Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 59

• 36 504
  • 765
  •   1
Отговори
# 390
  • Столичанин ама не в повече :D
Момичета, здравейте!

Тук сте доста компетентни и ще ви бъда благодарна ако ми дадете мнение по моите изследвания.
Само да кажа, че не съм имала проблеми с ЩЖ, като съм пускала хормони през годините са били в норма.

Понеже се подготвям за ин витро трансфер, през октомври си пуснах хормони, защото от клиниката ги изискваха. Резултатите бяха тези:
Име на теста(изследване)         Резултат       Единици    Референтна стойност   
               fT4                                                  1                 ng/dl                    0.700 - 1.480   
              TSH                                                  0.961        uIU/ml             0.350 - 4.940   
               fT3                                        L      1.780        pg/ml                     1.880 - 3.180   
             MAT                                                    0.72        IU/ml                      < 5.61   
              TAT                                                    0.86        IU/ml                      < 4.11

Заради този нисък Т3 ходих на ендокринолог. Той не видя особен проблем, защото ТСХ бил добре. Прегледа ме и на ехограф, всичко било ок. Изписа ми селен, започнах да го пия.

Този месец реших да повторя изследванията на хормоните, които този път са:
TAT             0.41        IU/ml      < 4.11   
MAT         < 0.10        IU/ml      < 5.61   
TSH            0.977        uIU/ml   0.350 - 4.940   
fT4                      1.120        ng/dl      0.700 - 1.480   
fT3        L     1.060        pg/ml      1.880 - 3.180

Както се вижда, Т3 е паднал още повече.
Много се притеснявам дали е нещо сериозно и да се паникьосвам ли. Най-вече се притеснявам заради трансфера и една евентуална бременност.

Не знам дали има значение, но съм на режим с ниски въглехидрати заради инсулинова резистентност.

Ще бъда благодарна за мненията ви Flowers Hibiscus
След като имаш ир е възможно черния дроб да е омазнен, трябва да се изследват чернодробни показатели асат, алат, ггт, билирубин, албумин, алкална фосфатаза, както и холестеролен профил.
Това хранене, е влошило нещата, защото фт4 се преобразува в реверсивен фт3, освен това най-вероятно и кортизола е повишен. Селена наистина е безмислен за пиене.

# 391
  • Пловдив
Здравейте, изследвах бях писала за обривите които ми излизат. Ендокринолога ми каза, че не са от щитовидната като видя снимки, които показах🙁незнам ще ходя на кожен...
Но имам друго питане - изследване в Бодимед - тсх 7,89
                     0.27-4.29
Изследване във Военна болница - тсх 4,558
                                                                   0.38-4.31
фт3 4,15    фт4 20,45   тат 0.0427   мат 0.0385
3.34-5.14   10.6-21.0    0.0-13.6.       0.0-3,2

Разминаването е доста голямо за тсх между двете лаборатории. Докторката каза, че има значение кой е верния резултат и днес ще ходя в Бодимед да си пусна целият пакет с петте хормона, тъй като е по надеждна от ВБ, поне така казват...
Ще пиша като ми излезнат резултатите.

# 392
Благодаря ви за отговорите!
Ще отида при друг ендокринолог, но не знам при кого. В моя град няма голям избор...

bongobongo, от около 2 години съм на нвх. По принцип съм стриктна, но си позволявам събота и неделя плод, понякога черен шоколад 85% блокче - две, ям зеленчуци, млечни (без прясно мляко), ядки (орехи и бадеми, слънчогледови семки). Не съм кето в никакъв случай.

jerami, нямам наднормени килограми, никога не съм имала. Даже ИР ми я установиха случайно, пак при назначено изследване от репродуктивната клиника. Нямам излишни килограми, СПКЯ, Хашимото и други, характерни за ИР. Даже на този режим свалих кило - две. Около 54-55 кг към на 166 см.
Лятото и есента ходих на ехография на вътрешни органи. Дори втория път изрично питах лекаря за омазняване на черния дроб, той ми се изсмя Grinning
Това е липидния ми профил от септември, не мисля, че е зле:

Общ холестерол               5.90              mmol/l          < 6.5, препоръчани стойности <4.5    
Триглицериди               0.74              mmol/l          < 2,2; препоръчани стойности < 1.7    
HDL-холестерол          H     1.88              mmol/l          1.04-1.56 , препоръчани стойности >1.2    
LDL-холестерол               3.47              mmol/l          < 3.60; препоръчани стойности < 3.0    
VLDL-холестерол          0.34              mmol/l          < 0.90

Но ще пусна тези чернодробни показатели, които си ми написала. Кортизол не съм изследвала също. Какви са оплакванията при висок кортизол?

И какво да е храненето в такъв случай? Прегледах първия пост, общо взето моето хранене не се различава много, с тази разлика, че месото, което ям, гледам да не е постно.

# 393
Здравейте, изследвах бях писала за обривите които ми излизат. Ендокринолога ми каза, че не са от щитовидната като видя снимки, които показах🙁незнам ще ходя на кожен...
                     0.27-4.29
                                                                   0.38-4.31
фт3 4,15    фт4 20,45   тат 0.0427   мат 0.0385
3.34-5.14   10.6-21.0    0.0-13.6.       0.0-3,2

Разминаването е доста голямо за тсх между двете лаборатории. Докторката каза, че има значение кой е верния резултат и днес ще ходя в Бодимед да си пусна целият пакет с петте хормона, тъй като е по надеждна от ВБ, поне така казват...
Най-добре е да отидете в централата на Бодимед на Бузлуджа, а не в техните центрове по кварталите.

# 394
  • Пловдив
                     0.27-4.29
                                                                   0.38-4.31
фт3 4,15    фт4 20,45   тат 0.0427   мат 0.0385
3.34-5.14   10.6-21.0    0.0-13.6.       0.0-3,2

Най-добре е да отидете в централата на Бодимед на Бузлуджа, а не в техните центрове по кварталите.

Благодаря, аз съм от Пловдив и днес бях в новата лаборатория, не в кварталните.

Бодимед - тсх 9,19
                     0.27-4.20

фт3 3,56    фт4 11,8  тат 13,75     мат 10,27
2-4.40        9.30-17     0-115.          0-34

Изпратих ги на докторката каза да пия еутирокс 25 микрограма.
Само забравих да я питам това ли е Хашимото...

# 395
При всички положения ТСХ е било високо дори при стойност 4,5. А щом два пъти излизат още по-високи стойности, значи наистина има проблем. От тези последни резултати ФТ4 също е нисък (под средата е), така че нуждата от терапия е явна, но не се знае дали 25 мкг ще са достатъчни.

# 396
  • Пловдив
При всички положения ТСХ е било високо дори при стойност 4,5. А щом два пъти излизат още по-високи стойности, значи наистина има проблем. От тези последни резултати ФТ4 също е нисък (под средата е), така че нуждата от терапия е явна, но не се знае дали 25 мкг ще са достатъчни.

Докторката каза 25 мкг и след два месеца тсх и фт4, може би да види как вървят...🙄

# 397
  • София
Аз пак с въпрос. Диетоложката каза, че трябва да махна глутена. Дори смлени подправки да не купувам, защото можело да има глутен.
Не е ли малко прекалено? Наистина ли е толкова важно?
И още - да не ползвам паста за зъби с флуор ?!?

# 398
Аз пак с въпрос. Диетоложката каза, че трябва да махна глутена. Дори смлени подправки да не купувам, защото можело да има глутен.
Не е ли малко прекалено? Наистина ли е толкова важно?
И още - да не ползвам паста за зъби с флуор ?!?

Не, не е прекалено за глутена, повечето хора и млечни спират.

Относно пастата -аз ползвам, но за сина си изрично търся без флуор.

мимамима нямаш Хашимото, антителата са в норма.

# 399
Това с подправките е прекалено. Глутенът има слепващо свойство, а слепени подправки...трева с глутен?!🤪 А с какво флуорът вреди на щж? Заради липсата на вит Д зъбите ни и без това страдат сериозно, а пък и без флуор, направо до държавни ченета ще го докараме.

# 400
Флуорът, подобно на хлора, брома и йода, са халогени. Щитовидната жлеза има нужда от йод, за да синтезира хормони. Но останалите халогени, понеже се приемат в големи количества, изместват йода и се закрепват за неговите рецептори, а така се стига до дефицит на йод и хипофункция. Разбира се, има твърдения, че прекаленият прием на йод, който не е балансиран със селен, води до развитие на автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, но има и обратните твърдения - че именно дефицитът на йод е в основата. На каквото и да вярвате, флуор, хлор и бром, особено в големи количества, вредят на щитовидната функция.

# 401
Колкото и да е смехотворно в някои готови подправки се добавя нишесте (дори си пише на тях). Често това нишесте е пшеничено.

Последна редакция: ср, 08 яну 2020, 11:58 от peneva_a

# 402
Колкото и да е смехотворно в някои готови подправки се добавя нишесте (дори си пише на тях). Често това нилесте е пшеничено.

Peace

bongobongo мисля, че става въпрос за подправки тип - Пикантина, Маги и т.н. тоест миксове разни, не пакетче с чубрица или магданоз

# 403
Ооо, да. За тези съм съгласна. Даже мисля, че там глутенът е най-малкият проблем. То това са силно казано подправки. Не е много ясен съставът им, а количеството сол е убийствено.👍

# 404
Момичета освен глутен, какво трябва да избягва с цел по бързо сваляне на ТСХ, тъй като съм бременна с много високо ТСХ и наиистина искам да задържа тази бременност и съм готова на всичко.. Sad

Общи условия

Активация на акаунт