Базедова болест - Тема 9

• 19 066
  • 758
  •   1
Отговори
# 90
Твърдо ДА за по-горните мнения.
Изкукване, депресиране, мрачни мисли, негативни... абе... всички сме един дол дренки.

Ирена, върви си към хипер, вижда се и по принцип е логично след спиране на хапчетата да има спад, но би следвало да се регулира на по-късен етап. Затова на лекуваните 1,5-2 години им дават срок след спиране на лечение 3 месеца, за да се види ще влязат ли в ремисия, или ще има рецидив. Някои доктори карат болните да пускат изследвания още на първи месец, за да видят накъде вървят нещата, но най-често ако има рецидив се започва лечение след 3 месец, защото ТСХ може да спадне при спирането и после леко да се повиши отново и да влезе в норми.
Но... при теб първо, че не се проведе пълно лечение, имаш повишен ТРАК, второ че си бременна. Непредвидимо е какво би се случило, именно защото си бременна и може реално всичко да се случи. От рецидив, до нормализиране самостоятелно на хормоните и влизане в ремисия.
Ако не беше бременна, нещата 200% щяха да завършат с рецидив при това краткосрочно лечение.
Дано бременността ти повлияе в положителна насока и да се нормализират хормоните.
Продължавай следенето и искай мнения на доктор.
При моя лекуващ ендокринолог, бременните с Базедова болест пият пропицил. Пак не е гаранция, че всичко ще върви перфектно, но...
Реално никой не може да предвиди.

# 91
Мен когато ме диагностицираха преди 1 г и половина, ТСХ беше 0.005, ФТ4 малко над референтните, Anti TPO 0.300 и МАТ над 1000.Жлезата беше с нарушена структура - не много, но все пак налице....И тогава казаха - Хашимото с тиреотоксикоза,Хашитоксикоза.Двама ендокринолози бяха на мнение, че ще пия тиреостатик кратко и после жлезата ще премине към хипо.Още първия месец ФТ4 влезе в граници - пиех тирозол 3по 1т.Направих алергия и ми го смени с пропицил.Започнахме да намаляме дозата постоянно като на 4 месец бях на табл. през ден, а от 5 месец досега съм на таблетка през два дни.От тогава ТСХ е около 2 и малко над 2, ФТ4 -1 до 1.15,ФТ3 - около 3 при норма до 4 и нещо.И така съм година.В началото нямах кой знае какви оплаквания, случайно се разбра, защото търсех причина за прескачане на сърцето около цикъл предимно.Обаче сега имам много кофти оплаквания - каквито вие имате с Базед.Пусках и полови хормони ,защото съм на възраст за пременопауза.Уж всичко е нормално.И никой не може да каже , тези оплаквания от жлезата ли са или от полови хормони....На ехограф ендото каза, че жлезата изглежда вече супер и все едно нищо ми няма...След празниците ми иска пак Anti TPO....за да знае дали да ми спира лекарството...И аз се обърках вече с какво заболяване съм в края на краищата?

# 92
Засега с Хашитоксикоза.
Един ТРАК би изключил Базедова болест, но на този етап вече е късно да се пуска. Като се пусне в началото на отключване на заболяването е по-ясна картинката, но когато са минали месеци лечение, ТРАК ако е бил висок спада и вече е трудно да се каже дали се касае за Базедова болест.
Скоростта на повлияване от лечението, за съжаление, не дава гаранция за крайния изход при спиране на терапията.
Също и продължителността на лечение, но да кажем, че е по-добре да се приемат по-дълго време лекарства при отключило се за първи път заболяване.
Скрит текст:
Аз съм споделяла, че се водех лек случай в началото. На мен също не ми пуснаха ТРАК. Бях напълняла значително, мислеха че вероятно се касае за Хашимото започващо с хиперфункция и уж до няколко месеца и при мен се очакваше да мине в трайна хипофункция, но уви.
Месец и половина на 4 таблетки, половин месец на 3 таблетки и после още 9 месеца на 1 поддържаща таблетка и след 11 месеца решиха, че съм лек случай, че всичко е туширано и ехографски в жлезата няма нещо кой знае какво. За справка - леките форми ги лекуват между 6-9 месеца. Леля ми беше с лека форма, точно 6 месеца беше на хапчета и от години е добре. Нейният Базед се отключи при някакъв стрес, след като легна на масата да и слагат стент и направи масивен инфаркт на операционната.
След като ми спряха терапията след 3 месеца заболяването се върна с пълна сила. Тогава пуснах ТРАК и се установи, че се касае за Базедова болест.
Първоначално диагнозата беше - Вероятен автоимунен тиреоидит/ Тиреотоксикоза (неуточнена хиперфункция) Хашитоксикоза. В последствие стана Базедова болест/ + Нодозна струма.

Много от симтомите са ми по-активни когато съм с хормони в норма, а когато хормоните не са много ок, по-точно ТСХ когато е по-ниско, а Т4 и Т3 в норма (Т4 над 15, а Т3 над 5), аз се чувствам по-добре.
Стомашни, чревни, гинекологични, психически, неврологични, унг и т.н. всякакви странични неща се случват покрай Базеда. И да не искат да ги отдавам на него - баш той е причина.
Първо беше много нисък прогестерон още на 29 г., промяна в МЦ, кисти на яйчници, гърди, мастопатия, урологични, чревни и стомашни оплаквания... последващо отключване на Базед, влачещ със себе си повишена кръвна захар, яйчникова дисфункция, скъсен цикъл от 7 на 5 на 3 дни, та стигнах и до 1 ден със зацапващо кървене... почти го нямаше. Задържане на фоликули. Малко по малко покрай лечението на Базеда и включване на метформин за захарта се подобри яйчниковата функция, поотслабнах с режим на хранене и като цяло бях по-добре, но за съжаление всичко е до време. А относно депресия, мрачни мисли, тревожност, безпокойство, безсъние и т.н., често ме налагаха и бяха на периоди.
Още един рецидив направих след 2 годишно лечение и продължавам и до ден днешен... вече не знам 8-9 години, колко станаха общо, да си пия след последния рецидив по 1 таблетка тирозол.
Различни илачи и добавки съм пробвала, колкото да помагат да се чувствам по-добре, но не и нещо, което да ме излекува.

# 93
Засега с Хашитоксикоза.
Един ТРАК би изключил Базедова болест, но на този етап вече е късно да се пуска. Като се пусне в началото на отключване на заболяването е по-ясна картинката, но когато са минали месеци лечение, ТРАК ако е бил висок спада и вече е трудно да се каже дали се касае за Базедова болест.
Скоростта на повлияване от лечението, за съжаление, не дава гаранция за крайния изход при спиране на терапията.
Също и продължителността на лечение, но да кажем, че е по-добре да се приемат по-дълго време лекарства при отключило се за първи път заболяване.
Скрит текст:
Аз съм споделяла, че се водех лек случай в началото. На мен също не ми пуснаха ТРАК. Бях напълняла значително, мислеха че вероятно се касае за Хашимото започващо с хиперфункция и уж до няколко месеца и при мен се очакваше да мине в трайна хипофункция, но уви.
Месец и половина на 4 таблетки, половин месец на 3 таблетки и после още 9 месеца на 1 поддържаща таблетка и след 11 месеца решиха, че съм лек случай, че всичко е туширано и ехографски в жлезата няма нещо кой знае какво. За справка - леките форми ги лекуват между 6-9 месеца. Леля ми беше с лека форма, точно 6 месеца беше на хапчета и от години е добре. Нейният Базед се отключи при някакъв стрес, след като легна на масата да и слагат стент и направи масивен инфаркт на операционната.
След като ми спряха терапията след 3 месеца заболяването се върна с пълна сила. Тогава пуснах ТРАК и се установи, че се касае за Базедова болест.
Първоначално диагнозата беше - Вероятен автоимунен тиреоидит/ Тиреотоксикоза (неуточнена хиперфункция) Хашитоксикоза. В последствие стана Базедова болест/ + Нодозна струма.

Много от симтомите са ми по-активни когато съм с хормони в норма, а когато хормоните не са много ок, по-точно ТСХ когато е по-ниско, а Т4 и Т3 в норма (Т4 над 15, а Т3 над 5), аз се чувствам по-добре.
Стомашни, чревни, гинекологични, психически, неврологични, унг и т.н. всякакви странични неща се случват покрай Базеда. И да не искат да ги отдавам на него - баш той е причина.
Първо беше много нисък прогестерон още на 29 г., промяна в МЦ, кисти на яйчници, гърди, мастопатия, урологични, чревни и стомашни оплаквания... последващо отключване на Базед, влачещ със себе си повишена кръвна захар, яйчникова дисфункция, скъсен цикъл от 7 на 5 на 3 дни, та стигнах и до 1 ден със зацапващо кървене... почти го нямаше. Задържане на фоликули. Малко по малко покрай лечението на Базеда и включване на метформин за захарта се подобри яйчниковата функция, поотслабнах с режим на хранене и като цяло бях по-добре, но за съжаление всичко е до време. А относно депресия, мрачни мисли, тревожност, безпокойство, безсъние и т.н., често ме налагаха и бяха на периоди.
Още един рецидив направих след 2 годишно лечение и продължавам и до ден днешен... вече не знам 8-9 години, колко станаха общо, да си пия след последния рецидив по 1 таблетка тирозол.
Различни илачи и добавки съм пробвала, колкото да помагат да се чувствам по-добре, но не и нещо, което да ме излекува.

А Anti Tpo нали е Трак? Или греша? При мен от началото беше 0,300....Абе, отвратителна работа! Благодаря ти много за отговора.... И аз се чувствах по-добре преди да започна лечение
? А кой знае от кога се влача с това... И ако не бях пуснала Тсх тогава(просто защото никой никога не ми е казвал да видя щитовидната), кой знае кога щях да разбера

# 94
Anti Tg  е ТАТ
Anti TPO e МАТ

# 95

Да, извинявам се, исках да кажа ТСХ рецепторни антитела бяха 0,300 при диагностицирането

# 96
  • Бургас
Здравейте! Преди 5 месеца родих и от 2 месеца започна обилен косопад (понякога и на кичури). Предполагах, че е възможно да е от раждането, но все пак реших да отида на дерматолог. Той ми даде направление за ендокринолог, който пък искаше да направя тсх. Резултатът беше 0,003 от референтни стойности - 0.38-5.33. Започна да ми задава въпроси свързани с това дали имам прескачане на сърцето (от няколко седмици имам), дали ми треперят ръцете (сложи ми лист) и видя че имам леко треперене и т.н. искаше да изследваме още един хромон -т4. резултатът беше завишени стойности  - 19.94 от 7.86 до 14.41. каза ми да пия хапчета, но аз кърмя и ще изчакам малко. Въпросът ми е дали мислите, че това може да е в следствие на хормоните от раждането и кърменето? За първи път се сблъсквам с такова нещо..

Пийте си лекарствата.
И според мен трябва да спрете да кърмите и да пиете лекарствата,нелекуването е опасно.Аз също получих хиперфункцията на щитовидната жлеза след раждане,но дълго време бях без диагноза и това се отрази на целия ми организъм.

Искам да запитам в тази тема и за имунолог.Има ли смисъл да ходя?Изкарах тежка бронхопневмония (в болница) и от антибиотиците ми се обостри колитът.
Гастроентероложката настоява да отида на имунолог заради автоимунните процеси в моя организъм.Аз обаче не желая да пия Имуран и подобни.
И да ви се оплача-правех анафилаксии,посетих алерголог,оказа се,че съм алергична към Л Тироксин,а без него вече не мога,знаете,оперирах се и ми махнаха цялата жлеза.Сега се тъпча нон стоп с антихистамини и омепразоли.В един чуждестранен сайт четох,че точно дразнене на стомаха както при мен,се получава от непоносимост към Л Тироксин.Ходих при Лозанов(младия),изписа ми Т 3 и пак Л Тироксин от Турция.Моята лекуваща ендокриноложка обаче ме разубеди да го пия това Т 3,вече и аз не знам какво да правя.

# 97
Не ти е лесно, Миме. Предвид че си без жлеза, няма как да не пиеш тироксин.
Проф. Пандев тази година в едно предаване по Тв спомена за някаква нова форма на тироксина, подобрена... но кога ще дойде това при нас, нямам идея.
Говореше за сегашната, как не действала както трябва при хипофункция при някои пациенти и как докато е "прясно" хапчето действа, но действието му се губи с наближаване срока на годност.
Много знаем и ние какво пием, ама...
Преди години карах едни 5 месеца на тирозол висока доза и не помръдваха хормоните. Кой знае какво съм пила. После изведнъж скочи ТСХ на 29. Преди и след този случай не съм имала проблем на вдигане на ТСХ с тирозол. Още първия месец реагираше.

# 98
  • Бургас
И аз не знам какво пием,при едни и същи дозировки на Л Тироксин,нивата ми на ТС Х варират от 0 и нещо до 30-40,постоянно съм с аритмии,постоянно се изследвам,самата ендокриноложка не вярваше,че толкова бързо ми се променя ТСХ,но вече съм направила много изследвания,не може да са грешни всичките.Ужас някакъв.

# 99
Ех Миме, мислех, че вече си забравила проблемите 😟
А ако пробваш с Еутирокс, то не беше ли същото като Лтироксина?
И да не бе случайно са пазаруваш от Марешки, там съм попадала няколко пъти на странни и съмнително изглеждащи или преопаковани лекарства. Последният път беше Нексиум, а влязох там и аз не знам защо, отдавна съм ги отсвирила.

# 100
Hi!👋Аз пак да изскоча с въпрос!Задължително ли е пулсът да е ускорен та дори и леко ако в момента има активна хиперфункция,или може и да е активна и пулсът да си нормален та дори и нисък и кръвното също?

# 101
Не е задължително, но по принцип при активна хиперфункция е ускорен. Ако се е успокоил, още повече без лекарства и дори се е забавил значително, възможно е ТСХ да се е повишил над нормата.
Аз и без да съм в хипер съм с ускорен пулс. Но при откриване на заболяването, като минах в хипо и се забави пулсът значително. До 6-ти месец някъде намалявах бета блокера и ми го спряха.

# 102
Благодаря ти за изчерпателните отговори всеки път.В понеделник ще правя изследвания данп да са добре нещата.Успокоявам се ,че крърното и пулса са ми Ок ,пък да видим.Преди да ми открият заболяването о да започна метизола кръвното ми правеше впечатление все ,че е леко повишено125/30 което не беше типично.Сега е 110/15.Сега нали не пия ,та се надявам да не се и наложи

# 103
Да, при хиперфункция се ускорява пулсът и кръвното се повишава. При някои с малко, при други с повече. Пак си е до човек. Те и питат докторите по принцип, някои даже мерят и кръвно, но повечето питат и на тази база преценяват бета блокера. Помня че някои бяхме само на пропранолол, някои на конкор, който повлиява добре и кръвното, други като Леми на едно друго, което действа само на пулса, без да понижава кръвното, че нейното беше нормално към ниско.
Може да се е успокоила вече жлезата при теб. Ще се разбере по изследвания и ако решат да погледнат на ехограф.
Пиши в понеделник резултатите. Ако видиш зора, ще трябва пропицил, но дано ти се размине и се кротне жлезата.

Последна редакция: сб, 28 дек 2019, 17:16 от Merelenda

# 104
  • Бургас
Lemy,да,от Марешки пазарувам и от so pharmacy.Когато ми правиха пробата за алергия,взех Л Тироксин от болничната аптека,нямах в себе си.Ами ще спра да ходя на Марешки.

Корлентор е лекарството,което намалява пулса,без да закача кръвното.И към него ме изкараха алергична,сега съм на Пропранулол.Не ми пада много от него кръвното.

Общи условия

Активация на акаунт