Къната, билките и всичко останало за билките - Тема 15

• 33 532
  • 759
  •   1
Отговори
# 435
Току що къносана, този път добавих кокосово масло, една лъжичка. Много ми се изсушават краищата иначе, дано сега не е така, защото това си е постоянен проблем при мен. Измивам без шампоан.

Може ли да кажете точно пропорциите, моля. Идеален е цветът.

# 436
Току що къносана, този път добавих кокосово масло, една лъжичка. Много ми се изсушават краищата иначе, дано сега не е така, защото това си е постоянен проблем при мен. Измивам без шампоан.

Може ли да кажете точно пропорциите, моля. Идеален е цветът.
Един пакет, целия разтварям в топла вода. Добавям глицерин или кокосово масло. Стоя 3 часа. Измивам и изсушавам задължително. Така се запечатва цвета.

# 437
  • Paris, France
Здравейте,

Съседка ме помоли да покрия с нещо естествено белите и коси, които са около 4см в корените, около 80% бели отгоре, на линията на разделяне. Останалата и коса е средно кестенява, с червен оттенък, боядисвана в салон. Има порозна, много гъста коса, с дебел, твътд косъм и дълга до малко над раменете, леко начупена. За съжаление всички магазинчета, в които се продават истински, качествени къни и индиго, амла са в момента затворени. Затворен от средата на март е и салонът, в който се боядисва. В малкото отворени салони няма часове. Въпросите ми са:

1. Има ли някаква, лесна за намиране в супермаркети или пазари подправка, с която къната да покрие бялото от 2-3 пъти без да има значителна разлика между новото къносано и боядисаното? В смисъл да не е катам или индиго, защото нямаме време да ги чакаме да пристигнат. Орехови обвивки също нямам откъде да намеря. Ако може да ми обясните особеностите като температура, чака ли се кърмата да пусне и колко, киселинност на сместта на подобна смес, как се приготвя.

2. Тя е съгласна да и махна боята от косата, но не ми се занимава, нямам опит с това и мисля, че е доста дълго. Има ли продукт, който да се продава по магазините и да може да свали цялата боя? Тогава ще мога да я къносам с чиста къна и ще стане сравнително равномерно. Колко време отнема едно домашно  обезцветяване и има ли опасност да се съсипе косата?

В момента тя има псориатични плаки по ръцете и краката и не ми се иска да я боядисвам с химическа боя, защото при нея се влошават с всяко боядисване. Обезцветителите и те ли могат да дадат кожни проблеми?

3. Чела съм, че къна и боя заедно могат да направят химическа реакция и резултатът е непредвидим. Страх ме е да не би като я къносам бялата коса да стане рижава или червена, а останалото зелено, примерно. Слага ли се къна върху боята и има ли изобщо смисъл?

Предварително се извинявам за въпросите, на които вероятно е отговаряло 100 пъти, но нямаме време да търся. Приемам и линкове към стари постове с отговори на това, за което питам. Благодаря.

# 438
Един пакет, целия разтварям в топла вода. Добавям глицерин или кокосово масло. Стоя 3 часа. Измивам и изсушавам задължително. Така се запечатва цвета.
Наистина ли с изсушаване се запечатва цвета? Аз все я оставям да изсъхне от самосебе си...

# 439
Невена, при билковите бои не е като при химическите да знаеш точно какъв ще е резултата. Но си мисля че е светлокестенявата билкова боя на Хенафокс ще ви свърши работа, или поне с нея имам опит и съм доволна. Започнах да се боядисвам след алергична реакция от козметика, върху бели корени а надолу беше химическа боя. От първия път може би няма да стане идеално покритие, но със всяко следващо боядисване ставаше все по-добре.
Не е лошо все пак да си направи тест за реакция.
Има ги в повече био еко магазини, в аптеки Ремедиум също, може да си ги поръчате онлайн:
https://remedium.bg/henna-fox-bilkova-boya-za-kosa-tsvyat-svetlo … h100-grama-3633/p

https://zelen.bg/biomagazin/bio-kozmetika/kosa/bilkova-boja-za-k … at-hennafox-100g/

# 440
Наистина ли с изсушаване се запечатва цвета? Аз все я оставям да изсъхне от самосебе си...
Така прочетох на пакета и така направих. При мен доста дълго си стои цвета. Къносвам я на два месеца, най - много три.

# 441
  • Paris, France
Скрит текст:
Невена, при билковите бои не е като при химическите да знаеш точно какъв ще е резултата. Но си мисля че е светлокестенявата билкова боя на Хенафокс ще ви свърши работа, или поне с нея имам опит и съм доволна. Започнах да се боядисвам след алергична реакция от козметика, върху бели корени а надолу беше химическа боя. От първия път може би няма да стане идеално покритие, но със всяко следващо боядисване ставаше все по-добре.
Не е лошо все пак да си направи тест за реакция.
Има ги в повече био еко магазини, в аптеки Ремедиум също, може да си ги поръчате онлайн:
https://remedium.bg/henna-fox-bilkova-boya-za-kosa-tsvyat-svetlo … h100-grama-3633/p

https://zelen.bg/biomagazin/bio-kozmetika/kosa/bilkova-boja-za-k … at-hennafox-100g/

Благодаря за бързия отговор. Мисля си, че тъмно кестенява би била подходяща. Ние сме във Франция. Знаеш ли за колко време доставят до Европа и от кой сайт е най-бързо?

Някои къни дават идеално покритие от първи път. Имам една йеменска, която от първия път по 8+часа на главата покрива де що има бяло и до края седи червена ако не се изправя косата с преса. Никаква разлика между корени и краища. Суданската е подобна, макар и леко по-топло червена и лигава. На алжирските и марокански къни им трябва време да се окислят и първия ден косата е като морков, но с времето, ако не се слагат само в корените стават кафеви в краищата.

Реакция към къна тя не прави. По сватби редовно си прави рисунки с къна и харкус. Е, може да я пощипва от лимона, но до там.

Идеята ти за готово, растително багрило е гениална. Не бих се сетила сама. Разходи се и намерих едно с индиго, къна и други растения. Има ги като се цъкне на ingredients. Това е кестенява къна.

https://naturalia.fr/henne-chatain-150g

Утре може да и сложа йеменска с малко лимон, та да запълни косъма с момент, а след 3-4 дена да и сложа това чудо с вода. На индигото не му трябва много време, нито лимон. Само сол и гореща вода. Ще мина да се отчета в събота. 

Имат и магазин наблизо.

# 442
  • Бургас
Невена,аз заради алергия към боя за коса(химическа) взех да ползвам къна.Доста бяло имам в косата,другата част е тъмна.Веднага след къносване бялото е станало рижаво и се различава от останалата част.До няколко дни потъмнява и цветът навсякъде става тъмен.На светлина на лампи вечер,цялата коса е доста тъмна.
На слънце си личи къде е била бялата коса.

Псориатичните плаки се дразнят от обикновена боя,къната се използва и за лечение на кожни проблеми,но няма гаранция,че няма да влоши състоянието.
Вземете малко къна/билкова боя,сложете вода и намажете малка част 2/2 см в сгъвката на лакътя,не измивайте.Когато засъхне,ще се изрони, но не е проблем.Ако до 24 часа няма реакция,вземете поне пълна супена лъжица боя/къна,намажете по-голяма част.Ако няма реакция,раздразване раздразване на псориазиса,опитайте да боядисате косата.Не се разстройвайте при слабо оцветяване,първия път не хвана добре къната при мен,малко като морков ходех.От втория път взе да хваща супер.Първия път сложих доста повече вода,течеше,ужас беше.

Боя+ къна от дрогерията правели реакция и косата започвала да кипи и дими.С чиста къна или билки не се случвало.Къните от дрогерията имат метали в състава,те реагирали с боята.
Съседката да събере кичурче от четката за коса,тествайте с него или на малко кичурче от самата коса.С чиста био боя/къна не би трябвало да има проблем.Моята коса имаше червена боя на Гарние и реакция с къната на Хенафокс нямаше.Друго освен чиста къна не съм ползвала и не знам блоковите бои как биха ми повлияли.

С кафе може да се боядиса,но не съм пробвала.Нищо не мога да кажа за трайност,покритие и т.н.
Има тема премахване на боя за коса с витамин Ц.Свалих черна боя с маската,но ми се раздразни доста скалпът.
Има и химически продукти за сваляне на боя.Всичко,което се допре до кожата може да предизвика алергия и кожни проблеми,дори шампоан,сапун,дреха (материя,боя,използвана за оцветяване на дреха,грим,прах за пране,омекотител и т.н.)
В нейния случай по-добре да сложите билкова боя,но фактът,че къна/билки са естествено,не изключва реакция/алергия за съжаление.

Ако се влошава от химическа боя,да я спира навреме.Не е за нея.

Последна редакция: пн, 10 авг 2020, 01:22 от mariqivanova799

# 443
  • Paris, France
marianaivanova799, за естествените къни и някои други билки са.ми ясни нещата. От 30г се къносвам и си изправям косата с къна. Не ми е ясно.за боите. Никога не съм се боядисвала.

С витамин Ц съм се плакнала, когато къносана коса притъмнее за да възстановя по-ярък цвят. Имам витамин Ц на прах, но не зная как се маха боя с него. Къна той не маха. Къна може да се махне само с ежедневно спане със зехтин на главата. Наистина маха цвета, но маха и ефекта изправяне.

За кафето не зная. Пробвала съм да забъркам Sahara tazarine,  в жълтия пакет с кафе за да не ставам оранжева, но не мисля, че имаше ефект. Не стана кестенява.

Ако не искаш оранжева коса три дни, пробвай йеменска къна! Седи винаги червена. Другата е оманската, няма равна, покрива бяло до 3-4 часа, но трудно се намира извън Оман.

А след като са и къносвани ръцете и краката, защо пак да тестваме? Не се ли тества веднъж? Тя няма псориазис по скалпа, само по ръце и колене. А и не.мисля да слагам много лимон, че и без това няма да седи дълго с къната.

# 444
  • Бургас
Йеменска къна не знам къде продават,в онлайн био магазините е нямало скоро,не съм виждала.Като ми дойде смелостта да се мажа,ще потърся по-сериозно.
Червен пипер прави ли цвета по-различен?Бих добавила кафе или червен пипер.Хибискус не смея.
До оманска къна едва ли ще успея да се докосна.
Хенафокс не е много хубава къна,оранжавее.Но естествена друга не съм виждала.
Аз лимон не слагам.
Тест се прави при алергични хора всеки път.За боя също правех.Не ми даде положителен тест никога.И някои лекарства са ми излизали отрицателни,а пия ли ги,бият ли ми ги,става ужас.

С витамин Ц май и къна се маха.Счукваш опаковка витамин Ц на прах,смесваш с шампоан,става желеобразно.Мажеш,покриваш с найлон и кърпа.Обаче концентрацията е висока,може да раздразни скалпа.

# 445
  • Paris, France
Да кажат и други, защото, освен на собствената ми коса не съм тествана къна с добавки, а както знаем, резултатите зависят и от косата. Не забелязвам червения пипер да променя цвета. Почти винаги слагам чаена лъжичка лют червен пипер за загряване на скалпа, дезинфекция.

Хибискус, ако имаш предвид каркаде не променя цвета. Слагала съм и в оранжевеещи, но и в червени къни. Която къна си е червена си остава червена, а която си оранжевееща си оранжевее и с хибискус. Същото се отнася и за чай и кафе. Майка ми се прави с червени къни и чай и белите и коси стават червени и никакви други, с чай или без чай.

Аз съм си слагала витамин Ц и салицилна киселина в шампоана, последната разтворена в етилов алкохол, разбира се. Не съм забелязала да.маха къна, а държа шампоана по 5-10 минути на скалпа. Може би трябва повече време.

От няколко години си правя къниите с лимонов сок и малко студена вода, слагам по тиквата като почне да пуска боя, студена и седя 24 часа. Изплаквам със  доста топла вода. Полученият цвят е леко по-слаб отколкото като се намажа с гореща къна, но не ми цапа възглавниците и хавлиите толкова, колкото когато я направя с вода и малко лимон. Също и идеално изправя косата и после няма нужда от сешоар или преса. Слагам и малко куркума и канела като искам да оранжевее. Ако нямам време си правя мароканската с гореща вода. Тя не обича киселина, а горещо.

За тест е късно 🤐. Направих рано сутринта къната, 130гр йеменска и понеже тук е горещо към обяд я намацотих. Доста зор видях и едвам ми стигна, но сега ще седи до утре сутринта и ще се измие с вода. След 3-4 дена ще сложа тъмно кестенявата къна по идея на Lemy и мисля, че на вече къносана и окислена 3 дни коса ще се получи плътен цвят. Даже и веждите и намазах, хаха, само дето трябва и да се пооскубят. .

Йеменска къна има в Дубай. Ако някой ходи можеш да си поръчаш. Оманска няма, тя е уникум, но само в Оман я продават. Йеменската никак не е лоша, между другото. За мене е по-добра даже от прехвалената Jamila с висок процент лаусон. От Дубай можеш да си вземеш и катам, индиго ако искаш кестенява цвят. С катам става по-лесно и на един етап. Няма бъркане на индиго и поливане с него.

# 446
  • В полите на Пирин планина
В България като гледам по сайтовете къната все е Индийска. На мен не ми допада, че дава ръждив отенък. С готовите билкови бои на Khadi съм постигала хубави цветове, но те са доста скъпи, сравнено с билките поединично... Simple Smile

# 447
  • Бургас
В Khadi може да слагат по-хубава къна.Не я купувам не толкова заради парите,а защото е с няколко съставки,не знам дали няма към някоя от тях да получа алергия.Затова не вземам и боите на Хенафокс.
Толкова ми се иска да сложа химическа боя да получа красив,наситен цвят,не като се погледна на слънце и да виждам рижаво.Няма нищо лошо в червения цвят ако е червен,а не изглежда оранжево.
Вече не мога да се гледам и със сивата коса.Сивата коса не блести.Да беше поне светла,че да не си личеше толкова.А тя беше почти черна навремето,сега изглежда сива.Много рядко виждам жени със сива,небоядисана коса.С оранжева ,освен моята до няколко дни след къносване,не съм виждала.

Как издържате по 24 часа с къна?Аз не я харесвам като миризма,а мразя да съм увита с найлони,хавлии и постоянно да тече къна.Колкото и гъста да я направя,все се разтича по някое време.

Може да пробвам на някой кичур дали ще се оцвети от кафе.

# 448
Тази "безцветна" къна е вероятно да не е къна, а касия, която е естествен балсам за подхранване и изглаждане и не придава цвят.
Аз също не се боядисвам, но не виждам защо да не хване боя, след касия.
Все пак не съм видяла етикет, състав на закупената къна и само предполагам Blush
Ето това е :

# 449
  • В полите на Пирин планина
Това е Касия. Оцветява в леко златисто много светли или бели коси.

Общи условия

Активация на акаунт