Защо е имало виетнамци преди '89 година в България?

• 7 599
  • 88
  •   1
Отговори
# 75
За първи път чувам някой да сравнява Виетнам с Филипините, където е отвратително и безкрайно мизерно, но както кажеш.

# 76
Да за европееца движението във Виетнам е потресаващо, а и в цяла Азия, голям шок е като го видиш за първи път и тези огромни маси хора. А във Виетнам е направо тихо в сравнение с Китай.
Растат на моторетки, пешеходци няма, само туристите ходят пеш. Признават само моторетки и самолети. Дори и на 300 км летят със самолет. В големите градове има светофари и пешеходни пътеки, но въобще не ги отразяват.
А бибиткането си дават сигнали, дали ще те пуснат, бибиткат като тръгнат да изпреварват, въобще бибиткат за всяко движение, което не е направо. А "долнопробните" моторчета са скутери - веспи,ямахи, хонди. Включително и децата карат едни такива малки колела електрически и са в това огромно движение. Изпреварват се от дясно, а не от ляво като при нас.  Седяла съм и съм ги гледала, как се движат буквално кормило до кормило и без инциденти.
Обаче цялата тая огромна маса моторетки се движи бавно, ограниченията за скорост са зверски и освен глоба, следва конфискация на моторетката за 3 месеца при превишена скорост.
Още на първото пресичане, след като седяхме 15 мин на тротоара несмейки да тръгнем през това множество, се приближи една виетнамка и ни показа как да го правим - вдигаш двете ръце и това е знак да те  пускат да минеш. Като му хванахме цаката и вече нямахме проблеми с пресичането.По очебийни причини ни личеше, че сме туристи. Изненадана съм в градовете колко много хора говорят чужди езици и колко са отзивчиви, в такива ситуации по улиците.
Градски транспорт има, но са едни малки корейски автобуси, не съм се возила.
А бензина е 90 ст, така че не го мислят въобще.

# 77
  • София
Ако се върнем пак на виетнамците в България- запълваха големи дупки в строителството. Благодарение на тяхното присъствие беше пуснат ДК2 и построени огромен брой панелни блокове.
И да, с годините се заформиха доста смесени бракове-в провинцията най-вече.
За разлика от кипърците, на които плащаха високи заплати, виетнамците получаваха колкото българите, в левове.
Купуваха от женския пазар живи пилета и ги колеха в баните си.
За кучетата- както писаха вече, си беше градска легенда.
Ловните дружинки правеха отстрел, като се отчитаха с чифтове уши.

# 78
За разлика от кипърците, на които плащаха високи заплати, виетнамците получаваха колкото българите, в левове.
Може да са получавали колкото българите, но получаваха поне някаква част във валута и по-важното имаха валута законно и можеха да пазаруват в Кореком. Българин ако влезе в Кореком, дори да има долари не може току така да си купи нещо, ако не докаже откъде ги има.

# 79
Е, виетнамците, арабите и африканците бяха алтернативният Кореком – продаваха срещу левове всички онези мечтани неща, които не се намираха по нашите магазини. Маркови дънки и други вносни парцалки, маратонки, техника... Главните снабдители на касетофони и електронни часовници. Както и на долари.  Laughing
Същото правеха и моряците, и тираджиите, между другото.

# 80
Работата е, че виетнамци имаше навсякъде. Араби и негри предимно в София.

# 81
Работата е, че виетнамци имаше навсякъде. Араби и негри предимно в София.
Арабите и негрите идваха у нас предимно за да учат, а виетнамците да работят.

# 82
  • София
A, малко след това имаше бум и на араби в София- всичко живо работеше в Илиянци, ама това вече е друга тема.

# 83
Обясни, че Виетнам имал дългове към България, но държавата не можела да ги плати с пари и затова ги плащаше с човешка сила.
платиха ли си вече?

# 84
И сега се наемат виетнамци. Напр. в Албена. Шефът на комплекса уредил известна доза виетнамци и им връчил по една метла, но то съответно тях пък са ги уредили с тази работа други тарикати и никой не се замисля как ще се разбират с народа в Бг. Та дошли, помели из т.нар. Перла на българското черноморие и даже не знам дали са събрали пари за връщане. Но основната цел на туризма в Бг е пестене на разходи и трупане на печалби, така че в посочената ситуация със сигурност има доволни. Sunglasses

# 85
Като ученичка се сприятелих с едни виетнамци, леля ми им преподаваше нещо си.Сега се мъчих да си спомня име някакво и не мога.А шапка имам островърха и не я знам къде  е.Изпрати ми я  някой като се прибра и ходих в посолството им да  я взема, баща ми ме заведе покрай друг повод.И Блага Димитрова посетих покрай  тях.Тя има две мисля книги ,Подземно небе и не помня другата.Нормални са ,човечни , но не позволиха на едно девойче да се омъжи за българин ,не го харесаха шефовете, от групата им някой прецени, че не е стока. Това са ми спомените.Писахме си ,пращах колети , плочи , грамофонна игла май ,че грамофонът от тук.Дребни неща.Приятелство детско.

# 86
Сега си спомням, че като дете прочетох за осиновеното виетнамче на Блага Димитрова и колко рев съм изревала на майка ми да си осиновим и ние. По-късно съм я виждала, някой я беше довел а един купон. Но след това се разочаровах от историите, които разказваше и обвиняваше мъжа на Блага Димитрова, че я е изнасилил като дете и какво ли още не четох по вестниците.

# 87
  • Norge
Уффф, добре, че не съм чела тези истории, за които пишеш, Пони.
Особено много харесвах „Пътуване към себе си“ на Блага Димитрова.  Heart Eyes

# 88
  • Най-красивата страна
Снимки от Виетнам.На моя приятелка виетнамка са.С нея си разменяме картички в една международна група.
Хо ши мин
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Хо ши мин
Скрит текст:
Скрит текст:

Северен Виетнам
Скрит текст:
селски пазар
Скрит текст:
село