Образователен Говорилник - release 3

• 19 144
  • 750
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Ооо, няма отърване.

На мен ми излиза във ФБ  фийда реклама на Британика Парк Скул, че били течали записвания...

# 346
  • София
Мен ме спамват от зимата още. Сега върви някакво клипче с учителка по английски от Британика, мис не знам коя. не зная какво говори, мутнала съм си клиповете.

# 347
Е що и тук трият? Поста на Лейка го няма. ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

Ние днес лежахме, четохме книги, гледаме Лео и Брад, ядохме моето първо пулд порк в поредния ми уред за моя домакински мързел (Нинджа фуди) с домашно колсло.

Пускам ви рецепта. Заклевам да я пробвате. Няма да съжалявате и ще ме споменавате. Изглежда сложно, но всъщност не е:

Скрит текст:
Питка за наяждане и надебеляване
850 - 1 кг. брашно(аз слагам първоначално в машината 850 гр. и когато машината събере съставките и ги поразмеси добавям на око, ако ми се стори, че тестото е твърде течно, трябва да се получи меко тесто), 400 мл. прясно мляко, 3 яйца(стайна температура), 1 кубче прясна мая, 150 гр. краве масло(меко на стайна температура), 1 с. л. олио (или зехтин), 1 с. л. сол, 1 чаена л. захар, 2-3 с. л. кисело мляко (може и без тях)
Трябва ви по-дълбока тава от обикновено. Аз имам една супер неугледна емайлирана, купувана от не помня кой пазара или от Метро, но е 32 см. и 10 см висока.

Млякото се затопля до температура за пиене и в него се слага начупената мая, захарта и 1-2 с. л. брашно. Разбърква се и се оставя да се активира маята (бухва сместа за около 15 мин.).

За месене на ръка: Прави се кладенче на затопленото брашно и се слага солта, 3 белтъка и 1 жълтък, киселото мляко. Прибавя се и сместа с млякото и маята, и 1 с.л. олио. Замесва се средно меко тесто(не твърдо)
Разделяме на 6 топки и се оставят да втасат за около 25-30 мин.

За месене в машина: слагам всички мокри съставки в машината в следния ред: 1 с. л. олио, сместа от мляко, мая и захар, 3 белтъка и 1 жълтък, киселото мляко. След, което изсипвам 850 гр. брашно, солта. Пускам машината на програма, която има около 30 мин. първо месене. и втасване след него пак около 30 мин. След това обикновено има пак няколко секунди месене. След него изключвам и вадя тестото. Разделям го на 6 топки.

От тук пак е еднаква процедурата. Топките се разточват на кръг около 30-35 см. Разточва се първата кора и се маже с мекото краве масло обилно. Разточва се втората, слага се върху първата и се маже отгоре пак с краве масло и така до 6-тата кора. Завиват се на руло, което се мачка с ръце докато рулото не достигне 80-90 см. Отрязват се двата края, които се слагат в средата на тавата(поставят се изправени). Останалото руло се разрязва на 4 еднакви части. А всяка четвъртина на още 3 части. Т.е. имате 12 части. Нареждат се изправени(края, разрязаната част е към дъното) около средата. Двата жълтъка се разбиват и се добавя 2-3 лъжички разтопено краве масло. С тази смес се намазва питката отгоре. Оставя се да втаса отново за около 30 мин. навън или както аз го правя на загрята фурна на 30-35 градуса. След, което засилвам фурната. Първите 25 мин пека на вентилатор + долно печене на 200 градуса. След това около 45-50 мин. на горно и долно печене на 170-180 градуса. Ако е нужно можете да сложите и хартия за печене по някое време, за да не загори твърде много отгоре.

Получава се хем мека, хем хрупкава питка на пластове и корички. Ние у дома от години не правим друга. Обичайно с нея отива безумно много всякакви дипове, лютеници и т.н. неща за намазване. Майка понякога я прави и със сирене и/или шарена сол. Слага малко на етапа на разточване и редене една върху друга на корите. 

# 348
Шарки, аз бих прибавил “енд спа”. По куул някакси става.  Нищо лично.

# 349
  • София
Днес е починал журналистът Милен Цветков - по нелеп начин, катастрофа. Мир на праха му! Стана ми мъчно.

# 350
  • софия
Днес е починал журналистът Милен Цветков - по нелеп начин, катастрофа. Мир на праха му! Стана ми мъчно.
Оууууу Sad

# 351
  • в страната на чудесата
И Чочо си отиде на Великден.
Много лошо, аз също харесвах Милен Цветков. С работата му де, не го познавах лично...

# 352
  • София
Да, много неприятна новина. Сигурно не съм го гледала в последните 7-8 години, но в миналото го помня като много позитивен и смислен журналист, интересен, работлив, забавен. Егати нелепата година.

# 353
  • в страната на чудесата
Остър език, но никога не е бил комформист. Жалко, наистина.

# 354
Много се разстроих за Милен Цветков. Да почива в мир!

# 355
Тъжно. Срещнал е собствения си черен лебед. Колко пък да ти е обърнала гръб съдбата, че да те убие някакъв безполезен паразит на празно кръстовище в празен град.

# 356
  • София
Едва ли щеше да е утеха, ако го беше убил професор по физика.

# 357
  • в страната на чудесата
Е малко вероятно е професор по физика да няма даже спирачен път.

# 358
  • София
И да има, и да няма, при катастрофата загиналият е загинал. Останалото ние, живите, си го измисляме, правим някакви наши обяснения за степени на лошото, което така или иначе е довело до невъзвратимо лошото. Дали наркоман, дали професор, дали забляла се домакиня, дали бързащ за среща с роднините си светец - това няма никакво значение. Значение евентуално ще има при наказанието на другия шофьор - на колко ще го осъдят.

# 359
  • в страната на чудесата
Незнам Анди, ситуацията има значение според мен. Един човек просто си заминал заради години наред налагане на отвратителен модел у разни хора, че всичко е позволено и има измъкване. Професорът по физика и домакинята вероятно щяха да се опитат да спрат, сигурно нямаше да имат положителен амфетаминов тест и пр.
Това е най-големият ми страх за моите деца всъщност - миг невнимание, цял живот мъртъв. Знаеш младостта рядко е предпазлива.

Общи условия

Активация на акаунт