Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 59

• 37 136
  • 765
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте, приятелки по Хаши Simple Smile
Минавам да се похваля, че след приемане в болница, купища изследвания, образни диагностики и какво ли още не, се оказа, че калция ми е в норма, паращитовидните жлези, паратхормона и всичко останало също е добре.
Много съм щастлива и ми падна камък от сърцето, но ме мъчи един въпрос, на който няма да мога да си отговоря.. как е възможно 3 пъти да излиза над горна градница този проклет калций и изведнъж да си е в норма.
Доктора и той се чуди, вдига рамене.. обясни ми нещо от рода на "имало си хора напълно здрави, но с повишен калций".. Пътеки ли точат, какво правят не знам..
Сега остана да ви пожелая весели празници със семейството и нека да сме много здрави през идващата година!

# 181
Радвам се
Да е от някаква добавка? Или ?

# 182
Радвам се
Да е от някаква добавка? Или ?
Ами не е.. нищо не съм пила през последните 5, 6 месеца. Мистерия 🤔

# 183
Всеки път в една лаборатория ли се изследваш? Ако да, смени я и провери пак. Понякога е техника/реактиви/технология има си процентна грешка.

# 184
Всеки път в една лаборатория ли се изследваш? Ако да, смени я и провери пак. Понякога е техника/реактиви/технология има си процентна грешка.
3 различни лаборатории..

# 185
Бенчита, още тогава ти казах как и при мен ту е завишен, ту си е нормален. Все си мисля, че с толкова малко над горната граница не е проблем 😊 Пробва ли да пиеш повече вода преди да ти заемат кръв (както някой беше посъветвал)? А изследвала ли си си витамин Д?

# 186
Здравейте, интересни дискусии, благодаря на всички, които споделят информация.
Да се включа по питането на HAPPY за излекуването - аз съм с Хашимото и от 4 години не приемам хормон, ТСх, ФТ3 и ФТ4 са ми в норма, ТАТ и МАТ не съм изследвала от години, добре се чувствам.

# 187
Как го постигна?

# 188
Бенчита, още тогава ти казах как и при мен ту е завишен, ту си е нормален. Все си мисля, че с толкова малко над горната граница не е проблем 😊 Пробва ли да пиеш повече вода преди да ти заемат кръв (както някой беше посъветвал)? А изследвала ли си си витамин Д?
Странното е, че при 2 от изследванията пих доста вода, но резултата беше над горна граница, а миналия ден в болницата нямах никакво време да пия вода и резултата излезе в норма...  Smiley
А иначе витамин Д ми е 29.7.. и доктора препоръча да започна отново Вигантол, за да се вдигне още малко.

# 189
Да, определено си в дефицит, който трябва да коригираш възможно най-бързо. Не знам дали съм права, но си обяснявам, че когато няма достатъчно витамин Д (а всички знаем, че той спомага усвояването на калции от организма), то неусвоеният калции ще си остане в кръвта без да е разпределен по депата и съответно може да излезе завишен в кръвните изследвания. Не съм търсила информация по тази "теория", но поне така аз си го обяснявам логично... Хммм, ще се разтърся определено 😉

# 190
Бенчита, приемай и вит.К2 МК7 с вит.Д.

# 191

♥ HAPPY ♥, нямам обяснение, нищо специално не съм правила. Лекувах се при Начев, даже имаше период, в който ТСХ беше под долна граница. После се стабилизираха нещата, Начев ми спря лечението, тогава забременях, по време на бременността приемах еутирокс и след като родих пак го спрях. Спазвам диета единствено заради ИР и това е. Надявам се това да продължава и занапред.

# 192
Сети Бети, радвам се, че е така. Наистина е прекалено индивидуално.

Момичета, сетих се нещо по повод на въпроса за Нексиум: винаги си четете листовката на хормона, там има немалко информация. Например пише, че антиацидите трябва да се приемат с минимум 2 часа разстояние от Еутирокс. Антиацидите са лекарства за понижаване на стомашната киселинност и е нормално да се предположи, че биха блокирали усвояването на хормона, затова трябва да минат поне 2 часа между приема на едното и другото лекарство (хормонът би трябвало да се приеме най-напред). Нексиум не е антиацид, а инхибитор на протонната помпа, но също като антиацидите понижава стомашната киселинност, така че предполагам, че и за него важи същото - минимум 2 часа отстояние между хормона и Нексиум. Това не го пише конкретно в листовката, но предполагам, че важи същото като за антиацидите, защото предназначението на Нексиум е същото - да понижи киселинността. А за усвояването на хормона е необходима нормална киселинност. Така че си четете листовката, защото има доста предупреждения там, а ако нещо не е написано, търсете допълнително информация. Не знам дали гастроентерологът би бил съвсем наясно в случая, но може да се пита и съответният лекар, разбира се.

Последна редакция: пн, 16 дек 2019, 11:11 от Cioccolata

# 193
Изобщо не са наясно. Имах такъв случай, питам изрично за последователност на прием на лекарствата сутрин, даже и тук мисля бях питала Sad Нямало значение.
Трябва да се чете, да, особено ако е за дългосрочно лечение. Ако е за няколко дни иди дойди.

# 194
Сети Бети, какви са ти стойностите на хормоните сега?

А еутирокс само по време на бременността ло приема?

Общи условия

Активация на акаунт