Базедова болест - Тема 9

• 18 172
  • 758
  •   1
Отговори
# 645
  • Бургас
praskovka30, голяма прегръдка от мен!
Какви ти са стойностите на хормоните в момента?
Така е при хора с болна жлеза,ту са в хипо,ту в хиперфункция.
Много е за бой твоят лекар,изписал ти е конска доза Л Тироксин.
Дано сега те лекуват правилно!

# 646
Здравейте, след предозиране с Л - тироксин влезнах в тиреотоксикоза. В момента лежа в Майчин дом, в ендокринологоята. Приемам си от преди бета блокери и от 6 дена не съм на хормон. Имам нужда от подкрепа , благодаря.
Желая ти всичко да се оправи по-бързо и безболезнено!Жеая ти успех!!!От колко време не го беше изследвала и на каква доза си ,може ли да споделиш?

# 647
Преди месец се случи това, но още имам остатъчни симптоми. На тсх 7 бях на доза 100/125 , 12 деня след това ми стана много зле. Сега са ми в норма, но имам още симптоми от хипер.. тсх ми беше станал от 7 за 15 дена 0,1. Вчера пуснах изследване - в норма са , но тая тирео ми разбута всичко, приемам пропранолол- бета блокер.

# 648
  • Бургас
Пропранолол е хубаво лекарство,аз също го пия.
Предполагам,че щом са в норма хормоните,ще се оправиш до десетина дни.
Аз писах,че пия ден 100,ден 125 Л Тироксин.Бяха ми изписали само 125,но ми дойде много.Обаче аз съм без жлеза и спрях лекарството за 3 дни и се оправих.Сега редувам,но е висока доза и ми предизвиква сърцебиене и куп други неприятни симптоми.
Без жлеза също е зле,дебелея,стави ме болят,пак се потя много...Няма оправия...
Сега в Майчин дом с какво те лекуват?

# 649
Здравейте, отдавна не съм писала. Преди време ви споменах,че съм с базед от 11 години и никога не съм спирала лекарствата...на 30години съм.От около 4-5 год хормоните винаги са в норма...до сега жлезата не ми беше създавала кой знае какви проблеми. Всичко започна преди 1 месец.
Както си стоях спокойна ме обзе внезапно една паника, сърцебиене,треперене и задушаване...стигнах до спешното премериха ми кръвното беше 120/80,пулс 130,казаха паник атака и ме отпратиха.От там нататък всеки ден треперене,замайване,гадене,пулс 90-120,кръвно 100/70(по принцип съм с ниско кръвно 90/60,че и по ниско по някога,вечер кошмар лягам да спя,спи ми се адски много...и в момента в който ще заспя(най вече при издишване)сърцето туп,цялата подскачам и все едно дъха ми спира за секунди.Изтърпях 2 дена и не можах повече.Отидох при личната пълна кръвна картина,хормони,сър,crp,вит б12,желязо,магнезий....Всичко в норми.б12 беше 236,изписа ми methylcobalamin 1000 по 1т. Под езика дневно,от там ме изпрати на невролог(такава постоянна замаяност все едно съм на 3 ракий постоянно + гадене и липса на апетит)невролога ме изпрати на ямр със съмнения за проблеми с вестибуларен апарат. Ямр не показа нищо освен киста в синус с централен произход.от там ендокринолога ми изписа пропрснолола 20 мг по половинка сутрин и вечер и алора.От там 10 дена никакво подобрение...с пропрснолола пулс пак около 100,само че кръвното ми ставаше 80/70 ,от там невроложката каза на нервна основи и ми изписа клонарекс 1/4  сутрин и 1/2 вечер...добре от него поне спях...но всички симптоми си останаха...от там извадих 4 мъдреца и нещата малко се оправиха,отидох на кардиолог(даже на 2) прегледаха ме на ехо,екг казаха всичко е добре.Втория кардиолог ми сложи холтер 24 часа,като по време на холтера си пиех пропранолола,въпреки,че нямах ефект от него.Резултатите от холтер са
Сч уд/м 92,като в 51% ударите са били над 90,камерни общо 1157 1%,преждевременни 20,атипични 716,двойки 156,R в/у T 6,надкамерни общо 25,изолирани 21,двойки 2.Заключение синусов ритъм през целия запис,не се регистрират ритъмни и проводни нарушения. Каза ми да спирам пропранолола и да започна ивабенор 5 мг 2 пъти по 1 т.каза,че не е на нервна почва,а че всичко е от ЩЖ.(а невроложката,ме убеждава, че е на нервна почва и искаше да ми изпише и антидепресант ципралекс)аз не се съгласих да го пия.Спрях пропранолола    от един път,а не постепенно,така каза кардиолог,започнах да спирам и клонарекс постепенно...снощи не съм спала,а днес треперя цялата.Пуснах и витамин д беше 15..пия вигантол 20 000 по 3 капки на ден.Извинявам се,че стана малко дълго,но вече не знам какво да правя,опитвам се и да забременея.Някакви идеи какво друго да изследвам и да правя..в чудо се видях

# 650
Прасковке, прегръдки и от мен, бързо да се оправиш Hug
Как се чувстваш сега?

# 651
  • Бургас
Надежда Х,това,което описваш,си прилича на рецидив на базеда.
Аз бях след раждане с нормални хормони,но с оплаквания.И успяха да ме убедят,че имам следродилна депресия,наизписаха ми лексотан,антидепресанти... Не ми помогнаха много.Чак на седмия месец след раждането ТСХ ми падна много и се разбра какво е.
Не бях имала диагноза за ЩЖ преди това.Като студентка имах сърцебиене,диарии,казваха,че е от напрежение от изпитите,явно още от тогава съм имала заболяване,но защо да се сетят да ме изследват.

# 652
Прасковке, дано скоро се нормализират нещата и да си добре.

Надежда, каква доза тиреостатик пиеш и кои хормони ти изследваха? Ако можеш напиши стойностите. ТРАК пуснаха ли?

# 653
Надежда Х, всички проявления са от жлезата. Мен ме пращаха на невролог, кардиолог, пулмолог, психиатър, психолог.. Аз им казах, че съм клиничен психолог и че паник атаките отшумяат, не са постоянно.. Отидох само на кардиолог, защото знаех , че съм за бета блокер. С него си говорих, но няма ли читав ендокринолог - щитовидната дава цялата симптоматика - мускулни болки и си казваш - за ортопед или за нееролог съм, кръвното играе - от там си мислиш - леле за отоневролог съм, задух- пулмолог и тн..
Толкова пострадах от тези ендота..
Е майчин дом - мента, глог и валериан ти дават...
По едно време ми беше толкова зле, че ми се искаше поне една система с натриев хлорид или с глюкоза..
Всичкоооо е хормонии... и от надбъбречните се блъска адреналин и кортизол... и пак дават подобни симптоми...
Ендокринолог с душа търся хаха, който би се почерпил спокойно от дозите, които ми дава..
Единствено от Начев чух - да, предозирана си била от предния...
От другите слушах само - паник атака, умора. Крещяха ми, че съм за психиатър.. Аз полудях и викам - кадифена кожа, ситен тремор, редукция на килограми, задух, закъсняваща менсутриация, потене с неприятна миризма... това не е ли ендокринологичен проблем?!? Казах им - оправете ми жлезата първо, аз после ще си възстановявам психиката...
Като в психиатрията надрусат те с лекарства и това е ... !!!

# 654
Трак 0,80,тсх 0.77,фт4 19.92,фт3 4.88,пиех 1т метизол на ден,сега я увеличиха на 1 и половина.
Да ужасно е !и аз мисля,че паник атаката ще отмине,не е постоянно,а аз съм постоянно така от един месец,дори с клонарекс пак се чувствам така,пила съм го само 3 седмици в минимални дози,от 2 дена намалиха половинката вечер с четвъртинка искам да го спирам и имам чувството, че съм в ада...и преди треперех,ама сега нито крака ме държат,нито глава,нито сън...не го започвайте тоя клонарекс никога, добре че не започнах и ципралекс.за надбъбречна никога нищо не са ми казвали...какво се изследва там?Препоръчате нещо за успокоение,докато спирам  клонарекс,защото отказването от него ми докара постоянна огромна тревожност

Последна редакция: нд, 17 май 2020, 12:47 от Надежда Х

# 655
Дават си отражение и надбъбречните жлези много, в състояние на стрес каквото си е хипер - кортизола се покачва, кръвнаа захар, холестерола, адреналин, норадреналин.. тялото е под стрес - борба и бягство, пулса се покачва, потене, тремор..
Ментови неща мен лично ме успокояват, без стрес, хубави емоции, Валидола ми беше слаб, Мента, гоог и валериана ми беше като сокче ххаа.. Много търпение, спокойствие и чиТав и съвестен доктор!

# 656
  • Бургас
Надежда Х,нисичко е ТСХ.За моята ендо не трябва  да е под 1.Според нея около 2 до 2.5 е идеално.
За другите ако може,напиши референтните стойности,но ми се струва,че са към горна граница.

# 657
Фт3 е добре мисля,фт4 е на горна граница тя е 22,трак също мисля,че е добре,въпреки,че преди 1 година беше 0.30 сега е малко повече.Опитахме се да спрем метизола(това е след като получих всички симптоми)не преди това,не го пих 12 дни и като пуснах контролни,хормоните изобщо не бяха мръднали,затова сега ще пия 1 месец по 1т и половина метизол и после,ако всичко е наред ще го спираме.Според  моя ендокринолог тсх ще ми бъде в ниски поне 3 месеца...него го интересува само фт4 сега и трак.Нямам голям избор от ендо...живея в ямболска област.Валидола ми е като бонбони...нищо,от слота също...сега си взех мента,глог и валериана на капки...поне малко помага

# 658
Да, за три месеца тсх потъва, но важно е трак, какво ще покаже.
При мен на трети месец тсх забиваше с 2 нули отпред и трак скачаше 3 пъти над норма. Нямаше какво да чакам.
Друга бира е обаче, ако само тсх спадне, а ТРАК не се повиши.
На мен вече не ми се спира поддържащата таблетка. Играла съм хорото 2 пъти и като знам какво е първите месеци на по-висока доза, бих си го спестила, докато 1 таблетка ме държи горе-долу с прилични хормони.

# 659
Аз до сега не съм пробвала да спирам лекарствста никога..
Сега за първи път,но наистина хормоните ми са били пълен хаос преди и въпреки това в такова чудо не съм се виждала...изведнъж все едно минава вълна на силна тревожност през мен и ме облива цялата,чак ми спира дъха,изтръпват ми глава,крака ръце ужасно е и то и през деня и през вечерта,не ми се яде нищо от всичко ми се гади и като ям ми се засилват симптомите.Някой друг бил ли е така?

Общи условия

Активация на акаунт