Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 59

• 36 512
  • 765
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Здравейте! Чета темата от много време и научавам много полезни неща.Благодаря на всички за опита,който споделяте.Ще се радвам да коментирате и моите резултати.
Скрит текст:
Започнах да пия Еутирокс 12,5 мкг юли месец, след като ТSH беше  5.01 , FT3 -3.95 и FT4 -14.46. На 10 ноември направих контрола :
TSH - 3,59   (0.300 - 4.200)
FT3 - 4.60  (3.20 - 6.80)
FT4 -15.70  (12- 22)
Увеличих плавно дозата и от 24 ноември взимам 25 мкг Еутирокс.Днес направих нова контрола в същата лаборатория и резултата малко ме изненада.
TSH - 3,52   (0.300 - 4.200)
FT3 - 2.88  (3.20 - 6.80)
FT4 -17.40  (12- 22)

Благодаря!

Последна редакция: пн, 06 яну 2020, 13:09 от Trudi

# 376
Зимата по-бавно се случват нещата, и въпреки това се вижда, че увеличената доза се е отразила като Т4 се е повишило, но Т3 е паднало доста, конверсията е влошена от нещо  Thinking

# 377
Здравейте момичета,
и аз се пеисъединявам към тази тема.. Тези дни ще отида на лекар, за сега имам само изследвания. Нямам никакви симптоми за проблеми с ЩЗ, август месец загубих бременност в 8 г.с., още след първият МЦ ни разрешиха да продължим с опитите за бебе, но до ден днешен резултат нямам. Два пъти забременявах от първи и втори път, сега съм добре, но...Тъй като било първи аборт не били нужни изследвания, “случвало се”, но някак отвътре ми дойде да провятим няколко неща.. Та ето ме тук...

# 378
Да, Моми, с хипофункция и Хашимото си. На това тсх вероятно ще започнеш с 50 мкгр еутирокс. Докато не свалиш тсх около 1,5, не прави опити за забременяване, а след това ще тр да вдигнеш и дозата на хормона. Не се притеснявай - ще имате бебе.👍🙂

# 379
  • София
Зимата по-бавно се случват нещата, и въпреки това се вижда, че увеличената доза се е отразила като Т4 се е повишило, но Т3 е паднало доста, конверсията е влошена от нещо  Thinking
Благодаря за мнението!Сега се чудя дали малко да намаля хормона или да изчакам,все пак е зима.А за конверсията Т4 и Т3 нямам идея защо не се получава.Ще се радвам и на други мнения по този въпрос.
Хубава вечер на всички!

# 380
Да, Моми, с хипофункция и Хашимото си. На това тсх вероятно ще започнеш с 50 мкгр еутирокс. Докато не свалиш тсх около 1,5, не прави опити за забременяване, а след това ще тр да вдигнеш и дозата на хормона. Не се притеснявай - ще имате бебе.👍🙂

Благодаря! Ние имаме вече едно дете на почти 2г, без проблеми с първата бременност и за това и не знаех за този проблем, явно се е отключил след това и за това най - вероятно загубихме втората бременност.. До два дни ще съм отишла на преглед и да ми изпишат лечение и дай Боже бързо да се оправя.. Вече съм силно притеснена Sad Всичко ми е много над нормата.

# 381
Една графика, която показва как варира Т3, ако се приема веднъж на ден, 2 пъти и 5 пъти:

Червеното е при еднократен прием, синьото - при двукратен, а зеленото - при 5-кратен прием за деня.

# 382
Mommy, нямаш причина за страх и паника. Приемаш го и продължаваш, без да му отделяш излишно внимание. 🙂👍Лечение няма да ти изпишат (защото няма), а само хормон, с който ще запълваш нуждите на организма и невъзможността на щж да се справи. Ако искаш, остани в темата и се запознай по надълбоко с Хашимото.😉

# 383
Привет Simple Smile
Да се консултирам малко с вас - пусках си пълни хормони за щитовидна жлеза и сами малко странни референтните стойности, ако може помощ как да чета тази картина (последното число е резултата).
Оф, аз май съм се заблудила нещо.. И все пак - TF4 високо ли е ?

PL FT4 (Thyroxin free)
Серум / ECLIA pmol/L реф. 12 - 22 / 19,7

PL TSH (Thyreotropin)
Серум / ECLIA µUI/mL реф. 0.27 - 4.2  / 1,19

PL FT3 (Trijodthyronin free)
Серум / ECLIA pmol/L реф. 3.1 - 6.8 / 4,03

PL ТАТ Тиреоглобулинови антитела
Серум / Електро-хемилуминесценция UI/mL реф. ≤ 115 / 10,7

PL МАТ Микрозомални антитела (TPO)
Серум / Електро-хемилуминесценция UI/mL реф. < 34 / 4,5

Последна редакция: вт, 07 яну 2020, 12:14 от duhi_puhi

# 384
Не, не е високо.

# 385
  • Столичанин ама не в повече :D
Привет Simple Smile
Да се консултирам малко с вас - пусках си пълни хормони за щитовидна жлеза и сами малко странни референтните стойности, ако може помощ как да чета тази картина (последното число е резултата).
Оф, аз май съм се заблудила нещо.. И все пак - TF4 високо ли е ?

PL FT4 (Thyroxin free)
Серум / ECLIA pmol/L реф. 12 - 22 / 19,7

PL TSH (Thyreotropin)
Серум / ECLIA µUI/mL реф. 0.27 - 4.2  / 1,19

PL FT3 (Trijodthyronin free)
Серум / ECLIA pmol/L реф. 3.1 - 6.8 / 4,03

PL ТАТ Тиреоглобулинови антитела
Серум / Електро-хемилуминесценция UI/mL реф. ≤ 115 / 10,7

PL МАТ Микрозомални антитела (TPO)
Серум / Електро-хемилуминесценция UI/mL реф. < 34 / 4,5
Да, но с една идея, и може да е нещо моментно, провери го пак след месец-два.

# 386
Благодаря Simple Smile

# 387
Здравейте,
днес посетих д-р Начев в Майчин дом, прегледа ме и потвърди Хашимото, изписа ми л тироксин 50 мг.. Каза, че не било нужно отново да изследвам хормоните, защото след прегледа на ехограф той, каза че е сигурен какво вижда... Та от утре започвам лекарствата.. С две ръце препоръчвам този лекар, наистина си разбираше от работата, държеше се много човешки!

# 388
Момичета, здравейте!

Тук сте доста компетентни и ще ви бъда благодарна ако ми дадете мнение по моите изследвания.
Само да кажа, че не съм имала проблеми с ЩЖ, като съм пускала хормони през годините са били в норма.

Понеже се подготвям за ин витро трансфер, през октомври си пуснах хормони, защото от клиниката ги изискваха. Резултатите бяха тези:
Име на теста(изследване)         Резултат       Единици    Референтна стойност   
               fT4                                                  1                 ng/dl                    0.700 - 1.480   
              TSH                                                  0.961        uIU/ml             0.350 - 4.940   
               fT3                                        L      1.780        pg/ml                     1.880 - 3.180   
             MAT                                                    0.72        IU/ml                      < 5.61   
              TAT                                                    0.86        IU/ml                      < 4.11

Заради този нисък Т3 ходих на ендокринолог. Той не видя особен проблем, защото ТСХ бил добре. Прегледа ме и на ехограф, всичко било ок. Изписа ми селен, започнах да го пия.

Този месец реших да повторя изследванията на хормоните, които този път са:
TAT             0.41        IU/ml      < 4.11   
MAT         < 0.10        IU/ml      < 5.61   
TSH            0.977        uIU/ml   0.350 - 4.940   
fT4                      1.120        ng/dl      0.700 - 1.480   
fT3        L     1.060        pg/ml      1.880 - 3.180

Както се вижда, Т3 е паднал още повече.
Много се притеснявам дали е нещо сериозно и да се паникьосвам ли. Най-вече се притеснявам заради трансфера и една евентуална бременност.

Не знам дали има значение, но съм на режим с ниски въглехидрати заради инсулинова резистентност.

Ще бъда благодарна за мненията ви Flowers Hibiscus

# 389
Ясмина, не съм навътре в нещата (точно с такива резултати), но от това, което съм чела, състоянието се нарича нетироиден болестен синдром, което не е хипотиреоидизъм обаче. Вероятно проблемът (ако го има) не е в щж. Поради някаква причина е увредена конверсията на т4 в т3. Отношение може да имат тук и работата на черния дроб и надбъбречните жлези, нивата на кортизол (високи). Не е изключено обаче и нвд също да е дала отражение, както и прием на медикаменти, предвид инвитро-то. От колко време я спазваш и много ли е стриктна? Искай допълнителни изследвания и преглед с ендокринолог. Изясни състоянието преди процедурата. В краен случай, но !по преценка на лекар!, можеш да взимаш т3 през устата. Нямам никаква идея защо са ти изписали селен. Поне в картинката не се вписва.

Общи условия

Активация на акаунт