Лекарства - дозировки , странични ефекти , взаимодействия ...

• 916 490
  • 2 912
  •   1
Отговори
# 1 695
  • На плажа
Здравейте,искам да попитам дали мога да заменя временно ,за 2-3 дни Ксизал капки със фенистил капки за дете на 5 год.Просто в аптеката ги няма и ще ги донесат до няколко дни.

# 1 696
Здравейте,искам да попитам дали мога да заменя временно ,за 2-3 дни Ксизал капки със фенистил капки за дете на 5 год.Просто в аптеката ги няма и ще ги донесат до няколко дни.

Въпреки, че въобще не са едно и също, и двата препарата се използват за постигане на една и съща цел- понижаване нивото на хистамина и в крайна сметка за потушаване на алергична реакция. В този смисъл, ако толкова сте на зор за Ксизала, можете да ползвате и Фенистил, даже не виждам защо е трябвало да вземате Ксизал, като имате налични Фенистил?!

За да бъде обяснено на пациентите колко са заменими едни лекарства, разказваме им следния случай: Представете си, че в България никога не се е внасял Ксизалът... Както в България, например, няма сума лекарства, които са налични на американския пазар. Означава ли това, че на пациентите не се дава нищо друго и ги оставяме да се мъчат? Не- просто даваме това, което има!

# 1 697
в тази връзка, любопитно ми е каква е разликата в показанията за Xyzal и Fenistil

# 1 698
в тази връзка, любопитно ми е каква е разликата в показанията за Xyzal и Fenistil

Показанията, тоест състоянията, при които се прилагат, са еднакви. Препаратите се различават в силата на антихистаминовия си ефект и в механизма на действие. Но, показанията им са проктически еднакви. В аптеката те седят едно до друго и се използват в терапията за едно и също нещо.

Същото важи и за третия препарат в педиатрията - капките Cetirizine (с търговско име Зиртек, Егиризин) или под формата на сиропи - Цетиристад (производство на Стада), Цетиризин Хексал (производство на Хексал).

# 1 699
Здравейте,интересува ме капките за нос Виброцил съдосвиващи ли са (от типа на ксилометазолина ) и дали може да се привикне към тях,както и дали могат сериозно да увредят носната лигавица,ако се ползват често.Изписаха ги на сина ми за отпушване на нослето и така да издухва по лесно секретите.Той е на почти 4 годинки

Благодаря предварително Hug

Г-н Вълев,моля да ми отговорите!

Благодаря

# 1 700
Търся един прах за зарастване на рани за диабетик:Acudex или Debrisan?Някой има ли идея от къде мога да го поръчам?Преди една година са го получавали в България,но вече не го внасят.С търсачката нищо не открих!
Ако г-н Антон Вълев знае нещо по този въпрос може да пише!

Първо ще проверя, после ще ви пиша. Аз лично не съм работил с този препарат, затова утре ще отворя регистъра и ще потърся какво има в лекарствоснабдителната мрежа.

Междувременно, бихте ли ми описали по-подробно за какво иде реч - на колко години е пациентът, диабетик на лекарствена терапия ли е или на инсулин, изобщо, какво му е лечението в момента. Другото, което ме вълнува, е къде са тези рани, колко са големи, от колко време ги има, и с какво ги третира в момента и с какво е пробвал досега (ако е пробвал). И последен въпрос - как решихте, че само тези прахчета вършат работа, кой ви ги изписа, та именно тях търсите. Предварително благодаря за това, че ще ми помогнете при съставянето на отговора си с тази информация!
Писах Ви на лични!

# 1 701
  • На плажа

Въпреки, че въобще не са едно и също, и двата препарата се използват за постигане на една и съща цел- понижаване нивото на хистамина и в крайна сметка за потушаване на алергична реакция. В този смисъл, ако толкова сте на зор за Ксизала, можете да ползвате и Фенистил, даже не виждам защо е трябвало да вземате Ксизал, като имате налични Фенистил?!

За да бъде обяснено на пациентите колко са заменими едни лекарства, разказваме им следния случай: Представете си, че в България никога не се е внасял Ксизалът... Както в България, например, няма сума лекарства, които са налични на американския пазар. Означава ли това, че на пациентите не се дава нищо друго и ги оставяме да се мъчат? Не- просто даваме това, което има!
Много благодаря за отговора.А на въпроса защо не давам фенистил при такъв наличен,ще кажа,че доктора ни изписа ксизал,при положение,че знаеше,че имаме фенистил.Може би ще подейства по-добре на състоянието на дъщеря ми.

# 1 702
  • във фурната
Здравейте,интересува ме капките за нос Виброцил съдосвиващи ли са (от типа на ксилометазолина ) и дали може да се привикне към тях,както и дали могат сериозно да увредят носната лигавица,ако се ползват често.Изписаха ги на сина ми за отпушване на нослето и така да издухва по лесно секретите.Той е на почти 4 годинки

Благодаря предварително Hug

Г-н Вълев,моля да ми отговорите!

Благодаря

Т.к. г-н Вълев се бави с отговора,ще го направя аз Grinning
Виброцилът има две съставки:съдосвиваща и антиалергична,но действието му е по-меко от това на ксилометазолина,т.е последният много често води до прекомерно изсушаване на носната лигавица.Деконгестантите по принцип не трябва да се използват повече от 5-6 дни,т.к. много бързо се развива тахифилаксия/намалява ефекта/ а и продължителното им прилагане води до вазомоторен ринит.

# 1 703
Т.к. г-н Вълев се бави с отговора,ще го направя аз Grinning
Виброцилът има две съставки:съдосвиваща и антиалергична,но действието му е по-меко от това на ксилометазолина,т.е последният много често води до прекомерно изсушаване на носната лигавица.Деконгестантите по принцип не трябва да се използват повече от 5-6 дни,т.к. много бързо се развива тахифилаксия/намалява ефекта/ а и продължителното им прилагане води до вазомоторен ринит.

Съжалявам, че чак сега сколасах да вляза и да прочета. Колегата, Баба Йованица (много хубав ник), ви е дала разяснение за Виброцила. Употребата на капки за нос като Ксилометазолина (търговски имена: Ксилометазолин, Ксилогел, Ксилорин, Олинт, Грипостад Рино, Ксилофарм и др) следва да се прекрати след 6-7 дена, понеже предизвикват самите те реакция на медикаментозен ринит, от което се надува носната лигавица на пациента и той ходи със запушен, вместо с отпушен нос!

При бебета Виброцил трябва да се прилага ПРЕДИ кърменето, за да се отворят носните проходи, и детето да може да сучи. Знаете, че по време на сукане, детето няма откъде да диша, освен от носа!

Аз, обаче искам да подчертая един много опасен ефект на вазоконстрикторите, тъй като те фармакологично са симпатикомиметици. Лекарсвената субстанция се свързва с рецептори, намиращи се в структури както в носната лигавица, така и в мускулатурата на матката! Това е причина безобидните, според масовия потребител, капки за нос да са абсолютно противопоказни за бременни! При предозиране, те могат да предизвикат внезапна и мощна сесия на маточни контракции и поради това да са причина за спонтанен аборт, особено във втората половина на бременността!

По време на бременност имате възможност да си пръскате/ капите единствено солен разтвор (има го под различни имена на пазара) или да ползвате хомеопатичните капки за нос Еуфорбиум композитум спрей. При нас, в аптеката винаги държим налични от тях, понеже сме пред родилно отделение и редовно някой търси капки за нос за бременни.

Друга честа грешка е, когато някой от близките купува лекарства за бременна, да не казва че са за бременна! Или да излъже, че са за него (и това го има, уви). Последиците може да са жестоки за семейството.

Понякога колегите лекари не винаги съобразяват риска за плода или за бременността и предписват лекарства на бременним които са противопоказни. Грешката е, обаче, когато ние, като фармацевти, откажем тази рецепта, а пациентите напук отидат в друга аптека, където може и да им отпуснат лекарството, ако не попитат за кого е. Знаете, има аптеки, в които не ви питат нищо... Най-много съжалявам пациенти, чиито близки ми казват: "Щом лекарят е казал, че може, дайте си ми рецептата- аз ще ида в друга аптека, където няма да се заяждат с мене!"

Моля ви, преди да ползвате едно лекарство, прочетете листовката. Всяко лекарство има специален текст за хора, работеши с машини и шофьори, и за бременни и кърмещи жени.

Сега да се върна на Виброцил-а. Има го под формата на гел, капки за нос и спрей. Ако имате от  всяко от тях и му прочетете листовката, може да ви направи впечатление, че за капките пише, че стават за деца под 3 години, а за спрея - че е за деца над 6 години. Нека това не ви притеснява - капките и спреят имат абсолютно еднакъв състав и са напълно взаимно-заменяеми! Това е един и съши разтвор, сложен в две различни опаковки - шише с капкомер и пластмасова мека туба. Разликата в текстовете се дължи на различната регистрация, през която са минали двете форми пред Агенцията по лекарствата.

Отбележете, че вече в аптеките се отпускат лекарства само срещу представяне на изрядна рецепта от лекар! Свърши времето, когато всеки си купуваше каквото му дойде на ум.

Дано да съм бил полезен на всички вас!

Последна редакция: чт, 12 фев 2009, 00:23 от маг.фарм. Антон Вълев

# 1 704
Много Ви благодаря баница йованица и г-н Вълев, Hug

изключително полезна информация за всички от нас  и най-вече за бъдещите майки!

# 1 705
........По време на бременност имате възможност да си пръскате/ капите единствено солен разтвор (има го под различни имена на пазара) или да ползвате хомеопатичните капки за нос Еуфорбиум композитум спрей. При нас, в аптеката винаги държим налични от тях, понеже сме пред родилно отделение и редовно някой търси капки за нос за бременни.

............

сещам се да питам- колко време се слага Еуфорбиума- не конктерно при бременни newsm78
Има ли вероятност ако се прекали с продължителността, ефектът да е обратен? Нещо ми се върти таоква за хомеопатичните препарати.

# 1 706
детето има стафилокок ауреус в носоглътката.антибиограмата показва
PENICILIN G-R
OHACILLIN-R
AMOKSICILLIN I CLAVULANIK ACID-S
ERUTHROMUCIN-S
CLINDAMUCIN-S
GENTAMICIN-S
CIPROFLOKSACIN-S
SULFAMETHOXAZOLE AND TRIMETHLORIM-S
Въпросът ми е Фуситалмика,към кои аб спада,и става ли за лечение в нашия случай?

# 1 707
[сещам се да питам- колко време се слага Еуфорбиума- не конктерно при бременни newsm78
Има ли вероятност ако се прекали с продължителността, ефектът да е обратен? Нещо ми се върти таоква за хомеопатичните препарати.

Досега не е известен случай на предозиране на хомеопатичен препарат. Самият механизъм на хомеопатичните препарати още подлежи на изясняване.

Важно е да се спазва правилото, че при назначено хомеопатично лечение от лекар хомеопат, следва да се избягва употребата на мента (ментови бонбони, дъвки, пасти за зъби, пастили за гърло с мента). Неподходяшо е също да се приема кофеин (кафе, черен и зелен чай и други).

# 1 708
детето има стафилокок ауреус в носоглътката.антибиограмата показва
PENICILIN G-R
OHACILLIN-R
AMOKSICILLIN I CLAVULANIK ACID-S
ERUTHROMUCIN-S
CLINDAMUCIN-S
GENTAMICIN-S
CIPROFLOKSACIN-S
SULFAMETHOXAZOLE AND TRIMETHLORIM-S
Въпросът ми е Фуситалмика,към кои аб спада,и става ли за лечение в нашия случай?

Фициталмик-а е препарат за очна употреба и чисто технологично не ми е ясно как ще го приложите дълбоко в носа. Освен това, количеството му е супер-малко  в една опаковка, за да ви стигне за назална употреба.

Фуциталмик не е изследван с тази антибиограма, което е и логично.

Занесете резултата на лекаря, който ви е назначил антибиограмата (поздравлвния за колегата), и нека той да реши какво да ви изпише. От антибиограмата се вижда, че могат да се ползват антибиотиците, които са дали резултат S.

# 1 709
Благодаря!Вече пихме Зинат,5 дни.

Общи условия

Активация на акаунт