Лекарства - дозировки , странични ефекти , взаимодействия ...

• 916 583
  • 2 912
  •   1
Отговори
# 1 665
Чичо ми е декана на Фармацевтичния факултет !!!!
Други въпроси ?

Има една поговорка "Занаят да се учеше с гледане, кучето щеше да е касапин. "
Въпросът ми е - разбираш ли я?  Grinning

# 1 666
Други въпроси ?

Има една поговорка "Занаят да се учеше с гледане, кучето щеше да е касапин. "
Въпросът ми е - разбираш ли я?  Grinning

Ами много хубава поговорка, ама аз уча и работя съвсем друг занаят и то вече 7 години и продължавам да уча щото моя занаят е такъв един готин постоянно развиващ се  Laughing Laughing Laughing!!!

не знам ти дали ме разбираш ! #Crazy #Crazy

# 1 667
Laughing
Много компетентно и "професионално" изказване, няма що.
Отделно, че се пише фармацевт.

Точно така с двойно ФФ #2gunfire

За Evka

Други въпроси ?

ама не съм си го написала в името ? нали !

Та чичо много се заинтригува от въпросния фармацеФт !

Ето и още бисери на Великия ФАРМАцефффт !!!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=360816.0

той горкия е напълнил човешкото тяло със спин от ЕЛЕКТРОНИ !!!!

от къде да знае горкия че в тялото на човека е пълно с водородни атоми сигурно е историк по професия!

Уважаема племенничке на доцент Ламбов!
Сигурно чичо ти, многоуважаваният ни преподавател по технология на лекарствените средсва би се смял дълго, ако му покажеш какво си писала за професията и на него самия - фармацията. И, ако някога в живота си, очевидно още доста кратък, си попитала чичо си: Чичо, какво означава на български думата фармация, той е щял да ти отговори: Фармакон (гръцки) означава "лекарство". Фармакея (гр.) е изкуството за приготвяне на лекарство. Оттам в днешно време се произнася фармация (латински - pharmacia).  Буквално преведено "pharmaceut" на български означава "лекарственик" и това си е запазена зона за фармацевтите, а не за лекарите. Щото, ние диагностичен процес не правим, но пък лекарите никога не учат как се прави една таблетка и затова постоянно някои от тях пишат пациентите да чупят филмирани таблетки или пък, че прополисът имал полени, щото не правят разлика между пчелен клей и пчелен прашец. Древните са считали, че фармацията не е наука, а е изкуство, затова във фармацията има едно предписание: Lege artis - по правилата на изкуството (леге - правила, закон и артис- изкуство). Тоест да се приготви, както са правилата на изкуството фармация - това е молба от лекаря към фармацевта - направи го [лекарството] както се прави по правилата на изкуството фармация. Тоест, лекарят не му е работа да знае как се прави лекарството - това е знание на фармацевта, а знанието на лекаря, е да постави диагноза и да следи лечението.

Що се отнася до лекарствената терапия (фармакотерапията), там мястото е повече на фармацевта по другите страни, и повече на лекаря в България. Вината за това, че в България нещата са отново с краката на горе, обаче не е на лекарското съсловие, а на самите фармацевти - ние нищо не сме направили да си заемем подобаващата роля. Аз лично имам специалност по клинична фармация и като такъв съм работил в болница в Германия и там на визитация ходихме по трима - лекуващият лекар, главната медицинска сестра и аз, в качеството ми на клиничен фармацевт. Лекарят поставя диагноза и дава назначения за лечението - манипулации на сестрата (тя е висшистка там!!!), а за лекарства се обръща към мен- аз определям дозите, като сестрата ми рапортува клиничните показатели. Или пък казвам кое лекарство да се даде, за да е по-изгодно на болницата  или пък кое има по-малко странични действия. Цялостното лечение се контролира от лекаря.

В България, в закона за лекарствата еднозначно е записано в чл.219 ал1., че аптеката е здравно заведение, в което се извършва съхранение, приготвяне, опаковане, кантролиране, даване на консултации, оптускане по лекарско и без лекарско предписание на лекарствени продукти. Е, аз от компютъра в аптеката си, давам консултации на пациенти във форума. В този смисъл, колкото и лекарите да не могат да го преглътнат, аз съм задължен да контролирам назначенията на лекаря, да ги коригирам, ако са грешни или да ги спирам, ако са опасни за здравето и живота на пациента. Тоест, фармацевтът представлява втори и последен специализиран контрол на предписанието, преди пациентът да е нагълтал нещо. Освен това, както и болниците, стационарите и хосписите, в аптеките се осъществява лечебен процес, а не търговия с лекарства. Затова се смеем на контрольорите на общината, като ме питат къде ми е разрешението за търговия от кмета  Отговорност, съгласно закона, за увреди върху пациента носи както предписващия лекар, така и фармацевтът, който е отпуснал лекарството. Така че, с доста лекари аз си работя съвсем нормално- като сгрешат, вдигам телефона и ги коригирам и никой от тях не ми се зъби, че бил лекар, пък аз съм бил фармацевт. Лекарите са хора и е нормално да сгрешат, все пак, затова сме ние на края на веригата. Инак, представете си всяка грешка на лекаря да се превръща в трагедия за някое семейство!

По въпроса с електроните и техния спин, обърнете се към академик Робев, който ви е преподавал химия (ако сте лекар, де) и го питайте дали електроните имат спин или нямат. Отделен въпрос е дали в ядрено-магнитния резонанс като метод се ползва спина на ядрата или на електроните - то името му си идва само да каже. Само дето, колежката, не е прочела, че не само протоните (оголените водородни ядра) имат спин,  и съответно резонанс с външно магнитно поле, но и други атомни ядра, например, ядрото на въглерода, което се ползва при медицинската ЯМР-томография много повече от протонната ЯМР. Но, нали на екрана на скенера тя вижда картинки, откъде да знае как тия картинки се получават и какви процеси на физическо ниво протичат, докато от тялото на пациента се получи картинка, която някой да разглежда.

Като поднасям извиненията си на аудиторията за пространното изявление, оставам искрено ваш:

# 1 668
Моля да ми поясните дали метилпреднизолона може да се използва като заместител на преднизолона?Дъщеря ми пие преднизолон по схема и в аптеката са дали на мъжа ми метилпреднизолон, тъй като нямали преднизолон, да го ползваме като заместител,но досега не съм давала такова лекарство и това ме притеснява.Освен това не знам   в каква дозировка.

# 1 669
  • София
Обадете се на лекаря, който  еизписал лечението, защото се налага промяна в дозировките. Преднизолона и метилпреднизо лона имат различна активност.

Постингът на albenap, след този на маг. фарм. Вълев и тези му изречения е много поучителен:

В този смисъл, колкото и лекарите да не могат да го преглътнат, аз съм задължен да контролирам назначенията на лекаря, да ги коригирам, ако са грешни или да ги спирам, ако са опасни за здравето и живота на пациента. Тоест, фармацевтът представлява втори и последен специализиран контрол на предписанието, преди пациентът да е нагълтал нещо.
 Лекарите са хора и е нормално да сгрешат, все пак, затова сме ние на края на веригата. Инак, представете си всяка грешка на лекаря да се превръща в трагедия за някое семейство!

# 1 670
Моля да ми поясните дали метилпреднизолона може да се използва като заместител на преднизолона?Дъщеря ми пие преднизолон по схема и в аптеката са дали на мъжа ми метилпреднизолон, тъй като нямали преднизолон, да го ползваме като заместител,но досега не съм давала такова лекарство и това ме притеснява.Освен това не знам   в каква дозировка.

Моля ви, НЕ ХОДЕТЕ в аптеки, където ви ПРОДАВАТ кутийки с лекарства! Ходете в аптеки, където ви ОТПУСКАТ лекарствени продукти - преглеждат рецептата, преценят за даден случай какво да ви се отпусне, РАЗПИТВАТ ви за кого е лекарството, ЧЕТАТ в справочника (ако трябва), СВЪРЗВАТ се по ТЕЛЕФОНА (ако трябва) с вашия лекар  и накрая ви НАДПИСВАТ дозировките на кутийката за всяко едно! Колкото и да ме е срам да го кажа, както има некадърни инженери, лекари, учители и прочее "професионалисти", така има и некадърни или пък мързеливи фармацевти. Въобще не коментирам случая, че има аптеки на разни мутри и митничари, в които има и нефармацевти в бели престилки и от тези хора страдат пациентите и доброто име на моята професия! Намерете си аптека, в която ви харесва ОБСЛУЖВАНЕТО и където ви дават КОНСУЛТАЦИЯ и където НЕ БЪРЗАТ да ви изпратят! Ходете само там, за да ви запомни персоналът и да ви познава здравния статус.
Метилпреднизолонът може да замести преднизолона, но при прецизиране на дозата, като се има предвид за какво е изписан. Най-общо, тези два препарата имат два вида активност - като (1)глюкоротикостероиди и като (2) минералкортикостероиди. Преднизолонът е по-слаб като глюкокортикостероид от метилприднизолона, но пък е по-силен като минералкортикостероид.
Тъй като не мога от разстояние да ви изчисля дозата, без да съм видял дозата на предписанието ви, по-добре да се обадите на лекаря ви да укаже дозата за вашето дете, щото той познава случката по-добре.

# 1 671
  • София
Кое болкоуспокояващо е подходящо за дете на 9год.?За главоболие става на въпрос.
И да питам за Вентолина:2мл.за 10-месечно добре ли е?На листовката пише,че е за деца над 2год./бебето е 9кг./.
И между другото кашля от 3седмици.Ако имаше Т колко бързо щяхме да го излекуваме с един антибиотик,ама сега с една проста кашлица неможем да се справим.И само  Вентолин и Проспан ли лекуват кашлица?Нещо друго няма ли?

Последна редакция: нд, 08 фев 2009, 12:04 от Магика

# 1 672
  • София
Магика , Нурофен, Панадол са болкоуспокояващи. Но трябва първо да уточните причината за главоболието.
Колкото за кашлицата, аз не бих препоръчала Вентолин за 10- месечно бебе, освен ако не  е изрично предписан от пулмолог или алерголог.
Какво означава "просто" кашлица? Хрема, червено гърло, проблеми с дишането?
И дори да имаше температура, пак няма гаранция, че трябва да дават антибиотик.
Има значение каква е кашлицата - суха, с храчки, мъчителна, пристъпна т.н. Най-добре заведете бебето на лекар. Рисково е за толкова малко дете да търсите лечение във форум.

# 1 673
Имелда въпро са ми е конкретно към Вас.До колко може да бъде опасен Гастроезофагиалния рефлукс,освен че пречи на съня,което също е голям проблем.Диагнозата е поставена от УНГ ,и потвърдена от пулмолог,пихме Мотилиум,нощната кашлица спря още с първото хапче,но преглъщането си остана.от Мотилиума почна да криви вратлето и го спряхме ,сега сме на Алмагел,но преглъщането си остава.Тя терапията общо е от две седмици,,а Алмагела пием от две вечери.

# 1 674
Благодаря ви за отговорите! Не съм давала метилпреднизолона.Купих от друга аптека преднизолон.И със сигурност повече няма да посетя тази,в която ни продадоха метилпреднизолона.Явно за тях е по-важно да не изпуснат клиент ,без да се замислят дали така не нанасят вреда. А има аптека, в която ходя редовно и съм много доволна от отношението и компетентността на фармацевта там.Разчитах,че е така във  всички аптеки,но...

# 1 675
  • София
Пали, нелекуван гастроезофагеален рефлукс може да причини възпаления, язви и стеснения на хранопровода, с разнообразни симптоми - може да има повръщане на кръв, анемия, болка, тредно преглъщане, безапетитие, кашлица, задух, аспирационни пневмонии, астма.
 Ако детето не понася мотилиума, може да се замени с друго лекарство, освен алмагела е добре да приема Н2 - блокер  /лекарство от типа на Фамотидин/ или протонен инхибитор /лекарство от групата на Омепразол, Нексиум/ в съответни дозировки  и за определен срок.
Бих ти препоръчала лечението да се предпише  и следи от гастроентеролог.
Извини ме, но не знам колко е голямо детенцето ти.

# 1 676
Благодаря ти!Колкото твоето януарче ,от 2004 Simple Smile
Откриха го съвсем на скоро,преди 20 дни,а няколко пъти я лекуваме за астма и непрекъсната хрема,без особен резултат.пУЛМОЛОГА СМЯТА чЕ Е ВТОРИчЕН ,ПРЕДИЗВИКАН ОТ АСТМАТА,НО ТЯ НЕ Е КАшЛЯЛА ТОЛКОВА.ХИРУРГ ,С КОЙТО СЕ КОНСУЛТИРАХ ВИРТУАЛНО,СМЯТА чЕ Е ПЪРВИчЕН,ТИХ РЕФЛУКС И СЕГА СЕ Е ОБОСТРИЛ.основния ни симптом през последните три години беше кашляне,изключително в легнало положение,мислехме че е от носа ,и хремата,но и сега е хремава но кашлица няма.когато преди двайсет дни ни изписаха Фликсотида,почна да кашля от него и през деня ,и направи бронхоспазъм.гастроентеролог или детски хирург е по-добрия вариянт за преглед и лечение?

# 1 677
  • София
За мен - гастроентеролог. Това е състояние, което се лекува основно консервативно - т.е. с лекарства.
Успех!

# 1 678
Благодаря,много ми помогна!Три седмици се чудя ,на какъв специалист  да я заведа

# 1 679
Кое болкоуспокояващо е подходящо за дете на 9год.?За главоболие става на въпрос.
И да питам за Вентолина:2мл.за 10-месечно добре ли е?На листовката пише,че е за деца над 2год./бебето е 9кг./.
И между другото кашля от 3седмици.Ако имаше Т колко бързо щяхме да го излекуваме с един антибиотик,ама сега с една проста кашлица неможем да се справим.И само  Вентолин и Проспан ли лекуват кашлица?Нещо друго няма ли?

Колежката, Имелда Маркос, много добре ти изясни начина, по който да постъпиш. Трябва да се направи преглед при лекар. Причини за едно главоболие- хиляди, а и малките пациенти не обясняват какво ги боли.
Що се отнася до Вентолина, той може да се дава и на кърмачета, но въобще не си помисляй да го даваш на своя глава. Понятие "проста кашлица" в терапията не съществува - или има кашлица, или няма. Произходът й е важен, което значи, че пак на лекар трябва да се отиде, щото друг вид специалист, дето да познава болести, освен лекаря, няма. Не отлагай и не чакай съвет от форума.

За Пали: отидете на детски гастроентеролог, за да ви даде терапия. Понякога рефлуксът се поправя от промяна на храната, режима на хранене и в добавка от някой детски чай от копър и лайка, за да се подобри пасажа през храносмилателната система. Рефлуксът е опасен заради това, че представлява връщане на стомашно съдържимо, премесено със стомашни киселини обратно в хранопровода и носоглътката и иманно тези киселини са опасни. Приемът на Н-блокери от втора и трета генерация е коментируем, понеже тези препарати нямат данни за употреба в детска и кърмаческа възраст. Коментирайте с вашия лекуващ лекар възможността да давате Иберогаст капки, които са лекарствен препарат, изцяло на билкова основа. Той е регистриран при пациенти над 3 години, но със сигурност може да се дава на малки деца, заради състава си.

Общи условия

Активация на акаунт