Образователен Говорилник - release 3

• 18 394
  • 750
  •   1
Отговори
# 585
Ами работим през деня, но след работа караме колелета, играем в двора или пред къщата. Е от време на време детето играе тенис, но то и сега за тениса не трябват маски. Иначе сега е наистина прекрасно времето.
За маските е в сила от днес до 31 май. Глобата е висока и ще си носят маските със сигурност. Иначе като ходим да пазаруваме сме с маски. Иначе ако ходя в офиса, от там ни дават маски.

# 586
Ха-ха, Мецан обикалял по дворовете на училищата и така разбрал кое става и кое не става Laughing  И така доказал нещо. Но за СМГ не е от двора, ами от отзиви, няколко и независими едно от друго.
Мецане, за да разбереш дали става или не, трябва детето ти да изкара там поне 1 срок, а и това е малко, но е някакъв минимум. Да не говорим, че в едно и също училище много зависи на какъв учител ще попаднеш (говорим за началния курс). И понеже е ясно, че не е възможно за всички ДУ и ЧУ да се случи  да изкара детето ти там един срок поне, затова се правят изследвания с анкети за мнението на родителите за дадено училище, в твоя случай като събереш няколко независими мнения  за всяко от  2/3 от ДУ в София и 2/3 от ЧУ, подобно на мненията за СМГ, на които се позоваваш, може да направиш някакъв извод (извадката е "на око", не съм смятала дали е представителна).  Дотогава са просто празни приказки. То ясно, че форумът е за празни приказки, ама чак толкова категорични не бива да са, че може някой външен случаен минувач да ти се върже Simple Smile

"В къщи" беше правилно по наше време, сега правилното е "вкъщи" Simple Smile
Никога не е било правилно в къщи освен ако не става въпрос за: Хората живеят в къщи, а не в блокове.
Тъй ли било? Ето да се осведомиш - то вярно, че е било преди новата ера, ама някои помним оттогава още Laughing
https://www.balgarskiezik.eu/1-2010/vladko_murdarov_bg.pdf
До началото на 80-те години на ХХ век в различните правописни справочници, а и в
граматиките на книжовния език се препоръчваше падежната форма къщи, съчетана с предлози, да се
пише разделно.
Като примери се сочеха съчетания като до къщи, зад къщи, из къщи, край къщи, към
къщи, около къщи, от къщи, пред къщи, сред къщи, срещу къщи и др. Към тази група се отнасяше и
съчетанието в къщи.
В Правописния речник на съвременния български книжовен език от 1983 г. за
пръв път беше отбелязано, че от съчетанието на предлога в и падежната форма къщи е образувано
наречието вкъщи, което се пише слято.
Повод за това правописно решение беше, че вече бяха
започнали да се появяват формулировки от рода на Лечение вкъщи; Работа от вкъщи; Упражнения
за вкъщи и, особено често – Храна за вкъщи.

Последна редакция: пт, 24 апр 2020, 00:52 от Анонимен

# 587
Попея по-ясно е казала това, което аз написах, благодаря й за което.
Скоро в друга тема, със същите участници, се дискутира "вкъщи". Този дебат със същата периодичност ли е като нерегламентирания прием в СМГ? Последният пак се завъртя покрай катастрофата с Милен Цветков (нямат връзка, но някои успяха да намерят 😉)

# 588
Добре де, предаваме се, че СМГ  за нищо не става. Попея, победи ни с аргументи Wink

Относно вкъщи от поста ти се оказва, че по мое време винаги се е пишело така.

# 589
Добре де, предаваме се, че СМГ  за нищо не става. Попея, победи ни с аргументи Wink

Относно вкъщи от поста ти се оказва, че по мое време винаги се е пишело така.
Дано на НВО за 4 клас децата се справят по-добре с четенето на текст!
Всякакви дискусии за "вкъщи" е имало, но не и как е по твое време 🙂 знаех си, че тази е по-различна.

# 590
  • София
Ха, Попеа, добре, че извади този текст, че винаги съм се чудела, аз ли не си спомням добре. Учили сме, че се пише разделено и сега като го видя слято, винаги ми е странно.

# 591
bazel, недей така, не сме чак такива динозаври, деца на прехода от разделено към слято вкъщи сме 😁

# 592
  • София
Ако сега трябваше да имам дете в начална степен, щях да го понапъна малко да се подготвя за СМГ. Дори да не влезе там, пак ще му остане на детето тренинг и начин на мислене. Малко съм в състоянието "ех, ако имах сега малки деца, зная какво бих направила, ама и внуци нямам още, и децата големи". Като принцип все повече се убеждавам в това, че за едно дете/човек най-добре е да е сред равни. Когато някой не си е на мястото нещата стават трудни - или му е ниско, или му е високо, а най вече има разлики в начина на мислене.

# 593
  • София
Като принцип все повече се убеждавам в това, че за едно дете/човек най-добре е да е сред равни. Когато някой не си е на мястото нещата стават трудни - или му е ниско, или му е високо, а най вече има разлики в начина на мислене.
Като принцип в масовото образование до 4 клас това разделяне би било много лошо. Затова и законодателството не го позволява. Гимназиите са друга бира.

За хората, които искат подбрана среда до 4 клас, има достатъчно ЧУ, или поне достатъчно частни училища в София.

# 594
  • София
Анди, за внуците няма и кой да ни слуша, най-вероятно Simple Smile Може така, от уважение, да ни изслушват, но решенията вече няма да са наши Simple Smile

# 595
По какво е подбрана средата в ЧУ и в колко ЧУ се осъществява истински подбор на самите деца?

# 596
  • София
По какво е подбрана средата в ЧУ и в колко ЧУ се осъществява истински подбор на самите деца?
предполагам, че се шегуваш Simple Smile

Ако въпросът ти е сериозен - може да го зададеш в информативната тема и мисля, че ще ти се отговори съвсем смислено. Но и да я попрочетеш отгоре-отгоре - може да добиеш представа. Само виж един от последните постове на Пипи - казвам го без ирония.

# 597
  • София
Уоруик, ако всички ти се подпишем, че са ни супер смотани училищата, държавните са по-добри и сме се прецакали зверски, има ли шанс да спреш през две страници да ни тормозиш?

# 598
  • София
Да, принципно е така за масовото образование. Обаче то така или иначе се случва на практика в някаква степен - родителите все пак гледат и проучват училищата и се стараят да намерят училище според вижданията, очакванията и качествата на децата си. Сега по някакъв начин дори с това адресно кандидатстване това се случва - някои училища в някои квартали са на практика с по-подбрана среда и при наличието на три училища в един и същ квартал, за едно от тях винаги натискането е по-голямо.

Всъщност за "средностатистическите" всичко си е ок, обаче за децата в двата края на нормалното разпределение хич не е добре. До голяма степен тези деца си приличат, защото изпитват сходни проблеми - все не са си в средата. Едните, защото имат затруднения и другите деца често ги отхвърлят или не се отнасят много добре към тях, самите деца усещат, че изостават и това ги демотивира, а на откровените отличници, които са напред с материала пак изпитват такива затруднения, защото и другите, и те самите усещат разликите, все още успехът е най-непростимият грях и най-голям обект на завист.

Отделно социалните, културните и всякакви различия между родителите. Сега, ясно е, че е много трудно да се върпа напред, ако половината родители в класа смятат, че не си заслужава да се учи много, защото "ето ме, аз като не съм учил много пак се оправям по-добре в живота от тези с дипломите". Това е непреодолима пропаст. Правилото "клонене към средната" важи с пълна сила.

Последна редакция: пт, 24 апр 2020, 08:38 от Andariel

# 599
Бърди, въобще не съм си помислила това, което ти си мислиш, че си мисля и за вас, и за децата ви и за училищата ви. Особено за някои. Понякога задавам въпроси, ако искаш отговаряй, ако не, ги подминавай.

Общи условия

Активация на акаунт