Разчитане ли и вярвате ли в пенсията си?

• 31 455
  • 835
  •   2
Отговори
# 750
Навсякъде има, просто у нас е повече.

# 751
  • София

Нали все с чужбина се сравняваме, там има ли такива неща? Всичко се облага и то сериозно.

Има, има. И там  се изтарикатиха доста работодатели. Даже обясняват на неориентираните как може да се точи и социалнаса система + цяла заплата + ниски осигуровки.
Да не задлбавам, че има цели ФБ групи по държави, в които се дават съвети как да прецакаш местната данъчна система.

# 752
Изобщо не трябва да има осигуряване, различно от закона.Работодателят е този, който подлежи на санкции, той е субектът, по закон, който трябва да отнесе солидните глоби и да не помисли повече за сив сектор.За съжаление е удобно на управляващите да съществува сив сектор и естествено се толерира.Колко трябва да си финансово неграмотен да смяташ, че от работника зависи, всеки сам си преценява според статуквото си в обществото.

# 753
  • Буркина Фасо
работника трябва да се води като съучастник. беднотията води народа до този факт.
иначе сив сектор има навсякъде по света, а укриване на доходи - дори при най-богатите.
лесно не се дават собствените парички Smiley

# 754
  • here and now
Работника не иска трудов договр, защото получава обезщетение от НОИ или от друга държава.
Работника не иска трудов договр, защото му е втора работа и трябва да иска разрешение от първия работодател(държавата)
Работника иска по-ниска официална заплата, защото е станал клиент на ЧСИ или е осъден да плаща издръжка.
Да изброявам ли още?
Това са  реални но не са изолирани случаи, да не кажа масови при нискоквалифициран персонал и не само.

# 755
И защо работодателят трябва да е съучастник в такива схеми на работника?
Сериозните хич не се интересуват колко кредита имаш, че да те осигуряват на по-малко.
Същото е и обратното.
Не е работа на служителя да изисква реални километри, по подразбиране трябва да е.

# 756
  • here and now
Както работинка понякога има нужда от доход и приема неизгодни условия, така и работодателя понякога няма голям избор и приема неизгодни условия.
Не е морално, не е законно, но не е само в работодателя причината за да се случват тези неща.

# 757
  • Буркина Фасо
И защо работодателят трябва да е съучастник в такива схеми на работника?

олееее ... объркАл съм се. така ли го казах/писах ?

работника трябва да се води като съучастник.

# 758
Не, Бонго, поста на Алис коментирах.
Съучастници са и двете страни.
Аз и по корем да се влача, няма да уговоря работодателя си за ТД на МРЗ.
Както и обратното.
При некоректен не бих работила.

# 759
  • Буркина Фасо
Не,
]|I{•------» ❼0ʘ❷_𝐎𝓖Ⓝ𝔬в «------•}I|[ ], поста на Алис коментирах.
Както и обратното.
а кой е извършителя ?
има извършители и съучастници. това не го ли знаеш ?
"съучастник" го бях споменал аз и за това си помислих, че написаното от теб се отнася за моя пост.

# 760
  • here and now
Както и обратното.
Ти и бърз кредит няма да изтеглиш, сигурна съм, но ти.

# 761
Аз никакъв кредит няма да изтегля, камо ли бърз. Simple Smile
Бонго, твоят работодател ще ти разреши ли да работиш без ТД, ако му приревеш? Не, нали?

# 762
  • Буркина Фасо
Аз никакъв кредит няма да изтегля, камо ли бърз. Simple Smile

]|I{•------» ❼0ʘ❷_𝐎𝓖Ⓝ𝔬в «------•}I|[ , твоят работодател ще ти разреши ли да работиш без ТД, ако му приревеш? Не, нали?
пак да го напиша - съучастник без извършител не може да има. аналогично е и за 2 съучастника както го визираш.
за да е по темата - ако работодателя държи да спазва правилата работника не може да стане съучастник на неспазването им. ако работодателя иска да ги заобикаля (извършител) работника може да стане съучастник или да не се съгласи.

# 763
Както и обратното.
Докато има работници, готови да работят при некоректен работодател, ще е така.
А тези, които са готови, може:
в тяхното населено място просто да е само този  работодател.
да им се струва, че остаряването е много далече, или да смятат, че няма да доживеят, или - че системата ще фалира.
да предпочитат врабче в ръката, вместо жерав в небето, тоест - да не им се дават сегашни, реални пари за някаква химера, ако и без това са финансово затруднени.

А работодателят може да прилага схемите, защото:
му е жал за него си, колко му е трудно, та да плаща и на държавата, а тя какво толкова прави за него?
гледа фирмата на Гошо, и там така плащат и той ако започне да удържа реални осигуровки, неговата оферта ще е по-неизгодна от на Гошо и работниците ще отидат там.
или е тарикат и сам да е в автобуса, ще се бута, шамар да е - аванта да е и няма нужда от много мислене.

# 764
  • София
А обикновено тези работодатели, които пестят от осигуряване, пестят и от всичко друго, така че са някакви пълни мизерници със скапан офис, счупени компютри, машини, коли, камиони и цялата фирма куца и пада. И никакво обучение.

Общи условия

Активация на акаунт