Работа, CV-та, HR-и, съвети - 69

• 25 033
  • 760
  •   1
Отговори
# 600
Все едно България да се пери на САЩ или Русия. Безпредметно, безполезно и нелепо е.
Повечето работодатели се виждат точно по този начин - те държат и хляба и ножа. И им е много криво когато някой не им се връзва на величието.

# 601
  • София
Doro, може би е неволно, но като пишеш, твоето отношение към служителите също е като към враг - нелоялни, имат наглостта да търсят по-добри условия, вместо да се бетонират под командата ти Simple Smile

# 602
По повод написаното от Doro -

Винаги мога да се "продам" на интервю, но какво печеля просто да получа работата, ако всъщност тя не е подходящата за мен?!?
Затова не смятам, че само работодателите избират, аз също избирам дали искам конкретната позиция. Не става дума дали имам въпросните умения - може да ги имам и да не искам да работя нещо свързано с тях, или да ги нямам, но да имам нужната мотивация.
Затова на интервюта съм открита и честна. Никоя страна не печели да си хвърляме прах в очите или надцакваме, защото в противен случай след няколко месеца ще се върнем в изходна позиция.

# 603
  • Другата България
Doro, може би е неволно, но като пишеш, твоето отношение към служителите също е като към враг - нелоялни, имат наглостта да търсят по-добри условия, вместо да се бетонират под командата ти Simple Smile
Тъкмо същото пишех, със същото впечатление оставам и аз. И ми стана наистина смешно от изказването
Цитат
Вместо да се опитвате да ги спечелите на своя страна, от което дългосрочно и краткосрочно само полза да имате
, пък после ми стана тъжно....ако се стигне до там да "печеля" работодателя си, то нито аз ще съм добър работник, нито той ще става за работодател. Да не говорим за "ползата" Rolling Eyes Stop ooooh! .
"Ние" ще имаме полза, а великияТ работодател хич няма да има, той наема работника не за да печели от него и труда му, не за да трупа дивиденти и печалба, не за да го "използва" дори в определени случаи, а виж ти, за да спечели работника, че и полза да има, същия този работник! Какви добри, коректни и мислещи за служителите си работодатели имало, пък ние да не сме ги срещнали още....всъщност аз от сегашния си не се оплаквам, но за миналия мога роман да напиша.
А сравнението с "България да се пери на който там беше" просто е.... ooooh! ooooh! ooooh!

Едит: "Пери" сигурно е също някакъв работодателски прийом или израз, аз простия работник не съм го чувала досега, но може и да е защото не съм се противопоставяла достатъчно на когото трябва. Sunglasses

# 604
  • София
Все едно България да се пери на САЩ или Русия. Безпредметно, безполезно и нелепо е.
Само това ти изречение онагледява как гледаш на хората, които работят за теб.

Последна редакция: ср, 15 яну 2020, 20:54 от The Catcher in the Rye

# 605
Оставам без думи направо.....

Наглостта на някои хора достига завидни висоти!

# 606
"Чак след като те изберат ще те питат -евентуално - за твоите нужди"
И какво, бойкот, война ли обявявате?
Къде конкретно в моя пост видя бойкот към работодателите или призив за такъв?
Напротив, написах, че трябва да се съобразяваме с исканията им и с факта, че са силната страна в момента, а вероятно и още дълго.
Не е ли така, на едно интервю кой работодател пита за нуждите на кандидата? Питат ли го от колко пари има нужда, какво наистина го мотивира? Не го питат и не се интересуват наистина.
Задават само въпроси, с които да видят дали човекът пасва на нуждите им. Затова и повечето кандидати не са искрени, а отговарят с клишета. Но това са фактите, такава е играта - играем я.

Много точно!

# 607
  • при него
Аз я разбирам Доро по друг начин. Не съм работодател, но отговарям за хора. Ами има си разлика, разбира се между хората. Някои са само претенции без никакво покритие и никаква отговорност. Други без да се оплакват си вършат всеотдайно работата, и разбира се имаме и всички други, които са някъде по средата. Мисълта ми е, че отношението трябва да е индивидуално, според заслугите. Да, има хора, които е по-добре да си тръгнат, има и такива които трябва да се задържат със всички възможни средства, има хора, които се развиват в положителна посока, в отрицателна или си поддържат едно ниво. Според мен тук е изключително важна личната самооценка и обратната връзка, да бъде чута, анализирана, взета предвид. Да не е само претенции, претенции, претенции... не, не бива да сме врагове, трябва да се опитаме да работим заедно и в една посока. Обаче, представете си, че даден служител, очевидно действа различно от всички други, очевидно решава, че дадени неща не го касаят... ами разговор, един, два, но ако не помогне, не са много възможните варианти.

# 608
  • София
Абе, ти я разбираш, ама баш друга си й е настройката. Да мълчите и повече да не съм ви видяла да се перите.
Къде ми е камшикът. :Прас:

# 609
  • Другата България
Какви нужди, какви истини, какво перене?!
Кой работодател те е питал за твоите нужди, потребности, необходимости? Работодателят има изисквания, налага правила, има определени нормативи, които трябва да покриеш, работейки за него и това е водещото. Ако не ги спазваш, не покриваш изискванията, не спазваш правилата си аут. Ако ще да си крайно нуждаещ се. Правят се компромиси в повечето случаи, дава се толеранс, изчаква се срок, проявява се търпимост, но не от всички и не във всички случаи. Да, има и работници, които наистина не заслужават всичко гореизброено, но има и работодатели, които са се взели за местните дерибеи, "колят и бесят", разчитат на безработицата в град/регион, подиграват се с подчинените си, бавят или направо забравят осигуровки, работи се часове над записаното в ТД съответно без заплащане за извънредния труд, пестят от отопление, мрънкат за болнични или направо "ги забраняват", и още, и още....отново ще кажа - София, Варна, Бургас, Пловдив не са цяла България, в малките градове нещата стоят по съвсем различен начин. Което прави написаното за перенето и останалите неща трагично, смешно, плачевно и най-вече доста арогантно.

Последна редакция: ср, 15 яну 2020, 18:35 от Merri_An

# 610
  • тук-там
Истината е някъде по средата. Наистина не може да се обобщава "на кило".
Но е факт, че и от двете страни има неадекватно отношение и избори.
Нагледала съм се на персонал, който просто спестява от отоплението в къщи.
Факт е, също така, че КТ защитава работника в 90% от случаите.
Затова и работодателя се е научил как да елиминира неподходящите.
За майките и болничните няма да отварям тема, че..... Laughing

# 611
И как спестява персоналът от отоплението вкъщи, ходейки на работа? Краде нафта или дърва от работата за вкъщи ли?

# 612
Разбирайте го както желаете.
Моите служители имат едни от най-добрите КТД /цитат КНСБ/, изготвени и издействани от акционерите лично от мен. Оттам нататък, предвид какво даваме, съм крайна и категорична какво очакваме. Да - крайна и категорична. И за двете страни.

# 613
  • Другата България
И как спестява персоналът от отоплението вкъщи, ходейки на работа? Краде нафта или дърва от работата за вкъщи ли?
Laughing Не, според мен иска да каже, че седейки на работното място и нищоправейки на топло /което също е относително, защото както вече казах много работодатели "губят" дистанционното на климатика или "забравят" да сменят счупеното копче на радиатора Wink/ всъщност спестяват от сметката за отопление в къщи, ако не са на работа. Това е моя прочит, но може и да греша.

# 614
Не се заяждам, просто се позачудих как става. Иначе и на мен ми се е случвало да работя с яке, та нямах търпение да се прибера, че да се стопля.

Общи условия

Активация на акаунт