Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 59

• 36 936
  • 765
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте, в началото на декември публикувах резултатите си с молба за помощ. С Хашимото съм от 10 години. Bongobongo и ciccolata ме посъветваха да вдигна дозата.тогава беше 3х75 и 4х50. Направих го плавно като от 13.01.съм на 7х75, а 2 седмици преди това на 6х75 и 1х50. Почти веднага изчезнаха натрапчивите мисли, паниката, страха, безпокойството, изоотяването вечер. Изключително съм ви благодарна за съвета, не знам докъде щях да стигна ... От около седмица имам безсъние с многократно събуждане, понякога сърцебиене, което ме накара на направя нови изследвания. Знам, че е малко рано, но моля за мнение дали да вдигна още дозата или да изчакам? Това са резултатите:
               05.12.2019.     О5.02.2020
ТSH       2,24.                   0,78.                0,27-4,20
FT3        2,3.                    2,63.                 2-4,4
FT4.      11,13.                12,72               9,30-17

Моля Ciccolata за мнение.

# 676
Ули, за какво оптимално тсх говориш при tide при стойност 0.78 (даже е леко ниско)?
Tide, симптомите вероятно са от менопаузата, предвид, че останалото извън хормоните е наред. Пробвай с магнезий да успокоиш сърцето. Все пак дози над 75 е мн вероятно да ти докарат допълнително сърцебиене. Все още не си минала в хипер. Очевидно е, че фт3 и фт4 бавно са се вдигнали. Мисля, че има на къде да изчакаш още малко.

Ясмина, последните изследвания са мн добри. Внимавай с келпа, не на всеки с хаши се отразява добре. Има шанс и да разбуташ резултатите.

# 677
Абе аз още нямам Хашимото, ама знам ли по-нататък... Simple Smile

Бонгобонго, келпа ми е по 1 таблетка (200 ед.) два пъти в седмицата.

# 678
Бонгобонго, никъде не говорвя за оптимално тсх при tide. Точно обратното съм написала в едно от мненията си.

Споменавам оптимално тсх при коментара си на последните изследвания на Ясмина

# 679
Това не е коментарът за Ясмина. Дай малко по-съсредоточено.
Т3 и Т4 са много ниски, аз не бих чакала, а бих вдигнала дозата веднага. ТСХ дори и така не е оптимално, но и не бива то да е основен критерий за дозата, особено при Т4 и Т3  под долна граница.

# 680
Ами аз и тук не виждам да твърдя, че е оптимално. Точно обратното даже Stuck Out Tongue Winking Eye

# 681
  • Столичанин ама не в повече :D
Абе аз още нямам Хашимото, ама знам ли по-нататък... Simple Smile
MAT/anti -TPO          29        IU/ml      < 34  това говори за друго, а ехография беше ли ти правена,
келпа помага ако хипофункцията не е причинена от автоимунен отговор, обаче е възможно и той да е вдигнал антителата,  конверсията обаче ти е добра, което е хубаво.

# 682
Ули, за какво оптимално тсх говориш при tide при стойност 0.78 (даже е леко ниско)?
Tide, симптомите вероятно са от менопаузата, предвид, че останалото извън хормоните е наред. Пробвай с магнезий да успокоиш сърцето. Все пак дози над 75 е мн вероятно да ти докарат допълнително сърцебиене. Все още не си минала в хипер. Очевидно е, че фт3 и фт4 бавно са се вдигнали. Мисля, че има на къде да изчакаш още малко.

Ясмина, последните изследвания са мн добри. Внимавай с келпа, не на всеки с хаши се отразява добре. Има шанс и да разбуташ резултатите.
Бонгобонго, няма да е от менопаузата, до преди седмица всичко беше наред. Сега безсъние, сърцебиене, кръвното ми се вдигна, а съм с ниско,отслабнах, а съм слаба, косата ми се беше стабилизирала, а сега не ми се говори пак. Никога TSH не ми е било толкова ниско. Направо се замислям дали да не намаля малко дозата въпреки Т3иТ4, не се чувствам никак добре.тъкмо за около месец се зарадвах, че се оправям и пак...

Последна редакция: пт, 07 фев 2020, 07:59 от tide

# 683
Tide, ако искаш свали само 1 ден на 62,5 и 6 на 75, макар че не си за намаляване. Търси вариант да включиш т3. Тогава ще се почувстваш по-добре. Имай предвид, че времето ще започне до месец да се затопля. Самото преминаване от един сезон в друг също води до сътресения. При мен съм забелязала, че когато ще се разваля, 4-5 дни преди това имам леки неразположения, колкото и да е хубаво в момента навън. И друг път съм го казвала, февруари и септември ги усещам много осезаемо и просто чакам да отминат. Инсулинова имаше ли? Нещо за нея пиеш ли? Нощните събуждания може да са и от нисък кортизол. През деня спи ли ти се?

# 684
Tide, ако искаш свали само 1 ден на 62,5 и 6 на 75, макар че не си за намаляване. Търси вариант да включиш т3. Тогава ще се почувстваш по-добре. Имай предвид, че времето ще започне до месец да се затопля. Самото преминаване от един сезон в друг също води до сътресения. При мен съм забелязала, че когато ще се разваля, 4-5 дни преди това имам леки неразположения, колкото и да е хубаво в момента навън. И друг път съм го казвала, февруари и септември ги усещам много осезаемо и просто чакам да отминат. Инсулинова имаше ли? Нещо за нея пиеш ли? Нощните събуждания може да са и от нисък кортизол. През деня спи ли ти се?
Нямам инсулинова, кортизола преди месец го изследвах и беше наред, не ми се спи през деня, превъзбудено ми е, не пия никакви успокоителни, приспивателни, но ще трябва май, че не се издържа. И всичко това от седмица. Преди това си бях мн добре. Имам купен Т3, това, че Т4 е по-нисък няма ли да е проблем ако вдигна т3? И как да го започна? Благодаря за бързия отговор

Последна редакция: пт, 07 фев 2020, 10:10 от tide

# 685
  • Варна
Tide не бих вдигала дозата. Моето ФТ4 също е много ниско на долната граница е, но ТСХ ми е добре -1 и нещо и лекаря ми каза да не вдигам дозата. Това сърцебиене може да ти е от висока доза и да минаваш към хиперфункция или пък ти трябват повече упражнения.
Аз си мислех, че кортизола ми може да е зле, защото ФТ3 си е добре само ФТ4 е нисък, но се надявам след раждането всичко да се промени и така. Имам симптоми и аз, но и да увеличавам хормона не е добра идея.
Аз съм за растително хранене плюс яйца и мед може би. То зависи и каква кръвна група е човек и каква храна му понася - hunter or gatherer. За моята кръвна група се препоръчва повече растителна храна и аз наистина не се чувствам много добре когато ям повече месо. И има доста хормони в месото за съжаление, което е доста опасно за здравето. Така че и да се яде месо трябва да се купува био или от местни фермери. Аз все още ям месо даже доста, но смятам да го намаля драстично. Мазнините и протеините могат да се набавят от авокадо, ядки, кокосови продукти и т.н.
Също напоследък и на млечните не съм фен, смятам че наистина причиняват проблеми за тялото, то и самото мляко е видоизменено и не е същото както едно време на село от кравата.

# 686
Tide, Т3 няма смисъл да пиеш докато Т4 не стигне оптимални граници (горната половина на референтните стойности). Едва тогава, ако Т3 остава ниско, означава, че има проблем с конверсията и може да се мисли за прием на Т3.
А Т4 ще се вдигне само с тироксин, в идеалния случай Simple Smile.

# 687
Tide, Т3 няма смисъл да пиеш докато Т4 не стигне оптимални граници (горната половина на референтните стойности). Едва тогава, ако Т3 остава ниско, означава, че има проблем с конверсията и може да се мисли за прием на Т3.
А Т4 ще се вдигне само с тироксин, в идеалния случай Simple Smile.

Да така е, но при това ниско tsh ме притеснява ако увелича дозата еутирокс да не премина в хипер функция, което също не е добре. Иначе ако изключим tsh-то трябва да се увеличи дозата, но...

# 688
Имай предвид, че ТСХ пада главоломно при прием на Т3, тогава от една страна наистина трябва да не те е страх от ниско ТСХ и от друга то вече изобщо не е показател за дозата.

Аз лично се ориентирам за дозата на тироксина по Т4. Но пак казвам, ако човек няма да е спокоен, по-добре да не пипа нищо.

Ако имаш сравнително доверен лекар, иди виж какво ще ти каже, макар че със сигурност няма да ти пипне дозата по мое предположение.

Последна редакция: нд, 09 фев 2020, 19:49 от Ули

# 689
Имай предвид, че ТСХ пада главоломно при прием на Т3, тогава от една страна наистина трябва да не те е страх от ниско ТСХ и от друга то вече изобщо не е показател за дозата.

Аз лично се ориентирам за дозата на тироксина по Т4. Но пак казвам, ако човек няма да е спокоен, по-добре да не пипа нищо.

Ако имаш сравнително доверен лекар, иди виж какво ще ти каже, макар че със сигурност няма да ти пипне дозата по мое предположение.
Лекар даже може да ми намали дозата, но със сигурност няма да я увеличи. Ще помисля какво да правя, със сигурност нещо трябва да се направи. Така не е добре.

Общи условия

Активация на акаунт