Разчитане ли и вярвате ли в пенсията си?

• 31 513
  • 835
  •   1
Отговори
# 705
Аз затова спокойно чакам да отменят изискването за стаж. Натискът да се направо това тепърва ще расте. А и не виждам смисъл в идеята за стаж - някой да те кара да работиш. От къв зор при наличие на безработица? Това беше в стила на социализма, когато всеки беше длъжен да работи, ама сега???

# 706
Изискването за стаж е за да се пълни все пак фондът за пенсии, ако го махнат, осигуровките още повече ще намалеят и то точно от тези с високи доходи. Аз не мисля, че ще падне изискването.

# 707
Не е така, защото вакуум в добре платените длъжност не може да има - един ще напусне, друг ще дойде веднага, хем гладен и нахъсан. Какво толкова полза разни 60 годишни да си стискат столовете?
Докато има безработица за резерв няма страшно. Без кандидати може да останат само ниско платените длъжности.

# 708
  • Буркина Фасо
Тепърва започват да се пенсионират хората, които нямат осигурителен стаж през 90-те, да не говорим за всички, осигурявани на минимума и наистина изведнъж огромна група хора ще се окажат без достатъчен стаж, с минимални натрупани средства, съответно много ниски пенсии.
не съм съгласен.
сега предстои  пенсионирането на хора, които ще имат даже в повече трудов стаж, но една част от него ще е натрупан от онова време, когато системата за пенсиониране е била друга. и към този стаж имат години изработени при новите условия. но този стаж не е голям, нямат добри натрупани сметки по партидите си. отделно от това преди години доста професии бяха с по-висока категория на труд. сега масово е 3-та.
или обобщено казано - сега ще се пенсионират хората с по-висока категория, но с по-малко осигурителен стаж по новите условия.

# 709
  • София
Разликата в прогнозно изчислената пенсия е значителна, в полза на държавата и на мене си.
Хич не ми пука за солидарната система - аз съм си важна.

А знаеш ли дали ще има кой да внася, за да изпълни тези прогнози? Не се ли замисляш също, че след като пенсиите към момента на половина се покриват не от пенсионни вноски, а от данъци, то това означава, че или данъците и таксите ще се вдигат, ще се измислят нови и т.н., или ще трябва да се жертват други неща, които се плащат с данъците ни. Искам да кажа, че дори да взимаш парите, които са ти обещани, то може средата ти на живот да става все по-лоша.

Уф, голяма патетика, голямо нещо. Направила съм изиксваните години тр. стаж, През цялото време съм приемала работа само с осигуровки.Прекъсване в тр. стаж нямам. Защо друг е приел да работи с подмасово заплащане - негово решение. Какво предлагаш - да бъхтя до смъртта си за да не се вдигнат  данъците? Те и без мене пак ще си ги вдигат. Аз ли да се жертвам за да живее добре по-младия офисен планктон?
И не, никой нищо не ми е обещал - винаги сама съм се грижила за себе си и близките си.
Не се заблуждавам, че с около средната за страната пенсия ще може да се живее. Продължавам да си подобрявам средата на живот. 
Принудили са ме да избера частен фонд, сега мога и се махам от него.
Другите да се оправят.

# 710
Разликата в прогнозно изчислената пенсия е значителна, в полза на държавата и на мене си.
Хич не ми пука за солидарната система - аз съм си важна.

А знаеш ли дали ще има кой да внася, за да изпълни тези прогнози? Не се ли замисляш също, че след като пенсиите към момента на половина се покриват не от пенсионни вноски, а от данъци, то това означава, че или данъците и таксите ще се вдигат, ще се измислят нови и т.н., или ще трябва да се жертват други неща, които се плащат с данъците ни. Искам да кажа, че дори да взимаш парите, които са ти обещани, то може средата ти на живот да става все по-лоша.

Уф, голяма патетика, голямо нещо. Направила съм изиксваните години тр. стаж, През цялото време съм приемала работа само с осигуровки.Прекъсване в тр. стаж нямам. Защо друг е приел да работи с подмасово заплащане - негово решение. Какво предлагаш - да бъхтя до смъртта си за да не се вдигнат  данъците? Те и без мене пак ще си ги вдигат. Аз ли да се жертвам за да живее добре по-младия офисен планктон?
И не, никой нищо не ми е обещал - винаги сама съм се грижила за себе си и близките си.
Не се заблуждавам, че с около средната за страната пенсия ще може да се живее. Продължавам да си подобрявам средата на живот. 
Принудили са ме да избера частен фонд, сега мога и се махам от него.
Другите да се оправят.

Изобщо не говоря за "подмасово плащане" - сравняваме държавна пенсия с тази от фондовете. Обяснявам ти, че държавата фалира, защото пенсионерите са електорат. Но в един момент няма да може да се поддържа тази илюзия да "солидарната" система и всичко ще се срути.

# 711
  • София
ъхъм, добре - държавата фалира. Но частните фондове остават и увеличават плащанията към клетите  пенсионери......

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 12:54 от Aisha

# 712
  • София /Абсурдистан
И накрая фондовете ще бъдат откраднати, изчезнали и т. н. Идеята работи в цивилизования свят, при нас всичко е не така.

# 713
И накрая фондовете ще бъдат откраднати, изчезнали и т. н. Идеята работи в цивилизования свят, при нас всичко е не така.

Колко от тези, които все се оплакват от нецивилизованата държава, активно допринасят за тази нецивилизованост, когато на тях им се отдаде възможност "да намажат". Например пенсионерите, които гласуват за този, който им обещае повишение на пенсиите, без да се интересуват от това какво друго смята да прави кандидатът. Или най-малкото да се замислят, че парите за техните пенсии, не идват от осигуровките им, не дори от осигуровките на работещите (като финансова пирамида), а от държавния бюджет.

# 714

Колко от тези, които все се оплакват от нецивилизованата държава, активно допринасят за тази нецивилизованост, когато на тях им се отдаде възможност "да намажат". Например пенсионерите, които гласуват за този, който им обещае повишение на пенсиите, без да се интересуват от това какво друго смята да прави кандидатът. Или най-малкото да се замислят, че парите за техните пенсии, не идват от осигуровките им, не дори от осигуровките на работещите (като финансова пирамида), а от държавния бюджет.

Ти какво предлагаш?
Пенсионерите да се откажат от пенсиите си, че да не тежат на бюджета?
Аз пък се надявам да не премахнат изискването за стаж, защото така обезсмислят труда на всеки, който съвестно е работил цял живот.
Сегашното изчисление на пенсиите е ОК, според реалните вноски.
Който е шмекерувал и е вземал пари в плик, да се оправя.

# 715
Аз пък се надявам да не премахнат изискването за стаж, защото така обезсмислят труда на всеки, който съвестно е работил цял живот.

И какво като е работил цял живот? За работа се получава заплата, а пенсия се дава за вноски, не за това кой колко години се е чанчил. Разбира се, тези с голям стаж и големи вноски ще вземат и големи пенсии, това е справедливо. Но защо да се наказват тези без стаж? Колкото са внесли, толкова и да получат, това наказание от три години отсрочка с какво са заслужили?

# 716
Ами да са работили.
Ако не са, значи имат пари, какъв е проблемът с отсрочката?
Има условия, за всички трябва да важат.
То и аз искам веднага да се пенсионирам, но не ми дават, нали?
Защо тези без стаж да могат?

# 717

Ти какво предлагаш?
Пенсионерите да се откажат от пенсиите си, че да не тежат на бюджета?
Сегашното изчисление на пенсиите е ОК, според реалните вноски.
Който е шмекерувал и е вземал пари в плик, да се оправя.

Предлагам вместо да се налива в кацата без дъно, всеки да е с отделна пратида, в която да се трупа. Или поне да имам право да не давам нищо на НОИ, а да внасям само във фонд.

# 718
Ами да са работили.
Ако не са, значи имат пари, какъв е проблемът с отсрочката?
Има условия, за всички трябва да важат.
То и аз искам веднага да се пенсионирам, но не ми дават, нали?
Защо тези без стаж да могат?

Първо, защото не искат да се пенсионират веднага, а когато им дойде времето.
И второ, защото както вече казах, пенсия се дава за вноски, а не за чанч. Колкото са внесли, толкова да вземат. Къде е справедливостта да ги наказват? Може да не са могли да си намерят работа и да били безработни дълго време.

С позицията си за стажа ти искаш не на теб да е добре, а на Вуте да му е зле.

# 719
Честно казано, не ми е минавало през ум да се чудя защо се изисква минимален стаж, понеже винаги  съм се осигурявала и откъм стаж не съм ощетена изобщо.
Предполагам, че идеята за този минимален стаж е, че може на някои хора да им излезе много ниска пенсията, ако са имали и ниски осигурителни доходи, и малък стаж. И като са с ниска пенсия, бюджетът ще  трябва да им доплаща до минималната пенсия.

Общи условия

Активация на акаунт