Нуждая се от ...

• 132 394
  • 1 942
  •   1
Отговори
# 1 875
Г-жа Букет, не ти е решение мелатонина, напротив- влачене по ръба на острие е....

Аз съм неспящ човек,  минала през всички кръгове на спиралата, и съвсем отговорно казвам, че не е решение да се наливаш с изкуствен хормон, „временното ви пиене“, не е решение.
Ако някой иска , бих му пратила моите стъпки, и информация за четене, за да си прецени сам- така , както съм правила вече, с не една съфорумка.

# 1 876
  • Countryside
Чудесно, ако имате решение дайте го, предполагам за много хора ще е полезно. Мен лично и чаша чай от лайка с мед ме отпуска и приспива. На децата помагат различни неща, едното го успива вечерна баня, другото чаша топло мляко с мед. Но мелатонин винаги имам и давам моя по преценка и изобщо не мисля, че са пристрастени или че ги влача по ръба на острие. Сериозно, не се заяждам.

# 1 877
И аз сериозно.

Скрит текст:
Ходила съм на сънна клиника, на biofeedback, на светлинна терапия , щях да купувам машина за делта-вълнова стимулация, дихателните техники и медитацията, дори не ги слагам към иновативните ...
Пила съм и специфични неща, обаче аз никога не пристъпвам към добавки/билки/ лекарства, без да съм сигурна какво правя - имам специфично образование също, но не ангажирам никого с мнението си, просто  трябваше  да реагирам, заради пиенето и прекаляването, и предписването  на великия мелатонин.

Неспането ми , не е като неспането на комшийката,обаче.
Всеки трябва да си намери пътя.
И , трябва да се мисли повече,  изключително е важен индивидуалният подход.
Сънят не се „взима“, той се възстановява.
Истинското решение идва, когато се регулират вътрешните биохимични процеси, синхронизира се циркадният ритъм с начина на живот, и се възстанови автономната нервна система (баланс между симпатикус и парасимпатикус).

Безсънието не е едно и също за всички, и подходът трябва да е дълбоко индивидуален, базиран на разбиране на неврохимията, физиологията и цялостната биология на съня.
Сънят не е просто изключване- той е резултат от динамичен баланс между невротрансмитери.

Серотонин - предшественик на мелатонина, регулира настроението и чувството за спокойствие.
Мелатонин -не е „хапче за сън“, а сигнал за биологично време. Той не приспива, а казва на мозъка, че е нощ.
GABA-  невротрансмитер, който подпомага релаксацията.
Орексин- поддържа бодростта, неговият дисбаланс често стои зад хроничното безсъние.
Грифонията симплицифолия е растение, богато на 5-HTP - междинен продукт между триптофана и серотонина.
Трябва да се разбере цикълът триптофан » 5-HTP »серотонин » мелатонин
Грифонията може да подпомогне възстановяването на естествения серотонинов и мелатонинов път, но само ако черният дроб и микробиомът работят нормално, защото там протичат ключовите метаболитни стъпки.
Черният дроб метаболизира аминокиселините, включително триптофана.
Ако е претоварен (от токсини, лекарства, алкохол или хроничен стрес), пътят на триптофана може да се измести , да недостига, което намалява синтеза на серотонин и съответно на мелатонин.

Това означава, че проблемът не винаги е в „липсата на сън“, а в метаболитен дисбаланс, който блокира биохимията на заспиването.

Трябва да се разбере синергията мелатонин-серотонин-черен дроб.

Всеки етап зависи от чернодробните ензими, състоянието на микробиома, нивата на витамини (особено B6, B3, B12, магнезий) и естествения ритъм на ден/нощ. Естествената реакция към Б6, също- установено е, че някои хора се събуждат от него-да се приема през първата половина на деня.

# 1 878
  • Някъде там
Моля ви не спорете. Всеки предлага това което на него му е помогнало. Не ми помогна мелатонина, но ето от рескюто за няколко дни съм по-добре.
LordOzzy ⚡ при мен всички показатели в момента са в нормите.Съвсем скоро минах през всякакви прегледи и изследвания.
Проблема е само на психологично ниво, явно.
Просто имам  болен член на семейството, до преди няколко месеца аз също не бях в добро състояние и това е причината за безсънието ми.Страх, че тежкия период през който минах и все още минавам няма да свърши и още по-зле ще става..

Но, да не е само спам.
Имам нужда да заспя сега и да се събудя края на януари. И друг път съм го казвала, не понасям комерсиализацията на празниците и това безумие със заливането с коледни реклами и джундурии още от октомври..
Имам чувството, че имаме 3 сезона. Лято, Коледа и Великден, и между  тях се прокрадват Хелоуин  и Свети Валентин...

Последна редакция: чт, 13 ное 2025, 23:15 от daviz

# 1 879
Защо да се спрем? Имаме проблем, даваме решение, не е за вечни врвмена, а временно, докато се нормализират нещата. Да не можеш да спиш е убийствено и не по-малко вредно за организма и води до много проблеми ако не се реши навреме.
Ползвайте, но внимателно. Наскоро излезе статия, че употребата не мелатонин може да доведе до сърдечна недостатъчност.

https://www.acc.org/latest-in-cardiology/articles/2025/11/03/16/ … 20at%20AHA%202025.

# 1 880
  • Другата България
За какви количества става въпрос?
И за какъв период?

# 1 881
Има и други изследвания, едно от тях говори за това, че мелатонинът може да промени количеството естроген в тялото.
Изследването е специално при болни, или обременени с рак на МЖ, но има за какво да се замислим.
Скрит текст:
Официалните  медицински източници не издават забрана за мелатонина при рак. Те издават силно предупреждение и изискване за консултация, базирано на два основни фактора- хормонално и лекарствено взаимодействие.
Изследвание за педиатрично прилагане и случаи на задух:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35653284/
Тук има достатъчно за четене:
https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/mel … nin#references-73

# 1 882
Защо да се спрем? Имаме проблем, даваме решение, не е за вечни врвмена, а временно, докато се нормализират нещата. Да не можеш да спиш е убийствено и не по-малко вредно за организма и води до много проблеми ако не се реши навреме.
Ползвайте, но внимателно. Наскоро излезе статия, че употребата не мелатонин може да доведе до сърдечна недостатъчност.

https://www.acc.org/latest-in-cardiology/articles/2025/11/03/16/ … 20at%20AHA%202025.

Хронична употреба. Не от време на време.

# 1 883
Нуждая се от романтична любов в живота си, последните седмици ми натежава липсата на партньор.....

# 1 884
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Един дезерт ийгъл с кутия патрони ще ми свърши идеална работа.

# 1 885
  • Някъде там
Днес е такъв ден в който имам крещяща нужда да говоря поне за минутка с татко си..Ако имаше чудеса на този свят, това щеше да е единственото чудо, което искам в живота си. Да мога от време на време да говоря с починалите си близки. Да ги погледам и да им се порадвам...

# 1 886
  • Mediterraneo
Аз имам нужда от същото в известен смисъл. Синът ми щеше да навърши 25... А остана на 2. Л ж Ана един карибски плаж, около мен всичко е прекрасно, а аз тихо плача отвътре.

Последна редакция: чт, 27 ное 2025, 23:16 от Тарталета

# 1 887
  • Някъде там
Аз имам нужда от същото в известен смисъл. Синът ми щеше да навърши 25... А остана на 2. Л ж Ана един карибско плаж, около мен всичко е прекрасно, а аз тихо плача отвътре.
Тарталета, прегрътки !
Знам, че тази болка е нелечима и мъката  не изчезва с времето ! Да му е светло на душата на момчето ти..

# 1 888
  • Mediterraneo
Благодаря, Давиз, да им е светло на всичките ни близки!
Имах нужда да поплача и го направих. ММ е до мен, изплакахме, каквото можахме. До следващия път, когато ни се стегнат душите.

# 1 889
Имам спешна нужда тази година да свърши. Толкова ужасна година отдавна не съм имала. Всеки ден ми носи нещо лошо, стресирана съм вече и искам да идва нов ден само защото се приближава края на годината. Навила съм си на пръста, че новата година ще измете лошото и ще видя и аз слънце пак. Отново съм болна. Още от 26 октомври. Кога ще дойде края на тази криза? Не искам вече да ме боли...

Общи условия

Активация на акаунт