Делене на разходите 50/50.

• 15 363
  • 469
  •   1
Отговори
# 225
Моите под наем дават.

# 226
“Децата” като завършат и вече сами трябва да могат да се оправят. Да си наемат или купят жилище. Докато учат е нормално родителите да си издържат. Натам са сами.
Сами са, но няма нужда всеки да започва от нулата, откривайки за пореден път топлата вода. Има едни неща, наричат се приемственост и надграждане. Вярвам, чувал си за тях. С добър начален старт можеш да стигнеш значително по-далче от този, който е стартирал от нулата. Да, има приятни изключения. Именно, изключения.

# 227
Не всички заможни си осигуряват децата. Моите родители и двамата имат пари и имоти, но аз нямам нищо. Не че са длъжни нещо да дават, просто отбелязвам, че не всички дават.
Аз затова писах за скръндзи. Някои хора просто не желаят да дадат. Не ме интересуват подбудите им, стига да не са нагли да искат аз пък да им давам.

# 228
  • София
След време пак на теб ще останат,тогава ще ги ползваш.И като имат какво ги правят?
Какво значи след време? Ако ти получиш имот когато си на около 60г., а партньора ти на на 60-70 или 70+ г. за какво биха ти послужили, освен да ги дариш на деца/внуци? Най-много да ги пуснеш под наем. То на тези години вероятно дори няма да можеш да ги опукаш на почивки и дрехи качествено. Със или без този така получн имот, в младините си си била от нулата, което наистина доста дърпа назад.

# 229
Аз не разбирам много характерното за България желание на родителите да подсигурят жилище на децата си.
Моите са обратното. Даже и заем не ми дадоха да се изнеса на квартира, а баща ми ме гонеше. Взех от банка накрая. Заплатата ми за София е малка и не мога да си позволя наем. Те от своя страна имат още две жилища, но едното го продадоха, в другото се шири баба ми. И това е защото съм "стара мома" и не заслужавам, поне според баща ми.

Спокойно, не си единствена.
И моя баща всъщност никога не е проявявал каквато и да е грижа. Баща ми е по документ. След развода е плащал само наложената издръжка.
Като взема под внимание липсата на каквато и да е било грижа, алкохолизма и тормоза, сега аз не му дължа нищо. Болен е, но не ме интересува кой го гледа. Защото аз като съм била болна, ме е гледала майка ми или баба ми.
Мен той не ме е гледал, нито изучил. Колкото е дал, толкова давам сега и аз. И то  е - нищо  Mr. Green
Утре като легне болен и ти се обади му кажи, че не е заслужил и да си намери друга щерка.
Хубаво има родители се грижат за децата си. Дават им старт.
Но прекаленото обгрижване също може да има отрицателни последици върху някои деца. Има деца смятам, че всичко става наготово и не полагат усилия.

# 230
Явно съм боса финансово. Обаче от прочетените мнения схванах, че едното поколение може да купи жилище за себе си и впоследствие за децата,  докато следващото не успява да стартира успешно без готово жилище от родителите. Убягва ми логиката?

# 231
Логиката е, че икономиката е слаба, инфлацията е голяма, лихвите-високи и като цяло животът е труден и много нестабилен у нас. На никой не му се рискува в дългосрочен план, ако има друга алтернатива, като например наследствен имот🙂 Сетих се за една мисъл "Защо да си горя ръцете, като имам маша?" 😉

Последна редакция: нд, 01 дек 2019, 15:36 от mena805

# 232
Явно съм боса финансово. Обаче от прочетените мнения схванах, че едното поколение може да купи жилище за себе си и впоследствие за децата,  докато следващото не успява да стартира успешно без готово жилище от родителите. Убягва ми логиката?
И аз така... Simple Smile значи родителите успешно купуват 2-3-4 жилища, да има за тях и за всяко дете, обаче детето не може и едно да си осигури?!

# 233
Всяко следващо поколение все по-трудно се сдобива с жилище, защото не може да си го позволи. А причините за това са разнообразни - предимно икономически и политически. По-рядко е мързел и некадърност.
Нерядко няма с кого. Жилище се купува от двойка - а ти си сам/а.
Родителите ми изплатили къщата с една заплата. Ама тези икономически чудеса от 90те няма да се случат пак.

# 234
Логиката е, че икономиката е слаба, инфлацията е голяма, лихвите-високи и като цяло животът е труден и много нестабилен у нас. На никой не му се рискува в дългосрочен план, ако има друга алтернатива, като например наследствен имот🙂

То аз ако трябваше да чакам моите родители да са ми взели жилище - при тях ако знаеш каква слаба икономика, хиперинфлация и няколко революции...затова се чудя днес точно от какво се плашат младите, след като от 10г. е доста як бум в някои сектори и градове. Плюс отворени граници и възможност да работиш на почти чужбински доходи, живеейки в БГ.

За съжаление досега единственият източник на печалба е рискът. Който иска сигурно - не печели. Впрочем ако се бяхме завряли в наследствен имот, щеше да е по-кофти положението, заради пропуснато 5-годишно поскъпване на имотите почти двойно.

# 235
Надграждане му се казва. А и родителите купуват след години трудов стаж и спестяваня, а ако са имали късмет (демек подарено жилище) -  без да дават пари за ипотека и квартира е още по осъществимо.

# 236
Аз и не разбирам с какво точно новото поколение надгражда, след като идеята е главно да си ръси парите по пътувания, щото няма ипотека. Това нито е инвестиция, нито гради нещо. Ясно е, че е гот да си млад и да се кефиш на живота, но не е точно "надграждане", по-скоро е опукване наготово.

# 237
Логиката е, че икономиката е слаба, инфлацията е голяма, лихвите-високи и като цяло животът е труден и много нестабилен у нас. На никой не му се рискува в дългосрочен план, ако има друга алтернатива, като например наследствен имот🙂

То аз ако трябваше да чакам моите родители да са ми взели жилище - при тях ако знаеш каква слаба икономика, хиперинфлация и няколко революции...затова се чудя днес точно от какво се плашат младите, след като от 10г. е доста як бум в някои сектори и градове. Плюс отворени граници и възможност да работиш на почти чужбински доходи, живеейки в БГ.

За съжаление досега единственият източник на печалба е рискът. Който иска сигурно - не печели. Впрочем ако се бяхме завряли в наследствен имот, щеше да е по-кофти положението, заради пропуснато 5-годишно поскъпване на имотите почти двойно.

Явно родителите ни са от различни поколения. Моите са имали шанс да постигнат и да ни завещаят доста материални неща. Но тогава и времената са били други. Както казваше баща ми "През м. Юли мартеници да продаваш, пак богат ще станеш". А сега какво?! Всичко е отдавна разпределено, за прохождащ частен бизнес е почти немислимо. Ами не, благодаря - не ми се рискува с инвестиция или ипотека в тази замираща икономика. Да вметна, че и ние преживях е хиперинфлацията, но си обърнах е всички спестявания в долари и така ги спасихме😉

# 238
Аз и не разбирам с какво точно новото поколение надгражда, след като идеята е главно да си ръси парите по пътувания, щото няма ипотека. Това нито е инвестиция, нито гради нещо. Ясно е, че е гот да си млад и да се кефиш на живота, но не е точно "надграждане", по-скоро е опукване наготово.
Ами на някои идеологята е всичко да им мине през д..то, на други ако могат да си помогнат на децата и чак тогава да  харчат на макс за себе си, като периода на спестяване за децата не означава непременно скотуване. Други не желаят дори образованието на децата си да платят и опукват всичко. Въпрос на желание и възгледи.

# 239
Децата правят това, на което са научени и възпитани. Родителите ми не са ходили по екскурзии, работеха, надграждаха. Ние също така правим, аз и брат ми. Екскурзиите и пътуванията не са толкова важни. Първо човек трябва да може да си постели, а тогава да харчи за глупости и развлечение, защото и без него може.

Общи условия

Активация на акаунт