Образователен Говорилник - release 3

• 18 383
  • 750
  •   1
Отговори
# 615
"В къщи" аз съм го учил, че се пише разделно, и така беше навремето, и това дотолкова ми е набито, че като видя "вкъщи" и автоматично го приемам за грешно, това ми е инстинктивната реакция.

А иначе мислех, че това е форум за изказване на мнения, моето мнение е такова, каквото го казах.

Последна редакция: пт, 24 апр 2020, 12:06 от Татко Мецан

# 616
И аз си мисля, че форумите по принцип са за изказване на мнения, но виждам че някои хора искат да го ползват за приятелска вайбър група и даже се опитват да модерират.

# 617
В къщи аз съм го учил, че се пише разделно, и така беше навремето, и това дотолкова ми е набито, че като видя "вкъщи" и автоматично го приемам за грешно, това ми е инстинктивната реакция.

А иначе мислех, че това е форум за изказване на мнения, моето мнение е такова, каквото го казах.
Това имах предвид и аз, "по наше време", защото с теб сме от едно време Simple Smile  Точно така и аз реагирам, толкова ми е набито разделено, че винаги трябва да спирам и да се поправям. Гледам, че и други са от същото време - Bazel, Warwick. За Дъждец пък всичко извън нейното време не е съществувало Laughing
Да, така е, само че, според мен (ред.), е добре тези мнения да са обосновани с общодостъпни и проверими обективни факти, иначе може да заблудят някого. Все съм си мислела, че за математик това би трябвало да е очевидно, но явно съм се лъгала.
И аз си мисля, че форумите по принцип са за изказване на мнения, но виждам че някои хора искат да го ползват за приятелска вайбър група и даже се опитват да модерират.
Ха-ха, и аз забелязвам това.

Последна редакция: пт, 24 апр 2020, 10:12 от Анонимен

# 618
Значи си стискаме ръцете, че всеки избира училище според своите разбирания и потребности и генерални умозаключения като ДУ не стават или ЧУ не стават, са излишни?

С тази разлика, че на око казано, около 95 % от децата в ДУ в начален етап абсолютно нищо не са избирали. А сега с районирането клонят към 100%(клонят, щото нали и в начален етап има Кристияновци).

И в ЧУ има гнили ябълки. Но без да има възможност за обективен измерител, отличните изключения в ДУ като процент от общото са далеч по-малко от отличните изключения в ЧУ.
Ако не беше така, вие нямаше да сте в тази тема. И аз нямаше да съм свидетел на драмите от преди години в медиите, че половината училища в класацията на НВО са ЧУ. И без да се гледат изобщо други плюсове, като битови условия, среда, организация, допълнителни занимания и т.н.

Интересно е как все се опитваме дадена тема да избяга от конфронтацията, и все се намира по някой да се навре и да обяснява колко сме сгрешили. И то в тема, която очевидно не го интересува.
Скучно е да циклим все в едни и същи теми стотици пъти вече доста години. И сме все едни и същи хора. Въпросът е дали аз да не отида в темата на държавните училища и да им заобяснявам моите истини?

# 619
О, Боже, къде съм казвала, че нищо извън моето време не съществува?! Прочетох, че след 80те е направена промяна и написах, че се оказва, че по мое време винаги се е пишело слято, защото очеизвадно съм родена след това време. Кое не е ясно още?!!!!

Спирам да пиша в темата, защото заяжданията на Попея и Уорик са ми изключително неприятни. Даже не знам как от похвалване на СМГ се стигна пак до такава безумна дискусия.

# 620
  • София
И аз общо взето по тая причина спрях. Явно няма да има шанс да просъществува тема, в която да си говорим за частното образование, без през страница-две да се налага да се равняваме по държавното.
Вчера писах, писах и изтрих.

# 621
Скрит текст:
Значи си стискаме ръцете, че всеки избира училище според своите разбирания и потребности и генерални умозаключения като ДУ не стават или ЧУ не стават, са излишни?
Скрит текст:
С тази разлика, че на око казано, около 95 % от децата в ДУ в начален етап абсолютно нищо не са избирали. А сега с районирането клонят към 100%(клонят, щото нали и в начален етап има Кристияновци).

И в ЧУ има гнили ябълки. Но без да има възможност за обективен измерител, отличните изключения в ДУ като процент от общото са далеч по-малко от отличните изключения в ЧУ.
Ако не беше така, вие нямаше да сте в тази тема. И аз нямаше да съм свидетел на драмите от преди години в медиите, че половината училища в класацията на НВО са ЧУ. И без да се гледат изобщо други плюсове, като битови условия, среда, организация, допълнителни занимания и т.н.

Интересно е как все се опитваме дадена тема да избяга от конфронтацията, и все се намира по някой да се навре и да обяснява колко сме сгрешили. И то в тема, която очевидно не го интересува.
Скучно е да циклим все в едни и същи теми стотици пъти вече доста години. И сме все едни и същи хора. Въпросът е дали аз да не отида в темата на държавните училища и да им заобяснявам моите истини?
Е, те и доста деца в ЧУ не са можели да изберат читаво ДУ, поне откакто има райониране, ама това тук е тема табу, знам Wink - всички сте можели навсякъде, ама не сте искали.
"Но без да има възможност за обективен измерител, отличните изключения в ДУ като процент от общото са далеч по-малко от отличните изключения в ЧУ." -  е, като няма възможност за обективен измерител, това ти как го измери?
Можеш  да идеш където си пожелаеш и да обясняваш каквото си искаш - това е свободно виртуално пространство.
О, Боже, къде съм казвала, че нищо извън моето време не съществува?! Прочетох, че след 80те е направена промяна и написах, че се оказва, че по мое време винаги се е пишело слято, защото очеизвадно съм родена след това време. Кое не е ясно още?!!!!

Спирам да пиша в темата, защото заяжданията на Попея и Уорик са ми изключително неприятни. Даже не знам как от похвалване на СМГ се стигна пак до такава безумна дискусия.
Ето тук си казала това:
Скрит текст:

"В къщи" беше правилно по наше време, сега правилното е "вкъщи" Simple Smile
Никога не е било правилно в къщи освен ако не става въпрос за: Хората живеят в къщи, а не в блокове.
А това кой го написа? Никога значи никога, Дъждец, не значи "никога по мое време". От поста ти излиза, че всичко извън твоето време не съществува.
И Мецан сам си каза, че не е искал да похвали СМГ, а да оплюе ДУ - можеш сама да го прочетеш назад. Аз отлично го разбрах.
А дали ще спреш да пишеш ли не, си е лично твоя работа.

# 622
  • софия
Стискаме си ръцете, че всеки избира училище според своите разбирание и потребности, да!
Генералните умозаключения са предмет на друго твърдение и те не се изключват заради горното.

Айде да не сме зачеркващи, да разширя какво казах малко по-горе:
Децата са си чудесни навсякъде. Аз не твърдя, че те са опропастени горките, но смятам, че не получават достатъчно. В моите очи нещото с което ДУ ги ощетява, е онова, което не им се дава и остава невидимо за родителите, така, че да се сетят да го искат. Накратко - как да искаш нещо, ако не знаеш, че то е възможно. Аз лично полудявам като чуя някой родител да казва " така е, ама какво да се направи, то така е навсякъде". И детето губи. Само, защото не се вижда какво не получава, не означава, че не търпи загуби.

И това го знае всеки с дете в училищна възраст.

Скрит текст:
а пък ползата от ЧУ никога няма да може да бъде обяснена на хора извън ЧУ.
Принципа е много простичък:
1. Трудно ще обясниш на един ром, че е хубаво да ходи на училище. Ти си говори, но кой ли ще е разбере. Когато обаче едно ромче завърши училище и отиде и им го по/каже, друго ще чуят и друго ше разберат. Още двама трима от махлата може да си го представят и да поискат да пратят децата си.

2. Трудно ще обясниш в едно училище, че съседното е в пъти по-добро без да те помислят за извънземен, защото в крайна сметка и там се учат същите предмети и обстановката даже е същата. Ако дойде един от там и им разкаже, покаже, докаже ще е достатъчно убедително, но пак само няколко ще го последват. В по-голямата си част реакцията, ще е, че няма за какво да се вдига пушилка, разликата не е кой знае какво, все пак са същите предмети.

3. Трудно ще обясниш на онези от по-доброто училище, че има още по-добро, но то се плаща. Е гати глупостта, нали пак имат същите предмети. Това, че имал10 часа повече по английски не е кой знае какво. Има си школи и е по-евтино. (Да не говорим за другата крайност в нагласите и желанието непремнно да ти обяснят как там е друга прослойка, която се е самозабравила и само плащат за да не се пишат двойки). Тоест те контрират с аргумент "пари"

4. Трудно ще обясниш на студент от Шуменския Университет защо СУ е по-ценен. Особено когато преподавателите може и да са гостуващи от време на време.

5. Трудно ще обясниш на студент от СУ защо АУБГ е по-добре.

И така нататък. Да се върна на първа точка - Трудно един циганин  ще обясни на друг защо няма да ожени дъщеря си на 14, а ще я изучи! И слава Богу, че го има този един! От там тръгва добрата промяна, растежа и развитието въобще!

Да, на някои може и да не им хареса, но винаги могат да си се върнат обратно. Въпроса е  тези, които искат да вървят напред да могат да го направят.
Да не се отрича ползата избора им вече е пределно ясно, че няма как да стане.

и пак (ох, омръзна ми постоянно да се уточнявам) моля, да не се приема буквално нито шуменския, нито софийския...

# 623
  • София

E, то тва е извечният проблем, за който писаха и Бърди, и Fancy, и кой ли още не, ама явно няма лек...

Edit: междувременно Бърди е написала същото.

# 624

Прочете ми мисълта.
+1000

# 625
Амели, няма нужда на мен специално да ми обясняваш ползите от ЧУ - аз все пак съм го ползвала Simple Smile И даже съм споделяла според мен какви са. Но по отношение на академичните постижения (което е важното в основния курс) няма съществена  разлика между добрите ДУ и ЧУ, и това се вижда от единствения обективен измерител, колкото и това да не се харесва в тази тема. Дали тук се отрича се или не няма значение за действителността, от това тя няма да престане да съществува. С което и аз мисля да приключа темата.

# 626
Попеа, ми можех да избирам между две държавни, набедени за от добрите. 18-то и 32-ро. Училища в които се ползваше министерска и РУО подкрепа да запишеш в 1 клас.Ама никога не са ми стояли в уиш листата. Това как пък не го запомни.

И точно "обективния" измерител показва в % от общо ЧУ и общо ДУ кой вид училища е повече в класацията примерно до 50 в София.

Последна редакция: пт, 24 апр 2020, 10:44 от Fancy

# 627
Попеа, ми можех да избирам между две държавни, набедени за от добрите. 18-то и 32-ро. Училища в които се ползваше министерска и РУО подкрепа да запишеш в 1 клас.Ама никога не са ми стояли в уиш листата. Това как пък не го запомни.
Знам, бе Фенси, знам Simple Smile Всичко си можела да избираш, и квартал, и жилище, и училище Simple Smile Форум, какво да го правиш Laughing

Прочете ми мисълта.
+1000
А не беше ли друга мисълта ти, според самия теб? Цитирам те:
Скрит текст:
Математик съм, в седми клас казах, че или математическа гимназия, или нищо. И я завърших със златен медал.
И да, правилно каза Попея, че похвалих СМГ, само за да "оплюя" всички други ДУ.
Скрит текст:
Но Попея като също е математик, трябва да е чувала за синтез. Еми сори, ама ДУ не стават! Ако допуснем, че твърдението е вярно за n=k и докажем, че е вярно за n=k+1, значи е вярно за всички стойности на n - принцип на математическата индукция. Така че, нито едно ДУ не става! - и самата Попея си е дала детето в частно навремето.

# 628
То вярно, че е форум. Ама хайде запомни веднъж завинаги какво си чела, когато си ровила в хисторито. Или помниш избирателно каквото ти изнася?

Да, форум, какво да го правиш. Имам избор. Или сама си създавам изборите с труд и мисъл. Wink

# 629
То вярно, че е форум. Ама хайде запомни веднъж завинаги какво си чела, когато си ровила в хисторито. Или помниш избирателно каквото ти изнася?

Да, форум, какво да го правиш. Имам избор. Или сама си създавам изборите с труд и мисъл. Wink
Фенси, помня какво е написал някой, но какво има в този форум изобщо не означава, че същото го има и в реала.  Мислех, че е ясно Simple Smile Тук всеки е можел всичко, а в реалността често се оказва съвсем друго. Какво си създаваш или не, само ти си знаеш и то изобщо не е задължително да е това, което пишеш тук.

Общи условия

Активация на акаунт