Базедова болест - Тема 9

• 19 019
  • 758
  •   1
Отговори
# 60
Моят доктор ми беше казал , че като вкараме фт4 в норма, тсх- то да не го мисля, че варирало лесно. Ама и аз незнам вече. Обаче исках да кажа на irena13 - спокойно. Аз се лекувах само около 6-7 месеца, като тсх почти през цялото време беше 0 и изведнъж последния месец скочи на 30. Нещо такова беше. Почнах да забравям. И ми спря лечението.Вече около 4 месеца не пия лекарства, а и аз бях чела че година и половина даже две се пият. Последно правих контрола преди месец и половина и беше ок. Различни организми, различно реагират на лекарствата, така че може би е възможно и по-кратко лечение. Дано.

# 61
  • София
Но нормално ли е да варира така рязко тсх за 40 дни - от 5 на 1.66 и после пак почти 5. При едно и също лечение?

# 62
Аз идвам за отчет!Благодаря ви за отговорите!Аз правя ин-вотро и миналата година хванахме тсх припървият опит,че е ниско.Преди това съм ги следяла и нямаше проблеми.Следях се редовно,но не предприемаха лечение,защото фт3 и фт4 бяха в норма.Правих след това още два опита в Турция,даже на последният си пиех метизола.Снощи се прибрах от София от прегледа при следящият ме ендо,Днес много бързах за болницата ,за да хвана лекаря ,защото тръгнах от Несебър.Днес е и дата ми на менструация.Казах на мъжа ми преди да влезем в болницата да купи един тест за бременност и докато чаках доктора отскочих до wc-то.ТЕСТА БЕШЕ КАТЕГОРИЧНО ПОЛОЖИТЕЛЕН!И нещата са се случили напълно естествено!Цялата треперех.Др.Начев каза ,че има 2 вариянта или да продължа с пропицил и Лтирокс,но има шанс за уврвждане на плода 7към 1000.И другият вариант да не пия ,защото има хормонална толерантност и може ясичко да се нареди,каза ,че трябва да избера .Каза,че ако аз съм му жена и това е неговото дете ще избере категорично вторият,който пък за мен е по-кофти,защото ако пак изпадна в хипер  и ми се отразява и на сърцето ще трябва в трети месец да ме започнат с доста високи дози.Аз естественно избрах вторият.И ще се молим всичко дансе намести
В момента съм с ТСХ 4,960
ФТ3 4.52 реф.3.20-6.80
Фт4 12.40 реф.12-22
Тат -отр.
Мат-39 реф под 34
Трак 2.07 реф под 1.75

Последна редакция: чт, 12 дек 2019, 18:48 от Irena13

# 63
Честито irena , най-хубавата новина. Правилно си избрала втория вариант. Не го мисли сега дали ще изпаднеш в хипер или не. Всичко ще се подреди с времето.
Aurora, незнам дали е нормално, но при мен беше на големи подскоци. Когато скочи от 0 на 29 и нещо, почти 30, на следващата контрола само след месец беше 13. И това при горна референтна около 5. Чак след месец още слезе. А ендото все ми казваше да не си давам излишно парите да изследвам тсх. Достатъчно било фт4 и важното било че фт4 е в норма. Чувстваш ли се добре? То все има нещо да тормози като симптоми, но ако не се чувстваш добре говори с твоя лекар , за да се успокоиш.
Аз пак съм на вълна нощни изпотявания. Точно миналата зима в хипера бях така. Навън студено, на мен все ми е горещо, ще видим какво ще излезе.

# 64
Притеснява ме ,че ТРАК все още е малко над граница 2 при норма до 1.75
Искам да попитем Marelenda,защото разбира доста
Антителата ТРАК ли провокират тсх да пада?
Защото при мен около една година Тсх беше ниско и чак тогава ТРАК скочиха малко над граница

# 65
Здравейте и от мен ще бъда кратък.
При мен нещата са вариращи с колита.
3-4 дена съм добре. След това айде пак отново започва с проблемите стомахът.
И ето какво забелязах след 3- ходения до тоалетната както ми беше топло изведнъш ми стана обратното студено а, краката лед отделно, че ми стана студено. Каква промяна само.  След като краката ми станаха ледени се започна и с лекото препикване. Не знам какво да кажа и преди ми се е, случвало подобно нещо но,мина време от тогава може би 10- 11 месеца. Явно дължа тези симптоми на жлезата. Това е което имам да споделя с вас. Общо взето понякога тази щитовидна ме изумява с тези неприятни симптоми.Отделно, че чувствах организма си някак по - бърз.

# 66
Ирена, браво, довери се на Начев и се успокой!  Тсх много лесно варира. Лека и безпроблемна бременност!

# 67
Ирена, първо да ти честитя и да ти пожелая възможно най-леката и безпроблемна бременност и всичко да протече гладко Simple Smile

Относно запитването ти, не мога да отговоря категорично.
Това което проф. Пандев ми каза преди години, малко ми избледня като спомени. То и тогава не го разбрах много, много, но нещо от рода на, че при нормални хормони Т4 и Т3, гледахме ТСХ и ТРАК, следователно потънало ТСХ 0,008 и ТРАК над 6 и това което ми каза, прозвуча на нещо подобно на: Не можем категорично да кажем тоя повишен ТРАК дали са антителата или ТСХ, защото имат еднакви рецептори.
Така зададен въпросът ти, дали ТРАК провокира потискането на ТСХ, аз го разбирам, че да.
Антитела срещу рецептора на тиреоид-стимулиращия хормон (ТСХ) – TSH-R-Ab, изписващи се още като ТРАК.
Но пък има тиреотоксикози с потиснат ТСХ и без повишени антитела ТРАК.

Цитат
От патогенетично значение при Базедовата болест са ТРАК, които се характеризират с висок афинитет на свързване с ТСХ- рецептора. Те реализират своя ефект по същия механизъм, подобно на ТСХ, като стимулират жлезата, но за разлика от естествения механизъм, тук има неконтролируемо производство на хормони, водещо до хипертиреоидизъм.

Относно предложението на доктор Начев, дано изборът ти е правилен.
Не смея да давам никакви съвети, когато се касае за бременност. За себе си е друго, за непознат съвсем различно. Ще си спестя коментарите.

Пожелавам ти всичко да е безпроблемно. Не са малко хората, които са изпаднали в ремисия, докато са били бременни. Пожелавам ти да си от тях.

Аурора, ей така ходи като гламаво ТСХ. Както е 29, така за месец отива и в нулата. Шантава работа.
Може да си пипнеш малко дозата и да проследиш след месец.

# 68
Днес го изследвах в нашата лаборатория където и преди месец го изследвах ,тогава беше 2.91
Днес е
 :
Моля се и се надявам всичко да е наред🥰❤ще се следя на 3 седмици пък дано всичко е наред.Моята ендо ми каза вчера,че жлезата се е успокойла и трак е започнал да пада,и всичко ще се нареди.Да се надяваме ...

# 69
  • София
Здравейте,

Семейната лична лекарка преустановява да работи в София от Нова година ,и сега търся
нов личен лекар, някой да ми препоръча такъв в София?

# 70
Здравейте!Минавам да се отчета!След като спряхме метизола преди 10тина дни изследвах хормоните преди 9 дни тсх 4.90 фт4 12
Сега след девет дни без хапчето и с наличието на бременността тсх 0.19,фт4 18
Засега мисля ,че е добре,дано фт4 не се покачва повече

# 71
Брей, как за 9 дни ще падне толкова това ТСХ?!?!

# 72
Брей, как за 9 дни ще падне толкова това ТСХ?!?!
Ей на!Хем с едно хапче бях метизол от 40 дни,явно от спирането и бременността

# 73
Здравейте и от мен ще бъда кратък.
Тепърва започвам да разучавам някои неща за разделното хранене и т.н.
Макар,че досега не намерих кой знае каква информация.
Една седмица бях добре със стомаха така да кажем.
И ето че, пак нещата се разбутаха.
Стреса също играе роля да знам особено като не пия Тирозол.
Някак си нещата са по-други има разлики които се усещат.
 Пробиотика не ми върши кой знае каква работа.
Бих казал почти никаква подържа там нещо все пак.
Някой беше споменал за така наречените медицински дъвки преди време.
На вас помагали са ви при колит и други стомашни проблеми?
Обмислям да си взема,че с тоя колит не може да се кара така..
И как са при вас нещата с въпросния колит ?
Оставям два линка към въпросните медицински дъвки.
Първия е Мастикс 10- грама не знам дали би ми свършил работа.
Втория линк е Мастиха от Хиос. Общо взето се чудя с кое да започна.
Опит с такова чудо нямам и никога не съм приемал.
Ще се радвам да чуя някое мнение.
https://apteka.framar.bg/13000455/%D0%BC%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8 … -10-%D0%B3%D1%80-
https://sopharmacy.bg/power-of-nature-mastic-chios-20tabs.html

# 74
На мен ми помагат. И от двете съм доволна, с превес към Мастихата от Хиос, защото е в удобна разтворима форма и при стомашни болки ми повлиява много бързо. Другата Мастикс при дъвчене на зрънце, две, след хранене, ако имам някакви киселини, дискомфорт - усеща се облекчение.
От многогодишен опит ти препоръчвам да си вземеш една Мастиха от Хиос и да си изпиеш една опаковка по 1 таблетка на ден. Ако имаш силни болки, може и по 2 таблетки на ден. Препоръчвам ти да я пиеш след хранене и ако ще пиеш една таблетка, пий я вечерта, след последната вечеря.
И двете мастихи ги препоръчват при всякакви стомашни и чревни проблеми Хубаво е сезонно да се прави един едномесечен курс, или хайде да кажем, 20 дни, колкото са таблетките, особено пролет и есен, когато най-често имаме проблем.
От Мастикса си правих илач смесен с мед и зехтин за червата. Много добре ми повлия. Малко запек има, ама не е чак проблемен. 250 г мед се смесва с 250 мл зехтин и хубаво се разбърква сместа. Добавя се 10 грама мастикс стрита фино, разбърква се. Сместа се държи в хладилника и се приема по 1 ч.л. на гладно сутрин и вечер (или по веднъж при нужда). Взимаш сместа, докато свърши от бурканчето. Понякога зехтинът се отделя, но не е проблем. Поразбърква се малко, загребва се лъжичка и се изяжда. Помага.

Имаше едно Фалт Бейли, пак на същата фирма, като Мастихата от Хиос, но го спряха, за съжаление. Не знам причината. За червата беше екстра.

Общи условия

Активация на акаунт