Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Разчитане ли и вярвате ли в пенсията си?

 • 23 866
 • 835
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 098
Отдавна ми се искаше да отворя тази тема, а и напоследък стана доста актуална.
Аз самата не съм достатъчно компетентна и по-голямата част от информацията получавам от различните медии, дебати, и информационни сайтове.
Сега съм в ранните си 30г. и пенсия ми звучи като далечна и непозната дума. Въпреки това, осъзнавам, че един ден ако стигнем до там, това ще е част от дохода, на който трябва да разчитам. От тук идва и основното ми чудене, а именно "Ще мога ли реално да разчитам на нея?!".
Едно от нещата, които ме притеснява е това, че удръжките от нашите заплати се използват за покриване пенсиите на сегашните пенсионери. Което значи, че за нашите пенсии ние трябва да разчитаме на бъдещето поколение. А населението в България, мисля, е със застаряваща тенденция. Тоест, ще има ли на кой да разчитаме.

Интересно ми е да чуя и вашите мнения.
Също така ми е интересно, каква пенсия (цифром) смятате, че би ви удовлетворила ако трябваше да се пенсионират днес? Simple Smile

Последна редакция: пт, 29 ное 2019, 20:25 от Galeona

# 1
 • Буркина Фасо
 • Мнения: 6 697
поправи си заглавието на темата.  Laughing

# 2
 • Мнения: 7 879
Аз вече съм в пенсия. Не очаквах да стане така, но животът поднася всякакви изненади И ето ме, на 44 години пенсионерка...по болест. Пенсиите ги намирам за мизерни в момента, какво ще бъде след 30-40 години нямам идея. Обаче...преди 40 години в пенсия бяха бабите и дядовците ми и пенсията не им стигаше, преживяваха някак, защото бяха на село или у нас, в града. После родителите ми бяха пенсионери, не им стигаха пенсиите изобщо, макар че бяха работили добре платена работа. Сега аз съм в пенсия и ми стига само за лекарства. Работя допълнително. Всичко това се случва в разстояние на много години, в различни строеве и все едно и също. Пенсионер= бедстващ.
 Не съм оптимист и за следващите поколения.

# 3
 • Мнения: 27 709
От тук идва и основното ми чудене, а именно "Ще мога ли реално да разчитам на нея?!".
Не.

# 4
 • Мнения: 1 098
Благодаря за включването, Ън. Simple Smile
Сякаш ти по-добре описа един от аспектите, които ме притесняват. Че при различните поколения, положението с пенсиите е все едно и също.
Другата година се пенсионират майка ми и свекър ми и е интересно как ще са при тях нещата.
И двамата не са спирали да работят, а свекър ми от 2000г. пътува и работи в Германия, където се осигирява спрямо тяхната минимална заплата на час. По това се очаква, че трябва да има "достойна" пенсия, но аз съм много скептична дали ще стане така.

# 5
 • Мнения: 43
От Дирекцията по вероизповеданията съобщават, че в последно време при тях постъпват много сигнали за нова секта. След печално известните "Свидетели на Йехова" в последно време се наблюдава засилена активност на нова секта - "Служители на НАП", които звънят по вратите на жилищата и питат хората: "Вие вярвате ли, че ще доживеете до пенсия?" Grinning

Сега сериозно. Преди 15 години баба ми с 42 години трудов стаж получаваше 163 лева пенсия. Една съседка на същата възраст, която нямаше един ден стаж, получаваше социална пенсия от 120 лева. При положение, че средната продължителност на живота в България е под 70 години и продължава да намалява, а пенсионната възраст продължава да се увеличава, човек трябва да е луд, за да плаща по няколкостотин лева социални осигуровки всеки месец и да разчита на пенсия в продължение на 4-5 години максимум. При това пари, 90% от които отиват за издръжка на цигани и полицаи, които да пазят правителството от народната "любов", а само 10% - за пенсии на хората, построили всичко в тази държава с труда си. Затова аз съм изцяло в сивата икономика. Работя с три вида разплащания - кеш, в брой и на ръка. За големи суми - албански акредитив (парите в куфарче) Simple Smile Пък ако доживея до пенсия, ще карам на социална... И на наеми от жилищата, които ще съм купила със спестените от осигуровки пари Wink

# 6
 • София
 • Мнения: 29 468
Не, и аз не разчитам.  Както се очертават нещата, може и въобще да не живея тук.

# 7
 • Varna
 • Мнения: 22 897
Не.
С ясно съзнание съм, че няма да мога да разчитам на пенсия, поради различни причини. Гледам да инвестирам, за да имам някакъв гръб на старини. Ако доживея, разбира се. Че много подсигурени си отидоха преди пенсия.

# 8
 • Мнения: 8 182
Аз вече имам около 20 г. Стаж. Винаги са ме осигурявали на цялата заплата, но като цяло не разчитам на пенсията. Надявам се да съм здрава и да работя докато умра, най-вече защото много си обичам работата и нищо друго не ме радва така.

# 9
 • Мнения: 3 202
Какво значи дали вярвам в пенсията? Вярвам, че съществува, но и вярвам, че няма да мога да живея нормално само на нея. И двете би баби са вдовици, тоест взимат и някаква част от пенсиите на дядовците ми. Едната е доволна на шестотин лева пенси, даже има за глезотии. На другата не знам колко ѝ е пенсията, но не ѝ стига.
За момента реално разчитам на пенсията, защото нищо не сме заделили за тогава. Имаме време да заделим, но ни предстои деца да имаме и се съмнявам, че това е благоприятен за финансовото състояние период.

# 10
 • Мнения: 3 936
аз съм била на курс по финансова грамотност, лекторът попита: "Колко от вас искат на старини да имат еди какъв си доход (дава пример със средната пенсия в момента)"? - Никой. А сега да видим, какво може да се направи по въпроса?

# 11
 • Мнения: 1 098
Fairytale, може би не формулирах заглавието като хората. Под "вярвате ли", имах предвид дали вярвате, че ще ви е достатъчна за едни сравнително достойни старини.
Аз работя в провинцията и се осигурявам на пълната си заплата, но тя не е от най-високите. Повечето ми доходи идват от месечните "бонуси", но те пък не се отразяват официално.
Мъжът ми, за разлика от мен, има хубава заплата, на която се осигурява реално.
Понякога се чудя дали един ден няма да взимаме много близки пенсии, въпреки че, на него му удържат доста повече в момента.
Просто смятам, че ще се намери някаква вратичка рано или късно да се орежат пенсиите на тези, които сега получават хубави високи заплати.
Разбира се, това са само мои размишления. Simple Smile

# 12
 • София
 • Мнения: 11 472
Аз вече съм в пенсия. Не очаквах да стане така, но животът поднася всякакви изненади И ето ме, на 44 години пенсионерка...по болест.
Ън,дано да си здрава да си харчиш пенсията. Но се замислих - на 44 г, със син на 29.... Прости ми, но прецизирай си форумната биография. Party

Последна редакция: сб, 30 ное 2019, 13:06 от Не се сърди, човече

# 13
 • Мнения: 41 111
Тя иска да каже, че от 44 годишна е пенсионерка по болест. Може и по-млад да се окажеш болен, с ТЕЛК и пенсия.

Но темата е за пенсия по възраст.
Аз имам надежда за мен, но за младите съм скептична.
Все повече се вдига пенсионната възраст и реално, ако човек все пак доживее, ще има някакви 4-5 години живот като пенсионер. Доходи не коментирам, то не се знае и кой ще ги изплаща.
Видя се, че УПФ-та се оказаха безсмислени и т.нар. втора пенсия няма да я има.
Но това за някои държави отдавна е ясно.
В Полша се оказаха от тях преди нас.

# 14
 • Мнения: 43
аз съм била на курс по финансова грамотност...
Там ти е грешката - че ходиш на подобни курсове Simple Smile Нали знаеш правилото: "Който може нещо - прави го; който не може - учи другите!"? Ако лекторът ви действително беше финансово грамотен, щеше да е брокер на Уолстрийт и да не си знае милионите, а не води курсове за 10 лева на час.

Такива курсове се водят от бедни мишоци, които се мислят за големи тарикати. Като в оня "истински случай":

- Добър ден на всички! Започваме курса "Как да спечелим един милион долара за един ден?" Да започнем с няколко въпроса. Първо - каква е цената на курса ни?
- $1000 - отговарят от залата.
- Чудесно. А колко човека сте?
Курсистите се преброяват и отговарят:
- 1000 човека.
- Благодаря ви. С това завършваме курса "Как да спечелим един милион долара за един ден?". Довиждане!

Общи условия

Активация на акаунт