркулира постоянно, за да не се събира плесен. Това е един от начините да циркулира през лятото, другата е да се оставят няколко кръга "отворени" при инсталацията. За влагата препоръчват настилка от гранитогрес, плочки, т.н и под нея дренаж от типа Дитра на Schlutter (има и по-евтини варианти).
В моя проект функцията за изстудяване идва по дифолт, и в моите ширини нямаме особена нужда от охлаждане, но определено циркулирането на водата ни интересуваше много.
Скрит текст:
Не съм запозната точно кой вид термопомпа ще се поставя и с каква мощност. Мисле, че беше около 5 kw.
Поне за сега сме се насочили към представители на тази фирма и проекта те ни го правиха.
Може и към други да се насочим.

https://www.viessmann.bg/bg/Vitocal.html?gclid=Cj0KCQjw6sHzBRCbA … KnpQaAmbvEALw_wcB
fatalina, добри впечатления имам на теория, но при мен нямат сервиз и се отказах да искам проект. Колко кв.м ще отопляваш?

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 14:14 от AnMary

# 598
[/spoiler]

fatalina, добри впечатления имам на теория, но при мен нямат сервиз и се отказах да искам проект. Колко кв.м ще отопляваш?
[/quote]
Две отделни сгради - общо 131 кв. м.

# 599
здравейте, имам нужда от малко помощ от знаещите, във връзка с парцел на село, който доскоро е бил земеделска земя, със сменен статут, по мнението на брокерка, която ми го предлага...Първо, какви документи следва да изискам от брокерката, за да съм сигурна какъв е статута на парцела?Поисках и скици, тя ми предложи една, начертана на лист а 4, явно пречертавана от някаква друга скица, на тази скица бяха отбелязани две нови къщи ,съществуващи, след това залепен до тях е големия парцел, разделен на три, като се продава третия, най-навътре в къра, което не ме притеснява, защото селото и съседното му се разрастват и вероятно ще се обединят в един момент.Но това листче, само с номерче написано на ръка на мен не ми е достатъчно.Дали в общината, в която се намира селото, ще ми дадат информация за парцела на база на този номер или ще ми откажат , тъй като не съм собственик на имота.Второ, многократно я питах, дали е упи или пи,тя многократно ми повтаряще че е упи, гледайки екрана на телефона си, където явно беше снимано описание на имота, аз мярнах там само да пише поземлен имот,също така,, брокерката каза, че пътя си е частен, да не очакваме нищо от общината, което пак ме навежда, че всъщност не е в регулация.Това, че ме лъже , не ме радва много, но хайде, да се направим, че не е от толкова голяямо значение упи ли е или само пи, беше променен статута по предназначението на парцела, това пак го МЯРНАХ, надничайки в телефона и,и новото предназначение бе за жилищно строителство до 10 м и т.н.Разбра се, че ток няма, тук въпроса ми е, да речем, от последната нова къща, до третия парцел, който е обект на този разговор, са около 45 метра.Скъпо ли ще е прекарването на ток и има ли опасност да попадна в някаква неприятна хипотеза от Енергото.Също се разбра, че новопостроената къща е на хидрофор, демек в парцелите няма и чиста вода.Тук за прокарването на вода какви ще са вариантите?До улицата с вода са към 65-70 метра, а биенето на сонда грубо какви пари може да ни коства?Равнинно село е, ако има значение.За канализация не може и да се говори,поне засега, някъде на 100-150 м. може би има, не съм напълно сигурна...Въпроса ми е, ако прокарването на ток и вода не са някакъв непреодолим проблем, повод ли е за притеснение, че е само ПИ,но със сменен статут или само главоболия ще си навлека с този парцел?

Общи условия

Активация на акаунт