Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 59

• 37 134
  • 765
  •   1
Отговори
# 195
Тези антиациди и инхибитори на протонната помпа не са ли много вредни особено за хора с автоимунни заболявания? Дават ги, че предизвикват пропускливост на червата.

# 196
Така е, вредни са. Освен това често се предписват на хора, които са с ниска, а не с висока киселинност - проблемът е, че симптомите са еднакви. Оправдано е да се ползват само за кратко време при остро състояние, но не и продължително.

# 197
Освен всичко намаляват и абсорбцията на хранителни вещества. Стомахът трябва да е с ниска киселинност, за да има адекватно разграждане на протеините. Дългосрочно приемане на такива препарати води до дефицити.
Въобще тези лекарства за какво се предписват така масово?

# 198
Имаш предвид с висока киселинност по-скоро.

# 199
Да, извинявам се, ниско pH имах предвид.

# 200
Мъжът ми всеки ден пие "Нексиум", вече 4-5 г. Знае, че не е полезен, но и не може да го спре.
Според гастроентеролозите, няма проблем да приемаш такива препарати дори цял живот, но съм наясно, че това не е така. Sad

# 201
Но защо го пие? При какви симптоми ги изписват освен "киселини"?

# 202
Точно за киселини / рефлукс основно. Има и гастрит. Преди да започне да го пие, страдаше от ужасни киселини - абсолютно всеки Божи ден. Понеже е човек, който категорично не може да пази диети и да се ограничава в храненето / пиенето, намери решение в започването на "Нексиум"-а. Казва, че откакто е стартирал с приема му, се е преродил. Ако пропусне един ден само, веднага започва да усеща типичното гадно глождене в стомаха. Confused

# 203
Кристалин, за киселини знам и от личен опит - най-обикновен тахан. Пробвайте една седмица и дай отзиви.

# 204
Ясно.
Питам защото аз по едно време имах сериозни киселини, постоянно през целия ден - промених си начина на хранене. Първо пробвах да туширам симптомите със сода както съм правила винаги когато това се е случвало (инцидентно), обаче нямаше никакъв ефект и започнах да търся инфо.

Попаднах на доста мнения, че рефлукса по-често е в следствие на недостатъчно киселини. Взех си хранителна добавка хидрохлорна киселина с пепсин и ги пих около седмица. Постепено киселините отслабнаха и спрях хапчетата, и от тогава не съм получавала.

# 205
Сети Бети, какви са ти стойностите на хормоните сега?

А еутирокс само по време на бременността ло приема?
Ето тук съм писала последно с резултати:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1142491.msg39580722#msg39580722

Диагнозата ми поставиха още 2010 година, с ТСХ 3, но силно завишени ТАТ и МАТ и малко след това започвах прием на еутирокс. Общо взето години съм го приемала, както писах, имаше и период в който бях и в другата крайност с ТСХ под долна граница.

# 206
Здравейте,
Не съм прочела всички постове, но в увода на темата прочетох, че препоръчват д-р Мечкаров.
Аз бях при него на консултация. Искам да споделя разочарованието си.
Надявам се на други да е помогнал и да е бил полезен, но при мен нещата бяха силно разочароващи.
По време на прегледа с ехограф, ми откри множество възли по щитовидната жлеза. Пусна ми стандартните хормони. Резултатите ми бяха в норма т.е. ТСХ, F4 и F3 си бяха в норма. Имах отклонения при антителата, но минимални.
Та въпросния доктор при такива резултати, директно ми изписа хормони, въпреки че отидох при него с оплаквания за загуба на тегло, а не покачване.
След това се консултирах и с друг ендокринолог /д-р Христо Георгиев/. За мен е странно, че той не е в списъка с лекари, понеже с връзки успях да си взема час за преглед след 3 седмици, че половин България при него ходи. Но това е лирическо отклонение. Та д-р Георгиев установи една малка почти незабележима киста на жлазата и никакви други отклонение. Хормоните са ясни - Хашимото. Но се зачуди, къде Мечкаров ги е видял тези възли и защо при такива резултати изписва хормони.
Общо взето добре, че не ги почнах. Вероятно щяха да ми побъркат организма, така че дълго да се опитвам да го вкарам в релси.
А и да допълня, че една моя колежка също беше при Мечкаров на преглед. Беше и казал и изписал абсолютно същите неща като на мен. А тя нямаше промени нито в хормони, нито в антитела.

Последна редакция: пн, 16 дек 2019, 16:22 от Punk_GirL

# 207
Аз за първи път чувам за Мечкаров. Ако го е препоръчал някой, е било преди поне 3-4 години. А това за Георгиев ми звучи малко като реклама... Но няма значение, хубаво е, че си доволна. Но хормони в норма не значи, че си добре.

# 208
Аз за първи път чувам за Мечкаров. Ако го е препоръчал някой, е било преди поне 3-4 години. А това за Георгиев ми звучи малко като реклама... Но няма значение, хубаво е, че си доволна. Но хормони в норма не значи, че си добре.
Не целя реклама, по скоро цитирам име от което съм доволна. Той доктора си има достатъчно пациенти и без мен.
За това писах, че освено хормоните и антителата ми е проведено и ехографско изследване.
Естествено, че са изследвани само те, общо взето имаше доста показатели, но всичко си беше в норма, освен антителата.

Целта на поста е, ако има четящи от Пловдив да си проверят състоянието поне при още един специалист /по техен избор естествено/.

# 209
Много пъти е писано, че "в норма" не значи нищо. ТСХ 4 е в норма, но значи хипофункция. ФТ4 13 при норма 12-22 също е в норма, но значи хипофункция. ФТ3 4 при норма 3,5-6,5 също е в норма, но пак значи хипофункция. Така че трябва да се видят конкретните стойности и да се прецени според случая. А отслабване може да има и при хипофункция, ако е налице и нисък кортизол например.

Общи условия

Активация на акаунт