Отговори
# 480
И аз се чудя за чушката, понеже имам домашна, ама май първо зелена - към 7м. и после червена към 8м. се дава. И беба е страшен фен на тиквата. Даже онази вечер й дадох печена да си хапне - голям купон беше. Съвсем му отпуснах края по празниците. Вчера й дадох ей така спонтанно да ръфне коричка хляб и много й хареса - лиги капаха, уши плющяха, нищо не отказва Grinning След празниците мисля попара да дам.

# 481
  • София
И аз имам домашни чушки във фризера, нарязани за бебчо и се чудех кога се дават. Тези дни ще варя едно домашно пилешко да му направя пюрета. Ще ми се да консервирам, защото ми казаха да не се дава много често месо. Обаачее четох, че след консервиране се замразява. Не знам..

# 482
Весели празници! Simple Smile
И аз му отпуснах края покрай Коледа. Бебка яде питка, а преди това и правих палачинки, дадох и жълтък, всичко ѝ харесва. 😊 Акито беше малко топче, не беше много твърдо и имаше нормален цвят, но се учудих, че е в такава форма, досега си беше по кашаво.
Чакаме още зъби и е ужас, всичко в устата да се чеши, милата.

# 483
  • София
Давам чушка от шестия месец с разрешение. И зелена и червена. Печена и белена...беше голям хит.

# 484
По празниците и аз давах питка, много му хареса. Отвреме - навреме така жално ни гледаше в чиниите, че му давахме и тортичка малко. Relieved
В миниатюрни количества, разбира се.
И ние сме на хипп 2, може би щяхме още да сме на единичката, но никъде не я намирахме и затова вече сме на 2. Изяжда 120-140 грама от готовата формула, прахообразната изобщо не я харесва.
Днес дадох пиле със зеленчуци, много го хареса, пак на хипп. Но аз дадох едва няколко лъжички.
Чудя се жълтъка след седмия месец ли се даваше? И супичка, кога?

# 485
Момичета, някоя от вас с момченца, която ходи при Стаменов в Щерев на прегледи, дали случайно го е питала за мнение относно забелването при момчетата - дали, как и кога трябва да се направи?
Новите твърдения са, че това което е традиция в България, а именно забелването от съвсем бебешка възраст, е едва ли не травмиране и тотално не ОК от гледна точка на физиология и потенциални инфекции и т.н. Идеята е , че в един момент детето проявява интерес към този орган и само го прави чрез игра.
Какво ми е мнението?

# 486
  • WonderLand
Стаменов е категорично против забелването. Той смята, че така момченцето е предпазено от инфекции и замърсяване и именно преждевременното забелване създава предпоставки за проблеми там. На нас ни каза, че там се пипа единствено ако се наложи по медицински причини и, че тази физиологична фимоза постепенно изчезва с навлизане в пубертета, тъй като пениса на момчето до този момент му служи само за да пишка, за което не е нужно да бъде забелен. С две думи освен ако няма проблем там не се пипа. Аз не забелвам, само почиствам с топла водичка и сапун при къпане.

Аз да питам когато бебето е захранено на 6м кога трябва да се въведе жълтък и месо?

# 487
  • София
Абсолютно против забелването съм. Именно, защото Стаменов така ме е съветвал и за баткото и сега. Това е крайно травмиращо според мен. Намеса трябва да има само, ако има медицински предпоставки за това. Функцията на пениса в тази възраст е просто да пишка. Ако няма проблем с това, не е необходима намеса. С годините( 3-4-5 и нагоре) когато детето само си открие пениса, само си го забелва, колкото е необходимо без някой да го наранява.

# 488
Аз водих малчо на уролог, др. Момчилов(уж най добрия в областта, директор на отделението по детска урология в пирогов) защото има малък проблем с кожичка та и ще трябва козметична операция към годинка. Той ми каза, че е хубаво да се забелва. Януари сме пак на преглед и ще го попитам по обстойно по въпроса. Въпреки, че на малчо не му я пипам, а на баткото му я забелвахме.

# 489
На мен още в родилното ми казаха, че се забелва при къпане. Иначе можело да се срастне кожата и да се наложи цепене в по-късна възраст. Майката на ММ, която има две момчета, също ми каза да забелвам. Общо взето всички майка на момчета, които познавам, ми казаха, че се забелва. При моя бебок вече се отлепи. Може би към 3/4 месец беше, не помня точно. Не казвам, че само това е правилното, просто всички ми казаха така и не съм подлагала на съмнение. Сега чувам, че някои мами не го правят.

# 490
  • София
То май и това е въпрос на лично предпочитание и източници на информация. Аз обратно на теб пък съм заобиколена с майки, които НЕ забелват и никога не са. Освен една, която е завела детето на уролог да го забели и преживяването е било кошмарно, съответно другите си деца не е забелвала. Вероятно си има и правилен начин да се направи това все пак. Моето момче на почти три, не съм го пипала и вече почти си е отлепена кожичката.

# 491
Аз за себе си прецених,че ще забеля. Забелих я преди 3 месеца. За три поредни дни я забелих до край. Да първите 4-5 дни поплака. Сега вече не. Изобщо не разбира,че правя там нещо си😄. Според мен трябва да се забели или рано когато не разбира или когато е достатъчно разумно,за да разбере,че болката е 3-4 дни. Мисля,че дете на 3,4,5 се травмира повече от бебе. Свидетел съм как толко големи дечица след първият опит за забелване след това изобщо не разрешават да се продължи и дори отказват да пишкат. А когато го отведеш на лекар и го направят от раз е още по зле. Познавам и двама пораснали мъже,които сами са открили,че там нещо трябва да се "оправи" и описват болката,като няма друга такава.
И в тази ситуация опираме до теории и проучвания,за които в крайна сметка майката преценява на кое да се довери. Няма грешен начин.
За Момчилов от Пирогов. Той оперира каката преди 10 години. Това е човек ,на когото ще благодаря цял живот. Ей такива да бяха всички хора,не само лекари- цена нямаше да имаме😊

# 492
Момичета, аз спрях да се цедя. Първия ден имах по една капчица мокро на блузата, повече не е имало мокрене. Цедях по 30мл общо от двете гърди накрая. Питах АГ трябва ли да пия нещо за спиране, нищо не ми каза. Но започвам да се тревожа дали няма да са се запушили каналите за другото бебче.. дали да опитам да изцедя пак да видя ще излезе ли някоя капка или нищо да не правя... Вече 12 дни не съм цедила и всеки ден все повече се тревожа. Можете ли да ме посъветвате нещо

# 493
За Момчилов от Пирогов. Той оперира каката преди 10 години. Това е човек ,на когото ще благодаря цял живот. Ей такива да бяха всички хора,не само лекари- цена нямаше да имаме😊

Да аз също съм с много добри впечатления. Обърна ни много внимание, обясни ни всички вариянти, а и има много хубави отзиви навсякъде за него. Записах час при него края на юни и имаше свободен чак на 20 август. Това говори много.

# 494
Аз на баткото забелвах всеки път при къпане, но лекичко. На година и нещо го водих в Пирогов/ не помня доктора/, защото всички ми казваха трябва да го забелиш и отидохме на преглед. Фоктора само с едно движение го забели и изкара много бял и жълт секрет и ми каза, че почти съм успяла и сама, но е трябвало по-силно да дърпам, а мен ме беше страх. Обясни ми, че трябва да се почиства хубаво и тези неща не трябва да ги има, защото може да направят инфекция. Даде ми маз да мажа за да не залепва. Малкия естествено рева когато го дръпна, но бързо се успокои. После пищеше при първите пишкания, но аз го слагах на гърнето за да не му пари от памперса и така за 1 ден всичко отмина. Всеки сам си решава как да постъпи в този случай. Аз съм доволна, че го направих може би трябваше по-рано да отида или повече да дърпам, но това е положението.

Общи условия

Активация на акаунт