Защо е имало виетнамци преди '89 година в България?

• 7 608
  • 88
  •   1
Отговори
# 30
Тъкмо се чудех вече дали някой ще спомене, че виетнамците бяха крайно недолюбвани. Това с кучетата са пълни глупости, също и за многото смесени бракове. Това беше все едно сега да се ожениш за циганин.

# 31
Специално за тази тема снимах виетнамската мида, за която писах на предните страници. Ъъъ, не мога да завъртя снимката както трябва, извинете Blush

# 32
Благодаря, че я сподели. Много е красива.

# 33
Това е много интересно - майката лекар, а живот в колиба. Явно и там интелектуалният труд не е бил добре платен.

Познавахме отблизо един виетнамец по онова време.
Там, където работеше майка ми, бяха изпратили виетнамци. Работеха тук, учеха се да ползват машини, добиваха трудови навици. До българин, слагат виетнамец да го учи. И за националния празник, 9.09. хората решили всеки да покани "своя" виетнамец на гости. Да видят български дом, да опитат традиционна храна и т.н. Laughing
И у нас дойде виетнамец. Бо се казваше, другите му имена не помня.Говореше български, макар е завалено.Обясни, че Виетнам имал дългове към България, но държавата не можела да ги плати с пари и затова ги плащаше с човешка сила. Младите хора пък взимаха тук някакво обучение и затова бяха подбрали млади -да работят и да се учат. Беше шокиран от това колко напреднала е България, според неговите представи. Ние имахме телефон у дома, а той никога през живота си не беше говорил по телефон преди да дойде в България. Не знаеше как се набира номер, когато говорил(само веднъж) един негов приятел му набрал номера. Той бил по-напреднал от него, защото живеел в Сайгон, а там американците сложили телефони Laughing Ние имахме ток и постоянно течаща вода, при това топла. За Бо това беше върха на просперитета.  Joy Във Виетнам той живеел с баба си, братя и сестри в дървена колиба на колове. Била на колове, за да не могат прекалено много змии да се качват вкъщи.
Научихме, че професията на майка му е военен лекар, а на баща му -войник. Моят баща възрази, че войник не е професия, но бащата бил само такъв, откакто сина го помни, и затова така го представя.Знам, че по някое време ги върнаха във Виетнам. Нямам идея какво са правили после там.

# 34
  • София
Права е Кака Сийка за кучетата. Добре си спомням. Така си беше по селата - по едно куче на двор и никакви свободно щъкащи.

# 35
По селата не знам как е било, но после селяните дойдоха в градовете и явно не разбираха къде им е дворът.

# 36
Имах познати, които работеха в посолството ни във Виетнам през 80-те години. Разказваха потресаващи неща. Наистина са живеели изостанало и в голяма бедност. Явно им е оказана помощ и сега са дръпнали напред.
През 80-те години, между другото имаше два вида виетнамци в България. От Северен и от Южен Виетнам. Не си спомням кой точно беше социалистическият Виетнам - май Северният. Самите виетнамци се различаваха - тези от социалистическия Виетнам бяха видимо доста зле . Тези от другия Виетнам бяха с дълги коси, видимо много по-добре облечени и по-отракани. Предполагам, че на тях са им плащали с долари и са въртели търговийки с корекомски стоки.

# 37
  • France
Имах познати, които работеха в посолството ни във Виетнам през 80-те години. Разказваха потресаващи неща. Наистина са живеели изостанало и в голяма бедност. Явно им е оказана помощ и сега са дръпнали напред.
През 80-те години, между другото имаше два вида виетнамци в България. От Северен и от Южен Виетнам. Не си спомням кой точно беше социалистическият Виетнам - май Северният. Самите виетнамци се различаваха - тези от социалистическия Виетнам бяха видимо доста зле . Тези от другия Виетнам бяха с дълги коси, видимо много по-добре облечени и по-отракани. Предполагам, че на тях са им плащали с долари и са въртели търговийки с корекомски стоки.

Северен Виетнам- социалистически?
А южен Виетнам- капиталистически?😄
Да не бъркаш с Корея...

# 38

Северен Виетнам- социалистически?
А южен Виетнам- капиталистически?😄
Да не бъркаш с Корея...

Не съм толкова малоумна.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%AE%D0%B6%D0%B5%D0%BD_%D0%92%D0 … D0%BD%D0%B0%D0%BC

# 39
Имаше песен за Южен Виетнам, май на военна тематика беше..

Статия по темата - цък

# 40
Да, сега се сещам - на единия Виетнам столицата беше Ханой, на другият - Сайгон. Мисля, че на социалистическият беше Ханой.

# 41
Северен и Южен Виетнам не съществуват от 1975 (според горната статия 1973). Оттогава насам има една държава Виетнам и столицата й е Ханой. Град Сайгон също няма, казва се Хо Ши Мин.

В България виетнамци са идвали по силата на правителствена спогодба от 1980, т.е. всички са идвали от братска социалистическа страна.

http://old.segabg.com/article.php?issueid=2959&sectionid=5&id=000100

# 42
Виетнамци и други са идвали по линия на някакъв вид социалистически Еразъм. Любопитно е колко българи са били на обмен в тези екзотични дестинации и дали България все още превъзхожда тези държави? Догодина ще има старт от Формула 1 във Виетнам, а у нас 50 г. не могат една магистрала да построят ...
Дядо ми е бил 2 или 3 години в Китай, на сравнително късна възраст, 47-48 някъде. Той е бил там да обучава на нещо си китайците в някакъв завод. Имаме снимки от Китай, помня, че ми беше донесъл някакви чудеса играчки Grinning
После 2-3 години по-късно ни дойдоха китайци на гости. Донесоха ми играчки за елха във формата на Дядо Коледа с дръпнати очи Grinning

# 43
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Северен и Южен Виетнам не съществуват от 1975 (според горната статия 1973). Оттогава насам има една държава Виетнам и столицата й е Ханой. Град Сайгон също няма, казва се Хо Ши Мин.

В България виетнамци са идвали по силата на правителствена спогодба от 1980, т.е. всички са идвали от братска социалистическа страна.

http://old.segabg.com/article.php?issueid=2959&sectionid=5&id=000100

Линка не работи Simple Smile

# 44
Аз го отварям, не знам защо не работи.

http://old.segabg.com/article.php?issueid=2959&sectionid=5&id=0001001

Общи условия

Активация на акаунт