Работа, CV-та, HR-и, съвети - 69

• 25 613
  • 760
  •   1
Отговори
# 240
Е, когато сте на интервю няма нищо странно да ви попитат дали търсите активно нова работа.
Очевидно е, че някой е казал на шефа ви. Той едва ли има гадателски способности и няма как от профила на сегашната ви компания в джобс да се види служителите на тази същата компания къде кандидатстват.

# 241
Всъщност какво лошо има, че си търсиш нова работа? Явно нещо не ти харесва в старата. Може би искат да те задържат и затова да те питат какво не ти харесва, за да го коригират.

# 242
Всъщност какво лошо има, че си търсиш нова работа? Явно нещо не ти харесва в старата. Може би искат да те задържат и затова да те питат какво не ти харесва, за да го коригират.

По принцип лошо няма да се интересуват, но не и да ти държат сметка защо... Има разлика... Пчелата не бяга от меда, както знаем. Явно има опции да разберат. В интерес на истината едната причина за моето търсене на работа вече я няма🤣😂🤣😂🤣 Но не в това е въпроса. Изключително гадно е усещането как ти ровят в личния живот и в душата ти...

# 243
Описаните по-долу трикове ми се струват абсурдни. Практикували сме само №6 и да кажем, че №3 мога да го разбера до известна степен.
Да се очаква да скочиш да си миеш чашката от кафето е безумие. Все едно преди да си тръгна от гости, да мина през кухнята да измия чиниите. Добре, че не пия кафе...

https://www.adme.ru/svoboda-psihologiya/7-nezametnyh-ispytanij-n … 8udpywhuBT3muz79w

Има опция съдържанието на линка да се преведе на английски.

# 244
Здравейте, искам да попитам нещо за неплатения отпуск. Според това:
https://accountin--reklamen-spam186--/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D … 81%D0%BA-250.html

До 30 дни се признава за трудов стаж. Това, което ме обърква е, че осигурителната вноска се дължи от работника. Значи ли, че за този период няма да плащам никакви удръжки, освен за осигурителната вноска?

И предполагам, че щом е неплатен, този ден все едно няма да се брои в изчисляването на заплатата, нали? Например, ако на ден получавам 50 лв, накрая на месеца ще имам минус 50 лв за всеки ден в неплатен отпуск.

И другият ми въпрос е, тъй като досега не съм взимал такъв отпуск, а платеният не ми стига, как гледат работодателите на това и прието ли е да се взема такъв отпуск при нужда?

линка не работи и съдържанието не може да се копира  Frowning1 Frowning1

Последна редакция: нд, 29 дек 2019, 15:42 от Анонимен

# 245
Работодателят има право да откаже неплатен отпуск, т.е. ти заявяваш, но без негово разрешение не можеш да ползваш. По другите ти питания не съм компетентна.

Аз да питам - задължително ли е сумарната почивка за работния ден да е един час? Интересува ме как е регламентирано, иначе съм била дълги години на работа, на която не ползвахме почивка, но пък работехме по 7 вместо 8 часа.

# 246
  • София
Един час обедна почивка и няколко малки почивки, ако работиш с компютър.

# 247
В един от колцентровете са обявили обедна почивка половин час, като за мен също е за предпочитане да си тръгна по-рано пред това да почивам по-дълго, но доколко е допустимо?
Отделно, на последната ми работа една колежка имаше договорка (по изключение) с фирмата да ползва само половин час почивка. Ако законът/кодексът го допуска, тогава това може да е предмет на преговори при назначаване?!? Донякъде аз лично го съотнасям към гъвкаво работно време.

И другият ми въпрос е, тъй като досега не съм взимал такъв отпуск, а платеният не ми стига, как гледат работодателите на това и прието ли е да се взема такъв отпуск при нужда?

Ако имаш дете под 8 г., имаш право на 6 м. наплатен отпуск за отглеждането му (т.е. от втората до осмата година на детето се полагат общо 6 мес. наведнъж или на части ), като можеш да ползваш и 5 месеца от полагаемия отпуск на другия родител. Минимално можеш да ползваш 5 дни наведнъж.
Този отпуск е по друг член и мисля, че здравната осигуровка се поема от работодателя в такъв случай.

# 248
Да, за отглеждане на дете е споменато в закона, но аз питах за неплатен без определена причина. Досега текущият работодател не ми е отказвал платен отпуск

# 249
Платен няма право да откаже, може да не се съгласи за конкретния период на ползване, но не й да не ти даде право да го ползваш - това на хартия и по закон, бг работодателите масово нарушават правилата, особено малките фирмички.

Последна редакция: нд, 29 дек 2019, 17:54 от SamoDiva

# 250
Почивката е минимум половин час
Всеки отпуск, с много малки изключения, свързани със здравето и деца, се ползва с разрешение на работодателя Simple Smile

# 251
Да, за отглеждане на дете е споменато в закона, но аз питах за неплатен без определена причина. Досега текущият работодател не ми е отказвал платен отпуск

Ако могат и без теб за времето на отпуската, вероятно ще те пуснат...ако е в натоварен период - не. В общия случай...

# 252
Благодаря ви, аз чисто технически се интересувах дали неплатения отпуск създава повече бюрократична тежест за фирмата и това би ги отказало да разрешават. Иначе знам за хора, които излизат с месеци, но последователно, например за сезонна работа.
Аз исках да взимам по ден или два когато се наложи през годината за да могат да ми останат 5-6 дни, с които да си пусна отпуска за коледните празници.

Не е натоварено при нас и вероятно за това не ме спират да излизам платена отпуска когато съм искал

# 253
  • София
А каква ще е разликата ако ги пуснете около коледните празници неплатените? Аз лично не бих одобрила неплатена отпуска ако има налични дни платени.

# 254
Искат да има хора в офиса и според мен на неплатен точно тогава ще се намръщят. А в закона е записано, че неплатен може да се използва без да е привършил платения

Общи условия

Активация на акаунт