Лекарства - дозировки , странични ефекти , взаимодействия ...

• 917 568
  • 2 912
  •   2
Отговори
# 2 385
Здравейте маг.фарм. Антон Вълев и искам да ви попитам как се лекува Подагра?Преди около половин година брат ми започна се оплаква от ужасни болки в областта на ходилото на крака.Оказа се че има подагра и четох че е много опасна и коварна болест.Искам да разбера как се лекува?Има ли някакъв вероятност да имам и аз тази болест.В Интернет пише че мъже от 35 годишна възраст се разболяват от тази болест,а брат ми е на 26.Той е спортист и се храни добре,но явно това няма значение.Благодаря Ви предварително:)

ЗДравейте, Раличка86 !

Подаграта е доста сериозно метаболитно заболяване, което се проявява при различни типове хора- както при мъже (по-често), така и при жени, като при нея съществен е начинът на живот и начинът на хранене. Храната е основният фактор за изява на подаграта.

Как се лекува? Основните схеми, които аз бих препоръчал, са свързани с фитотерапията и диететиката. Важно е пациентът да се настрои на вълната, че ще трябва да се храни контролирано и съгласно нуждите на неговия организъм. Също така, ще се наложи в дневния режим да се включат упражнения и прием на доста течности. Поради различни (не точно установени засега причини) в организма започва да се натрупва свръхколичество метаболит, който организма не очиства. При здравите хора, този метаболит се очиства от бъбреците. Свръхколичеството метаболит се натрупва гравитационно в ставите на ниските части на тялото- най-често в ставите на палеца на крака, глезените, при някои пациенти дори и в ставите на ръцете, въпреки че не са на най-ниската точна на организма. Теси кристали причиняват болки, все едно ставата на пациента е пълна с парченца стъкло. Много е болезнено.

В класическата медицина, алопатията, се действа с две вещества - алопуринол (за очистване на метаболита) и колхицин (за туширане на острата фаза при криза). Колхицинът е био-продукт, който се получава чрез извличане от минзухари (колхикум - минзухар, оттам - колхицин).

За да се даде терапия, обаче, важно е да се постави диагноза- първо, дали въобще може да се говори за подагра или е ставна болка от съвсем друг произход. Правят се кръвни изследвания и специалист (обикновено гастроентеролог или нефролог/уролог) поставят диагнозата. Също така е важно да се знае какви точно са нивата на пикочната киселина, за да се предприемат определени мерки и хранителни диети. Поставянето на диагноза, обаче е от компетенцията само на лекарите, аз там не се намесвам. Боравя с вече предоставени ми диагнози от колегите.

Правилният подход, според мен, е да се предприемат мерки за ограничаване на белтъчните храни (боб, леща, грах, нахут,..), месо, риба. Тези пациенти трябва много да внимават с пържените храни. Преминава се основно на вегетарианство, при това въглехидратно и зеленчуково.  Също така, приемат се пикочогонни чайове. Много добри резултати дават чайовете Кидни (цейлонският чай за бъбреци), чаят за бъбреци по рецептурата на проф. Ламбрев, както и други подобни пикочогонни отвари.

Подаграта в народната медицина се нарича "Царска болест", понеже в миналите гладни години да си угаждат са можели само царете/царедворците - основно те са преяждали с месо. Това не значи, че за проява на подагра се търси основно пациентът да е дебелак -чревоугодник. Много често подагра се изявява при слаби пациенти. Но, важно е какъв е белтъчният баланс при храненето.

Засега, толкова от мен - подаграта е съвсем овладимо състояние, стига да знаем, че е то и да имаме съгласието на пациента да спазва режим.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 386
Не се заяждам, но Ноотропил не се дава на деца под 16 год. там, където се практикува медицина, основана на доказателства (еvidence-based ). Разтворът е просто течната форма на лекарството, а не специална сиропна форма за деца Peace

Не бих спорил с вас в публичната част на форума, колега! Очевидно сме на противоположни мнения както за употребата на препарата, така и за това кои доказателства са валидни и кои не. Предлагам ви нашите спорове да продължат на лични съобщения, за да не натоварваме аудиторията. Нямам нищо против да коменитраме още и да достигнем до някакъв консенсус, разбира се.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 387
Благодаря Ви много маг.фарм. Антон Вълев за информацията:)
Аз много четох,но засега чакаме да станат изследванията и да разберем дали е подагра,казаха че също може да е артрит и затова засега и аз немога да кажа точно какво му е.Искам само да питам трябва ли и аз да си направя някакви изследвания?Понеже разбрах че може да е и наследствено.
Благодаря Ви пак:)

# 2 388
Не се заяждам, но Ноотропил не се дава на деца под 16 год. там, където се практикува медицина, основана на доказателства (еvidence-based ). Разтворът е просто течната форма на лекарството, а не специална сиропна форма за деца Peace

Не бих спорил с вас в публичната част на форума, колега! Очевидно сме на противоположни мнения както за употребата на препарата, така и за това кои доказателства са валидни и кои не. Предлагам ви нашите спорове да продължат на лични съобщения, за да не натоварваме аудиторията. Нямам нищо против да коменитраме още и да достигнем до някакъв консенсус, разбира се.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

Простете, но въпросът не е личен.
Пък и няма нищо лошо в споровете.
Просто Ноотропил НИКЪДЕ нито се употребява, НИТО се препоръчва, при деца в САЩ или Европа. Освен в много,много редки случаи.

Модата в Бг грешните мнения да  се показват като право "на второ" мнение са порочни.
Не може да има "второ", "трето" и т.н. мнения, щом като те СА грешни.
А са грешни защото са грешни- днес в медицината по важни въпроси не може да се говори "наизуст".
Може да лекувате подсичане както Ви харесва. Но по важни въпроси с употребата на ОПАСНИ лекарствени средства, единствено базирания подход важи.

Същите мисли важат и за илача "Ентерол" и "Бииио-Гаи".
Същото важи за Калциев глюконат (ампули) и Гентамицин (пер ос), Нелидикс при детски обикновени диарии.
Даването им на деца е Недопустимо!
Даването на лекарствени форми не по предназначение, е Недопустимо.
Даването на Калциев глюконат за пиене при деца (освен по много редки показания- две, три, като за тях има специални лекарствени форми) е абсолютно забранено! Това са практики от отминали времена и практики на треторазрядни Медицински "школи".

Простете, но бих желал да споделя и друго. Моля не го приемайте лично.  Hug
Не мисля че сте подходящото лице, което да дава съвети за правилността на употребата на ЛС при деца. Това е лекарски прерогатив.
Тъй като съм израснал в Аптека (буквално) не си спомням някой в миналото да е давал подобни съвети, освен да коригира дози на изписани рецепти, или да коригира съставки на микстури или ръчни форми.

Логиката на това е проста- Вие не работите с пациенти и не може да имате реална представа за показанията/противопоказанията на ЛС освен по книга. А всяко ЛС когато влезе в практическа употреба, единствено отговорния за предписването му може да съди за резултат, индикации, странични ефекти, необходимост. Което е и негов прерогатив.

Последна редакция: ср, 15 юли 2009, 12:59 от Birdie

# 2 389

Модата в Бг грешните мнения да  се показват като право "на второ" мнение са порочни.
Не може да има "второ", "трето" и т.н. мнения, щом като те СА грешни.
А са грешни защото са грешни- днес в медицината по важни въпроси не може да се говори "наизуст".
Може да лекувате подсичане както Ви харесва. Но по важни въпроси с употребата на ОПАСНИ лекарствени средства, единствено базирания подход важи.

Същите мисли важат и за илача "Ентерол" и "Бииио-Гаи".
Същото важи за Калциев глюконат (ампули) и Гентамицин (пер ос), Нелидикс при детски обикновени диарии.
Даването им на деца е Недопустимо!
Даването на лекарствени форми не по предназначение, е Недопустимо.
Даването на Калциев глюконат за пиене при деца (освен по много редки показания- две, три, като за тях има специални лекарствени форми) е абсолютно забранено! Това са практики от отминали времена и практики на треторазрядни Медицински "школи".

Простете, но бих желал да споделя и друго. Моля не го приемайте лично.  Hug
Не мисля че сте подходящото лице, което да дава съвети за правилността на употребата на ЛС при деца. Това е лекарски прерогатив.
Тъй като съм израснал в Аптека (буквално) не си спомням някой в миналото да е давал подобни съвети, освен да коригира дози на изписани рецепти, или да коригира съставки на микстури или ръчни форми.

Логиката на това е проста- Вие не работите с пациенти и не може да имате реална представа за показанията/противопоказанията на ЛС освен по книга. А всяко ЛС когато влезе в практическа употреба, единствено отговорния за предписването му може да съди за резултат, индикации, странични ефекти, необходимост. Което е и негов прерогатив.

Здравейте! Разбира се, че не приемам лично нищо от написаното по мой адрес. Надявам се, ще се съгласите, че вашата представа за моята професия си е ваша лична представа. Нищо лично.

За това кой но кого е началник в терапията и каква е ролята на фармацевта съм писал достатъчно много. Със сигурност, мога да заявя, от погледа на моята квалификация, че виждането ви за фармацевта като едва ли не някаква вещица, дето бърка отвари, е от времето на 1943-година, когато на мода са били рецептурите екс-темпоре.

Днес говорим за клинична фармация и за фармакоикономика, фармакокинетика, фармакоепидемиология, все науки, които във времето на миксура агитанда ги е нямало. Е, част от днешните тенденции са и клиничните фармацевти. Те, за ваше сведение, колега, пряко управляват назначенията и са коректор на лекарските предписания. Имал съм честта и удоволствието да специализирам клинична фармация в Германия към Европейското дружество по клинична фармация. И, като гледам предписанията на множеството лекари у нас, дори и педиатри, наистина смятам, че е добре на всяка практика от по пет лекаря да се сложи един фармацевт за контрол на лекарствената терапия.

Понеже обичате само и единствено западните изследвания, ще ви посоча изследването на Холандското министерство на здравеопазването и Холандския институт по правилна употреба на лекарствата. Това проучване показва какви са ползите от фармацевтите за една здравоосигурителна система и за обществото. Постарал съм се тази статия да я кача на сайта на аптеката ми, понеже е доста показателна: http://www.eruditabg.com/?pid=9&NewsID=130

Толкова за желанието ви да не давам напътствия за лекарствата, въпреки че през цялото ми образование са ме учили да правя точно това и са ме предупредили, че на лекарите не им харесва да им засенчват славата на единствени и незаменими по отношение на лечението. Simple Smile

Остава открит въпросът как едно лечение се оценява като правилно и как като неправилно и кой е критерий за това. Обикновено са ме учили за ползвам компендиумите на големите асоциации (американската, британската, германската..) или стандартите на СЗО. По отношение на лекарствата повече вярвам на Националните агенции по лекарствата и на ЕМЕА.

Вашият последен пост е повече от непрофесионален и с това коментарът ми за него приключва.  Има текстове, с които съм съгласен - за нелидикса (всъщност, той не се произвежда у нас вече), гентамицинът пер ос, калцият при алергични състояния без да има оток на меките тъкани. Обратно, смятам че вие не сте компетентен да коментирате лекарствените форми, понеже това не ви влиза по никакъв начин нито в квалификацията, нито в правомощията. Това е от компетенцията на фармацевтите, както диагностичният процес е от компетенцията на лекарите и на никой друг.

Като се надявам да не приемате лично към вас моя коментар, защото аз даже не съм ви виждал наживо и съответно нямам никакво отношение относно вашата персона,

Оставам искрено ваш,
маг.фарм. Антон Вълев

П.П. Моля да бъда извинен, ако съм допуснал граматични или правописни грешки, но писах този коментар между пациентите си днес. Вълев.

# 2 390
Здравейте! Вчера сутринта получих обрив по цялото тяло, локализиран предимно около колената и лактите и диагностициран като уртикария на алергична основа.  Отидох на алерголог, който изписа Зиртек. Днес сутринта обривът се беше увеличил, като ситните пъпчици са преминали в червени плюски, които се сливат помежду си. Беше ми изписан Телфаст 180 и Фенистил, който да заменя с Елоком, ако няма бърз ефект. Това, което ме притеснява е, че още кърмя, за което предупредих лекарката, а в листовката на Телфаст-а виждам, че не се препоръчва при кърмене, поради това, че фексофенадина преминава в кърмата. Доколко е безопасно да приемам въпросното лекарство?

Последна редакция: чт, 16 юли 2009, 22:51 от rapunzel

# 2 391
Здравейте! Преди години пиех антидепресант Ефектин таблетки. После се появи Ефектин ЕР капсули с удължено освобождаване,но те изобщо не ми действаха добре,както стария ефектин. Лекарите казват,че не е възможно,но това е самата истина.Сега дори и Ефектин ЕР изчезна и в аптеките се намира само Велаксин капсули,също ретард. От утре трябва да започна да го пия,но не вярвам и той да има ефект. Защо според Вас ретардните форми не ми действат?

# 2 392
Здравейте! Преди години пиех антидепресант Ефектин таблетки. После се появи Ефектин ЕР капсули с удължено освобождаване,но те изобщо не ми действаха добре,както стария ефектин. Лекарите казват,че не е възможно,но това е самата истина.Сега дори и Ефектин ЕР изчезна и в аптеките се намира само Велаксин капсули,също ретард. От утре трябва да започна да го пия,но не вярвам и той да има ефект. Защо според Вас ретардните форми не ми действат?
на мен ми се случи същото с Неуротоп и Неуротоп ретард newsm78

# 2 393
Здравейте! Вчера сутринта получих обрив по цялото тяло, локализиран предимно около колената и лактите и диагностициран като уртикария на алергична основа.  Отидох на алерголог, който изписа Зиртек. Днес сутринта обривът се беше увеличил, като ситните пъпчици са преминали в червени плюски, които се сливат помежду си. Беше ми изписан Телфаст 180 и Фенистил, който да заменя с Елоком, ако няма бърз ефект. Това, което ме притеснява е, че още кърмя, за което предупредих лекарката, а в листовката на Телфаст-а виждам, че не се препоръчва при кърмене, поради това, че фексофенадина преминава в кърмата. Доколко е безопасно да приемам въпросното лекарство?

Всички препарати от групата преминават в кърмата. Единствено лоратадин, обаче, има изследвания за действието му върху кърмачето и се счита, че е практически безвреден за тях в концентрацията, в която достига през кърмата. Търговски имена: Лоратадин, Ролетра, Лорано, Кларитин, Хисталор, Еролин.

Телфаст (фексофенадин хидрохлорид) пък е един доста коментируем препарат, заради несигурния му ефект. Като клас вещество е от нов тип, доста по-съвременен от лоратадина, например, но засега като че ли не се доказва с особена ефикасност при системни уртикарии, а повече при алергични сенни хреми.

Съветът ми е да не приемате фексофенадин и, ако има показания, да преминете на класическия кларитин. В противен случай, ще се наложи да прекъснете кърменето в периода на прием на лекарството, което не знам дали ще можете да направите лесно. Замяната на кърмата с адаптирано мляко е нежелателна, особено пък ако детето се храни добре.

Мометазонът (Елоком) е добър избор за бързо потушаване на алергични реакции от кожен тип. Това е един от най-мощните кортикостероиди. Трябва да знаете, че той прониква дъблоко, и ако зоната, която ще намазвате с него е обширна (например цялата подбедрица или бедрото), има риск от дозиране подобно на прием през устата и тези количества преминават също в кърмата.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 394

Здравейте!

Такава еднозначна връзка не можете да правите, видите ли неретардните форми ми действат, а ретардните форми - не.

Трябва да се прецени доколко ефективна е едната форма при вас и дали усещането, което сте имала с неретардната форма "че ви действа" е усещането, което трябва да имате. Като ефективност на един препарат се гледа дали е постигнал определени критерии, като не винаги те се припокриват с евентуалните очаквания на самия пациент за ефекта на лекарствения продукт върху неговия организъм.

Често, пациентите свикват с едни нежелани ефекти на едно лекарство, пристрастяват се емоционално към тях, и когато една подобрена инак форма не причинява тези странични ефекти, те смятат, че лекарството не действа.

Разбира се, аз не твърдя, че вие не знаете как трябва да се чувствате, но допускам и тази ситуация.

После, ако ретардната форма на Ефектина не е била достатъчно ефективна при вас, то може да се дължи на факта, че лекарят не ви е титрирал добре дозата. Едната форма има една доза, а другата форма- друга доза  и не винаги се прави простата замяна на едното с другото, важното е да пише едно и също нещо...

Ако приемем, че наистина ретардната доза не ви е действала добре под името Ефектин ЕР, то това не може да се прехвърли автоматично върху формата Велаксин ЕР, понеже технологията на лекарството е друга. Още повече, че при липса на пазара на Ефектин, вие нямате друг избор, освен Велаксин ЕР, който трябва да бъде нагоден като дозировка от лекуващият ви лекар.

Като цяло, съветът ми е да се пробва препарата, а не да се правят екстраполиращи заключения, при това основани само и единствено на логически принципи. Медицината много по-често е алогична, просто защото не е наука, като физиката.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 395
маг.фарм. Антон Вълев , благодаря ви за отговора! Консултирах се повторно с лекарката, която ми предписа Телфаст 180, за да споделя опасенията си, че не е желателно да приемам този препарат по време на кърмене, но тя каза, че можело, ако кърмя един път на ден - вечер, след което да приемам таблетката и така до другия ден вечерта, той се абсорбирал и оставали нищожни количества в кърмата. Бихте ли коментирал дали това наистина е така, защото съм много притеснена, а не искам да отбивам рязко детето си.

# 2 396
маг.фарм. Антон Вълев , благодаря ви за отговора! Консултирах се повторно с лекарката, която ми предписа Телфаст 180, за да споделя опасенията си, че не е желателно да приемам този препарат по време на кърмене, но тя каза, че можело, ако кърмя един път на ден - вечер, след което да приемам таблетката и така до другия ден вечерта, той се абсорбирал и оставали нищожни количества в кърмата. Бихте ли коментирал дали това наистина е така, защото съм много притеснена, а не искам да отбивам рязко детето си.

Здравейте пак!

Интересен казус, признавам. Сега, да коментираме нещата по следния начин.

1. Имате ли желание да отбиете детето и да минете на заместително хранене? Ако да, то схемата, която са ви посочили е приемлива. Ако не, не виждам логика да се напъвате да вземате препарат, който е потенциално опасен за детето.

2. Фексофенадинът е антихистамин от трето поколение (заедно с деслоратадина и левоцетиризина), при който се очаква да е до минимум намалено страничното действие при едновремена употреба с инхибитори на Цитохром П 450 и кардиотоксичността. Обаче не е проучван при малки деца, затова и няма сиропна форма от него. Той е рацемат и съществува като цвитер-йон във физиологично рН, което ще рече, че е добре както водоразтворим, така и мастноразтворим. Кърмата представлява емулсия на млечните протеини и маслото във вода , тоест фексофенадинът има добра разтворимост в кърмата, което означава, че концентрацията му би била немалка.

3. Няма  никакви известни проучвания за действието на фексофенадин при кърмачета и при кърмене. В този смисъл, тезата на вашата лекарка е по-скоро плод на нейните предположения, но не и основано на някакви проучвания със значима стойност.

4. Антихистамини не се вземат вечер, а сутрин на гладно, някъде към 8 часа, когато е хормоналният пик. Неправилно някои лекари решиха да изместят приема вечер, понеже старите антихистамини причиняват сънливост и те така избягват страничния ефект, като оставят пациента да спи при пиковата концентрация на лекарството.

Само за едно нещо вашата лекарка е права, че до 24-я час от фексофенадина почти нищо не е останало в организма, понеже има пик н 2-я час и време на полуелиминиране 12 часа, което изчислява около 10% наличност към 24-я час.

Като цяло аз бих заменил фексоденадина (Телфаст) с лоратадин за вашия конкретен случай.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 397

Здравейте пак!

Интересен казус, признавам. Сега, да коментираме нещата по следния начин.

1. Имате ли желание да отбиете детето и да минете на заместително хранене? Ако да, то схемата, която са ви посочили е приемлива. Ако не, не виждам логика да се напъвате да вземате препарат, който е потенциално опасен за детето.

2. Фексофенадинът е антихистамин от трето поколение (заедно с деслоратадина и левоцетиризина), при който се очаква да е до минимум намалено страничното действие при едновремена употреба с инхибитори на Цитохром П 450 и кардиотоксичността. Обаче не е проучван при малки деца, затова и няма сиропна форма от него. Той е рацемат и съществува като цвитер-йон във физиологично рН, което ще рече, че е добре както водоразтворим, така и мастноразтворим. Кърмата представлява емулсия на млечните протеини и маслото във вода , тоест фексофенадинът има добра разтворимост в кърмата, което означава, че концентрацията му би била немалка.

3. Няма  никакви известни проучвания за действието на фексофенадин при кърмачета и при кърмене. В този смисъл, тезата на вашата лекарка е по-скоро плод на нейните предположения, но не и основано на някакви проучвания със значима стойност.

4. Антихистамини не се вземат вечер, а сутрин на гладно, някъде към 8 часа, когато е хормоналният пик. Неправилно някои лекари решиха да изместят приема вечер, понеже старите антихистамини причиняват сънливост и те така избягват страничния ефект, като оставят пациента да спи при пиковата концентрация на лекарството.

Само за едно нещо вашата лекарка е права, че до 24-я час от фексофенадина почти нищо не е останало в организма, понеже има пик н 2-я час и време на полуелиминиране 12 часа, което изчислява около 10% наличност към 24-я час.

Като цяло аз бих заменил фексоденадина (Телфаст) с лоратадин за вашия конкретен случай.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев
Лекарствените средства, които приема кърмачката, по своят профил се групират на групи.
Всяка група има своят профил на сигурност.
Когато се пита, се отговаря в коя група попада лекарственият препарат, а не се цитират листовките на лекарствата.
Fexofenadine има редовни показания за даване във възрастта 6м и нагоре, като дозата му например за възрастта 6м-2г възраст е 15мг/два пъти дневно, като за това си има Суспензия 6мг/мл.
Така че това, което пишете е невярно!

Бях Ви писал да не давате съвети по Педиатрични въпроси... и простете   Wink, да се занимавате с неща само от Вашата компетенция на фармацевт.

Последна редакция: пт, 17 юли 2009, 16:33 от Birdie

# 2 398
Маг. Вълев,благодаря Ви за отговора! Доколкото успях да разбера,това,че Ефектин ЕР не ми е действал добре,не означава, че и Велаксин ретард няма да ми подейства.Дано да е така,но нали все пак и двата медикамента съдържат едно и също вещество-венлафаксин,също така и двата са ретардни форми?

# 2 399
Признавам, че се обърках. Последно какво да правя? Sad   Да продължавам ли да взимам Телфаст 180 вечер след кърмене и така до другия ден и какво би станало, ако въобще спра да приемам каквито и да са лекарства. Дигнозата ми е уртикария на алергична основа. От днес се мести, като продължава да стои силно локализирана в областта около коленете, зад тях, корема и ръцете. Дали нещата биха могли да отшумят без лекарствени препарати? Наистина ли причинявам вреда на детето си, приемайки въпросния препарат? Първият лекар, при който отидох каза, че само Зиртек е безопасен. Той в последствие не даде ефект. Вторият лекар предписа коментираното по-горе лекарство, имайки в предвид, че кърмя. Каза, че в краен случай трябва да спирам кърменето и да ми бият Урбазон. Знам, че обикалянето по лекари и започването и спирането на разлчни лечения не е правилно, но най-много ме вълнува здравето на детето ми и дали мога да му навредя по някакъв начин. Та, какво може да стане, ако не се лекувам. Такива уртикарии доколко могат да се задълбочат или да отшумят без лекарства.
Предварително благодаря за отделеното време!

Общи условия

Активация на акаунт