Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Разчитане ли и вярвате ли в пенсията си?

 • 23 782
 • 835
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 40 782
Не е изобщо заядлив коментарът ми.
Никога няма да забравя думите на моя колежка, "Пестете докато са малки децата".
Послушах я, бях много дисциплинирана финансово и не съжалявам.
Детето порасна, аз съм се подсигурила и нямам грижи за бъдещето.
Пожелавам и на вас същото. Peace

# 46
 • Мнения: 10 367
На нас пък този период за финансова дисциплина когато децата са малки никак не ни дойде в подходящо време - долара удари 3000, заплатата ни беше 10 долара и ни стигаше за макарони и зеле. Ядяхме на вестници , нямахме мебели , живеехме под наем,  но оцеляхме. В периодите когато сме били по- стабилни предприехме да вложим в пътуване по света , натрупахме незабравими спомени. Сега инвестираме в дъщеря ни , ще я избутаме а след нея е синът ни. Нямаме бели пари за черни дни. Като гледам как расте възрастта за пенсия няма и да я доживеем.  Но ако дойде все пак време да съм до казаните ще ме топлят спомените и мисълта че съм дала стабилен старт на децата.

# 47
 • Мнения: 1 097
Deva, аз пак ще питам, какво визираш под “да си живееш живота”?
Примерно, ти от какво си се лишавала/лишаваш, за да имаш тази финансова сигурност?
Казваш, че имаш няколко апартамента в Пловдив. Сама ли ги купи (без помощ от мъж, семейство) със спестяванията от заплати?
Не очаквам детайлни обяснения, просто питам за общия механизъм на нещата.

# 48
 • Мнения: 40 782
Да, сама, без помощ от никой. Peace
Спестявах си от заплата, без да живея в лишения.
Не помня дали в тази тема имаше коментар на Сирен, за важните неща.
Никога не съм се лишавала от важните за мен неща.
Но и никога не съм се водила по модата и хорското мнение.
За мен не е важно да имам последен модел телевизор, например. Даже изобщо не ми е важно да имам телевизор, защото не гледам ТВ. С колата е същото. Нямам и не смятам да имам, не защото нямам пари да си купя веднага, а защото я смятам за ненужен за мен разход. Просто съм практична във всичко. Simple Smile
Пиша в много финансови теми, хората знаят. Simple Smile
Повече не смятам да обяснявам.
Това за което не пестя пари е образованието на детето ми.
Вложила съм много и съм доволна от резултата за момента. Искам да продължи и съм се подготвила финансово за това.
За сватба съм казала, че няма да ѝ дам пари, това също е крайно ненужен разход, но за образование - на драго сърце. Peace

# 49
 • Мнения: 1 097
Ами, Дева, какво да ти кажа.
Наистина по твоите стандарти, ние “си живеем живота”.
И хубав телевизор имаме, че и две коли в семейството. Пък като почнем събота и неделя да обикаляме с голямата по разни дестинации в България .... ужас, ужас.
Ама така е, млади сме, тъпи. Вместо да ги махнем возилата и да седнем да пестим за пенсия, ние хайманосваме.

# 50
 • Мнения: 40 782
Хубаво, никой не ви задължава.
И аз сега хайманосвам, и съм много хепи, че си имам всичко важно за мен и не дължа нито стотинка.
Мога даже да спра да работя, нещо, което малко хора могат да си го позволят.
И да си чакам пенсия след Х години. Simple Smile

# 51
 • Мнения: 27 617
и съм много хепи, че си имам всичко важно за мен и не дължа нито стотинка.
Мога даже да спра да работя, нещо, което малко хора могат да си го позволят.
+ безкрай за болднатото от мен. А долното изречение си е истински лукс, но не всеки има мозъка да го оцени и дупе да го постигне.

# 52
 • Мнения: 1 097
Браво, браво!  Похвално е, че си си уредила така живота с пестене от заплатата и без чужда помощ.
Ако не е тайна, с какво пътуваш ако нямаш кола? Говоря за извънградско, че в града обществен транспорт е ясно.

# 53
 • Varna
 • Мнения: 22 796
Не всеки го може това което Дева е постигнала. И който няма капацитета, само ще се чуди и мае как другите могат.
Не е нужна кола за да пътуваш Обиколила съм света, а кола имам от скоро заради детето.  Mr. Green

# 54
 • Мнения: 1 097
So Lucky, ами ето, аз примерно нямам капацитета, затова ми е интересно. Може пък и да го разбера ако се обясни по-конкретно.
Дева например, споделя в друга тема, че навремето е спестявала от заплата 800лв с малко дете и собствено жилище. Няма как да знам колко е било това “преди време”, и колко са били тогава тези 800лв. Но ако е била сама с малко дете и е плащала кредит за жилището + нейните лични разходи, аз не виждам как се пестят достатъчно средства, така че да не излетят при първия непредвиден разход.
За колата, разбира се, че за да обиколиш Света не ти трябва. Тук говоря за най-елементарното предвижване от точка А до точка Б, било то в града или в България.
Вие след като сте взели кола отскоро, преди как сте се справяли с пътуванията? Чисто да отидете до по-голям далечен магазин или на почивка някъде извън града?
Защото и аз кола имам от скоро, но мъжът ми има от както се познаваме (че и преди това). Така че, на мен просто не ми е била нужна до определен момент.

# 55
 • Мнения: 27 617
Galeona, всичко е въпрос на приоритети. Ето, за Дева колата е излишен разход; за мен тя е необходима инвестиция, от която аз изкарвам само ползи, надвишаващи разходите; за теб трябва по една кола на човек от семейството и т.н. Това не значи, че Приоритетите МИ са по-добри от Приоритетите Ти. Просто, всяка от нас приема за важни различни неща.

# 56
 • Мнения: 7 866
хм....чак до приоритети сте опрели. А според мен е изключително трудно да спестяваш такава сума, която да ти позволи да купиш жилище примерно за 7-8 години, като махнеш всички " приоритети" и оставиш само базови необходимости- храна, сметки, дрехи, учебници или такси в детски градини, лекарства.Говоря, ако заплатата ти е близо до средната. Ако вече си с високи доходи, всичко може.
Говоря освен това да купиш, тръгвайки от база 0.И последно уточнение, говоря за типа апартаменти, най-удобни за инвестиция с цел наем -двустайните, състоящи се от спалня, хол и кухня, които са най-търсени за наем и най-ликвидни.Е, такова жилище...,ми трябват 10 години поне, та да купиш, още 2-3 да го приведеш във вид, удобен за наематели.
Нещо ми се губи...или аз изкарвам прекалено малко пари. А и мъжете у нас също.... Rolling Eyes

# 57
 • Мнения: 1 097
Wishmaster, факт че и приоритетите играят роля. Но в случая на Дева, говорим за 2-3 апартамента в Пловдив (тя казва, че има няколко, което за мен значи поне 2 под наем и един собствен= 3. Нека ако греша ме поправят).
За да успееш да изплатиш тези апартаменти, като един от тях ти е основно жилище (тоест той е чист разход) само със спестявания от заплати и без чужда помощ. Лично на мен при всякакви приоритети ми е невероятно.
Разбира се тя се е спавила някак си.
Но за мен единствения вариант е един от тези имоти да е наследствен и основоположен. Или да живее с роднина в семеен апартамент (майка, баща, свекъри и др.) и първият, който е купила да се е самоизплащал от наем. Или да е намесен друг семеен имот, който е бил в помощ под някаква форма.
Все пак нещата се движат от някакви механизми, които се основават на логически връзки.

# 58
 • Мнения: 27 617
Е, такова жилище...,ми трябват 10 години поне, та да купиш, още 2-3 да го приведеш във вид, удобен за наематели.
Не, не става така. Ако тръгваш от нулата, спестяваш само за първоначална вноска, а наемателите ти плащат ипотеката, защото се стремиш да постигнеш комбинация, при която наемът е горе-долу равен на ипотеката. Когато остарееш и имаш нужда от допълнителен доход, жилището вече е изплатено от наемателите и ти носи този доход. Това е само един от вариантите. Изобщо не е невероятно. От години това е един от източниците ми на доходи. Трябва ти само нюх за добрата сделка и комбинативност.

# 59
 • Мнения: 1 097
Wishmaster, а къде остава основното жилище?
Ако първият ти апартамент е собствено жилище, няма наематели, които да ти го изплащат. Ти си плащаш и кредита и разходите по него.
Именно това първо, основно жилище е разковничето.
Защото ти преди да имаш апартамент за под наем, трябва да имаш за себе си. Сега, много хора наистина спестяват за първа вноска и след това избиват от наеми, но те примерно живеят с роднини, както съм писала.
В такъв случай, основното им жилище е осигурено от родителите примерно. И това им позволява да инвестират във още един имот, който вече да си се изплаща сам от наеми.
Но това не е тръгване от 0.

Общи условия

Активация на акаунт