Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 59

• 36 944
  • 765
  •   1
Отговори
# 645
Пише, че е спрял за оперира на 74 годишна възраст, не на 94 ако си спомням правилно, че каза (ако греша, извинявай) и е бил Seventh-day Adventist което за мен не е нещо добро и сините зони не са това което ги описват, че са, поне до колкото важи да о. Окинава.

Въобще много неща има които ме притесняват и не ми се връзват, а някои се оказват откровени лъжи, за това и не мога да приема за чиста монета това което такива хора пропагандират.

# 646
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Какво да вечерям, за да не ми пада захарта през нощта? ( без месо) 🙄
Примерни комбинации, моля.

В момента се храня на принципа LOGI
Low Glycemic and Insulinemic Diet.
Въглехидратите са ми от бобови, псевдо зърнести и кореноплодни, като всички ги оставям да изстинат, за да образуват устойчиво нишесте. Плодове ям до 15-16ч -ябълки, малини, арония, портокали.

Да уточня, че кърмя и съм с поднормено тегло, трябват ми калории.

# 647
  • Столичанин ама не в повече :D
Пише, че е спрял за оперира на 74 годишна възраст, не на 94 ако си спомням правилно, че каза (ако греша, извинявай) и е бил Seventh-day Adventist което за мен не е нещо добро и сините зони не са това което ги описват, че са, поне до колкото важи да о. Окинава.

Въобще много неща има които ме притесняват и не ми се връзват, а някои се оказват откровени лъжи, за това и не мога да приема за чиста монета това което такива хора пропагандират.
Не гледа ли клипа, който постнах, на 74 години спира да оперира самостоятелно, до 95 години оперира кооперативно, както се вижда и на горния клип, като по собствено желание се пенсионира за да прекарва повече време със семейството си,
https://www.youtube.com/watch?v=FX58PyQwrcI - тук пък говори за сърдечното здраве за холестерола, за ангиография, за доктор Еселстийн, за Дийн Орниш и тук е на 98 години, всеки може да види и да чуе колко гладко протича мисълта и борави с научни термини 98 годишен човек.
 https://www.youtube.com/watch?v=Qdmb0_XXnGE тук пък го дават как на 103 кара колата си , за това какво са сините зони, това са зони с голяма концентрация на възрастно население.
примерно https://www.youtube.com/watch?v=V8Opil6j-ac ето ти в Никоя, Коста Рика (в това видео споменават, че в Америка 1 на 4000 души достига до 100 години, а тук е 1 на 250 души) човек на 100 години язди кон, закусва ориз, боб и царевични тортили (все въглехидрати, бе май не са толкова вредни), научните изследвания са хубаво нещо, но са хубави и гледните точки на реални хора достигнали до сериозна възраст в добро здраве. Поне аз така разсъждавам.
Какво да вечерям, за да не ми пада захарта през нощта? ( без месо) 🙄
Примерни комбинации, моля.

В момента се храня на принципа LOGI
Low Glycemic and Insulinemic Diet.
Въглехидратите са ми от бобови, псевдо зърнести и кореноплодни, като всички ги оставям да изстинат, за да образуват устойчиво нишесте. Плодове ям до 15-16ч -ябълки, малини, арония, портокали.

Да уточня, че кърмя и съм с поднормено тегло, трябват ми калории.
Яйце запечено в авокадо, броколи на пара, мазна риба.

Последна редакция: ср, 05 фев 2020, 21:21 от jerami

# 648
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
С яйце, авокадо и броколи издържам макс час и почвам да проверявам какво има в хладилника!!! 🤨

# 649
научните изследвания са хубаво нещо, но са хубави и гледните точки на реални хора достигнали до сериозна възраст в добро здраве. Поне аз така разсъждавам.
Изключения винаги има.
Аз пък съм гледала десетки разкази на хора пострадали от веганския режим на хранене и виждам доста веган доктори на какво приличат и как говорят. Не е никак убедителна картинката "за" веганизма. Вегетарианството е малко по-различно, но пак не е за всеки. Аз не бих могла да се храня така, освен ако алтернативата не е гладна смърт.
А за биещите се в гърдите вегани, на които трябвало да благодарим, само ще кажа "crops death" та не знам какво точно спасяват. Самото ни съществуване е унищожително за природата и животните, веган или не, а още повече механизираното производство било то на растения или животни.

Отново отплесвам темата, извинявам се и приключвам.

# 650
  • Столичанин ама не в повече :D
С яйце, авокадо и броколи издържам макс час и почвам да проверявам какво има в хладилника!!! 🤨
Тоест с 3-4 яйца и пак си гладна? Това би било странно, бобовите, които ядеш в какво количество са? Между другото хумуса (нахут и сусам), също е добра идея. Ако ядеш малки количества би трябвало да ги увеличиш, тялото се храни с калории, а не с грамажи, а те в растителните храни са по-малко отколкото в животинските и затова трябва да се изяждат по-големи количества.
научните изследвания са хубаво нещо, но са хубави и гледните точки на реални хора достигнали до сериозна възраст в добро здраве. Поне аз така разсъждавам.
Изключения винаги има.
Аз пък съм гледала десетки разкази на хора пострадали от веганския режим на хранене и виждам доста веган доктори на какво приличат и как говорят. Не е никак убедителна картинката "за" веганизма. Вегетарианството е малко по-различно, но пак не е за всеки. Аз не бих могла да се храня така, освен ако алтернативата не е гладна смърт.
А за биещите се в гърдите вегани, на които трябвало да благодарим, само ще кажа "crops death" та не знам какво точно спасяват. Самото ни съществуване е унищожително за природата и животните, веган или не, а още повече механизираното производство било то на растения или животни.

Отново отплесвам темата, извинявам се и приключвам.

В едно от клипчетата, лекаря точно на това обръща внимание, че човек е много чувствителен към това какво има в чинията си, можеш да говориш с всеки за упражнения, но стане ли въпрос за храна, става проблем, аз пък за себе си мога да ти кажа, че съм изключителен чревоугодник, за мен нещо ако не е вкусно не мога да го ям, и съм човек обичащ мазни храни, примерно на свинско месо и заквасена сметана, ако наистина подобряваше здравето в дългосрочен аспект, буквално бих могъл да изживея целия си живот без да ям друго, но за мен високо мазнинното хранене само проблеми създаде (бронхити, хроничен синузит, повтарящи се ушни инфекции, ставни проблеми и т.н.), и то много отдавна (много преди проблемите ми за които съм в тази тема), и абсолютно всички доказателства, които съм срещал са, че хранене базирано основно на животински храни категорично скъсява живота, относно растително базираните доктори, напълно естествено е един 50 годишен човек да изглежда по-добре от един 90 годишен, защото стари палео доктори практически не съществуват ако можеш да ми посочиш поне един над 80 ще съм ти благодарен (аз освен Стивън Фини, на който обаче никъде не мога да му открия възрастта сякаш нарочно я крие, та и за него не знам на колко е ама поне изглежда достолепен, друг не мога да намеря) , за разлика от тях има сериозни имена в растителното хранене, на които се знае възрастта и още са живи, примерно Калдуел Еселстийн 86, Колин Кембъл 85, както и горепосочения Елсуърт Уорхъм 104, ако тръгна пък да ти слагам възрастни хора нелекари, картинката клони със мноого още повече в тази посока. Всичките йоги, които са на по 90-100 години напълно подвижни и със запазен разсъдък са вегетарианци, И все пак това е въпрос на личен избор, както казах аз самия съм всеяден в зависимост от периода в годината, всичко е въпрос на баланс,  както има ден така трябва да има и нощ, последния месец съм ял и месо и  пълномаслени млечни и яйца, преди това бях изцяло на растително хранене, сега чакам с нетърпение края на месеца за да се насоча отново към изцяло растително хранене и т.н. но от личния си опит твърдя, че вкуса може да се променя аз за 30 години преди да ми се случи това,, заради което съм в тая тема, съм ял боб пет пъти (просто го мразех), леща и ориз 20, а сега бобови и зърнени ям редовно и ми станаха изключително вкусни, а когато подобряват здравето, и мотивацията се вдига.

# 651
Аз познавам лично напълно здрава психически и физически дама на 96 години, която не пие лекарства и едва тази година започна да вдига кръвното. Храни се с каквото намери, буквално, най-евтините възможни неща. Доста често преживява от подавки в църквата, яде много хляб. Дали единствено това,че е на тази възраст, трябва да ми наложи нейния модел на хранене?

# 652
Това не е удачен пример, защото такива хора са единици. Общо взето дълголетниците в тези зони ядат малко и повече растителна храна. Имаше и някакво племе, което пък гладуваше на сушени кайсии 1-2 месеца в годината.

За ЩЖ обаче нали не се препоръчва неяденето на месо, въпреки че АИП няма нищо общо с кето и сякаш и с високомазнинно. 75% зеленчуци са голямо количество.

# 653
75% от какво?
Ако е от обема/грамажа храна... може и да стане, ако е 75% от калориите да са от зеленчуци... ще трябва да се дъвче по цял ден Rolling Eyes (картофите не ги броим в зеленчуците)

# 654
Да ти кажа и аз се запитах този въпрос, но тогава не ми беше на дневен ред и не се задълбочих. От калорийния прием трябва да е. Около 200г печено свинско на ден излиза.
 Включват се сладки картофи и тиква.
Сега прегледах набързо тази статия https://www.thepaleomom.com/the-diet-were-meant-to-eat-part-3-ho … t-versus-veggies/  Хората са се приспособили към района, в който живеят и всъщност са си всеядни, като изключим крайностите като ескимосите заради климатичните особености на мястото, където живеят. Дават се вариации на съотношението месо/зеленчуци, а не строго 75%, както бях запомнила.

# 655
Проста сметка: Имам нужда от около 1400 калории дневно
100-120гр телешко кюфте е 400 калории
3кг марули са 400 калории
1кг броколи 350 калории
1 яйце (според начина на сготвяне) 150-200 калории
1 ябълка/портокал около 50 калории
100гр (суров, сготвен над 300гр) кафяв ориз 350 калории

Аз съм от силно тревопасните, но дори на 50/50 не мога да ги докарам, ако броим по калории...

# 656
Защо трябва да ядеш 3кг марули? Мазнината също се включва в калориите към зеленчуците. Авокадо, маслини също. Кореноподни цвекло, моркови, земна ябълка, сладък картоф и броколи, печени с масло е доста вкусно и засищащо.
А и това е силно ограничителен режим за кратък период.

# 657
При АИП не се броят калории, няма и % на зеленчуци.
Зеленчуците са преобладаващи просто, ако си представите една чиния: половината е зеленолистни/зелеви и т.н. 1/4 е протеин и 1/4 са starchy зеленчуци. Това е.

# 658
При АИП не се броят калории, няма и % на зеленчуци.
Зеленчуците са преобладаващи просто, ако си представите една чиния: половината е зеленолистни/зелеви и т.н. 1/4 е протеин и 1/4 са starchy зеленчуци. Това е.
Това е логичния начин Hands V
Точно затова написах количествата с калориите, абсурдно e така да се смятат %.
Никой не е казал, че трябва да ям 3кг маруля, написах го за сравнение на 400калории Rolling Eyes

# 659
Всъщност така излиза точно това, което написах, но явно не е било с калории. 3/4 са зеленчуците и 1/4 месото, но е важно уточнение за скoрбялните зеленчуци, разрешени от които са повечето кореноплодни и сладки картофи.

Общи условия

Активация на акаунт