СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 7

• 33 793
  • 772
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Ами на мен "силата" ми е в БЕЛ, математиката ми е много далечна. Там не пипам, освен ако много не се налага. Синковецът на мен се е метнал, ама вчера на тоя тест докъм 40 и няколко точки докара - имаше все още наизучен материал и двусмислени / безсмислени въпроси.

# 271
  • Отвъд алеята зад шкафа
И на мен БЕЛ ми е силната страна, досега не съм срещала въпрос от тест, който така да го гледам в недоумение какво точно имат предвид. По МАТ проверявам само с готови отговори, на логически задачи се справям и сама да й помагам.

# 272
Мария, аз затова гледам само математиката. Там всичко е точно и ясно, няма по-малко вярно и най-вярно. Или можеш да решиш задачите или не можеш. В дебрите на БЕЛ изобщо не искам да навлизам, въпреки че на тестовете от НВО, на които съм се тествала през последните години изкарвам доста точки, но някак си по интуиция, не че мога да обясня защо точно този отговор отбелязвам.
Red, съгласна съм, че това са интересни и дори нужни неща - история на езика, но точно този въпрос ми е нелеп. Иначе аз съм учила по български в 8--и клас точно история на българския език. Спомням си, че на всички ни беше много интересно. Опитвахме се да разчитаме текстове на глаголица, после на онзи ранен черковно-славянски. Това беше годината, която ни мина с най-малко напрежение по български. Нека учат и сега как се изменял езика, произходът на някои изрази, идиоми. Интересно ще им е. Само че това изпитване с тъпи тестове може да убие всяко желание за знание.

# 273
  • София-Младост
Извинете, че нахлувам в темата ви, но водя дебат с родител от класа, които според мен тълкува нещата погрешно.(синът ми е l 6 клас в момента)

В първата тема пише:
Скрит текст:
"БАЛООБРАЗУВАНЕ:
Оценки от свидетелството за основно образование след VII клас по БЕЛ и математика (по решение на педагогическия съвет може да се взимат други предмети от свидетелството, но се ползват винаги 2 оценки) САМО от 7ми клас:
Отличен (6) - 50 т.
Много добър (5) - 39 т.
Добър (4) - 26 т.
Среден (3) - 15 т."
В свидетелството за основно образование влизат средноаритметично оценките от 5, 6 и 7клас.
Как тогава при балообразуването се взимат оценките по БЕЛ и МАТ от свидетелството, но същевременно САМО от 7 клас.

Права ли съм, че тази година (НВО 2020), както и миналата се взима само оценката от 7 клас по БЕЛ и МАТ, като съответно се превръща в точки. Това, което беше за НВО2019.
И надявам се да остане  и за набора след вас, НВО 2021.

Последна редакция: пт, 06 дек 2019, 12:42 от Ала-Бала

# 274
Няма средноаритметични оценки в свидетелството за основно образование. Просто ще бъдат вписани оценките от 5-7. клас.
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 06 дек 2019, 11:51 от Анонимен

# 275
  • софия
Права си, Ала-Бала. За участие в класирането балообразуващи са оценките от НВО мат + НВО бел + годишната оценка от 7 клас по мат и  годишната оценка от 7 клас по бел.

# 276
Не навсякъде балообразуващи са годишните оценки по БЕЛ и математика.

# 277
  • София-Младост
Благодаря ви много!
Знаех си, че съм права.

# 278
  • София
Аз съм завършила хуманитарна паралелка, но си признавам, че не винаги мога да помагам на щерката по БЕЛ. Има неща, които ми се струва, че ние въобще не сме ги учили - разни инверсии и подобни. Като че ли преди 5 години, когато големият беше 7 клас нямаше такива неща. Но може и да не съм забелязала. Помня, че тогава помагах повече за наречия, местоимения и т.н.
С математиката се оправям без проблем, даже щерката понякога ме пита - как сте учили вие, че всичко виждаш от един поглед.

# 279
  • софия
... Оценки от свидетелството за основно образование след VII клас по БЕЛ и математика (по решение на педагогическия съвет може да се взимат други предмети от свидетелството, но се ползват винаги 2 оценки)
Ала-Бала го е написала. Явно спорът е бил дали оценката е само от 7 клас или някаква измислена средноаритметична.

По нищо не се занимавам. Ходи на уроци. С бел няма проблеми, по мат понякога баща ѝ помага, но предпочитаме да не го прави, за да знае учителят какво е реалното ниво. Вчера ми обясняваше за някакви инверсии и други термини. Разбрах, че многоточието, когато е в стихотворение има друг термин, но не мога да го възпроизведа. Кому е нужно това? Това, за мен, е задълбочено знание за човек, който се занимава професионално с тази материя. Имам чувството, че никога не съм учила тези неща.

Последна редакция: пт, 06 дек 2019, 12:02 от zvаnchе

# 280
  • София
Учили сме ги (е, сега за многоточието в стихотворение е новост и за мен), просто е ненужна информация и сме я забравили.

# 281
  • София
Учили сме и ние какво ли не. Simple Smile
За да се развие човешката интелигентност, е необходимо да се учат много и разнородни неща.
А после човек вече може да си позволи лукса и да забрави.

ПП: Всяко поколение закономерно учи повече неща от предишното. Няма смисъл да сравняваме какво сме учили ние.

# 282
  • София
Учили сме и ние какво ли не. Simple Smile
За да се развие човешката интелигентност, е необходимо да се учат много и разнородни неща.
А после човек вече може да си позволи лукса и да забрави.

ПП: Всяко поколение закономерно учи повече неща от предишното. Няма смисъл да сравняваме какво сме учили ние.
Само дето излиза, че стават все по-малко интелигентни. Та явно има нещо, което не е точно така. На нас никой не се е опитвал да ни "превежда" Под игото.

# 283
Други неща щяха да ни превеждат, с които днешните деца се справят по-добре.
Съгласна съм, че всяко поколение учи повече от предното. Просто не са непременно нещата от учебниците и от Под игото.

А изучаваните произведения не е лошо да се обновяват. Не за да се включват по-лесни от Под игото, но поне с по-актуални теми.
Това с превода на романа е голяма простотия.

# 284
  • софия
Вчера пак си четох стихотворения на Петя Дубарова. Такъв прекрасен усет за езика и думите има, такива хубави стихове е написала. Не може ли да я включат в среден курс? Сигурна съм, че много би развълнувала децата. Има и настоящи страхотни автори. Захари Карабашлиев, Русков. Особено вторият има голямо богатство на изказа, вкл. използва изрази и думи за съответния период, за който пише. Не е като да нямаме добри съвременни автори. С тях децата могат да бъдат заинтригувани да четат. Но съм сигурна, че ако се тръгне в тази посока ще се нададе вой от консервативните кръгове и от съвременници, които биха се почувствали неоценени, защото не са предложени.

Общи условия

Активация на акаунт