Разчитане ли и вярвате ли в пенсията си?

• 31 501
  • 835
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Ами няма как да не навредим и на себе си.
Когато измислиха частните фондове стана задължително или ние да си изберем, или системата да ни разпредели някъде. Нямаше възможност да останем с удръжки само към НОИ.
Аз се разведох с частния фонд и си прехвърлих парите в НОИ.
Разликата в прогнозно изчислената пенсия е значителна, в полза на държавата и на мене си.
Хич не ми пука за солидарната система - аз съм си важна.

# 691
Да де, ама пак сравняваме круши и ябълки. Независимо безспорните кусури на УПФ имаме една голяма разлика - те не бягат по една и съща писта. УПФ се оправят само с това, което са събрали като вноски. Ако и НОИ правеше така пенсиите яха да са на половина (май 60% от това, което се плаща). Та откъде идва другата половина? Ами държавата добавя от данъците на хората. А на УПФ никой нищо не му добавя. И после "ама що така?". Ми ей затова - ако се състезават двама колоездачи, ама на единия му сложат и моторче на велосипеда, после какво чудно, че онзи с моторчето побеждава???

Отделно, че за мен принципите на НОИ са грешни, а на УПФ правилни. Защо ли? Ами в УПФ каквото си внесъл, това получаваш (увеличено или намалено от управлението на фонда). В НОИ обаче не е така. Първо, защо изобщо гледаме трудовия стаж? Какво значение има дали съм внасяла 20 години вноски върху два пъти средната заплата или 40 години вноски върху средната заплата? Приносът е все еднакъв - в единия случай 40 години съм хранила n на брой пенсионери, а в другия 20 години съм хранила 2*n  пенсионери. Освен това защо се дава предимство на заплатата към края? Ако един човек се осигурява 20 години на СРЗ и после спре да работи ще има по-малка пенсия от друг, пак осигурявал се 20 години, ама от средата на живота си до пенсия. [/i]

Та с оглед на всичко това, ако ще и 20 лева да ми е допълнителната пенсия, не си я давам на НОИ. Да не говорим, че след толкова години изобщо не се знае дали ще има кой да внася вноски.
Черна станция, права си, че в единия случай парите се изчисляват по формулата и понеже в пенсионния фонд няма достатъчно, се додава от държавния бюджет.
Но да питам аз: какво стана със Сребърния фонд? Помните го предполагам. Дянков го метна в Държавния резерв и там си седят парите. Това са пари за пенсии, които държавата си стиска, да крепят стабилността на борда. А държавата през това време додава за пенсии.

Черна станция, болднатото не е така - еднакъв резултат има, ако 20 години си внасяла върху средна пенсия или десет години върху два пъти средната пенсия. Няма разлика. Ти преди беше писала същото, аз бях писала в коментар числов пример. Сега ме мързи пак да го правя.

Подчертаното - това, дето към края -това е старата методика, която все а-ха да я спрат, пък не я спират. Новата методика отчита всеки внесен лев.

# 692
Черна станция, болднатото не е така - еднакъв резултат има, ако 20 години си внасяла върху средна пенсия или десет години върху два пъти средната пенсия. Няма разлика. Ти преди беше писала същото, аз бях писала в коментар числов пример. Сега ме мързи пак да го правя.

Подчертаното - това, дето към края -това е старата методика, която все а-ха да я спрат, пък не я спират. Новата методика отчита всеки внесен лев.

Е, ако съм в грешка това може само да ме радва, защото съм внесла достатъчно за средна пенсия някога и вече не го правя. Дано и новата методика въведат.

Но пак остава тъпото изискване за стаж. За сега единственият смисъл от него е, че прецакват такива като мен с отложено пенсиониране, май три години по-късно.

Последна редакция: пт, 19 фев 2021, 13:21 от Черна станция

# 693
И аз ще се прехвърля към НОИ.
Вече може и в последния ден да го направиш.
Не ми е изгодно да имам 2 пенсии.

# 694
  • Буркина Фасо
И аз ще се прехвърля към НОИ.
Вече може и в последния ден да го направиш.
Не ми е изгодно да имам 2 пенсии.
прехвърлянето не е ли възможно до края на юни т.г. ?
след това вече няма да може да се прехвърля.

# 695
Не.
Досега беше до 5 години преди пенсионирането.
Сега може и в последния момент.
Ще следя движенията, но не вярвам да си запазя УПФ-то.

# 696
Аз това като го говоря, няма кой да ме чуе.
Държавната пенсия се "индексира" към средния осигурителен доход в страната към годината на пенсиониране.
Този среден осигурителен доход се УДВОЯВА почти на всеки 8 години.
Ето таблицата на НОИ, не знам дали ще се отвори, но задайте "средномесечен осигурителен доход НОИ" в гугъл:
https://www.nssi.bg/images/bg/users/infomaterials/aboutpensions/ … OD97-2020_XII.pdf

Отчисленията от заплатата, които отиват за "втори стълб", както и да се инвестират, няма да се удвояват на 8 години. А те би трябвало да се инвестират консервативно - с минимални, но сигурни печалби. Сметнете с един годишен доход от 3 % колко ще стане един лев след 8 години: най-много да стане лев и 30 ст, но няма да стане 2 лева.
Следователно, винаги първи + втори стълб ще е по-малко от само първи като държавна пенсия.
Освен това, от средствата по втори стълб все се взимат някакви средства за печалба на тези дружества, които управляват парите и които единствени печелят от схемата.

НО: Ако човек цял живот си внася парите в пенсионно дружество, а после се премести на държавна пенсия, защото е по-висока, то тогава се нарушава солидарния модел, защото част от неговите вноски не са били  ползвани, за да се плаща пенсия на вече пенсионираните.
Отделно, че той ще премести по-малко пари заради отчисленията в полза на пенсионното дружество през годините. Така че ще е навредил и на себе си.

Разликата се доплаща от Сребърния фонд. За човекът прехвърлил средствата си обратно в НОИ всичко ще бъде така сякаш никога на е превеждал част от вноските си в частен фонд..

# 697
Вчера приеха, че редукцията ще е 9%, а не 20%.
Но в сайта на НОИ за прогнозна пенсия още не е отразено. Още е 20 % редукцията, предполагам ще го сменят скоро.
Показва ми например 640 /ако не ги преместя/ и 800 /ако ги преместя в НОИ/.
Приеха вчера и промени в сроковете за местене.

https://segabg.com/hot/category-bulgaria/okonchatelno-universaln … bs_popular_comm=1

Последна редакция: пт, 19 фев 2021, 22:20 от kristinia

# 698
# 699
...
Разликата се доплаща от Сребърния фонд. За човекът прехвърлил средствата си обратно в НОИ всичко ще бъде така сякаш никога на е превеждал част от вноските си в частен фонд..
Сигурен ли си, че се плаща каквото и да е от Сребърния фонд? Според мен, той си стои ей така, за красота, в БНБ, губи от  отрицателни лихви и крепи стабилността на валутния борд.

# 700
Цитат
.. При промяна на осигуряването от универсален пенсионен фонд във фонд „Пенсии”, съответно фонд „Пенсии за лицата по чл. 69“ * на Държавното обществено осигуряване (ДОО), натрупаните средства в индивидуалната партида на лицето, осигурявано в УПФ, се прехвърлят в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система (т.нар. „Сребърен фонд“).

След промяната на осигуряването осигурителната вноска на лицето към фонд „Пенсии“ на ДОО (съответно към фонд „Пенсии за лицата по чл. 69 от КСО*) се увеличава с осигурителната вноска, която до момента е постъпвала в универсалния пенсионен фонд..

https://www.nnbulgaria.com/pension-insurance/pension-solutions/u … e-insured-persons

Цитат
... Въз основа на заявлението, натрупаните средства по индивидуалната партида на лицето в УПФ се прехвърлят в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система, т. нар. „Сребърен фонд“. Дружеството, управляващо универсалния фонд, трябва да прехвърли средствата в шестмесечен срок от датата на заявлението. То е задължено в едноседмичен срок от превода да изпрати на осигуреното лице извлечение от индивидуалната му партида, с което да го уведоми за прехвърлянето и за размера на преведените средства. След отпускане на пенсия по част първа на КСО, както и при смърт на лице, направило преди това избор за промяна на осигуряването, средства му, прехвърлени в „Сребърния фонд“, се превеждат във фонд „Пенсии“, съответно фонд „Пенсии за лицата по чл. 69“ на ДОО..

https://www.nssi.bg/newsbg/6173-iknoi2020

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 00:12 от bobby_me

# 701
Разликата в прогнозно изчислената пенсия е значителна, в полза на държавата и на мене си.

А знаеш ли дали ще има кой да внася, за да изпълни тези прогнози? Не се ли замисляш също, че след като пенсиите към момента на половина се покриват не от пенсионни вноски, а от данъци, то това означава, че или данъците и таксите ще се вдигат, ще се измислят нови и т.н., или ще трябва да се жертват други неща, които се плащат с данъците ни. Искам да кажа, че дори да взимаш парите, които са ти обещани, то може средата ти на живот да става все по-лоша.

# 702
  • Буркина Фасо

А знаеш ли дали ще има кой да внася, за да изпълни тези прогнози? Не се ли замисляш също, че след като пенсиите към момента на половина се покриват не от пенсионни вноски, а от данъци, то това означава, че или данъците и таксите ще се вдигат, ще се измислят нови и т.н., или ще трябва да се жертват други неща, които се плащат с данъците ни. Искам да кажа, че дори да взимаш парите, които са ти обещани, то може средата ти на живот да става все по-лоша.
на първо време нали започнаха да вдигат годините за пенсиониране. т.е. по-дълго време един работещ ще внася във фонда.

# 703
A според мен всички да работят до 70 просто няма как да стане. На тази възраст им треперят ръцете, залитат, не виждат и не чуват, ама трябва да работят. Даже и някой да има сили и мерак, едва ли работодателите ще ги търпят. Според мен навлизаме във времена, когато хората масово няма да има нужния стаж за пенсия (като добавим и безработицата), което ще им вдига с още 3 години възрастта за пенсия и ще настанат бунтове.

Един стар виц, показващ че няма нищо ново под слънцето. За младите - Дража Вълчева е изтъкната комунистка от Тошово време.

Цитат
Учителки пишат на Дража Вълчева:
- Драга Дража! Намалете ни стажа! Както преподаваме, тъй и се напикаваме!
Дража Вълчева връща отговор:
- Скъпи колежки, времената са тежки! ПЕНСИОНИРАНЕ САМО СЛЕД НАСИРАНЕ!

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 11:22 от Черна станция

# 704
Тепърва започват да се пенсионират хората, които нямат осигурителен стаж през 90-те, да не говорим за всички, осигурявани на минимума и наистина изведнъж огромна група хора ще се окажат без достатъчен стаж, с минимални натрупани средства, съответно много ниски пенсии.

Общи условия

Активация на акаунт