Лекарства - дозировки , странични ефекти , взаимодействия ...

• 917 559
  • 2 912
  •   2
Отговори
# 2 400
маг.фарм. Антон Вълев , благодаря ви за отговора! Консултирах се повторно с лекарката, която ми предписа Телфаст 180, за да споделя опасенията си, че не е желателно да приемам този препарат по време на кърмене, но тя каза, че можело, ако кърмя един път на ден - вечер, след което да приемам таблетката и така до другия ден вечерта, той се абсорбирал и оставали нищожни количества в кърмата. Бихте ли коментирал дали това наистина е така, защото съм много притеснена, а не искам да отбивам рязко детето си.

Здравейте пак!

Интересен казус, признавам. Сега, да коментираме нещата по следния начин.

1. Имате ли желание да отбиете детето и да минете на заместително хранене? Ако да, то схемата, която са ви посочили е приемлива. Ако не, не виждам логика да се напъвате да вземате препарат, който е потенциално опасен за детето.

2. Фексофенадинът е антихистамин от трето поколение (заедно с деслоратадина и левоцетиризина), при който се очаква да е до минимум намалено страничното действие при едновремена употреба с инхибитори на Цитохром П 450 и кардиотоксичността. Обаче не е проучван при малки деца, затова и няма сиропна форма от него. Той е рацемат и съществува като цвитер-йон във физиологично рН, което ще рече, че е добре както водоразтворим, така и мастноразтворим. Кърмата представлява емулсия на млечните протеини и маслото във вода , тоест фексофенадинът има добра разтворимост в кърмата, което означава, че концентрацията му би била немалка.

3. Няма  никакви известни проучвания за действието на фексофенадин при кърмачета и при кърмене. В този смисъл, тезата на вашата лекарка е по-скоро плод на нейните предположения, но не и основано на някакви проучвания със значима стойност.

4. Антихистамини не се вземат вечер, а сутрин на гладно, някъде към 8 часа, когато е хормоналният пик. Неправилно някои лекари решиха да изместят приема вечер, понеже старите антихистамини причиняват сънливост и те така избягват страничния ефект, като оставят пациента да спи при пиковата концентрация на лекарството.

Само за едно нещо вашата лекарка е права, че до 24-я час от фексофенадина почти нищо не е останало в организма, понеже има пик н 2-я час и време на полуелиминиране 12 часа, което изчислява около 10% наличност към 24-я час.

Като цяло аз бих заменил фексоденадина (Телфаст) с лоратадин за вашия конкретен случай.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев
Лекарствените средства, които приема кърмачката, по своят профил се групират на групи.
Всяка група има своят профил на сигурност.
Когато се пита, се отговаря в коя група попада лекарственият препарат, а не се цитират листовките на лекарствата.
Fexofenadine има редовни показания за даване във възрастта 6м и нагоре, като дозата му например за възрастта 6м-2г възраст е 15мг/два пъти дневно, като за това си има Суспензия 6мг/мл.
Така че това, което пишете е невярно!

Бях Ви писал да не давате съвети по Педиатрични въпроси... и простете   Wink, да се занимавате с неща само от Вашата компетенция на фармацевт.

Прощавайте, в източниците, които имам, фексофенадин е посочен като препарат от 6 години нагоре в доза 30мг/ден, взето в доза два пъти по 15 мг. Това е за вързастта 6-11 години.
Възраст от 12-15 години: 60 мг еднократно дневно.

Само и единствено в САЩ под името Allegra фексофенадин е регистриран в сиропна форма 30мг/5мл (6мг/мл), но ЕМЕА не признава проуванията на тази доза. Защо не ги признава, не пише. Тук нямам коментар.

Но, както и да е, в кърмаческа възраст не се препоръчва фексохенадин. Още повече че няма такива проучвания:

It is not known if fexofenadine is excreted in human milk. There are no adequate and well-controlled studies in women during lactation. Because many drugs are excreted in human milk, caution should be exercised when fexofenadine hydrochloride is administered to a nursing woman.

Даже, тъй като данните за възраст под 6 години са екстраполирани, а не реални клинични проучвания, вероятно затова ЕМЕА не ги признава:

The recommended doses of fexofenadine hydrochloride in pediatric patients 6 months to 11 years of age are based on cross-study comparison of the pharmacokinetics of fexofenadine in adults and pediatric subjects and on the safety profile of fexofenadine hydrochloride in both adult and pediatric subjects at doses equal to or higher than the recommended doses. The safety and effectiveness of fexofenadine hydrochloride in pediatric patients under 6 months of age have not been established.

The safety of fexofenadine hydrochloride is based on the administration of ALLEGRA tablets at a dose of 30 mg twice daily demonstrated in 438 pediatric subjects 6 years to 11 years of age in 2 placebo-controlled 2-week seasonal allergic rhinitis trials. The safety of fexofenadine hydrochloride at doses of 15mg and 30 mg given once and twice a day has been demonstrated in 969 pediatric subjects (6 months to 5 years of age) with allergic rhinitis in 3 pharmacokinetic studies and 3 safety studies. The safety of fexofenadine hydrochloride for the treatment of chronic idiopathic urticaria in subjects 6 months to 11 years of age is based on cross-study comparison of the pharmacokinetics of ALLEGRA in adult and pediatric subjects and on the safety profile of fexofenadine in both adult and pediatric subjects at doses equal to or higher than the recommended dose.

Източник: www.rxlist.com

Така че, вашите твърдения са по-скоро спекулативни, отколкото правдиви. Въпреки това, радвам се, че насочвате внимание към неща, които са слабоизвестни в практиката в нашата страна.

Относно групата. Лекарствата се делят на рискови групи при бременността, а не при кърмачките. Pregnancy Risk Factor = С за фексофенадина, което означава:

(С) При експерименти с животни са наблюдавани тератогенни увреждания, но липсват адекватни и доб­ре контролирани проучвания при хора. Очакваната полза обаче може да оправдае използването на лекар­ството при бременни.

Източник: http://www.eruditabg.com/?pid=41&spid=39

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 401
Поздрави за чудесния  отговор по повод фексофенадин! Това е високопрофесионален отговор, списан  изцяло в компетентноста на фармацевт, комбиниращ знания в много области, а не проста справка в листовки и сайтове. Моля за уважение в темата  Hug 

# 2 402
И тук да попитам-счупих живачен термометър -има ли някаква опасност .Събирах го уж но има няколко топченца на място където не мога да го стигна .Проблем ли е ? Благодаря за отговора предварително

# 2 403
  • Варна
Купете си сяра от аптеката и наръсете на мястото  където е счупен термометъра. Така да престои 30тина мин и да се обере, ако е с прахосмукачка, то торбата да не се ползва повече. Стаята да се проветри и не спете по възможност там тази вечер. Опасни са изпаренията на живака, поне аз това знам.

# 2 404
Според мен недейте да го събирате с прахосмукачка, вероятността да се "нагълтате" с изпарения тогава е по-голяма  Hug

# 2 405
  • Варна
Според мен недейте да го събирате с прахосмукачка, вероятността да се "нагълтате" с изпарения тогава е по-голяма  Hug
Когато строших термометър у дома извиках гражданска защита. Те насипаха сяра и после с ТЯХНА прахосмукачка обраха живака, но темата е за друго и повече няма да спамя.

# 2 406
  • Burgas, Bulgaria
как според Вас се лекува бронхит  newsm78

# 2 407
Здравейте да попитам?  2 месеца детето ми кашля  ooooh!. То не бе цевзил, не бе АСС, калциев глюконат, борови връхчета, компреси абе всичко дето се сети човек. Лекарствата изписани от лекарката, чайчетата и компреси правени на моя глава, но не мисля , че съм навредила. Носихме детенце на море, на планина, и пак кашля. Диагнозата ни е големи сливици и от там проблем, но вече 2 месеца  #Crazy Сега съм взела аромалапма и като заспи малчо капвам евкалипт и паля за около 1час. в стаята му. Отделно пие Синекод. Вече незнам какво да го правя  smile3515, не искат да му направим противоалергичен тест защото бил малък.
Дайте съвети! Толкова лекарства е изпил ...

# 2 408
 Моля да ми кажете при прием на антидепресанти / Ципралекс/, кои други лекарства трябва да се приемат с повишено внимание или да се избягват. Лекарката ми казва, че няма проблеми, но съм чела, че комбинация с антихистамини е опасна.

# 2 409
Може ли и аз да се консултирам с маг.фарм. Антон Вълев? Оперирана съм преди 6 м. от дискова херния на л5-Ес. Имам още няколко доказани дх. В момента съм с болки в кръста, правих ЯМР - нямам рецидив на операцията, но на по-горни дискове имам поддаване. На врата имам  3 дх, с един бомбиран диск - трудно си движа шията, имам болки и ми изтръпват ръцете.
Питането ми е: неврологът ми изписа Нивалин 10 по схема, Аркоксия 120 (1х1/2 на обяд), Волтарен 100 (1 вечер). Личната лекарка ми изписва Ланзул 30 (1 сутрин), Сиофор 850 (3х1/2).
Не знам дали мога да съвместявам всички тези медикаменти? Вече се побърках от графика да ги пия. А дали мога да включа Румалая или Флексодон А? Имам наследствено заболяване на ставите.

# 2 410
Здравейте маг.фарм. Антон Вълев,
преди време ми обяснихте изчерпателно за Пиносол.Казахте ,че вече не се внася,а аз съм много доволна от тези капки.Има ли в аптечната мрежа подобни на тях-имам предвид на билкова основа и да не  действат като мощен деконгестант?И да са подходящи за дете на 4 годинки.

Благодаря предварително
Поздрави

# 2 411
  • София
Може ли и аз да се консултирам с маг.фарм. Антон Вълев? Оперирана съм преди 6 м. от дискова херния на л5-Ес. Имам още няколко доказани дх. В момента съм с болки в кръста, правих ЯМР - нямам рецидив на операцията, но на по-горни дискове имам поддаване. На врата имам  3 дх, с един бомбиран диск - трудно си движа шията, имам болки и ми изтръпват ръцете.
Питането ми е: неврологът ми изписа Нивалин 10 по схема, Аркоксия 120 (1х1/2 на обяд), Волтарен 100 (1 вечер). Личната лекарка ми изписва Ланзул 30 (1 сутрин), Сиофор 850 (3х1/2).
Не знам дали мога да съвместявам всички тези медикаменти? Вече се побърках от графика да ги пия. А дали мога да включа Румалая или Флексодон А? Имам наследствено заболяване на ставите.
Не знам мотивацията на невролога да Ви изпише Аркоксия и Волтарен едновременно. Аркоксията е достатъчно силна, предписана е доста висока доза и Волтаренът идва излишен. Румалая е обезболяващ и противовъзпалителен унгвент за мазане, Флексодонът е хондропротектор. Едното не замества другото. Флексодон може да пиете,първоначално се приема във високи дози, правят се два курса годишно. Ако имате фамилно заболяване на ставите - посетете ревматолог.
Приемайки нестероидни обезболяващи, пиенето на лекарство предпазващо стомаха, каквото е ланзулът е задължително.
Нивалинът  е съвместим с изброените до тук лекарства. Сиофор също.
Моля да ми кажете при прием на антидепресанти / Ципралекс/, кои други лекарства трябва да се приемат с повишено внимание или да се избягват. Лекарката ми казва, че няма проблеми, но съм чела, че комбинация с антихистамини е опасна.

Не е желателна комбинация с други антидепресанти, ако не е изрично предписана и контролирана от лекар. Ако пиете редовно Аспирин или Синтром, може да се повиши рискът от кървене. Ако имате язва, гастрит, гастроезофагиален рефлукс  и пиете лекарства от групата на протонните инхибитори - Омепразол, ланзопразол  и т.н., за лечението им, Ципралексът намалава ефекта им  и може да получите симптоми от обостряне на тези заболявания.

Последна редакция: ср, 29 юли 2009, 18:18 от Имелда Маркос

# 2 412
Имелда Маркос, Аркоксията обезболяващ медикамент ли е? Аз си помислих, че ми го изписват профилактично. Вярно е, че в момента съм с болки в целия гръбнак и откакто пия всички тези хапчета ми е по-добре. Волтаренът ми е от Франция и си мисля, че е по-добър от този продаван в България. Обаче ще спра някое от тях - Волтарен или Аркоксия?
Румалая исках да я пия на хапчета.

# 2 413
  • София
Аркоксията е селективен циклооксигеназен инхибитор, който намалява възпалението в ставите и обезболява.
Не се дава профилактично,  а с цел да се намали болката, отокът и пр. възпалителни прояви в ставите, с което се облекчава състоянието на болния и удължава животът на самата става.
Арккосия се пие ограничено време  и е добре да бъдете под лекарски контрол.

# 2 414
Благодаря, Имелда! Лекарят не ми каза за колко време ми го изписва???? Аз си сметнах, че една опаковка ще ми стигне за 2 седници и няма да купувам повече. Ще спра Волтарена и ще си дам почивка на организма от лекарства. Искам да се движа но не мога, затова разчитам поне от хапчетата да не ме бoли.

Общи условия

Активация на акаунт