Меню за Никулден

  • 5 232
  • 48
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 19 999
Аз няколко години приготвям печен шаран с орехи на фурна. Винаги гостите ни са впечатлени от прекрасния вкус.
Сега ще ви пусна една снимка от предишна година, недотам добра, но нямам време за по-добра, понеже винаги имам ангажимет с празника.

Може ли рецептата?

# 16
  • София
  • Мнения: 971
Печена сьомга на фурна с бадемова коричка и лимоново-магданозен дресинг. Също печени картофи. Най-вероятно ще има и сос "Холандез", ако не ме домързи.
Може ли да споделиш рецептата?  Благодаря.
Имам и един въпрос- дали сьомгата може да се замени с лаврак или ципура?

Рибата трябва да е филе. Иначе нищо трудно. Филето го мажа с горчица, сол, черен пипер, куркума и смлени бадеми. Поливам много леко със зехтин, но в случая май имаме олио от гроздови семки. Иначе и с олио става супер. Дресинга е със зехтин, лимонов сок, пресен лук, магданоз, сол, чесън и черен пипер леко пасирани, колкото да се раздробят, но да има парченца все пак. BlushGrinning

Последна редакция: чт, 05 дек 2019, 17:41 от ляля

# 17
  • Мнения: 512
Любимата ми салата :
картофи ,кисели краставички,1 глава лук,1 солена или пушена скумрия.Всичко нарязвам на ситно като за руска салата .Овкусявам със сол и 1 лимон.Обърквам с майонеза. Вкуса е страхотен
и шаран пълнен с кашкавал,магданоз и чер пипер .А в тавата с доматен сос чесън и лимон

# 18
  • Мнения: 969
Момичета,идея за салата в която няма майонеза?

# 19
# 20
  • софия
  • Мнения: 2 463
Ние сме 4-ма за празника, единият не яде риба. Купувам хек нарязан на парчета, предпочитам го заради липсата на кости. В тавата правя подложка от картофи,морков,праз и една чушка. Докато се готвят във фурната изчиствам рибата от кожата, накълцвам си гъби, чесън, чушле , малко кашквал /аз слагам и грах, че много го обичам/ . Става голяма вкусотия.

# 21
  • Мнения: 794
Аз знам една рецепта от 10 години и си я правя всеки Никулден.
Без ориз и тесто е шаранът, много ни харесва така и всеки, който е дошъл вкъщи го е оценил.
Ето рецептата:
https://megisbakery.blogspot.com/2019/12/palnen-sharan-za-nikulden.html

# 22
  • Карлово
  • Мнения: 5 295
Дано не е късно.
Изчистеният шаран се разполовява, трябва да е откъм гърба, но за мене това е висш пилотаж и  го разполовявам откъм корема, но не дакрай и го разтварям като на снимката. Посолява се и се ръси с черен пипер и малко лимонов сок. Оставя няколко часа  в хладилник, може и цяла нощ. След това се слага в тава с хартия за печене леко намазана с мазнина. Поръсва се обилно със смлени орихи от вътрешната част, не кожата. Пак много малко олио тук-там и се покрива с алуминиево фолио. Пече се на 200 градуса. Когато е готов се отваря, за да се запечат орехите.
Ето днешния. Пекох около 50-60минути шаран 1,300 кг
Скрит текст:


Последна редакция: пт, 06 дек 2019, 13:48 от ДамаТрефа

# 23
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Ние сме с тилапия - пържена ни харесва най-много. Ходих до Кауфланд за котлети сьомга, ама за поредн път ме разочароваха и не съм обикаляла повече за сьомга.
   Картофена салата има днес (поже избягваме въглехидрати с месото и не правя по принцип);
салата - дъбов лист два цвята, китайско зеле, бейби спанак, репички и зелен лук с горчичено-чеснов дресинг;  
зеле с чери домати и балсамов дресинг;
а също и тарама хайвер.

Момичета,идея за салата в която няма майонеза?
Салати без майонеза колкото искаш. Кажи какви продукти ще ползваш или харесваш поне.

# 24
  • Мнения: 3 640
Решила съм да приготвя Пъстърва със сметана, портокалов сос и кашу. Ако ме домързи ще я направя по бързата процедура в хартия по средиземноморски - зехтин, чесън, риган и лимонов сок. Става за 20 мин. и е разкошна.
Взела съм и филе от Сом да панирам. Рибите са пресни, така че както и да ги приготвя все ще са хубави.

Ще видя какво ще реши дом. съвета. Grinning

Салата - зелева или картофена. И това предстои да се реши в движение. Grinning

# 25
  • Мнения: 13 774
Каня се да взема два-три мънички котлета от шаран. До опашката на шарана били най-вкусни. Понеже нали такава е традицията... Иначе ще има и друга риба...

# 26
  • София
  • Мнения: 18 404
Я, тази тема я бях забравила, но пък част от менюто ми ще е сходно.
Предястието ни този път ще е от маринована сельодка и салата Снежанка. Умувам дали да направя салата Океан или ще ни стане прекалено тежко.
За основно ще правя любимата ни вкъщи сьомга във фолио с билки и масло, но този път ще има и резенчета домати отгоре. Гарнитурата ще е топла "салата" от царевица, мини скариди, цесън и копър.
Този път виното ще е розе Старо Оряхово.
Десерт - плодове.

# 27
  • София
  • Мнения: 1 536
Ние традиционно сме на пържен шаран, картофена салата и пържени калмари.

# 28
  • Мнения: 3 640
Не знам кой реши, че морски покровител трябва да се почита със сладководен шаран не знам, но за мен това е поредният маркетингов трик. По същата логика всяка друга риба е точно толкова традиционна колкото и шарана. Grinning Един единствен път приготвях шаран, и то защото наш близък го беше уловил и повече не повторих. Grin

# 29
  • София
  • Мнения: 1 536
На Никулден се яде риба по традиция, а кой каква риба ще приготвя си е до вкусови предпочитания. Аз написах какво ще приготвя и не ме интересува Вие ядете ли шаран или не.

Общи условия

Активация на акаунт