Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Имали ли сте износена бременност преди да разберете, че имате тромбофилия?

Опции:

* Може да изберете максимум 3 опции.

# 45
 • Мнения: 186
И аз не съм приемала допълнително вит.К, а приемам по 2000-2500 единици вит. Д и за 2 месеца  стойността му се повиши от около 30 до 70.

# 46
 • Мнения: 126
Добро утро,
Имам въпрос към тези от вас, които са приемали витамин Д заради дефицит.

В една от старите теми попаднах на тази статия : http://lovejoy-bg.blogspot.com/2015/11/d.html. В поста си момичето пише, че при доза по висока от 1000-1500 IU задължително трябва да се взима и вит. К2.

Аз трябва да пия 5000 IU. Това, което разбирам от статията е, че за да мога да усвоявам вит. Д трябва да приемам и вит. К. Обаче, доколкото разбирам, вит. К не е много препоръчителен при тромбофилия.

Вие как сте приемали по-високи дози вит. Д ? Включвали ли сте и вит. К по някакъв начин ?
Почвам да се притеснавам да не направя някоя беля с тази висока доза.

За усвояването на  Вит Д трябва мазна храна : авокадо, салатка със зехтин и др.

# 47
 • Sofia
 • Мнения: 2 097
Благодаря ви за отговорите.
Да, точно със салата с авокадо и зехтин го приемам. Но това Вит. К ме озадачи. Дано да не е проблем.

# 48
 • Бургас
 • Мнения: 1 886
Момичета,
някой може ли да ми каже дали изследването за следене приема на АП се казва точно аспи тест?
Питах в Бодимед в Бургас за анти-ха и аспи тест, те ми казаха че анти-ха имат, но аспи тест не. По телефона лаборантката ме пита дали се изписва на латиница или на български, аз не бях много сигурна. Каза че ще провери и след 10мин звънна да ми каже че имат само анти 10 активност. Hushed

# 49
 • София
 • Мнения: 4 156
Брин,
Зелената салата ти е точно вит. К.

Фелин,
Аспи-тест мисля че има само при Паскалева в НКБ.

Последна редакция: пн, 16 дек 2019, 14:56 от delisardeli

# 50
 • Бургас
 • Мнения: 1 886
Фелин,
Аспи-тест мисля че има само при Паскалева в НКБ.
Благодаря ! Simple Smile

# 51
 • София, London
 • Мнения: 16 193
За колко време Бодимед правят анти Х а?

# 52
 • София
 • Мнения: 1
Здравейте,

чета ви от около 2 месеца и научих доста полезна информация.Nerd След аборт, поради увреждане на плода, ми откриха тромбофилии и увеличени NK клетки. Имам терапия от доц. Русев и този месец трябва да ми се направи вливане на интралипид преди овулация. Проблемът е, че се пада на 23.12, но от клиниката ми казаха, че ще работят само до 20ти. Моля, посъветвайте ме къде другаде мога да отида за процедурата в София. Също така, проблем ли е, ако се направи по-рано?

Извинявам се предварително, ако питането не е за тази тема.
Благодаря ви!
Неда

# 53
 • София
 • Мнения: 1 733
Отидете на 20, не е проблем да е няколко дни преди това. И имайте предвид, че след 2 месеца трябва да повторите, ако няма бременност до тогава. След това той вече Ви е написал - при положителен тест и в 8-9 седмица.

# 54
 • Мнения: 43
Момичета, здравейте,

В момента съм бременна в съвсем начална седмица (5 г.с.). Преди това имам 4 аборта, всички до 11 г.с. Правила съм много и различни изследвания през годините - с Factor V Leiden, Factor II (20210G/A), PAI (4G/5G) и MTHFR (C677T) нямам проблем и дълги години изключваха тромбофилията като причина. В последствие един от лекарите ми ми назначи допълнителни изследвания и излезе хомозиготен генотип за +505 A/G (TAFI), също хетерозигот по мутантен алел на ACE и MTRR. Имам и завишен Фактор XII. Oтделно направих и консултация в Германия, където освен протеин C и S, ми изследваха протеин Z, който при мен е доста под норма (282 при граници от 1000 до 4000). Той се свързва също с повишен риск от аборти и прееклампсия. Преди тази ми бременност се консултирах първо в с доц. Русев. Той ми назначи терапия всеки ден с фраксипарин/клексан 0.4 и през ден Аспирин протект. Каза ми на третата седмица след започване на терапията да изследвам брой тромбоцити, АРТТ и d-dimer. Моята позната лекарка обаче ми препоръча час при проф. Паскалева и ми записа час и при нея. Тя каза, че за нея хомозигот по мутантен алел на TAFI не е нещо притеснително, но каза да продължавам с терапията и даже да приемам и АП всеки ден. Според нея няма опасност да прокървя, тъй като съм повече килограми. Този четвъртък ще ми прави тест за дозите на фраксипарина и аспирина. И въпросът ми е тези изследвания включват ли и брой тромбоцити, АРТТ и d-dimer или те са напълно различни? Ако не, тях трябва ли да ги изследвам отделно както доц. Русев ми е написал или няма смисъл да ходя и при двамата?

Забравих да кажа, че в същото време гинекологът ми пък категорично иска да приемам само фраксипарин/клексан, но и друг път съм била само на такава терапия и при едната ми пребеменност се наложи да спра фраксипарина за една седмица и малко след това сърцето на ембриончето спря, а до този момент се развиваше напълно нормално и отговаряше точно на седмиците си. И сега ми е съвсем объркано кого да слушам. Засега приемам и АП, надявам се тестът в четвъртък да даде повече категоричност трябва ли да го приемам или не.

# 55
 • Мнения: 589
Linda, и по-вещите момичета ще се включат, но доколкото знам изследванията са различни. Д-Димер, АПТТ+тромбоцити може майче във всяка лаборатория да пуснеш. Другите два са по-специфични.
Как са доплерите при теб? Има ли проблеми с кръвотока, които да се засичат при прегледа? При мен следят колко са отворени артериите и дали има спазми (инцизури).

# 56
 • Мнения: 43
Galeona, благодаря ти за бързия отговор. Аз изчетох няколко теми назад и видях, че тези в НКБ са специализирани и не се правят навсякъде, но се чудех дали се включват и Д-Димер, АПТТ и бр. тромбоцити. И ако не включват, то трябва ли да ги правя и тях или само тестът в НКБ ще е достатъчен на този етап? Просто ми се иска да съм максимално подготвена този път и особено сега преди дългите празници да съм сигурна, че поне терапията ми е максимално адекватна.

Иначе още нищо не следят при мен, защото е много рано. Предполагам на следващите прегледи. Аз си мисля, че най-рано в 8-9 г.с. може да се проследи кръвотока, но не знам дали съм права.

# 57
 • Мнения: 589
Linda, мисля че не ги включват.
Разбирам те, че се чудиш за терапията. Много момичета са така, защото различните доктори понякога имат различен подход. Трябва в един момент да решиш, кой да слушаш. Ако искаш да си с Русев, предполагам ще трябва да си направиш отделно изследванията, които ти иска той. Ако избереш Паскалева, тя ще те насочи какво очаква.
На предишните бременности следихте ли с доплер нещата?
Ако сте изследвали ембриончетата, беше ли открита причина за загубите?

# 58
 • Мнения: 43
Galeona, изследвали сме три от ембриончетата. Бяха с нормален хромозомен набор и без проблеми. За предишните бременности изобщо не мислеха, че това може да е проблем, защото съм с нормален генотип за Factor V Leiden, Factor II (20210G/A), PAI (4G/5G) и MTHFR (C677T). По-скоро всички се обединиха около мнението, че проблемът е в самата матка и лигавицата. Сега съм след хистероскопия, която ми направи д-р Калчев и наистина лигавицата ми сега беше доста по-добра, в сравнение с последните години. Но пък след допълнителни изследвания излязоха и тези проблеми с TAFI и Протеин Z, който явно в БГ не изследват. Но е факт, че когато съм си пускала АПТТ и ТЛА са ми извън норма, дори когато не съм бременна.

Сега си пуснах изследвания малко след положителния тест и бяха АPPT 20,5 (21,80-28), фибриноген 4,94 (1,80-3,5) и Д димер 0,33 (0,00 - 0,55). Но не знам доколко само от тях може да се направят изводи на толкова ранен етап.

Забравих да спомена, че съм и на терапия с прогестерон сега - 2 по 1 Кринон гел и по 1 инжекция Прогестан на ден.

# 59
 • Мнения: 589
Linda, стискам много палци този път нещата да стигнат до щастлив край.
Но трябва да избереш лекар, който да ти води терапията. Виж се и с Паскалева, направи си и изследванията за Русев. Подготви се, че може да имаш различни мнения и терапия.
След хистероскопията при Калчев имаш ли загубена бременност?

Общи условия

Активация на акаунт