Къната, билките и всичко останало за билките - Тема 15

• 33 525
  • 759
  •   1
Отговори
# 450
  • Paris, France
Има много хубави и пигментиращи индийски къни. Някои раджастански реколти са възхитителни. Постигала съм покриване на бели коси с евтинджоса Zarqa. Е, не е върха на сладоледа, но покри. В индийските къни харесвам това, че бавно стават, но мога да я направя днес, да я сложа в хладилник и от утре до още седмица да пуска цвят. Това с други къни не става. Индийските къни боядисват повече като се направят с киселина и се държат много дълго време, над 24 часа. Рекордът ми е 48 часа. Измиването беше кеф. Никаква остатъчна боя. Повечето индийски, на които съм попадала са червени към винени, но само ако се държат над 12 часа на главата. В старият квартал и в Англия се правех често с индийски къни и изправяха колкото и останалите. Тогава не търсех цвят, но не ме бъркаше да оцвети. В новия имаме само мароканската от Tazarine, но аз си я харесвам.

марияиванова799, сега прочетох, че каркадето правело къната рижавееща, с което не съм съгласна, но да го имаш предвид.

https://hennablogspot.com/basic-henna-recipes-from-burgundy-to-black/

За мене оранжевият цвят е весел и повдигащ тонуса, а и повечето светло рижави хора са с оранжеви коси, не ягодови. В детството ми непрекъснато ходех да гледам едно рижо малко момиченце и се възхищавах от морковените и вежди и мигли и исках и аз такива. Тя беше различна от бозавите чернокоси, кестеняви или рисоляви хора наоколо. Забелязах, че естествено рижавите хора обикновено имат гъсти и красиви коси.

Ако започнеш да седиш дълго с къната няма да става толкова рижава. Това важи и за рисунки по кожа.

Идея е след къносване да полееш с много, много малко индиго 2-3 пъти. Индигото дава син цвят. Ако не го направиш концентрирано и не го намажеш на главата матира оранжевото и дава цвят патладжан или вино. Ако сложиш в къната, не хваща добре извън горещо време или кибичене в баня или сауна.  Другото е да поливаш с отвара от sage, но трябва да потърся как се казва на български.

Имай предвид, че каркадето на прах в чаени пакети е основно клони. Може да има ефект от това, че забавя окисляването и от това цветът изглежда риж, но с времето, при това до дни, цветът притъмнява. За мене единственото трайно рижавеещо в червена къна е куркумата и шафран също, но шафран не бих хабила за коса. Върти ми се карамфил на зърна, но не понасям миризмата.

# 451
  • В полите на Пирин планина
В Khadi може да слагат по-хубава къна.Не я купувам не толкова заради парите,а защото е с няколко съставки,не знам дали няма към някоя от тях да получа алергия.Затова не вземам и боите на Хенафокс.
Толкова ми се иска да сложа химическа боя да получа красив,наситен цвят,не като се погледна на слънце и да виждам рижаво.Няма нищо лошо в червения цвят ако е червен,а не изглежда оранжево.
Вече не мога да се гледам и със сивата коса.Сивата коса не блести.Да беше поне светла,че да не си личеше толкова.А тя беше почти черна навремето,сега изглежда сива.Много рядко виждам жени със сива,небоядисана коса.С оранжева ,освен моята до няколко дни след къносване,не съм виждала.

Как издържате по 24 часа с къна?Аз не я харесвам като миризма,а мразя да съм увита с найлони,хавлии и постоянно да тече къна.Колкото и гъста да я направя,все се разтича по някое време.

Може да пробвам на някой кичур дали ще се оцвети от кафе.

https://www.zoya.bg/%D0%A7%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0% … 0?filters=khadi-s

Само къна е. Според мен е по-качествена и оцветява по-добре от тези в сайта Хенафокс.

Лично аз съм слагала Касия, за да е по-светло като резултат (защото косата ми по принцип е светла) и Амла, за да е по-студен нюансът, но ефектът от Амлата е нетраен и избива ръждиво. На мен не ми отива на тена - аз съм по-скоро студен тип и такива топли нюанси ме правят да изглеждам болна.

# 452
  • Бургас
Карамфил на зърна обожавам.Уж не съм алергична,ако добавя към къна,може и да оправи аромата.
Явно трябва да се маже надвечер къна и да се спи с нея.Аз едва издържам 5 часа.
Да,бавно пуска цвят.Забърквам я към 9-10 вечерта и чак на другия ден към обяд я мажа.Вероятно може и повече да се държи.Във фурната не бих я сложила,ако остане миризмата,направо няма да се търпи.
Тя ако се натрупа,също става почти наситено червена.По дължините е добре,на слънце пак си личи обаче.В корените не е много добре.
За рижи хора съм съгласна,че им отива.Моите вежди са черни.Някъде имах снимка,с рижата коса и черните вежди.Ще я потърся и прикача.Не мога да изсветля/променя веждите без химия,а няма вариант да си намажа боя отново.

Последна редакция: пн, 10 авг 2020, 18:49 от mariqivanova799

# 453
  • Paris, France
Уау, Мария, страхотен цвят! Аз го виждам рижавеещо червено.

Веждите ми са светло или тъмнокестеняви според сезона. Като искам червеникави вежди, правя каша от 3% кислородна вода от аптеката и брашно. Мажа веждите с четка за зъби, като мажа срещу посоката на растеж за да хване добре в корените. Чакам 10ина минути и влизам във ваната да се изкъпя. Обливам със студена  вода и търкам с ръце да падне кашата. Това може и в мивката да се направи. Водата трябва да е студена, защото иначе брашното се сготвя и трудно се маха. Измивам си косата, подсушавам леко с кърпа и пристъпвам към мазане с къна. Къната ми е рядка, така че лесно да изливам кашата с чаена лъжичка в корените + 1-2см. Втривам с ръка в ръкавица и вързвам със стар ластик за коса, от тези, дето са облечени в кадифе. Може долу до врата, на ниска опашка, а може и отгоре на главата ако е много горещо. Почистване наоколо, ако има щети и седене с открита глава 2-3 часа да поизсъхне. Ако съм много оцапана лек душ само на тялото. Подсушаване и мазане на веждите с остатъка от къна. Веждите не ги покривам с найлон и пак хващат. Ако ще си лягам скоро не слагам на веждите, а сутринта размразявам набързо парче къна и ги мажа с нея. Пак хващат. Къните от западна и северна африка не понасят добре замразяване, но останалите дават супер цвят като се замразят малко преди да са пуснали цвят и после се размразят. Мароканската е по-добре да не се замразява..

Това със седянето без найлон на главата го видях от една етиопка. Тя бъркаше къна и вода вечерта и сутринта само слагаше на главата и седеше без да покрива. Косата и, която е гарваново черна си ставаше червена. Пробвах и ми хареса. Седи на топло докато къната изсъхне. След като изсъхне просто изресва частичните без вода.  Не мие косата поне още седмица. Няма чистене наоколо, миене, пране. Наистина екологично. Като изсъхне къната се окисляеа веднага и няма чакане да потъмнее. Хареса ми. В горещ ден охлажда главата.

А веждите можеш да ги обезцветиш с мед и дестилирана вода. Гарантирам, че се обезцветяват, но е пипнато и трябва да се прави буквално всеки ден, защото растат бързо. Кислородната вода е сравнително естествена. Има я в бързите реки и потоци. Ползува се на наранена кожа.

Можеш и да си оформиш веждите с ножица и халва от захар, вода и лимон. Супер естествено 🥳.

Няма лошо космите да са с различен цвят ма слънце. Нормално е. Естествената коса никога не е в един цвят от корени до краища ако е дълга. Е, може би ако е гарваново черна е еднаква.

# 454
За кафето не зная. Пробвала съм да забъркам Sahara tazarine,  в жълтия пакет с кафе за да не ставам оранжева, но не мисля, че имаше ефект. Не стана кестенява.

Ако не искаш оранжева коса три дни, пробвай йеменска къна! Седи винаги червена. Другата е оманската, няма равна, покрива бяло до 3-4 часа, но трудно се намира извън Оман.
Аз пък малко нахално, ама да те попитам Relaxed Видях, че не си в БГ и споменаваш горепосочените къни. Имаш ли възможност да ми изпратиш от там някоя от тях? /Разбира се като си поема разходите за това/Искам ЧЕРВЕНА къна, а тук такава няма, все са ръждиви.

# 455
  • гр.Видин
Това със седене няколко часа, без да се покрива, докато изсъхне, е страшно интересно. Чудех се как седиш толкова много… Значи нанасяш, после изсъхва и си лягаш без да я увиваш, така ли? Аз съм смятала, че ако не се държи влажна, не хваща.

Последна редакция: пн, 10 авг 2020, 21:25 от R_penkova

# 456
  • Бургас
Невена,това ми е най-хубавият резултат.Всяка партида дава различен отенък.Не знам от какво зависи.
Това с непокрита глава и на мен ми се иска да пробвам докато е топло.Все съм си мислила,че колкото по-увита и затоплена е главата,толкова по-добър е цветът.
С кислородна вода не съм имала проблеми,може да опитам да направя червени вежди.И да не е сега,все някога,живот и здраве и веждите ще посивеят и ще трябва поне малко да ги оцветявам.Даваш много интересни съвети,не знаех,че веждите могат да се изсветляват,обезцветяват и боядисват с натурални средства.
Много е хубаво,че има такъв богат избор на къни там,където живееш.Тук като има няколко вида бои с изцяло естествен състав,пак е напредък.
Чувала съм,че по пазарите в Турция (поне преди короната ) имало различни видове естествена къна.Но съм чувала и че добавят химикали понякога,за да оцветява по-добре и не смеех да помоля да ми вземат.Сега никой няма намерение да ходи скоро в Турция.Имам едно пакетче на Хенафокс,може да опитам когато ми дойде настроението да видя как става без найлони,шапка,хавлия...И да се оцвети по-слабо,не е трагедия.

# 457
  • Paris, France
sharpy, не е нахално, аз как мислиш се сдобивам с тях 🥳? Във Франция червени къни не се намират. Моите са купувани в Дубай, Либия, Алжир, Тунис. В момента почти нямам червена къна. Обещали са ми  суданска от Алжир, но от март полетите са спрени и редуцирани, хората ги е страх да си идат, защото много останаха вързани  в чужбина със затварянето на границите.

Няма и мароканска откъде да купя, защото август тук всичко извън големите супермаркети е затворено. Тя оранжевее, но понеже е силно пигментирана може да се тонира с някаква билка като амла или касия и си става червена.

Метни ми, все пак, на лични едно писъмце, защото ако си дойда мога да ти отсипя от една, която съм си оставила в София. Не се очертава да си идвам скоро, но знае ли човек?

Ако твои познати имат път към Дубай, това е Меката на къните в момента. Всякакви имат.

Това със седене няколко часа, без да се покрива, докато изсъхне, е страшно интересно. Чудех се как седиш толкова много… Значи нанасяш, после изсъхва и си лягаш без да я увиваш, така ли? Аз съм смятала, че ако не се държи влажна, не хваща.

Когато къната не се покрие и в помещението или навън е горещо тя много бързо пуска цвят и оксидира накрая ако се направи с вода. В Африка лимон почти не слагат. Когато се маже с рядка каша (то техните коси с гъста и не се омазват добре, защото са като вълна, меки и с дебел, порозен косъм и седят навити) кашата попива по кичура и омокря цялата коса. Техните коси задържат влага, нашите гладки не. В горещината водата веднага почва да се загрява и изпарява (вътре няма захар или мед да държи влага). Понеже непрекъснато се изпарява не тече. Така краищата седят в къна малко време, а трудната за оцветяване коса в корените съхне не последна и седи повече време в къната. Месят къната вечер, през нощта тя попива водата, хидратира се бавно добре, но в студа не започва да отдава цвят бързо. Става и по-гъста, защото е поела водата. В хладната сутрин слагат на кратуната и тръгват да чистят, готвят, да си вършат работата. Къната отдава цвят. На обед, в горещината или следобед е изсъхнала и само я оресват с едни дървени гребени с дълги шишове. Разбира се това става само в горещина. В Судан каркадето се залива със студена вода и се оставя да ферментира една седмица. Не го варят. Варим го ние и в Египет. Судан, Етиопия, целият африкански рог правят луната студена и я слагат студена. Е, студената им вода е сигурно 35-40°С и навън е 50°.

В България и в Мароко в миналото са се къносвали с току що забъркана с гореща вода къна и са я държали час или два, докато изперат и окъпят децата. В обществените бани и сауни е горещо и понеже е влажно няма нужда да се покрива. Тя ди седи влажна от пот и влажен въздух. Това с найлоните е новост.

Няколко пъти седях с открита глава и си е кеф. Няма найлони, хавлии да тежат, памуци и чорапогащници около врата. Тази година е горещо, но ме мързи.

Аз се къносвам, седя 2-3 часа с открита глава да поизсъхне и да не тече, слагам найлонов плик, отгоре детски панталон, завързвам крачолите и около врата слагам стар клин или чорапогащник. Постилам едно старо, черно яке (дължина до под колене) на възглавницата отгоре червена хавлия, завивам се с голямо, червено покривало за юрган и отгоре с юргана и така спя. На другия ден като стана и поседя и мога да се измия (Ако единствената ни баня е свободна). Отвивам и махам пръскалото от душа, така че водата да излиза на равна струя от маркуча и почвам да мокра и изресвам. Като се махне голямата част запушвам ваната и лягам с косата вътре и реша. Тежката къна пада и се утаява на дъното. Ако съм до река или море направо вътре и реша там. Накрая само плакна с в чиста вода, занесена в шише. За индиго става идеално.

мария, нямаме хубави къни тук, камо ли червени. В арабските магазини имат с урсол, с PDD и трябва да се внимава. Кахера е най-популярната и не е чиста. В био магазините къната р скъпа, но не е наситена. Единствено Sahara Tazarine се намираше лесно преди затварянето на границите, но към нея нямам забележки ако и да рижавее, защото е фина,не тече и боядисва яко . Дубай.  Судан и Йемен имат някакви санкции в Европа и затова няма техни стоки. Май има ембарго.

Последна редакция: вт, 11 авг 2020, 01:03 от Nevena Virolan

# 458
  • Бургас
Невена,много ми стана мило,че слагаш детски панталон.Сигурна съм,че е от някое малко човече останал,не вярвам да е купуван специално за целта.Аз самата си връзвам найлонови торби,като сложа две,не протича поне по врата.Отгоре слагам една детска шапка с дупка,от сина ми е естествено.Много е мекичка и е стегната.И много любима.
Тези къни от Дубай има ли как да са с добавени химикали?На Хенафокс понякога ми изглежда ярко зелена къната,след няколко часа става кафява.В началото обаче има много бучки,с доста зор и разбъркване става като гъст крем.Аз мислех,че по-рядка е по-добре,но по-добро оцветяване получавам с гъста къна.
Ако ще я мажа и ще стоя без найлони,горе-долу колко трябва да е гъста?

# 459
  • Paris, France
mariq, всеки си прави къната по собствено усмотрение и както му къносва най-добре. Майка ми я прави гъста като кал за да не и тече, моята я правя рядка. Щом като от гъстата смес получаваш по добър резултат, прави си я гъста! За да не става на буци се меси с ръце, като начален стадий на заместване на тесто. Пъхаш ръката в ръкавица или даже найлонов плик и натискаш къната между пръстите. Става и с пасатор и не, това, че е метален не пречи на цвета.

Не зная, честно да ти кажа. Пробвай час или два и тогава увий!

За да няма бучки трябва да поседи и си поема водата. Автолиза се казва. Никога не ми е ставала на бучки, но някои къни са пълни с разни боклуци и трябва да се пресеят 3-4 пъти. Когато имам на листа пресявам след счукване. Трябва да наливаш течността студена, бавно, по малко и да натискаш с вилицата все едно мачкаш картоф. Като я смачкаш гъста, като кал, така че праха къна да е заобиколен от вода и да няма сухи участъци започваш бавно да сипваш по малко вода и да мачкаш. Тръгнеш ли да бъркаш  рано стават буци. Ако е рядка можеш да я прецедиш през цедка. Ако предпочиташ топла къна можеш да я загрее на водна баня веднага след забъркване, но пробвай да я забъркваш със студена вода.

Консистенцията, която правя е като гъста картофена каша за бебе, много леко по-рядко от разбъркано българско кисело мляко без добавена вода.

За да не ми се разтича ако ще държа дълго слагам захар или мед, но медът осветлява. Идеалното е фруктоза, но не съм тествана, че не ми се занимава, а и нямам никакво място в шкафовете. Мароканската, къната от Нигер са лигави и лепливи и задържат вода, но азиатските къни седят по-прилично със захар. Е, после отмиването е по-трудно и трябва да се кисне и плакне внимателно.  

Ако правиш само корени тече по-малко.

Къната с времето става кафеникава вместо зелена. Прясната къна е зелена. Да, много от моите къни са потъмнявали с времето, но си боядисват. Рекордът ми е суданска на 20 години. Преди 4 години я намерих в един кашон, беше потъмняла, но боядиса 🥳.

Щом на пакета пише Lawsonia Inermis 100%   си е къна. Не мисля, че съдържа химия. В държавите, където я произвеждат расте сама, даже не я поливат, а химията е скъпа. Освен това по сватбите седят по 4-5 часа с нея по кожата и едва ли биха рискували да сложат химия. На къната с химия си го пише и пише да се седи половин час, един час. Това си е боя.

Да, ополозотворявам панталонки от мъниците, единият вече пълнолетен 🤩, а другата цапотеща цялата къща с къни и лакове за нокти.  

Ако толкова те е страх от химия (като мене, защото съм се горила без да зная), помоли някой да ти купи къна на листа от арабски пазар. Там поне е сигурно, че химия няма. Само я счукваш в хавана и пресяваш. Понеже само външността на листото е в контакт с въздух пуска повече цвят.

Последна редакция: вт, 11 авг 2020, 00:57 от Nevena Virolan

# 460
Уау, Невена, ти ни пренесе буквално в един друг свят, четох те с голям интерес! Пиши по-често Simple Smile
Пък аз ти предлагам нашата мижава Хена Фокс 😸
В сайта на Хена фокс пише, че правят доставка до Европа, може да погледнеш:
https://hennafox.com/page/8/porachka-i-dostavka.html
Само да допълня, че светлокестенявата им боя доста потъмнява косата след няколко боядисвания, а кестенявата става направо черна, на моята коса.

# 461
  • Бургас
Невена,казваш изключително интересни и полезни неща.
Ако ме видите как като идиот бъркам къната с четка за боя,ще се смеете.Нещо като човек,който бута врата,на която пише "дръпни".Ще меся смело,то е ясно,че е голяма цапаница.Първо мажа със същата четка в корените,чак като ми писне,хващам с ръце и мажа дължините.Ама нали трябва хубаво да се изтормозя,защо да е лесно,щом има и труден начин?

Мен Изтокът много ме привлича,с най-голямо удоволствие бих посетила арабски пазар и всичко интересно,разбира се.Тъкмо се бях наканила поне в Турция да отида,сега е абсурд заради корона чудото.

# 462
  • В полите на Пирин планина
Аз бърках къната (скоро не съм ползвала) с малка дървена лъжичка. Винаги съм добавяла глицерин, за да не изсушава косата или зехтин (или друго масло), пак с тая цел. Слагам самата къна и добавям по малко вода към 40-50 градуса по Целзий, т.е. не е вряла. Правя я сравнително гъста. Почти винаги съм слагала касия  50/50 и 1-2 супени лъжици амла. И мед съм добавяла и канела - тогава цветът става по-малко ръждив, но канелата доста загрява. И кислородна вода съм слагала в сместа, но тогава се стои само до 2 часа.
Това със стоене с открита коса е много интересно.
Изобщо, Невена - страхотни идеи!

# 463
  • Paris, France
mariqivanova799,  по въпроса за гъстотата на къната ми намерих видео, в което гъстотата е точно като моята, макар че аз я постигам по леко различен начин. Във видеото е показано как да се постигне студено червен цвят с къна, която оранжевее. Системата работи. Забележи колко малко къна слагат за доста дълга и гъста коса! Не знам може ли да се поставят субтитри и не намирам на английски  но ще обясня, доколкото мога, а ти гледай как я замесва с плоска лъжица, не като нас с вилици, хахаха.

Във видеото има три купички. В купичката с течност има горещ чай  който даже не прецеждат, ами го сипват барабар с чаените листа. В купичката със светлия прах има .... къна. В купичката с червения прах има "кръв от газела ", наричан  още Акър Фаси - боя от Фес (кралска столица на Мароко, дом на най-стария функциониращ университет в света).  С това хилядолетно, древно багрило оцветяват устните, бузите и над  очите на берберските булки. В зависимост от количеството цветът е от леко руменеещ или топъл ако кожата е кафява, през розово до тъмно червен. Дава ефект прехапани устни, все едно са естествено почервенели и седи по седмица гадта, особено в бръчки, резки по кожата. В обществените бани го слагат в къна за да я направят студено червена. Обича кисело, също като къната и затова с него се постига желания цвят в един етап, а не като с индиго на два.

Може да се направи балсам с това чудо и косата да се тонира ежеседмично. Дава лъскавина.  

Слага се в черния сапун преди баня, в хума, в кремове. Берберското червило е това. Трудно се намира извън Мароко и е доста скъпичко. Тук е 4-5€ за 1-2 чаени лъжички в кутийка, но доста жени си го купуват за да придобиват желания цвят без химия. Видеото:

https://m.youtube.com/watch?v=Czx7uJCReoY

Червеното багрила представлява смес от изсушени на сянка, в горещина листа от полски мак и кори от червен нар. Кората на нара трябва да е червена, не жълта. Ето от такъв над се прави:

https://www.lanutrition.fr/bien-dans-son-assiette/aliments/fruit … rietes-de-grenade
Плодът се обелва, зърната се ядат, а кората се суши на горещо, но на сянка. Маковите листа се берат в слънчево време, когато цветът е широко отворен, но не са изсъхнали. Сушат се на сухо, горещо, под сянка, всяко листо само и на дистанция от другите, а не просто хвърлени накуп. След това се счукват добре в хавана и се смесват.

Изсушеният прах от нар спира косопад, който не се повлиява от друго. Бпядисва и тъкани. Скоро е сезонът и може да си го направиш сама.

Като си дойде мъжът ми ще го помоля да качи снимки на две къни от една и съща марка, но едната е миналогодишна реколта  и отровно зелена, а другата е от по-миналогодишната и кафенее. Това за да се успокоиш ✌. Ще ти снимам и сухите листенца с клони по тях. Купената от Европа с качество BAQ, на която пише 100% henna или Lawsonia Inermis е чиста. Със смеските е по-сложно и затова купувам само една билка и следвам сама.

Естествено е различните реколти да дават различен цвят и насищане. Идеалните са летните реколти, но тях ги продават на специализирани фирми по-скъпо. Постигнатият цвят, този, който видях е много добър и силно пигментиран.

Lemy, видях, че имат доставка, но не мога да рискувам да чакам през август, когато всичко е затворено и пощите работят с 1/3 от персонала, защото тя ще ходи на сватба и иска да е прилично изглеждаща и без бели коси до 8-9 дена. Аз не съм сноб и не мисля, че на Хена фокс къните и другите багрила са по-лоши от други. Тя си купи тъмната къма с катам от Натуралия. Вчера се уми и къната е хванала. Сега чакаме 3-4 дена и слагаме катама. Ако се покрие ще сложим още една къна, още веднъж катам и ще стане, мисля.

Ох, той този свят на къните е парцали, цапаници, стари чаршафи,пликове по главата. Красотата иска жертви 🤩. А и какво да пиша като не разбирам от багрила? За някои от тези, които коментирате не съм и чувала.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 14:18 от Nevena Virolan

# 464
Невена, този прах от кори от нар как може да се използва за косопад, без къна, имаш ли идея?

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 08:38 от Lemy

Общи условия

Активация на акаунт