Лекарства - дозировки , странични ефекти , взаимодействия ...

• 919 387
  • 2 912
  •   1
Отговори
# 720
бяхме в болница заради висока температура и се оказа вирус.в посявката оттам имаше бактерия която според педиатърката се срещала най-често при вътреболнична инфекция.в епикризата пишеше след 10 дни да се направи нова посявка-тогава излязоха е.коли-10*5 и съответната антибиограма.като цяло на детето нищо му няма.освен че инцидентно повръща на фонтан всичко след като се нахрани.просто се дави и всичко повръща.след втората посявка-10*4 и уростим-14 дни.после пак посявка.от известно време бебка ака почти винаги в гърне и в никакъв случай не я оставям дълго време с мръсен памперс.за това ми е интересно от къде е дошла инфекцията.защо точно гентамицин незнам-това каза лекарката -това боцкахме.
незнам дали има връзка но преди историята с температурата имахме проблеми с повръщане и диария-тогава в секрета излезе кандида глабрата.

# 721
Благодаря за отговора .А за капките Пиносол сьщото ли важи?
Не, тях може да ги ползвате !

# 722
бяхме в болница заради висока температура и се оказа вирус.в посявката оттам имаше бактерия която според педиатърката се срещала най-често при вътреболнична инфекция.в епикризата пишеше след 10 дни да се направи нова посявка-тогава излязоха е.коли-10*5 и съответната антибиограма.като цяло на детето нищо му няма.освен че инцидентно повръща на фонтан всичко след като се нахрани.просто се дави и всичко повръща.след втората посявка-10*4 и уростим-14 дни.после пак посявка.от известно време бебка ака почти винаги в гърне и в никакъв случай не я оставям дълго време с мръсен памперс.за това ми е интересно от къде е дошла инфекцията.защо точно гентамицин незнам-това каза лекарката -това боцкахме.
незнам дали има връзка но преди историята с температурата имахме проблеми с повръщане и диария-тогава в секрета излезе кандида глабрата.
Толкова често се изписва антибиотик за вирус ( Simple Smile ), тогава е бил момента, особенно за многото вътребонични инфекции.
Не мога да ти кажа нормалната концетрация за Е.соli каква е.Пусни една тема във форума да видиш дали изобщо трябва да се третира. Как сте в момента ? Ако спре да повръща детето най-добре не правете нищо щом няма симптоми. Не мога да разбера обаче защо гентамицин със лошите си странични ефекти вместо Зинат да кажем.

# 723
в момента детето е добре.според мен повръщането е от преяждане или от задавяне.
гентамицин защото тогава бактериите са били резистентни на зинат.според докторката 10*4 вече е нормална стойност долу-горе и организма може да се пребори без АБ за това е била тази ваксина.
благодаря ти за помоща-много неща ми се изясниха Hug

# 724
Здравейте! Дъщеря ми е на 1г. и 9м. и имаше ВУР 3-4 степен вляво. След операцията ни изписаха да пие Нитрофурантоин по 2 мг на кг телесно тегло дневно, в продължение на две години.
Въпросът ми е: трябва ли да се пие две години, ако изследванията на стерилна урина всеки месец не показват наличие на бактерии и на ехограф не се вижда рефлукс. Може ли, ако се прецени, че операцията е успешна, да не се пие лекарството толкова дълго време или е задължително. Когато попитах педиатърката в болницата, тя ми отговори, че профилактиката при такива операции във Великобритания например е 5 години.
И още - нали Нитрофурантоина е АБ, може ли да се изписва и друг АБ за зачервено гърло и да се приемат заедно. Защото, когато преди 2-3 седмици малката беше със зачервено гърло, личната и лекарка и изписа Суметролим и каза, че не пречело да се приемат и двете лекарства. Но на 4-5 ден дъщеря ми се изрина леко и аз спрях Суметролима. Не знам ако се разболее от нещо по-сериозно може ли да пие и друг АБ заедно. Благодаря Ви предварително!  bouquet

# 725
Здравей vova,
За съжаление отговорът ми няма да е пълен, тъй като не знам подробности около заболяването на дъщеря ти, но ще се опитам да бъда възможно най-изчерпателен.

Везикоуретералният рефлукс е състояние, което лесно се диагностицира, но лечението и продължително и иска търпение. Липсата на находка в урината не означава, че тя е стерилна. Възможно е все пак да съдържа бактерии, които евентуално да причинат възпаление на бъбрека. Това особено лесно може да се получи при момичета. След като детето е оперирано успешно приемаме, че няма анатомична причина рефлукса да перзистира, но опасност от уроинфекция все още има. Поради тази причина се назначават уроантисептици или широкоспектърни антибиотици. Във вашия случай е направен един особено удачен избор с назначаването на Нитрофурантоин. Това е един много "благодарен" медикамент с насочено действие единствено при инфекции на отделителната система. Казвам благодарен, защото страничните му ефекти са незначителни, редки и сравнително краткотрайни, ефективен е срещу голям спектър микроорганизми, а същевременно е почти невъзможно те да резистират, т.е да станат устоичиви към него. Същевременно е съвместим с повечето групи АБ, така че в това отношение нямайте притеснения. Малко ме изненадва дозата от 2 мг/кг/24 часа предвид възрастта, но такава е преценката на уролога. Консултирайте се често с него, а не изключвам и възможността за второ мнение с нефролог (уролог). Така или иначе вероятно ви викат поне 4 пъти годишно на преглед. Вероятно ще се ревизира медикамента и дозата. Желателно е да се сменят на всеки 3-6 месеца. Не се притеснявайте за продължителността та профилактиката. Имайте предвид че след ВУР бариерните свойства на тъканите се възстановяват в продължение на години. За съжаление в Страната няма голям избор от подходящи уроантисептици. Като съвет давайте на детето повече течности и храни богати на влакнини.  Строга хигиена на цялото тяло и особено в областта на гениталийте и ануса, забравяте екстри като басейни, море, вани и пр.
Поздрави

# 726
Благодаря много за отговора! Успокоих се поне, че Нитрофурантоинът е добър АБ, тъй като ни го доставят от Испания, а аз нищо не мога да разбера от листовката.
Само не разбрах дозата, която са ни изписали, малка ли е или голяма за годините й според Вас. Ние ще я водим на контролен преглед след месец и пак ще питам дали трябва да я променим. Благодаря! Hug

# 727
По принцип поддържащата доза на Нитрофурантоина е 1/3, 1/4 до 1/5 от терапевтичната, която е 5 мг/кг/24 часа. Предвид възрастта на детето може би удачна би била доза от 1 мг/кг/24 часа. Това обаче е мнение изказано без да съм запознат с подробности около историята на заболяването на детето, евентуално прекарани уроинфекции, състояние на организма, следоперативно състояние, усложнения и т.н. затова в никакъв случай не приемайте мнението ми за миродавно.
Право да определя продължителността и вида терапия има само и единствено лекуващия уролог. Аз просто изказах предположение.

# 728
  • София
Имам следния въпрос:
Сина ми пие имуностимулант-"Имунобейби" от 01,12,2005-ще свърши до края на януари,мога ли да продължа с второ шишенце или да го заменя с нещо друго/напр. Мултисеностол/
Благодаля предварително

# 729
  • Sofia
Здравейте,
искам да ви попитам ползвали ли сте тези лекарства и имат ли някакви нежелани реакции? А лекарствата са: Desmopressine, Sulpiride, Meclofenoxate, Propiverine. Благодаря ви предварително!

# 730
  • Бургас
Понеже търсачката не работи, искам да питам за капките Гаразон,изписаха ги на сина ми за стрептокок изолиран от гърлен и носов секрет ,заедно със Зинат.Видях,че са с гентамицин и са за очи/уши и никъде не се споменава за нос  Rolling EyesОтделно пише на листовката :Безопасността и ефикасността на Гаразон очни/ушни капки при деца под 8 г.не е доказана.  Confused

# 731
Здравей Хитко искам да те попитам за едни хапчета които ми ги носят от чужбина,но искам да знам тук има ли ги.Казават се Renie- смучат се или се дъвчат за стомах и кисилини.Има ли ги в България?Благодаря ти!  bouquet

# 732
Здравей Хитко искам да те попитам за едни хапчета които ми ги носят от чужбина,но искам да знам тук има ли ги.Казават се Renie- смучат се или се дъвчат за стомах и кисилини.Има ли ги в България?Благодаря ти!  bouquet
T.e. Rennie  Simple Smile
Съдържат калциев карбонат и магнезиев карбонат.Има български които имат алуминиев и магнезиев хидроксид и калциев карбонат- Стопацид. Дори си мисля че са по-добри.

# 733
Понеже търсачката не работи, искам да питам за капките Гаразон,изписаха ги на сина ми за стрептокок изолиран от гърлен и носов секрет ,заедно със Зинат.Видях,че са с гентамицин и са за очи/уши и никъде не се споменава за нос  Rolling EyesОтделно пише на листовката :Безопасността и ефикасността на Гаразон очни/ушни капки при деца под 8 г.не е доказана.  Confused
Не се притеснявай, изписват ги и за нос.

# 734
Здравейте,
искам да ви попитам ползвали ли сте тези лекарства и имат ли някакви нежелани реакции? А лекарствата са: Desmopressine, Sulpiride, Meclofenoxate, Propiverine. Благодаря ви предварително!
Хайде на кратко:
Minirin (desmopressin)- главоболие, гадене, ринит;
Eglonyl (sulpiride)-ендокринни нарушения- гинекомастия, галактурея; ортостатична хипотония, забавени движения, сухота в устата, запек, сънливост, главоболие, нарушения в съня,замъглено виждане; 
Centrophenoxin (Meclofenoxate)- рядко има странични ефекти -възбуда, хипотония, нарушения в съня;
Propiverine- има страничните ефекти на Атропина (сухота в устата, запек, неясно виждане) ,тремор,обърканост, скованост, гадене, главоболие.

Ако има нещо друго пиши    bouquet

Общи условия

Активация на акаунт