Делене на разходите 50/50.

• 15 356
  • 469
  •   1
Отговори
# 240
Явно съм боса финансово. Обаче от прочетените мнения схванах, че едното поколение може да купи жилище за себе си и впоследствие за децата,  докато следващото не успява да стартира успешно без готово жилище от родителите. Убягва ми логиката?
Логиката е, че няма нужда да стартираш, ако можеш да продължиш нагоре от вече постигнатото. Стартирането е за започващите от нулата.

# 241
Постилането добре, но аз се усещам, че 15 години постилам и взе да ми писва.
Или като стана на 50, ще ходя на екскурзии в екзотични страни, за да лежа в хотела като неграмотна идиотка, без да се интересувам от история и култура ли?
Струва ми се, че като има едно жилище вече, другите се появяват по-лесно. Освен това, малко е смешно да сравняваш на баба си жилището от соца с това, което на теб днес ти се налага да купуваш на пазарна цена.

# 242
...освен това натискът да се стегнеш от ранна възраст и сам да си спечелиш луксовете те учи на повече способности и дава друг опит.

Уиш, а кое е това "нагоре"? Да правиш бизнес, вместо да си работещ? Повече образование? "Ненужна" професия като египтолог, само щото ти е интересно?

И през соц-а, и на пазарна цена, жилището отнема 20 години на стандартния работещ. Там някъде. То е като консуматив.

# 243
Сирен, по въпроса за жилищата имам повече вяра на фиша си, портмонето си и къщата на родителите си, която споменах как се изплати. И те ми казват, че не съм за купуване на жилище към момента.
Ти просто си говориш какво другите са постигнали по жилищния въпрос, нямаш мащабни лични успехи на този терен. Нищо лично.

# 244
Да, 20 г, но тогава парите стигаха. А и накрая всички си погасиха кредитите предсрочно заради хиперинфлацията😉

# 245
Не всички през соц-а са купували апартаменти. Бабите и дядовците ми са дошли от селата, не са били партийни поддръжници, точно обратното, и с много труд и заеми са си купули парцел и са си построили къща. За кола, ясно колко години са им трябвали.

# 246
Постилането добре, но аз се усещам, че 15 години постилам и взе да ми писва.
Или като стана на 50, ще ходя на екскурзии в екзотични страни, за да лежа в хотела като неграмотна идиотка, без да се интересувам от история и култура ли?
Струва ми се, че като има едно жилище вече, другите се появяват по-лесно. Освен това, малко е смешно да сравняваш на баба си жилището от соца с това, което на теб днес ти се налага да купуваш на пазарна цена.
Ами не постилай. Обиколи света и на старини гледай как децата ти се чудят кое по напред да си платят или да си търсят имотна половинка. Иначе дай Боже да си платят и почивки и режийни и наем и ипотека едновременно. Ама са малко тия които го могат и то пак не са от 0та.

# 247
Честно казано, ако лихвите бяха по-човешки и  фиксирани, а не падащи можехме да изтеглим. Още един имот никога не е излишен. Самите месечни вноски не са високи. Но при тези условия трябва да нямам друга алтернатива, за да изтегля ипотечен кредит. Не, благодаря!

# 248
Струва ми се, че като има едно жилище вече, другите се появяват по-лесно.
Точно така.

Уиш, а кое е това "нагоре"? Да правиш бизнес, вместо да си работещ? Повече образование? "Ненужна" професия като египтолог, само щото ти е интересно?
Да, за някои точно това е нагоре. И добре, че са те, иначе щяхме само да грухтим в кочинките си. За други "нагоре" е собствен бизнес.За трети е свободата да не дължат никому нито стотинка, да имат лукса да живеят както им е кеф, да могат да си позволят във всеки момент да напуснат работа, без това да им накриви шапката и едновременно с това да не се тревожат за децата си, защото поне базовите неща са им осигурени.

# 249
Още малко ще кажете, че не е редно децата да наследяват апартамент или къща на родителите си  Laughing
За да се научили сами.
Значи възрастните родители, трябва да продадат своята собственост, да профукат парите и на деца и внуци нищо.

# 250
Още малко ще кажете, че не е редно децата да наследяват апартамент или къща на родителите си  Laughing
За да се научили сами.
Значи възрастните родители, трябва да продадат своята собственост, да профукат парите и на деца и внуци нищо.

Точно! Или тези, които наследят някой и друг имот и нивичка, трябва да се чувстват виновни. Ако трябва по комунистически да ги конфискуваме и разпредлим на всички по равно, за да няма сърдити😂

# 251
Ама са малко тия които го могат и то пак не са от 0та.
Именно, това казвам.
Но те, освен че не са от 0, не са и постилали 30 години, че, видиш ли, децата им да не са по кофите. Ако примерът ми за развитие е 'нещо, дето не е до кофата', още сега съм го преизпълнила.

Самите месечни вноски не са високи.
Месечните вноски уж са колкото наем. Защо тогава масово не купуваме? Щото не можем да си разопаковаме куфара между Япония и Куба ли? Или щото за да е ниска месечната вноска, трябва да продадем нивите в Сусурлево (който ги има) за самоучастие? А ремонт/довършителни работи кой ще плати?
Ами аз нямам ниви. Да, мога вместо 500 наем да давам 500 вноска. Между тези две еднакви числа обаче стоят още едни 20к и няколко месеца ремонтни дейности, през които наемът пак ще си върви. И точно това време и тези пари аз нямам.

# 252
Gal, явно не си ме разбрала. Не ми харесват УСЛОВИЯТА И ЛИХВИТЕ. Иначе самата сума за вноска изобщо не е проблем. Няма да им го изплащам 35 години вместо 20. Това е!

Иначе под тези 20К сигурно визираш първоначалната вноска. Ми да, спомням си, че трябваше да е 30% от цената. Поне преди, докато бях в тези среди. Масово хората продаваха нивички или някоя къщичка в някое околно малко градче. Рядко хората имаха парите. А и умният човек никога не харчи всичко, което има. Не върви да хвърлят всичко за първоначална вноска... Но така е. Все пак сме в България. Това е много трудно и дори непосилно за много хора. Мога да дам няколко положителни примери за мои познати в чужбина, за да направим паралел, но не ми се пише. Само ще кажа, че имат социална политика. Шапка им свалям!

Последна редакция: нд, 01 дек 2019, 16:52 от mena805

# 253

То аз ако трябваше да чакам моите родители да са ми взели жилище - при тях ако знаеш каква слаба икономика, хиперинфлация и няколко революции...затова се чудя днес точно от какво се плашат младите, след като от 10г. е доста як бум в някои сектори и градове. Плюс отворени граници и възможност да работиш на почти чужбински доходи, живеейки в БГ.

За съжаление досега единственият източник на печалба е рискът. Който иска сигурно - не печели. Впрочем ако се бяхме завряли в наследствен имот, щеше да е по-кофти положението, заради пропуснато 5-годишно поскъпване на имотите почти двойно.

Явно родителите ни са от различни поколения. Моите са имали шанс да постигнат и да ни завещаят доста материални неща. Но тогава и времената са били други. Както казваше баща ми "През м. Юли мартеници да продаваш, пак богат ще станеш". А сега какво?! Всичко е отдавна разпределено, за прохождащ частен бизнес е почти немислимо. Ами не, благодаря - не ми се рискува с инвестиция или ипотека в тази замираща икономика. Да вметна, че и ние преживях е хиперинфлацията, но си обърнах е всички спестявания в долари и така ги спасихме😉

Пълни глупости. Точно след като падна комунизма, хората имат много повече възможности да забогатеят, има и бизнес модели, които не изискват чак толкова пари а време, особено с навлизането на интернета, като стана масов, ако им се занимава с бизнес, ама много хора ги мързи и искат на готовото. Другото, ако не им се занимава с бизнес, в много сектори, като ИТ и др. си има хора, които още първи и втори курс студенти, даже хора със средно почват на 2-3к, така че не е като да няма възможности. Тва, че някой не е успял да направи нещо не означава, че и другите не могат.

# 254
За трети е свободата да не дължат никому нито стотинка, да имат лукса да живеят както им е кеф, да могат да си позволят във всеки момент да напуснат работа, без това да им накриви шапката и едновременно с това да не се тревожат за децата си, защото поне базовите неща са им осигурени.

E това вече не е "нагоре", а е стагнация. Да не забравяме, че Бърти Устър е комедиен герой, а желанието му да свири на банджо едва ли е човешка еволюция, по-скоро скеч.

Гал, в живота не всички успехи са "лични". Някои са семейни. Там вече е друга история.

Общи условия

Активация на акаунт