Работа, CV-та, HR-и, съвети - 69

• 25 042
  • 760
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Аз също не пиша. Писала съм отдавна две страхотни и обосновани писма срещу "интересувам се от тЪзи позиция и много ще се вълнувам да ме викнете, да си говорим" и ми стана ясно, че масово отсреща стоят неграмотни и глуповати хора. И писма ще им пиша и то пак в някакви рамки. Имат да взимат.

# 586
Фрий ейджънт, коментара ми беше към pulitash

# 587
  • София
ОК, няма проблем.
Сега се сетих. Писала съм кратко разяснение в полето на Джобса, когато СВто ми не отговаря съвсем на позицията. Примерно за копирайтър за модни сайтове - имам опит, модата ми е хоби, но не намирам къде да го сложа в СВто. Или трябва да си направя отделно копирайтърско СВ /имах по едно време/.

# 588
Винаги съм писала кавър летър, колкото и кратък да е бил понякога, и ако бях HR, нямаше да приемам хвърчащи СВ-та без.

# 589
  • София
За мен е пълна безсмислица. Отдавна не съм търсила работа, обаче и аз преди помня, че не пишех мотивационни писма. Дрън-дрън ярина са ми, айде няма нужда, СВто ми говори достатъчно.
Като наемащ също никога не ми е и хрумвало да искам.

# 590
Отговорът на въпроса за напускането, дава ценна информация на потенциалния работодател за това, дали всъщност можете да изградите стабилно сътрудничество. Няма верен или грешен отговор. Просто насоки.
Ако сте напуснали заради заплащането (много валидно основание), работодателят ще го има предвид. И ще е наясно, че ако иска да ви задържи, трябва да ви плаща адекватно на пазара.
Ако сте напуснали заради липса на развитие (отново много валидно основание), ще има предвид, че е добре системно при оценка на представянето ви, да взима предвид вашите желания за развитие и да ги включва в плана ви за следващата година, до колкото е възможно.
Нищо от това не е лошо като информация и не ви компрометира. Просто дава насоки на работодателя какво може да направи, за да сте негов служител по-дълго време (ако иска, разбира се).

Не съм съгласна.... Защото кандидатстващият може много умело да заблуди за причините. От друга страна разкриването на тези причини съм забялзала, че в повечето случаи навеждат HR-ите и работодателите на мисълта, че кандидатът е потенциален бъдещ проблем. В по-голямата си част работодателите не обичат да дават пари. Също така голяма част от мениджърските позиции са предвидени за приятели и роднини... Съжалявам, но никой не е в състояние да ме убеди в противното.

..... за работодателя това му звучи като сигнал за несигурност по отношение на трудовия ви ангажимент.
Кое точно би звучало на работодателя сигурно, като пример?

Времето на кандидатстване също е от значение. Повечето колеги не чакат обявата да изтече. Като получат подходяща кандидатура, канят кандидата. Кандидат може да бъде избран и преди да е изтекла обявата. Тогава самата обява се спира, но последните получени CV-та може и да не бъдат прегледани дори. Затова е добре, ако искате да сменяте работата си, да следите обявите ежедневно и да се стараете да кандидатствате в първата седмица от публикуване.

С това категорично не мога да се съглася - редно е, след като е избран евентуален кандидат, обявата да се свали. По ред причини може да си пропуснал обявата и да не си я видял... Не е почтено спрямо кандидатите.

Извинявам се за това, което ще напиша, с риска някой да се почувства обиден, но аз  вече в моята 20-годишна трудова дейност и опит не разбирам какво правят повечето HR-и. Това, което съм видяла до този момент е, че освен да объркат една гоооляма каша, друго не правят. Да не говорим, че в голямата си част те не разбират естеството на дейността, за която набират кадри. Карат си на заучени въпроси и някакви учебникарски техники Казвам повечето... Предполагам, че има читави "Човешки ресурси", но поне аз не съм срещала. Rolling Eyes

# 591
Мотивационните писма и на мен са ми безсмислени, но когато се налага, пращам. Имам в профила си в джобса написани три за различни ситуации и избирам според случая. Едно време, много отдавна, още като не знаех що е това мотивационно писмо, ми се наложи да пиша и питах приятелка да ми обясни. Та тя ми каза тогава "с две думи, вътре се хвалиш сама". То и да искаш няма как да си оригинален в мотивационното писмо, стандартни изтъркани общи приказки се използват. Да, може би идеята е да се види как се изразява кандидатът, доколко е грамотен, но сигурно поне 90 процента от мотивационните писма, които се изпращат, са копнати някъде от нета.

# 592
  • София
Аз напоследък забелязвам нещо при ЧРите. Гледат да те обидят, да те провокират. Предполагам, че се прави с цел да се види как ще паснеш в екип. Разбира се, има вариант и да е просто от простотия. Особено, когато имаме 20 г разлика във възрастта.

# 593
ти тръгни с рогата напред още от начало и чакай да те викнат на интервю Laughing
утре като те назначат и още сто неща може да решиш, че са излишни или не обичаш да ги правиш
Грешката на голяма част от хората е, че смятат изказването на обосновано, мотивирано мнение за "тръгване с рогата напред".
И само за протокола: с ясното съзнание, че няма да бъда викната на интервю, ако ще и да съм единствения кандидат, написах това писмо

# 594
За мен мотивационното писмо е далеч от това да се хвалиш сам. То е, за да внесе някакви допълнителни "обяснения" към кандидатурата, които нямат място в Cv- то. В последното си мотивационно писмо написах защо конкретно искам да започна във въпросната фирма и какво търся като позиция. Самата истина.
Друг пример може да бъде - да обясниш с няколко думи, че ти предстои релокация и имаш интерес към дадената фирма и позиция, защото отговарят на това, което търсиш в новия град. И т.н.
Изсмуканите, заучени фрази в МП си личат от километри, а всъщност са нужни просто няколко реда с няколко думи за кандидата.

# 595
Да не говорим, че в голямата си част те не разбират естеството на дейността, за която набират кадри.
За това голяма вина имат шефовете. Според мен работата на HR-а трябва да свършва до там да определи този човек дали ще се сработи ли с екипа, до колко е сериозен и надежден, емоционалната му интелигентност. А вече всичко свързано конкретно с работата трябва да се говори с преките ръководители.

# 596
За мен мотивационното писмо е далеч от това да се хвалиш сам. То е, за да внесе някакви допълнителни "обяснения" към кандидатурата, които нямат място в Cv- то. В последното си мотивационно писмо написах защо конкретно искам да започна във въпросната фирма и какво търся като позиция. Самата истина.
Друг пример може да бъде - да обясниш с няколко думи, че ти предстои релокация и имаш интерес към дадената фирма и позиция, защото отговарят на това, което търсиш в новия град. И т.н.
Изсмуканите, заучени фрази в МП си личат от километри, а всъщност са нужни просто няколко реда с няколко думи за кандидата.

Напълно съм съгласна. Аз кандидатствам предимно по немскоезични обяви и всички документи изпращам на немски.
Мотивационното писмо е чудесен начин да онагледиш освен всичко изброено по-горе, езиковата си култура, стила си на изразяване и по какъв начин синтезираш и структурираш информация. Изпращам го заедно с автобиографията, независимо дали изрично се изисква. На български мотивационно писмо не съм писала никога, но и не помня кога последно съм кандидатствала някъде със CV на български.

Последно сега след Коледа се свързах с едни германци, които имат нужда от преводач-придружител в България. Не е точно кандидатстване за работа, затова не съм изпращала нито СV, нито мотивационно писмо. Разказах с 2-3 изречения за себе си и писах, че конретно в тяхната сфера на дейност нямам опит, но имам интерес и дадох линк към моя статия на близка тематика с техния бизнес, писана преди години.

На този етап работим дистанционно заедно, като дойдат на място, ще видим кое как ще се урежда по-конкретно.

# 597
Въобще не схващам онези от вас, които пишат за работодателите си /потенциални, бъдещи, настоящи/ като за враг, противникова страна.

Вместо да се опитвате да ги спечелите на своя страна, от което дългосрочно и краткосрочно само полза да имате, и вместо да ви влизат главата истини, които пишат хора с повече опит в сферата, като Нищо лично, вие какво?
Чета неща като
"Никой не може да ме убеди в противното"
"Никой не може да ме накара"
"Мога умело да те заблудя за причините" /все едно не е баш твой интерес да не го правиш
"Чак след като те изберат ще те питат -евентуално - за твоите нужди"
И от този род.

И какво, бойкот, война ли обявявате?
Все едно България да се пери на САЩ или Русия. Безпредметно, безполезно и нелепо е.

# 598
Според мен проблема е, че Нищо лично, за съжаление, е изключение. За 12 години съм общувала само в двама ХР, които са професионалисти като нея ( не по повод интервю, по принцип). Всички останали, десетки, са абсолютно клише и гола вода. Съответно интервютата им са клише, всичко е... кофти.

# 599
Да, кофти за имиджа на професията 😎

Общи условия

Активация на акаунт