Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 59

• 37 625
  • 765
  •   1
Отговори
# 90
  • София
здравейте,

И аз си правих изследването на хормоните един месец след раждането. 
Вчера бях на ендокринолог и ехографията е същата като предната, според лекарката жлезата не е унищожена, работи, но некачествено. От два месеца приемам хормона( 5*100/2*75) с витамин С и резултатите са :
Име          Резултат         Ед.   Референтна стойност
FT3          3.30        pmol/l      3.1 - 6.8      ECLIA
FT4          16.88        pmol/l      12.0-22.0      ECLIA
TSH          2.06        uIU/ml      0.27 - 4.2      ECLIA
TAT         312        IU/ml              < 115              ECLIA
MAT         180        IU/ml              < 34

витамин Б12 450,8 /145-569/
витамин Д    28,5  >30

На 19.06.2019, след прием 5х100, 2х75 , стойностите са:
Име          Резултат         Ед.   Референтна стойност
FT3          3.13        pmol/l      3.1 - 6.8      ECLIA
FT4          16.12        pmol/l      12.0-22.0      ECLIA
TSH          2.66        uIU/ml      0.27 - 4.2      ECLIA
TAT         376        IU/ml              < 115              ECLIA
MAT         149        IU/ml              < 34

започвам да приемам витамин Д /вигантол/ по 5капки на ден и тези неприятни антитела не мога да ги оправя, а не консумирам глутен почти година.

# 91
Относно изследванията, мисля че скоро се коментира тук. Аз знам, че е препоръчително да е след цикъл...не че не може и по друго време. Но пък е хубаво всеки да ходи по едно време - примерно ако предния път преди цикъл, другия път пак така за да е по-правилно сравнението.
Иначе аз лично за 25г съм ходила по всяко време на месеца.

tsvety_georgieva за този ТАТ проверявала ли си за бактерии - нос, гърло, да нямаш синузит?

# 92
  • София
В интерес на истината от известно време имам секрет ,който се стича назад в гърлото,а не съм болна или хремава.Но нямам и болка в областта на синусите. Благодаря за насоката, ще си обърна внимание.

# 93
Момичета, това са ми изследванията от вчера, след цикъл... по ваша препоръка пуснах всичко TSH, FT3, FT4, TAT, MAT

Октомври месец бях изследвала следните показатели:
TSH - 3.38 (при референтни 0.27 - 4.2)
FT4 - 17.31 (при референтни 12.0 - 22.0)
витамин Д - 21.9 ng/ml (при референтни 30-50)
витамин B12 - 399 pg/ml (при референтни 197-771)
Желязо - 14.97mmol/l (при референтни 8.95 - 37.90)
Селен - 78.8 mg/l (при референтни 80-120)
След тези изследвания (от октомври) ходих на ендокринолог, който ме прегледа с ехограф и каза, че всичко е наред, не е увеличена жлезата, нормални размери, без възли.
Тези от вчера как са ? Със сигурност ще посетя ендокринолог, но искам и вашето мнение.

# 94
В интерес на истината от известно време имам секрет ,който се стича назад в гърлото,а не съм болна или хремава.Но нямам и болка в областта на синусите. Благодаря за насоката, ще си обърна внимание.

И аз нямах, само болка в око и глава...докато не направих криза с болки в зъби и стигнах до снимка, от която ми казаха, че съм с хроничен синузит.

Синът ми пък имаше стафилокок в носа, затова потърсете в тази посока.

# 95
Бонди, получава се очакваното влошаване, което се дължи на зимата - през студената част от годината жлезата се задъхва още повече, затова дозата на хормона се увеличава. Ти не пиеш хормон изобщо, доколкото разбирам, така ли? В момента си с хипофункция - ТСХ е явно повишен, макар и не много над нормата (но всякакъв резултат над 1,5 на ТСХ е неоптимален), а ФТ4 и ФТ3 просто са неоптимални, защото са под средата на реф. стойности.

Цвети, и твоите са неоптимални, според мен имаш нужда от по-висока доза.

# 96
  • София

Цвети, и твоите са неоптимални, според мен имаш нужда от по-висока доза.

Дозата ще я увелича на 100 всеки ден.

# 97
Скрит текст:
Бонди, получава се очакваното влошаване, което се дължи на зимата - през студената част от годината жлезата се задъхва още повече, затова дозата на хормона се увеличава. Ти не пиеш хормон изобщо, доколкото разбирам, така ли? В момента си с хипофункция - ТСХ е явно повишен, макар и не много над нормата (но всякакъв резултат над 1,5 на ТСХ е неоптимален), а ФТ4 и ФТ3 просто са неоптимални, защото са под средата на реф. стойности.
Точно така, не пия хормон, тъй като както бях писала, ендокриноложката каза, че всичко е наред и ме изпрати да си ходя. Значи все пак трябва да пия хормон, така ли излиза ?
И в тази връзка ще ви помоля да ми препоръчате добър ендокринолог, към който мога да се обърна, за София или Пловдив.
Скрит текст:

И аз нямах, само болка в око и глава...докато не направих криза с болки в зъби и стигнах до снимка, от която ми казаха, че съм с хроничен синузит.

mibobo Можеш ли да ми кажеш какви бяха оплакванията на сина ти за стафилокок в носа, преди известно време изследвах гърлен и носен секрет и бяха изолирали стафилокок, на което не обърнах особено внимание, сметнах че са объркали.... а страдам от мн често главоболие, което странно защо лятото почти го няма.

Последна редакция: пт, 06 дек 2019, 13:35 от AnMary

# 98
Ами, по принцип всеки ендокринолог би трябвало да ти предпише хормон, след като ТСХ ти е завишен. Разбира се, на практика може и да не стане така, защото стойността е само леко над нормата. Аз лично не мога да препоръчам лекар, дано някой друг да може.

# 99
Един въпрос ,може ли ендокринолог без да е погледнал жлезата на ехограф на база само изследвания да констатира,че няма проблем с нея?

# 100
Да, правят го, дъщерята на моя приятелка дори не са я гледали на ехограф (защото всичко й е в норма, макар и далеч от оптималното). Майката, т.е. моята приятелка, също не са я гледали на ехограф - пак заради изследвания в норма. И на двете са казали, че нищо им няма. Но трябва да се има предвид, че Хашимото може да има и при изследвания в норма, но изменена структура. Хипофункция също съвсем реално може да има дори при изследвания в норма, защото нормата е прекалено широка.

# 101
Благодаря за мнението. Дефицити нямам изследвала съм се, но кортизол - не съм. Как да подобря щитовидните хормони? Дали е добре да пия Т3? Притеснява ме и косопада, хроничен е от 2-3 години и вече не знам и с него какво да правя! Косата ми е суха и наелектрезирана, кожата и тя е суха. Явно е, че хормоните не са ми оптимални. Моля някой компетентен също да даде помощ.

# 102

mibobo Можеш ли да ми кажеш какви бяха оплакванията на сина ти за стафилокок в носа, преди известно време изследвах гърлен и носен секрет и бяха изолирали стафилокок, на което не обърнах особено внимание, сметнах че са объркали.... а страдам от мн често главоболие, което странно защо лятото почти го няма.

Всяка сутрин след събуждане имаше секрет и смъркаше, след около час се оправяше. Понякога му се раздразваха очи почваха да го сърбят и ги търкаше, понякога почваше да киха дълго. Но основно беше секрета сутрин.

А изследването го пуснах не непременно заради оплаквания, а защото открихме завишен ТАТ и Хашимотото. И тръгвайки да търся причината стигнах до секретите, в гърлото нямаше само в носа. Лекувахме го веднага, отделно мина на диета без глутен и млечни (заради хр.непоносимости) и след 4м ТАТ влезе в норма

# 103
Да, това е недобре компенсирана хипофункция и със сигурност може да доведе и до горещи вълни, вкл. нощем. Но при 2 години без цикъл може наистина да е заради менопаузата. Обаче няма как да се знае предварително. Дано с подобрението на щитовидните хормони да изчезнат и тези симптоми.

Благодаря за мнението. Дефицити нямам изследвала съм се, но кортизол - не съм. Как да подобря щитовидните хормони? Дали е добре да пия Т3?  Забелязах, че като ми е по-висок ми е добре, но не се задържа. Притеснява ме и косопада, хроничен е от 2-3 години и вече не знам и с него какво да правя! Косата ми е суха и наелектрезирана, кожата и тя е суха. Явно е, че хормоните не са ми оптимални. Моля някой  даде помощ, за лекарите всичко е нормално, но аз не се чувствам добре и това е вече 1-2 години. На моменти имам подобрение и пак....

Последна редакция: чт, 05 дек 2019, 20:32 от tide

# 104
Момичета, това са ми изследванията може ли мнение добри ли са

Общи условия

Активация на акаунт