Свекървата, мъжът и жената

• 34 243
  • 1 118
  •   1
Отговори
# 1 005
Аз разсъждавам по следния начин:
Аз съм си най-важна и аз трябва да съм добре, за това гледам да се подсигуря. Когато бях млада не можех, но после работих и го постигнах. Аз с чужди хора не желая да съжителствам и ако през младостта по един или друг начин /неподходящ избор на партньор, бедност, желание да се преместя от провинцията в София и други обстоятелства/ съм направила грешни избори, то когато все пак работиш цял живот, можеш да си позволиш да си купиш нещо за старини. И да си щастлив по начина по който ти го разбираш. Защото както младите страдат, така и старите страдат от това неразбирателство. Но на всички всичко им е от акъла.

# 1 006
И защо такова съжителство непременно трябва да бъде ад? Има достатъчно нормални и поне средно интелигентни хора, които успяват да съжителстват младо семейство със свекъри/тъстове, без това да се превръща в някакъв кошмар. Из провинцията това е разпространено, а и не виждам много смисъл да се натикаш в двустайна панелка под наем, когато на 10-15 км на село примерно имаш 2-3 етажна къща и да речем се разбираш със старците. Които пък са доволни, че имат млади покрай тях, да не кукуват сами на дърти години.
Също самото изплащане на жилище не е толкова лесно, когато се появи дете не винаги жената може да се върне на работа веднага, а масовите заплати извън София са по около 1000 лв, така че това си става трудна задача.

# 1 007
Кристина, ако си най-важният човек за себе си, не би живяла в тази конфигурация. Каквито и грешки да прави човек, след това винаги има избор дали да направи промяна или не. Ти явно си избрала да отлагаш избора (това е другата тема - за отложения живот, мечтите и дали накрая не става нещо друго) и да живееш в крайно напрягаща за теб ситуация, но това е точно противоположното на избора на човек, който поставя себе си на първо място и си е най-важен - такива хора живеят "тук и сега", каквото и клише да е това. И според мен живеят по-добре от тези с отлагането.

# 1 008
И защо такова съжителство непременно трябва да бъде ад?
Не е непременно ад, но най-често е именно ад, защото става дума за съжителство на хора от различни поколения, с различни навици, ценности, начин на живот и т.н. И така се натрупва недоволство ден след ден, което в един момент се отприщва като ураган. Като добавим и стремежа на немалко хора именно те да командват парада и става ужас. На мен например, ми съсипва комфорта необходимостта да се съобразявам с други хора. Затова предпочитам да съм сама с мъжа си, ако ще и в най-миниатюрното жилище на света, където само ние сме си господари и не се съобразяваме с никого. По-добре да мога да ходя гола до банята в боксониера, отколкото да се налага да внимавам дали съм прилично облечена във Версайския дворец.

# 1 009
Покрай работата ми това го наблюдавам при много хора и е масово поне в моя район. Все пак не знам какво им е в къщите, но за да продължават да си живеят по този начин, едва ли е толкова зле. А описаните неудобства не се случват когато си имат отделни етажи, или старите си живеят в една-две стаи и не се натрисат постоянно при младите.
Пак ще наблегна, това е до култура и толерантност във взаимоотношенията. Ясно е, че с криви хора няма как да се получи или пък наврени всички в един апартамент (дори и голям) или малка къща с 2-3 стаички. Нужно е пространство, теснотията изнервя хората и също води до кавги.

# 1 010
А описаните неудобства не се случват когато си имат отделни етажи, или старите си живеят в една-две стаи и не се натрисат постоянно при младите.
Не разбираш. Има хора, за които дори съжителството с най-прекрасните и тактични хора на отделни етажи в една къща е проблем. Става въпрос за силно развито чувство за лично пространство и нежелание за споделянето му с когото и да било. Предполагам, че такива хора не са мнозинство, но ги има. Аз съм такъв екземпляр и си признавам, че може и да обичам 27-годишния ми син повече от всичко на света, но получавам уртикария само при мисълта да съжителстваме, дори на отделни етажи. Всяка жаба да си знае гьола и там да си е господар.

Но да не забравяме, че много хора съжителстват с родители по къщите, защото ги мързи, защото е удобно да има кой да ти гледа децата, защото не искат да дават пари за отделно жилище, защото не искат да си плащат в прекия и преносния смисъл на думата за самостоятелния живот. И мисля, че те са мнозинство.

# 1 011
Ема, аз това което ти ми го казваш, съм го чувала от други хора, ама те въпреки, че моят живот могат да оправят, техния собствен е тотален ужас. За това не искам темата да се върти около мен. Аз най-трудните години съм ги избутала, сега е лесно. Но на млад човек на който няма кой да му подаде едно рамо със жилище е мега трудно.

# 1 012
Трудно е, спор няма и съм с две ръце "за" да се удари едно рамо, доколкото имаш възможност. Но е добре да се очертаят границите между разумната помощ и дундуркането.

# 1 013
ок за ит, но ако са шофьор и продавачка, дали пак ще им е толкова лесно?
Или имането на деца е само за ит?

Шофьорите в ГТ през 2019 г. взимаха около 2300 лв., колкото много от хората в ИТ сектора. А има и такива, които взимат повече, не са само тираджии. Това са хора с професионална квалификация все пак. Продавачките в столичните хипермаркети и някои магазини сигурно също взимат повече от теб. Защо да не могат да си позволят наем или кредит? А ти не си родила толкова рано, нито толкова много деца, че да са ти оправдание за липсата на мезонет и пр.

# 1 014
Ема, аз това което ти ми го казваш, съм го чувала от други хора, ама те въпреки, че моят живот могат да оправят, техния собствен е тотален ужас. За това не искам темата да се върти около мен. Аз най-трудните години съм ги избутала, сега е лесно. Но на млад човек на който няма кой да му подаде едно рамо със жилище е мега трудно.

Не вярвам някой да е тръгнал да оправя чуждия живот, хората не са чак толкова алтруистично настроени Simple Smile Но това - снаха, която обвинява свекървата в заемане на жизнено пространство, и оневинява мъжа си, - е толкова често срещано, че няма нужда човек да е завършил психология, та да схване общия знаменател и да види, че проблемите са на друго място. И хората, които отлагат живота, също са много.
А има един такъв простичък живот, много разпространен - плащаш си сметките, наема, живееш си кротко с половинката, гледате си децата...

На въпроса на потребителя защо хората да не живеят в мир и сговор - явно не всеки може да мели с всеки на този свят, та да успеят да живеят заедно. Явно не всички 50-60 годишни са успели да осигурят самостоятелна къща или самостоятелен етаж за всяко от децата. Явно не всички млади хора искат да живеят като\с родителите си - може да искат на друго място, в друг квартал, в друг тип строителство, в друга обкръжаваща среда. И т.н.
Хубаво е, когато и двете страни са добре настроени и могат да кажат с чиста съвест, че са щастливи в такава конфигурация Simple Smile Но както се вижда има и други случаи.

# 1 015
Ами аз именно поради лошия си опит, съм се постарала да си посигуря каквото ми трябва. Когато съм била млада и във фертилна  възраст не съм могла.
Куку бая хора познавам, но малцина са постигнали колкото мен.

# 1 016
  • София

Куку бая хора познавам, но малцина са постигнали колкото мен.
А, не е ли по- коректно да кажеш, че с мъжа ти сте го постигнали това?

# 1 017
Нормалното момиче си намира нормално момче, работят си, плащат си наема, гледат си децата и не си тровят живота защо някой не им е дал в ръцете наготово.
То сте го казали вече, де, но да обобщя - нормалните хора са малко.
И аз като уиш си искам личното пространство. Не ме вълнува колко мили са свекърите, ако синът им иска да ме завре при тях. Значи той е крив и те са го възпитали крив. Не ми звучи като дело на мили хора.

# 1 018

Няма как и да разбере - мъж е. За него живеенето с родители е само плюс – мама готви и чисти, жената му топли леглото (в бившата детска), за децата има кой да се грижи, все пак това не е мъжка работа, тати плаща сметките, нашият си живее като бей, без да си дава зор за нищо.
Сега, че там жените нещо си съскат в кухнята... Много важно.
По-важното е да не го закачат много-много. Ако почнат много да мрънкат – има излизания с приятели, ходене за риба, цъкане на игрички... Абе, все ще се намери с какво да си запълни времето.
И какво изобщо искат тези жени? От какво реват? Не стига, че Мунчо се е погрижил да си делят домакинската работа на две, да си помагат там, да не им тежи, ами пак мрънкат... Неблагодарници! Лигли!

# 1 019
Мисля,че писах много добре какво имам предвид, другите потребителки с достатъчно интелект можаха да отговорят интелигентно, дори и да не им допада написаното като цяло. Това, че виждаш мунчовци навсякъде си е твой проблем, можеше да си спестиш тази душевна диария по-горе.

Общи условия

Активация на акаунт