Къната, билките и всичко останало за билките - Тема 15

• 33 435
  • 759
  •   1
Отговори
# 615
Ами че то с витамин ц даже се правят маски за сваляне на цвета, а после се чудите защо така ви се е получило. А пък и всичкото това миене през ден също, ампулите вероятно оказват влияние.
То с каквото и да се бяхте боядисали, вероятно нямаше да издържи.

# 616
Леми, и аз разбрах причината и я написах, исках просто да се оплача. Мисля, че назидателния тон е излишен!

# 617
Ами аз пак съм с по- светли корени, една седмица след бояисване. Язък за хвалбите!
звучи ми така сякаш в темата е хвален някой продукт, ползвали сте го и не сте доволни от резултата. А дефакто продукта не е виновен.

Последна редакция: нд, 06 сеп 2020, 19:41 от Lemy

# 618
Купих си тази боя https://www.afya-pharmacy.bg/productbg/12006
и стоя, и се чудя сега... Rolling Eyes как от тези две съставки - индиго и алое, ще стане този цвят?
Досега се правя само с къна, ама и на мен ми дотегнаха тея ръждиви отенъци, особено като съм прясно боядисана съм точно като от махалата. Та реших да пробвам това. Ако правеше хубаво червено, нямаше да прибегна към друго, ама пусто не става. Пробвах да добавям сок от цвекло, хибискус, но ефект - никакъв. Та тази боя как мислите ще докара такъв цвят? Естествената ми коса е тъмнокестенява с 20% бели косми.

# 619
  • волно калдъръмче
и стоя, и се чудя сега... Rolling Eyes как от тези две съставки - индиго и алое, ще стане този цвят?
Досега се правя само с къна, ама и на мен ми дотегнаха тея ръждиви отенъци, особено като съм прясно боядисана съм точно като от махалата. Та реших да пробвам това. Ако правеше хубаво червено, нямаше да прибегна към друго, ама пусто не става. Пробвах да добавям сок от цвекло, хибискус, но ефект - никакъв. Та тази боя как мислите ще докара такъв цвят? Естествената ми коса е тъмнокестенява с 20% бели косми.
Опиши как приготвяш къната, колко я държиш. Не може да си като от маалата, ако си открила своята къна и начина за боядисване.

# 620
Шарпи, няколко страници назад  (ако не си лъжа) обсъждахме тази боя. Съдържа химия.

# 621
Боята Био Витал, не съдържа химия.

# 622
Грешката е моя. Обсъждали сме HERBAL TIME PHYTOCARE.

# 623
  • Paris, France

Няма индиго в тази боя. Пише, че има къна и алое.

На 20% бели косми не виждам какъв ти е проблема.

Не съм попаднала досега на къна, извън лошо съхранявана и изфирясала, която да не може да покрие бели коси. Причините някоя къна да не покрие бели коси са:

1) не е седяло достатъчно дълго с къната. Колкото по-дълго се седи, толкова по-интензивен е цвета. Аз я държа минимум 12 часа и нямам случай да не ми е покрила белите коси, освен понякога на място, което по невнимание съм пропуснала.

2) течността не е достатъчно кисела, а температурата на къната, телесната температура или околната е ниска. Пробва се да се направи с гореща, дестилирана вода и повече киселина като лимонена, винена и подобни. pH на сместа да не е под 5.5.

3) сложено е много киселина и гореща и е изпуснат момента на пускане на цвета. Ако ще се седи на горещо е по добре да се замеси от вечерта със студена, дъждовна или дестилирана вода и да не се слага киселина.

4) някои коси не се оцветяват добре ако в сместа има някакво масло или косата е мазна. Може да се добавят само и единствено масла с редовни от сорта на масло от чаени дърво, розмарин, нещо такова. Пробва се изсушава шампоан и в сместа не се слага масло.

Всяка къна си има някакъв чалъм и просто трябва да го намериш. Мароканската не обича студ и киселина, някои индийски трябва да се сложат веднага ако искаш да са червени. Пакистанските, индийските и ирански къни кафенеят ако им се сложи лимон и изобщо са капризни. Даже не знам защо са толкова популярни.

Виж това:

http://blog.ekomama.net/2012/12/10/razlichni-tonove-kyna/

Всяка къна е успяла да боядиса бялата вълна в червено по някакъв начин. Е, мароканската е по-червена от показаните при всички положения и по-трудно се отмива, но разликата не е фрапантна.

Постигала съм червено, оранжевеещо на слънце със всякаква къна. На слаба светлина даже не си личи дали съм се правила с някоя калпава или първокласна, прясна и пресята неколкократно къна.

На една и съща коса абсолютно всички къни дават подобни цветове. С майка ми се кънпсваме еднакво, но на моята коса никога не постигам студените, синеещи тонове, които постига тя и това независимо дали имаме или нямаме бели коси. И без бели коси, но и с бели, повече бели нейната коса става по-наситено червена.

Много интересен експеримент с никога боядисвана, светла коса от един и същ човек. Ако искате да видите коя къна коя е, цъквайте в квадратчето ORDER под всяка снимка.

https://nightbloominggarden.com/2018/09/6-types-of-henna-control … ng-on-human-hair/

Жестоката истина е, че лаусонът си е лаусон и боядисва по сходен начин 🥳. И скъпите BAQ къни и евтините изглеждат еднакво на еднаква светлина, което е добре за нас 👍

# 624
Невена, никъде не съм написала, че имам проблем с белите косми. Не знам защо така реши. Написах ясно и точно, че ме дразнят ръждивите оттенъци. Искам да става по-червено, но уви не става. Стои цвят ръждиво тва е.
Вяра, къната я приготвям по "нормален" начин. Разтварям я в топла вода да пусне цвят около 4-5 часа /понякога и цяла нощ/ и после намазана на главата стоя 3 часа. Ползвам Хенафокс, то в БГ нямаме и избор. На мен затова ми е мерак да пробвам Тазарин-а, защото казват, че е най-червената, но уви, тук я няма.

Последна редакция: пн, 07 сеп 2020, 09:56 от sharpy

# 625
  • волно калдъръмче
Невена, никъде не съм написала, че имам проблем с белите косми. Не знам защо така реши. Написах ясно и точно, че ме дразнят ръждивите оттенъци. Искам да става по-червено, но уви не става. Стои цвят ръждиво тва е.
Вяра, къната е приготвям по "нормален" начин. Разсварям я в топла вода да пусне цвят около 4-5 часа /понякога и цяла нощ/ и после намазана на главата стоя 3 часа. Ползвам Хенафокс, то в БГ нямаме и избор. На мен затова ми е мерак да пробвам Тазарин-а, защото казват, че е най-червената, но уви, тук я няма.
Забъркай я само с топла вода или отвара, в която има карамфил (без лимон), остави я да престои едно денонощие. При мен минимумът да стоя с къната е 4 часа. За 3 часа и моите корени остават ръждиви. Хубавото е, че за около 3 дни цветът се разгръща. Ако я изсушиш със сешоар, ще засилиш проявяването.

# 626
Невена, стоиш 12 часа с къната на косата?

# 627
  • Paris, France
Невена, стоиш 12 часа с къната на косата?

Хм, не точно. Седя около 24 часа обикновено 🤩. Винаги над 12 часа. В зависимост от къната я забърквам с лимонов сок, чаена лъжица лют червен пипер, ч.л. смлян, сух джинджифил, ч.л куршума и ч.л канела за мирис, ако е студено. Ако лятото навън е горещо я забърквам с дестилирана вода и много малко лимонов сок. Чакам да пусне, което при Sahara tazarine отнема 2-3 часа ако слагам киселина, при йеменската и суданската около нощ. Измиване си косата със шампоан, изсушавам с кърпи. Ако къната е като кал, много гъста, добавям вода. Събличам си дрехите и слагам дебели, здрави гумени ръкавици. С чаена лъжичка мажа в корените и разтривам. Като направя всички корени слагам в останалата коса, ако има. Хващам си косата с един ластик, облечен в черно кадифе и ако е много дълга и искам изправяне я убивам в бензин. Ако е достатъчно права просто я навива на кок като на балерините. Чакам 1-2 часа без да я увивам да поизсъхне. С остатъка от къната мажа около лицето, за да има прясна, мокра къна там. Налагам найлонов плик, отгоре старо детско панталонче или клин, чорапогащник, увивам крачолите и вързвам. И си спя така през нощта или си ходя из къщи. Понякога използувам времето да си направя пилинг на краката със салицилна киселина. Топя в гореща вода, мажа с киселината, разтворена в спирт и малко лимон, увивам в пластмасово фолио за храна, слагам чорапи и седя така 24 часа. Нормално се седи 2-3 часа, но моите крака не се лющят след толкова малко време.

На другия ден готвя, ядем, правя каквото правя и като се освободи банята, че сме 4 човека с една и всеки се къпе, бръсне, оглежда и пощи там, влизам. Намазвам се цялата в черен сапун, от този, мароканския. вземам си вана. Като се напълни ваната си пускам косата и лягам. Тежката къна изпадва на дъното. Реша. Празня ваната, намазвам се със сапун и се търкам със захар, обикновена, като тази в Лидл. Поливам се с течаща вода и ако искам си измивам косата със шампоан. Суша само с кърпи.

Като млада се миех с расул или хума, но сега нямам време. След такова къпане нямам енергия да излизам, а и трябва да чистя ваната 🤩. Веднъж месечно си причинявам това.

Ако трябва бързо да покрия корени правя с гореща, дестилирана вода с малко лимон, само къна и без да покривам с найлон влизам и си взимам гореща вана. От горещата пара в банята косата си седи влажна. Отмивам и това е.

sharpy, за 3 часа и моята би станала ръждива. Пробвай да я държиш цяла нощ! Сахара Тазарин е за.мене оранжева къна, не червена и даже не ми е в топ 3 на червените. Тук в момента я има, но няма как да ти я пратя. В пощите не я приемат, както не приемат лекарства, цигари итн. Можело праха да е наркотик!!!!!!!! Ако намериш човек, който да е съгласен да ти я донесе от парижкия район, в момента мога да ти намеря колкото искаш и новата реколта е супер пигментирана, пробвах я.

Между Хенна Фокс и Тазарин разликата е малка.

# 628
  • В полите на Пирин планина
Толкова дълго не мога да издържа, но значително по-добро покритие се получава, ако се стои веднъж примерно поне 5-6 часа, а след това на следващата седмица се направи глос с къна за 2-3 часа. Някак цветът се закрепя по-добре на белите коси, макар че моите са малко, естествената ми коса е светла и винаги съм правила 50/50 къна и касия и съм добавяла по 2 супени лъжици амла, с идеята да става по-студен, не ръждив цвят, а към меден, светло кестеняв. Проблемът ми е, че ми се изправят къдриците от къната и това ме нервира, иначе бих се боядисвала с билковите смеси все още.
Който няма алергии може да добави в глоса някой от тониращите балсами на Престиж, Леганца, Елеа - има ги в ДМ. Аз лично съм слагала тези със синьо-лилав пигмент, но ако се иска по-ярко червено - има и червен балсам. В тях няма амоняк или ППД (или други окислители и проявители, като в боите) и се водят полу-трайни. На мен ми издържат по седмица, като аз се мия често, т.е. поне 4-5 измивания, а са и доста добра терапия за косата, ако се направи като преуош с масла, глицерин...

# 629
В зависимост от къната я забърквам с лимонов сок, чаена лъжица лют червен пипер, ч.л. смлян, сух джинджифил, ч.л куршума и ч.л канела за мирис, ако е студено.
А с каква цел добавяш тези съставки? За подсилване на цвят, за подхранване?

Общи условия

Активация на акаунт