Генетични и имунологични проблеми - 16

• 44 279
  • 746
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте момичета! На 26г. съм с 2 спонтанни аборта в 6-7 г.с кухи яйца, и за яд и двата пъти с грип. Първия се изчистих сама, 2рия вакуум в Шейново. Започнах изледвания. Щитоводна жлеза-всичко в норма, хламидии и микоплазми-отрицателен. Цитонамазка-всичко наред. Изследван материал от вакуума, пак всичко наред. Сега отново съм бременна в 6г.с. с розово прицапване, АГ-то естесвено знае и назначи утрогестан 3×2 вагинално, АП 1 вечер, дуфастон 3 на ден, фолиева мета и фраксипарин. Прегледа ми е чак във вторник и ще полудея до тогава. Ето и изследванията за тромбофилия:
Генотип за PAI 4G/5G е препоръчително да се интерпретира в комбинация с генотипа за ACE и фактор XIII, за да се прецени комплексния им ефект върху риска от спонатнни аборти. При генотип Т/Т за 677С>Т може да се наблюдава синтезиране на MTHFR с намалена ензимна активност от 60-70%

Надявам се някой със сходна случка, да ми даде малко кураж до вторник. Благодаря.

# 601
  • София
Ванс, розово или кафяво зацапване не са страшни, ако стане червено отивай спешно в АГ болница да те видят.

Терапията ти е ок, даже малко в повече за естествено забременяване, аспирин и Фраксипарин са за мутациите в тромбофилията, дуфастон и утрогестан - застраховка за нисък прогестерон и успокояване на матката. Неофолик Мета е заради мутацията в MTHFR. За съжаление нито едно от тези неща не може да те спаси от "кухо яйце". Аз лично при първото прицапване спрях аспирина и оставих само фракси.

Мутацията в MTHFR е свързана с намалено усвояване на витамините от група Б, така че при възможност провери нивата на витамините Б6, Б9 и Б12, следи ги винаги да са близо до горната граница. Веднъж в годината може да пускаш и хомоцистеин. Всички витамини освен Д и Б9 се наваксват или преди забременяване, или след 12гс.

Стискам палци този път да се получи.

# 602
Делисардели сърдечно благодаря за бързия отговор. За витамините Б щях да ида на 3тия ден от цикъла по схема, но забременях, не ми е било за цел и то пък взе, че стана. Знам, че няма как да се спася от кухо яйце, исках просто да споделя и ако някой има сходна история с положителен край, да се успокоя малко до вторник. Лошото е, че времето минава бавно, пазя леглото и мисля дали няма да се потрети случая. Розовото течение е леко и от вчера, няма болки, но след 2 несполуки ми е много трудно да мисля положително. Благодаря отново за отговора. Бъдете здрави! 😘

# 603
Здравейте преди време бях писала във връзка дали някой е ходил при доцент Русев за изследвания. От тогава мина много време и в крайна сметка направих имунологични изследвания, но при доцент Славов в Стара Загора поради финансовата страна на изследванията, всички знаете че са скъпи. Заради извънредното положение обаче доцента  не ми назначи никаква терапия, защото просто не давал конституции в момента, а от лабораторията ми дадоха два листа които за мен са неразбираеми, а съм бременна в 12 седмица вече. Направих консултация с друг лекар, който е кардиолог и ги разчете, но моята гинеколожка днес ми каза да се свържа с доцент Конова и да поискам от нея тя да ги разчете и да ми каже какво да правя. Има ли някой от вас, който си е правил изследвания в една лаборатория, а после се е консултирал с нея. И още един въпрос заради извънредното положение няма как да отида в Плевен, дали дава  онлайн консултации? Ако някой е запознат по темата ще се радвам да ми отговори, благодаря!

# 604
Здравейте,
Имам назначени от АГ две имунологични изследвания - НК клетки и плацентни молекули.
Живея в София, свързах се с 2 лаборатории, които ми казаха за НК клетки, но не правили плацентните молекули,  т.е. едната не ги прави, а другата въобще не знаеха какво е това изследване, искахами друго наименование на изследването, а на мен АГ точно така го е записала.
Някой, който е правил скоро може ли да ми каже къде до отида за тези плацентни молекули?
Благодаря!

# 605
Здравейте,
Имам назначени от АГ две имунологични изследвания - НК клетки и плацентни молекули.
Живея в София, свързах се с 2 лаборатории, които ми казаха за НК клетки, но не правили плацентните молекули,  т.е. едната не ги прави, а другата въобще не знаеха какво е това изследване, искахами друго наименование на изследването, а на мен АГ точно така го е записала.
Някой, който е правил скоро може ли да ми каже къде до отида за тези плацентни молекули?
Благодаря!
В Надежда изследват плацентарни молекули -  sFLt1 и P1GF . В цибалаб и другаде ги има като тестове за прееклампсия.

# 606
Здравейте,
Благодаря!
В Надежда изследват плацентарни молекули -  sFLt1 и P1GF . В цибалаб и другаде ги има като тестове за прееклампсия.

Аз точно от Надежда идвам. Казаха ми, че вече не го правят това изследване. Преди го били правили, но вече не. Ще пробвам Цибалаб, благодаря.

# 607
Дели, защо липсите се наваксват или преди забременяване или след 12та седмица, освен фолиевата? Питам, защото с моята неуспешна бременност, яко пиех витамини от първия ден. Някакси имах нужда, много отпаднала се чувствах. Как си ти? Стискам палци всичко да е наред.
Санса, къде в Турция прави успешния опит? Аз се бях насочила натам, но сега с това положениe, вече направо незнам...

# 608
  • София
Не съм чела по въпроса, но 3-ма лекари това ми казаха, когато питах какви витамини да пия. Даже 4-ма.

Дели, защо липсите се наваксват или преди забременяване или след 12та седмица, освен фолиевата? Питам, защото с моята неуспешна бременност, яко пиех витамини от първия ден. Някакси имах нужда, много отпаднала се чувствах. Как си ти? Стискам палци всичко да е наред.

# 609
Санса, къде в Турция прави успешния опит? Аз се бях насочила натам, но сега с това положениe, вече направо незнам...
Аз правих опит в Мемориал , бях чела , че там са добри в ПИД и за това избрах тях.
За витамините - първите месеци се оформят всички органи на ембриона и всичко вредно/излишно/болести може да е опасно. Ембриона е толкова малък, че не му трябват много витамини и др. и той ще си ги набави от организма на майката. Ако има сериозен недостиг в нещо отначало , то може и да доведе до проблемна бременост,(ако яйцеклетката не се е развила добре ). Това си е мое мнение за нещата . Има майки , които само повръщат и нищо не ядат и бебетата са си ок.

# 610
Здравейте, момичета, дали някой е правил скоро вливки в Малинов? Имам следния казус - имам установено наличие на инхибиращи ембриотоксини и назначени за вливане 5 гр Имуноглобулин 2-4 дена преди овулация. Преди месец и полвина се подложих на ПРП процедура в Турция и както се подразбира няма как да направим ин витро в това положение. Въпреки това след такава процедура има голям процент на естествени бременности и докато чакаме извънредното положение да премине ми се искаше поне да изчистя всички останали пречки за такава. Чудя се обаче дали въобще ще мога да стигна до София и дали в Малинов / или която и да е друга клиника/ ще се съгласят да направят вливката без реално да е наложителна и спешна и за това исках да разбера дали някой  е успял да направи вливка.

# 611
Здравейте, момичета, дали някой е правил скоро вливки в Малинов? Имам следния казус - имам установено наличие на инхибиращи ембриотоксини и назначени за вливане 5 гр Имуноглобулин 2-4 дена преди овулация. Преди месец и полвина се подложих на ПРП процедура в Турция и както се подразбира няма как да направим ин витро в това положение. Въпреки това след такава процедура има голям процент на естествени бременности и докато чакаме извънредното положение да премине ми се искаше поне да изчистя всички останали пречки за такава. Чудя се обаче дали въобще ще мога да стигна до София и дали в Малинов / или която и да е друга клиника/ ще се съгласят да направят вливката без реално да е наложителна и спешна и за това исках да разбера дали някой  е успял да направи вливка.
Само да ви кажа , че в момента в Малинов правят изследвания  и за Covid  на външни хора. Мен лично това би ме притеснило и за това споделям.

# 612
Момичета, ще си позволя да задам въпрос в тази тема, тъй като сте доста опитни. Съвсем кратка насока от 2 реда  би ми била достатъчна.
При възможност ми предстои първи ЗЕТ, който е с донорски ембрион. Т.е. на донорката би трябвало да са направени генетични изследвания, на донора би трябвало да е направен репродуктивен скрининг, ДНК-тест за фрагментации (копирам от страницата на клиниката). Аз нямам правени генетични и имунологични изследвания, тъй като нямам опити и неуспехи. Замених обикновената фолиева с мета преди година, B12 също приемах метилирана форма. Оставам с впечатлението, че повечето лекари правят тези изследвания след неуспех, аборти, дълги години опити (а аз и такива нямам). Репродуктивният док засега не ги е споменавал като необходими. Ако реша на своя глава да направя, какъв е минималния набор от изследвания за подобен случай? Накратко, тромбофилии + например „Скрининг панел преди ин витро фертилицация – APA, ATA, Репродуктивен имунофенотип (RIP) и NKa“, или съвсем други? Биопсии също нямам, но за тях ще мирувам Simple Smile Задавам въпроса, за да проверя какво би ми струвало едно такова презастраховане. Някои от вас знаят колко бавно идва реда при донорските програми.

# 613
може би в тази тема ще има жени с повече опит относно донорските програми и процедури https://m.bg-mamma.com/?topic=827920

# 614
Момичета, ще си позволя да задам въпрос в тази тема, тъй като сте доста опитни. Съвсем кратка насока от 2 реда  би ми била достатъчна.
При възможност ми предстои първи ЗЕТ, който е с донорски ембрион. Т.е. на донорката би трябвало да са направени генетични изследвания, на донора би трябвало да е направен репродуктивен скрининг, ДНК-тест за фрагментации (копирам от страницата на клиниката). Аз нямам правени генетични и имунологични изследвания, тъй като нямам опити и неуспехи. Замених обикновената фолиева с мета преди година, B12 също приемах метилирана форма. Оставам с впечатлението, че повечето лекари правят тези изследвания след неуспех, аборти, дълги години опити (а аз и такива нямам). Репродуктивният док засега не ги е споменавал като необходими. Ако реша на своя глава да направя, какъв е минималния набор от изследвания за подобен случай? Накратко, тромбофилии + например „Скрининг панел преди ин витро фертилицация – APA, ATA, Репродуктивен имунофенотип (RIP) и NKa“, или съвсем други? Биопсии също нямам, но за тях ще мирувам Simple Smile Задавам въпроса, за да проверя какво би ми струвало едно такова презастраховане. Някои от вас знаят колко бавно идва реда при донорските програми.
Имунологичните много лекари въобще не ги следят и не ги признават. Аз съм имала сериозно заболяване - даваха ми медрол първите дни за потискане на имунитет - да не се отхвърли ембриона - имам и сполучлив и несполучлив опит. Генетичните - в твоя случай не влияят . Тромбофилията е добре да си я направиш , тя ще повлияе през бременността. Отделно витамините да си проследиш , ако имаш недостиг. Цитонамазка, микробиологии - ако нямаш скоро , за да не пиеш при бременност антибиотик .Щитовидна жлеза - хормоните са важни  - ТСХ под 2-2,5 и др. .  И по-скоро мисли положително Simple Smile  Успех !

Общи условия

Активация на акаунт