Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 59

• 36 947
  • 765
  •   1
Отговори
# 630
Като се споменават хипогликемии, може ли един въпрос относно яденето на въглехидрати с  мазнини-например шоколад. При някои хора мазнината пречела на глюкозата да влезе в клетките и можело да се получат хипогликемии или недостатъчно захранване на клетките с глюкоза, въпреки яденето на въглехидрат. Какво е обяснението на това? С ИР ли е свързано? От ендокринолог го чух, но нямаше как да питам повече.

# 631
Дъждец, чувала съм, че диабетиците тип 1 не използват шоколад, когато им падне захарта, точно по тази причина, че мазнината пречи за усвояването на глюкозата (наличието на мазнина забавя отделянето на глюкозата в кръвта, затова шоколадът не е бърз въглехидрат), а на тях им трябва бърз въглехидрат, който да им нормализира захарта. Затова си носят бучки захар или бонбони, а веднъж чух, че можело и да се изпие чаша мляко.

Когато се цели да се забави разграждането на въглехидратите, така че да не повишават рязко захарта, се използва комбинация от белтъчини, мазнини, фибри, нещо кисело или млечно към въглехидратите, това е препоръката на Пол Жамине за балансирано хранене: примерно пържола (белтъчини) с печени картофи (въглехидрати), с масло (мазнина) за картофите или пък сметана (нещо млечно) и със салата от домати (фибри) със зехтин (мазнина) и оцет (кисело). Когато обаче целта е бърз приток на захар, трябва да се приеме бърз и чист въглехидрат.

# 632
asyalein, чела съм (не е доказано), че приемът на вит. Д може да влияе на синтеза на мелатонин. В тази връзка, е добре да се приема в ранния следобед, а не вечер. Ако е така при теб, може да промениш и ще споделиш.

# 633
  • Столичанин ама не в повече :D
Като се споменават хипогликемии, може ли един въпрос относно яденето на въглехидрати с  мазнини-например шоколад. При някои хора мазнината пречела на глюкозата да влезе в клетките и можело да се получат хипогликемии или недостатъчно захранване на клетките с глюкоза, въпреки яденето на въглехидрат. Какво е обяснението на това? С ИР ли е свързано? От ендокринолог го чух, но нямаше как да питам повече.
Да. Образно казано инсулина действа като ключ, който отключва вратата на клетката за да влезе в нея глюкозата от която има нужда, при ир поради затлачване с отпадъци клетките стават по-малко чувствителни към него и затова имат нужда от повече инсулин за да ги отключи.

# 634
Затлачване с отпадъци? Сериозно? Но кой знае, във веганските сайтове може и така да го обясняват.

# 635
Cioccolata, с цялото ми уважение към знанията ти и това, че ги споделяш с нас, не съм очаквала от ерудиран човек като теб да направи такова изказване!
Всеки споделя това, което е прочел и не се знае кой на какво ще те научи, но да се използва думата "веган" с негативна конотация е направо абсурдно! До момента никога не съм осъждала и разделяла хората на това с какво се хранят, но ако трябва да се благодари на някой, то това сме ние, ВЕГАНИТЕ, защото не изчерпваме земните ресурси така както вие, хората хранещи се с месо всеки ден.

Извинявам се за този пост, защото не искам да звуча като активист (предпочитам да давам пример с начина си на живот, а ако някой прояви интерес, винаги може да ме попита), но изключително се дразня на автоматичното заклеймяване на веганите. Confused
Затлачване с отпадъци? Сериозно? Но кой знае, във веганските сайтове може и така да го обясняват.

# 636
Аз също имам по-особено мнение за веганите (да уточня, че обожавам животните и природата), но от възпитание ще ви го спестя.

# 637
Е, аз като невеган пък изобщо не мога да се съглася, че веганите опазвали природата и трябва да сме им/ви вечно благодарни. Има достатъчно данни, за да се проследи добре пропагандата и изопачаването на резултатите от т.нар. вегани, та хайде да не се опитваме да се манипулираме и тук.
За справка данните на EPA за кое колко замърсява в САЩ например (и не животновъдството не е с 18-51%, а с далеч не толкова впечатляващите 3.9% и е на едно от послеdните места и то СЛЕД Agg-Crops).

# 638
При ИР твърде високия инсулин "заключва" достъпа на глюкозата до клетките, та той трябва да се свали в "прилични" граници, че да има енергия за клетките/тъканите.
Изказването "при ир поради затлачване с отпадъци клетките стават по-малко чувствителни към него и затова имат нужда от повече инсулин за да ги отключи." е абсолютно безумно и подвеждащо!

# 639
Не е точно така. Инсулинът е ключът, който отключва клетката за глюкозта, но ако тя е "пълна" образно казано, става резистентна към действието на инсулина и отказва да приеме повече глюкоза. Панкреасът не отчита, че клетките са резистентни и произвежда още повече инсулин с цел да премахне глюкозата от кръвта, където в големи количества е токсична и да я "натъпче" във вече пълните клетки. На този етап има инсулинова резистентност. Постепено, бета-клетките се изтощават и тогава кръвната захар започва да е постоянно увеличена, панкреасът не произвежда достатъчно инсулин и това вече е диабет.

# 640
Шоколад, когато ти дадох за пример 104 годишен сърдечен хирург, ти почна да говориш за пропаганди, е хубаво де пропагандата ли му е помогнала да доживее до 104 години и до 95 да извършва сърдечни операции, и щот поради нападателността някак си Wink ми се струва че си от палео кето високомазнинното войнство, би ли ме насочила към поне един, буквално поне един човек, който да се храни основно палео кето и въобще с мазни животински храни и да е доживял до сто години, аз от години търся и досега не съм срещнал буквално нито един, всички, които срещам се хранят основно с растителни храни, и някакво количество риба или пилешко, и да уточня, че ям почти всичко (в зависимост от кое време на годината е), защото установих, че здравето не е нищо друго освен ниво на баланс. И не знам кой е тоя Жамине, ама идеята му, че пържола с картофи е балансирано хранене, определено ме кара да се съмнявам в препоръките му. И както ти казах и преди мен пропаганди не ме вълнуват, а какво помага на здравето, а относно отпадъците в клетките, не само че от личния си опит съм се убедил в това, ами и преди няколко години един учен спечели нобелова награда на точно тази тема.

# 641
Ще споделиш ли отново името на този хирург, че не успявам да открия в мненията ти името му. По възможност оригиналното на английски, ще е още по-добре. Благодаря!

# 642
Аз се храня към палео, ама това как животновъдството не замърсявало го намирам за лобизъм и голяма глупост.
Не че е важно, но да си кажа.
Условията, в които се гледат животните, са покъртителни. На свинете майки щели да им уголемяват клетките от 65см на 75см. Там стоят цял живот. Айде наврете се в такова нещо и изкарайте седмица, пък после ще си говорим кое замърсява и кое не. Не е хубаво човек да си затваря очите и да се самоуспокоява така независимо дали яде месо или не.

Миоки, как разбираш, че клетката е пълна с глюкоза? Тя в един момент не свършва ли?  Нали човек върши физическа дейност?
Имаше и някакво обяснение за черния дроб, ама не го помня. Също страдал от това, че няма глюкоза, която да го захрани, въпреки че човек яде въглехидрати.

Обяснението на Шоколата е логично за диабетици, а това за мазното и въглехидрата съвпада с казаното от лекарката, че мазното пречи на въглехидрата да влезе в клетките.
Но тя имаше предвид повече ИР и хипогликемии. Явно глюкозата не влиза в клетките заради мазнината и остава в кръвта, където пък се произвежда прекомерно инсулин и той смъква КЗ.
Е, инсулиноворезистентните в такъв случай как трябва да приемат въглехидрати (когато ги приемат)-с или без мазнина?

Джерами, спортистите ядат месо с картофи или месо с ориз. Винаги съм се чудила какво толкова го тачат тоя ориз. Аз не мога да го понасям.

Последна редакция: ср, 05 фев 2020, 18:15 от Дъждец

# 643
Миоки, как разбираш, че клетката е пълна с глюкоза? Тя в един момент не свършва ли?  Нали човек върши физическа дейност?
Имаше и някакво обяснение за черния дроб, ама не го помня. Също страдал от това, че няма глюкоза, която да го захрани, въпреки че човек яде въглехидрати.

Обяснението на Шоколата е логично за диабетици, а това за мазното и въглехидрата съвпада с казаното от лекарката, че мазното пречи на въглехидрата да влезе в клетките.

Ами в кръвта на човек, нормално, във всеки един момент циркулират около 5гр глюкоза. При редовно зареждане от вън, КЗ се качва, панкреасът произвежда инсулин и я набутва по клетките. Обаче при хронична злоупотреба, в един момент има насищане и клетките не реагират на инсулина нормално - стават резистентни към действието му. Механизмът е, че всяка клекта има рецептори за инсулин и с времето, тези рецептори намаляват като брой, защото клетката няма нужда от толкова много енергия.

Черният дроб произвежда глюкоза, при нужда чрез т.нар. глюконеогенеза и  няма никаква нужда от внасяне на глюкоза отвън, за нормалното функциониране на организма.

Мазното пречи, заради нещо наречено Цикълът на Рандал /Randle cycle/.

Не съм биохимик, та който се интересува, нека да прочете, на мен ми е трудно да обясня, за това само пиша "опорните точки".

# 644
Ще споделиш ли отново името на този хирург, че не успявам да открия в мненията ти името му. По възможност оригиналното на английски, ще е още по-добре. Благодаря!
Ellsworth Wareham, аз попаднах на него преди няколко години, проучвайки т.нар. сини зони и как се хранят хората там.
https://www.youtube.com/watch?v=BjGJVIN8x-o тук можеш да го видиш на 94, и е на операционната маса, но в ролята на опериращия.
Аз се храня към палео, ама това как животновъдството не замърсявало го намирам за лобизъм и голяма глупост.
Не че е важно, но да си кажа.
Условията, в които се гледат животните, са покъртителни. На свинете майки щели да им уголемяват клетките от 65см на 75см. Там стоят цял живот. Айде наврете се в такова нещо и изкарайте седмица, пък после ще си говорим кое замърсява и кое не. Не е хубаво човек да си затваря очите и да се самоуспокоява така независимо дали яде месо или не.

Миоки, как разбираш, че клетката е пълна с глюкоза? Тя в един момент не свършва ли?  Нали човек върши физическа дейност?

Но тя имаше предвид повече ИР и хипогликемии. Явно глюкозата не влиза в клетките заради мазнината и остава в кръвта, където пък се произвежда прекомерно инсулин и той смъква КЗ.
Е, инсулиноворезистентните в такъв случай как трябва да приемат въглехидрати (когато ги приемат)-с или без мазнина?

Джерами, спортистите ядат месо с картофи или месо с ориз. Винаги съм се чудила какво толкова го тачат тоя ориз. Аз не мога да го понасям.
Нещата не опират само до въглехидрати и мазнини, ами и техния вид, този детайл убягва на модата на заклеймяване на въглехидрати, разликата за тялото и здравето между пълнозърнест кафяв ориз и хляб па било то и най-пълнозърнестия е от земята до небето.
И все пак конкретно на въпроса ти, от това, което ти разбираш под въглехидрат, той  трябва да се приема или с естествена мазнина или без такава, ако хапнеш боб залят със зехтин екстра върджин, няма да е ок, ако обаче изядеш боба, със паста от смлени маслини вече нещата са различни.
Относно това за спортистите, тази комбинация се използва, защото, енергията от бързия въглехидрат се използва за по-бързото разграждане на животинските белтъчини, но храненето на спортист, особено пък професионален, изобщо не е равнозначно на хранене за здраве.

Общи условия

Активация на акаунт