Лекарства - дозировки , странични ефекти , взаимодействия ...

• 918 075
  • 2 912
  •   2
Отговори
# 2 565
  • във фурната
Здравейте, маг.фармацевт Вълев! От дни ме е обзела една параноя за здравето на детето, страхувам се много да не се разболее от свинския грип. Дали е подходящо освен витамин С, който приема, да и давам нещо от рода на Есберитокса или някакъв препарат с ехинацея, или пък някакви поливитаминни комплекси?

Историята със свинския грип е искуствено създадена психоза от медиите.Ако детето ти се храни добре,балансирано,с достатъчно плодове,зеленчуци,белтъци,зърнени храни,няма нужда от имуностимуланти.Ако пък е злоядо и често боледува,можеш да правиш профилактични курсове с Изопринозин.
P.S.Така наречения ,,Свински" грип е просто щам на грипния висус тип А,който е нито по-вирулентен,нито по-контагиозен,нито по-смъртоносен от другите щамове.

Последна редакция: пн, 02 ное 2009, 16:40 от баница йованица

# 2 566
  • Абсурдистан
На мъжът ми за бронхит е изписан Аугментин 1000, на 12 ч. по 1 табл.
Правилна ли е тази дозировка, защото никъде в упътването не виждам дозировка?

# 2 567
На мъжът ми за бронхит е изписан Аугментин 1000, на 12 ч. по 1 табл.
Правилна ли е тази дозировка, защото никъде в упътването не виждам дозировка?

Здравейте!

Дозата е правилна! Аугментин се дозира различно, според случая – затова там не са описани някакви конкретни дозировки.

Поздрави,
Маг.фарм. Антон Вълев

# 2 568
Здравейте, маг.фармацевт Вълев! От дни ме е обзела една параноя за здравето на детето, страхувам се много да не се разболее от свинския грип. Дали е подходящо освен витамин С, който приема, да и давам нещо от рода на Есберитокса или някакъв препарат с ехинацея, или пък някакви поливитаминни комплекси?

Историята със свинския грип е искуствено създадена психоза от медиите.Ако детето ти се храни добре,балансирано,с достатъчно плодове,зеленчуци,белтъци,зърнени храни,няма нужда от имуностимуланти.Ако пък е злоядо и често боледува,можеш да правиш профилактични курсове с Изопринозин.
P.S.Така наречения ,,Свински" грип е просто щам на грипния висус тип А,който е нито по-вирулентен,нито по-контагиозен,нито по-смъртоносен от другите щамове.

Здравейте!

Паника не трябва да се създава в никакъв случай. Ще си позволя да поправя само в едно колегата- по публикациите, с които излезе СЗО, A(H1N1) е по-контагинозен от досегашните щамове, затова и е възможна тази епидемия.

Но, както и да е, грипът не е по-опасен от останалите, ако веднъж пациентът се разболее. Ако искате да сте подготвена, давайте изброените от вас имуностимуланти – те няма да навредят. Те, така или иначе, е добре да се вземат в този сезон и заради общия статус на пациента.

Инак, не е нужно нито да се притеснявате, нито нищо останало. Също така, не се запасявайте с лекарства, защото така няма да има лекарства за тези, които са в нужда сега. Тамифлу вече изчезна от аптечния пазар и се подава само в супер-ограничени количества.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 569
  • София
Добре де,това Тамифлу не се ли продава само с рецепта?Как така е свършило?

# 2 570
Добре де,това Тамифлу не се ли продава само с рецепта?Как така е свършило?

Здравейте!

С рецепта е, разбира се, но някои хора ходят при личните си лекари да им изпишат „да си имат”.. и така се стигна вече до дефицит.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 571
  • Burgas, Bulgaria
Ремантидин"  и Тамифлу-вярно ли е ,4е са с еднакви действия ,само ,4е едното е 5лв.,а другото 37лв.

# 2 572
Ремантидин"  и Тамифлу-вярно ли е ,4е са с еднакви действия ,само ,4е едното е 5лв.,а другото 37лв.

Здравейте!

Не, това са съвсем различни класове противовирусни препарати. СЗО официално обяви, че амантадинът (търговско име: Ремантадин) не повлиява по никакъв начин вируса A(H1N1).

Инак, амантадинът е активен върху доста щамове А-вируси, както и В-вируси, но по-малко.

Сега на мода излязоха Тамифлу и Реленца, както и Изопринозин. Както казах, Тамифлу няма в складовете, а когато има, дава се по 2-3 опаковки на аптека.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 573
  • Burgas, Bulgaria
сърде4ни благодарности-сега открих една скатула Изопринозин .
аз съм с лека хрема и главоболие и гърлото ми дразни май съм настинала-сложила съм си маска и взех една таблетка Изопринозин-оказа се, 4е нямам нищо друго в къщи подходящо за мен-алерги4на съм към Парацетамол,Бисиптол и Невалин.....този препарат Изопринозин няма общо с тях нали.....

# 2 574
А Нео ринактив прилага ли се на деца под 6г.(интересува ме за 1г и 3 мес)?

# 2 575
Здравейте, имам следния въпрос: мога ли да давам капки гаразон, тобрекс или тобрадекс на пет месечно бебе. Питам защото сме със заден ринит, много е упорит а от нищо не минава. Знам че някои от гореизброените капки ще ми помогнот със сигурност, от опит го знам. Моля ви да ми отговорите.

# 2 576
Здравейте, имам следния въпрос: мога ли да давам капки гаразон, тобрекс или тобрадекс на пет месечно бебе. Питам защото сме със заден ринит, много е упорит а от нищо не минава. Знам че някои от гореизброените капки ще ми помогнот със сигурност, от опит го знам. Моля ви да ми отговорите.

Здравейте!

Изброените от вас капки са антибиотични или комбинирани – антибиотик + кортикостероид. Предписването им следва да става след направено микробиологично изследване на смив от назо-фаринкса или гърлен секрет.

Употребата на кортикостероиди без особена причина е по-скоро вредно, имат неприятни за пациента странични ефекти.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 577
  • shumen
Здравейте маг.фарм.Вълев,

какви витамини може да ми препоръчате за моят брат-на 21 години.До скоро беше на АБ поради бронхит -Ксоримакс и Флавамед,но не беше се доизлекувал.Сега пак ходи на лекар и му изписаха Еуреспал,Флавамед и Калции витамини,но днес пак вдигна Т 37.В понеделник отново е на лекар,но се притесняваме всички дали не е нещо по сериозно,а не бронхит.

А може ли да е херпес ангина,понеже позната е кара и сега и детенце е кара?

Последна редакция: сб, 07 ное 2009, 21:16 от danaeka

# 2 578
  • Варна
Маг. фарм. Вълев, искам да ви питам нещо свързано с витамините Киндервитал Флорадикс. Това са първите витамини,които съм давала на сина ми за апетит и единствено те имат полза и то голяма. Проблема е , че като ги спра, с тях изчезва и апетита.Стана нещо като зависимост. Сина ми е на годинка и 1 месец, давам му всяка сутрин по 10 мл. от витамините. Мога ли да ги давам в продължение на месеци, година без прекъсване? Спра ли ги, спира съвсем да яде. Състава им е коренно различен от на другите витамини, в смисъл има много билки и плодове в тях които явно въздействат на апетита.Нови са на пазара и само Санита ги разпространява.Повечето лекари не са ги и чували, но надявам се вие да имате информация.

# 2 579
маг.фарм. Антон Вълев, какво може да се дава на 6 год дете при болка в стомаха .Снощи както си стоя като взе да се превива -четох на спасмалгона пише за деца над 9 год .Друго нямах и не съм давала .
Днес не се е оплаквала ,но си остава въпросът ми какво може да се дава на деца за болка в стомаха newsm78.Благодаря предварително  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт