Меню за Никулден

• 5 649
  • 48
  •   1
Отговори
# 30
Не е разрешено. Тъй като постя, се интересувам. Ето календар за 2024.

Видяхте ли, че тази година по църковен календар, за постещите, на Никулден не е разрешена рибата?

Напротив, разрешена е.
В сряда и петък по принцип постът следва да е пълен, но за Никулден се прави изключение. Ето статия по въпроса:
https://www.vesti.bg/lyubopitno/zapochvat-kolednite-posti.-eto-k … -da-znaem-6102045

# 31
В църковното календарче, както и в календара на Св. Синод е разрешено.
https://pravoslaven-kalendar.com/

# 32
Лелееее! Много благодаря! Точно навреме! Simple Smile
Значи и аз ще хапна рибка. Любимият ми пържен лаврак, зелена и картофена салатка.
И скариди за предястие.

Макар, че - като дам същия календар малко по-надолу, дава 6 декември точно обратно. На кое да вярвам?

В църковното календарче, както и в календара на Св. Синод е разрешено.
https://pravoslaven-kalendar.com/

Последна редакция: чт, 05 дек 2024, 15:06 от ddarri

# 33
  • Пловдив
Може ли вариация за паламуд.
По всеобщо мнение много вкусна риба, но по мое не, та ще се радвам на изпитана рецепта.

# 34
  • След завоя в дясно
Решила съм да приготвя Пъстърва със сметана, портокалов сос и кашу.
Може ли рецептата моля. Simple Smile

# 35
Може ли вариация за паламуд.
По всеобщо мнение много вкусна риба, но по мое не, та ще се радвам на изпитана рецепта.
Паламудът е разкошен на плоча, скара или оребрен тиган. Изчистен на филета, посолен, намазан с зехтин или олио и подправка за риба(по желание), увива се във фолио да се маринова хубаво няколко часа и се пече.
Аз ще пържа филета от пъстърва и на ерфраера панирани пръсчета от бяла риба.
Салата картофи с праз и трушия камби пълнини с моркови и чесън, салата от кисело зеле с червен пипер и олио или печен патладжан на фурна от буркан с орехови ядки и кисело мляко.

# 36
Решила съм да приготвя Пъстърва със сметана, портокалов сос и кашу.
Може ли рецептата моля. Simple Smile
Заповядай:
Скрит текст:
Рибата се разделя на две парчета по дължина и колкото е възможно се почиства от костите. Посолява се със сол и ч. пипер на вкус и се залива със сока на един или два портокала (в зависимост от количеството риба), аз настъргвам и малко от кората.
Престоява така няколко часа в хладилника да се маринова и се пече с кожата отдолу за 20-30 мин. докато сока изври и леко се карамелизира, а рибата порозовее. Залива се с готварска сметана и отгоре парчетата се поръсват с натрошено кашу. Връща се обратно във фурната за още няколко минути - колкото да се сгъсти сметаната и е готова.
Сервира се с парче портокал.
Различно е, но много вкусно. Има деликатен екзотичен вкус и аромат. В чинията също изглежда много красиво.

# 37
  • София
У нас всяка година се пече шаран. Цял ритуал ми е - пазя люспи за цялата рода и приятели, защото само аз явно харесвам тази риба. Моята рецепта видях по--горе даже снимана: пълнен шаран на фурна с орехи и лук
Правя го без доматен сос, само овкусен с магданоз, девисил, черен пипер, сол  и една щипка канела от мен. Канелата убива дъха на блато ако го има и придава много изтънчен привкус на шарана. След като го овкуся добре го пълня със запържения предварително лук и смлените орехи. Пека така 1 час и нещо. Поднасям със салата айсберг, рукола, чери домати и лимонов винегрет.

# 38
  • София
И аз си пазя люспи за семейството, но бях чела някъде, че люспите са за обитателите на  къщата в която се приготвя Шарана и не се раздават.

# 39
Аз ще приготвя шаран пълнен с ориз, лук, моркови, гъби и орехи. За гарнитура салата с маруля, краставица, домат, царевица и слънчогледово семе. Обмислям и някакви брускети с маслинови паста, домати и моцарела

# 40
  • София
За първи път опитахме паламуд преди 2-3 г., тъй като се колебаела как да го направи свеки го беше приготвила по два начина - на фурна и на скара (на парчета и двете). Всеобщо заключихме, че скарата повече ни харесва.

А иначе за Никулден правим традиционно пълнена ципура с плънка за шаран, по гръцки Joy.
Към традиционните лук, орехи, малко доматен сок и магданоз, добавям и стафиди (попарени с вряла вода, за да омекнат) и маслини, олиото е заменено със зехтин.
За да има повече плънка, внимателно разрязвам по цялата дължина по гръбнака и се държат двете половини на кожата.
Покривам рибата с тънки резенчета лимони.
Преди правех индивидуални риби, но установихме, че голямата ципура е по-вкусна и вече е една.

Гарнитура(евентуално, обикновенно само риба та с плънката ни стига) печен картоф във фолио с масло и подправки.

# 41
  • София
Купих днес шаран и едно филе от сом. Шаран правя пържен всяка година, а за овкусяване ми приготвям сосче от лимон с много магданоз и чесън. Тази година ще заменя галетата на шарана с корнфлейкс, защото преди около месец ядох такъв пържен шаран на река Тиса в Сегед и много ми хареса, а филето от сом ще бъде като тяхното в галета.
Скрит текст:
Бих искала да мога да приготвям и като унгарската рибена супа, но някой друг път ще да е.
Пържените рибки изглеждаха така и ще търся такава визия и най-вече вкус:

# 42
  • София
Шаран и у нас ще има. Снощи го изчистих и осолих и бутнах вътре лимон и лук. Може би така ще го пека.
Картофена салата с маринован червен лук, салата варено цвекло с орехи, салата печени чушки с чесън, салата Капрезе с черита, салата кисело зеле с праз  и сигурно брускети, намазани с разядка от пушена сьомга , Филаделфия и копър.

# 43
Ние ще сме както всяка година на пържен шаран ,но мъжа ми вчера донесе и чернокоп. Приятел рибар от Бургас му го е дал замразен,  чакам го да го изчисти и рекох да питам тук за идея как да го приготвя защото нито съм яла ,нито приготвяла досега тази риба.

# 44
Чернокопът е много вкусна рибка, дребният братовчед на лефера.
Чисти се много лесно, а най-вкусна е на скара с лимон.

Още не знам каква риба ще пека довечера (пържена ядем 2-3 пъти годишно, само лятото, шаран не обичам).
Имаме един хубав магазин наблизо, всеки петък и вторник доставят риба от борсата в Солун. Ще отскоча в обедната почивка да избера нещо интересно. Скоро пекох за първи път морска лястовица - бяло месо, немазно и сочно. Нещо такова ще търся.

Общи условия

Активация на акаунт