Отговори
# 360
  • София
  • Мнения: 7 555
Ок, но това например би трябвало да е подходящо за моите цели, нали така - мога да започна задушаване на котлона на зеленчуци и месо например и после да преместя директно във фурната да допека?
Въпросът обаче е - може ли после останалото ястие да се съхрани в хладилник за 1-2 дни, това няма да увреди съда, нали така, щом е емайлиран? Защото готвя обикновено за 1-2 дни.
https://shop.lavabg.eu/multifunkcionalna-chugunena-tendzhera/134 … v-y-st-24-k1.html

# 361
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 760
когато е емайлиран няма проблем да престои храната в него.
но нищо не пречи тя да се прехвърли в друг съд (стъкло, неръждаем, керамика) и така да престои в хладилника.
преди години само в емайлирани съдове се е държала храната.
на сайта, който си посочила може да зададеш въпрос точно за дадената тенджера.

# 362
  • Мнения: 267
Много са любезни от Лава, потвърждавам, че каквито и въпроси да съм имала, са ми отговаряли.
Само едно не бих направила - да държа съда в хладилника и храната в него. Хем е тежък, хем заема много място. А и ще се изстуди и после преди да го слагате във фурната, трябва да изчакате да достигне стайна температура… Няма смисъл от това. В ИКЕА има стъклени кутии за съхранение на храна.

# 363
  • Мнения: 8 375
Във фурната може да се слага студен съд. Проблема е на котлон. Във фурната първо нагряването е равномерно отвсякъде и второ става бавно, няма как да се получи шок и една част от съда да е нагрята а другата не. На котлона се нагрява само дъното, а страните не и нагряването е много по-силно и бързо отколкото във фурната.

# 364
  • София
  • Мнения: 7 555
Това са полезни уточнения, благодаря много!

# 365
  • София
  • Мнения: 7 555
Някой знае ли дали чугунените съдове на Лидл са емайлирани  отвътре, или са суров чугун /тоест без емайл/? От днес ги предлагат.

# 366
  • Мнения: 10 235
емайлирани са!

# 367
  • софия
  • Мнения: 30 222
И са страхотни! Първата ми тенджера е тяхна и е най-ползваната вкъщи.

# 368
  • София
  • Мнения: 7 555
Ооо, много благодаря! Hug

# 369
  • София
  • Мнения: 2 251
Тъкмо влязох да ви питам за лидълските чугунки и ще ходя да си купя след прочетеното Simple Smile

# 370
  • Варна
  • Мнения: 225
Вчера и аз бях в Лидл и не очаквах, че пак са заредили чугуни. Имаше две отворени кутии и видях, че са с доста добра изработка и предвид достъпната цена определено си заслужават.
По-предните дни за първи път направих мусака в големият ми чугунен тиган и опиталите я се впечатлиха. Лично по моите вкусови предпочитания също се получи много добре. Пекъл съм няколко пъти манджи в чугун и намирам разлика. Едва ли е от значение, но е неемайлиран (очаквах потенциални залепвания, тъй като конкретно този тиган още не е разработен както по-малките ми. Залепванията бяха минимални и го изчистих лесно). Поставяте го на котлона да се загрее, добавяте  темперираната кайма, вода, разбърквате, подправки, като прецените добавяте картофите, разбърквате. Изключвате котлона, ако е стъклокерамичен и по-рано, за да използвате остатъчната му температура. Включвате фурната и премествате. Предполагам, че е по-екологично, ако сте с индукционни котлони да изместите чугуненият съд във фурната още в началото и да не се налага да отваряте излишно, губейки топлина. При стъклокерамика си преместете чугуненият съд преди достигане на нужната температура.
Съвременните фурни бързо достигат зададената температура, но все пак са си много по-голям консуматор от готвене на котлон.
Ако тепърва се обзавеждате с чугуни, насладете се на готвенето с капак при по-ниски температури от тези, на които печете стандартно в открити тави и покрити с фолио. Ще губите и много по-малко вода, а с нея и ще се запази повече от хранителните съставки без да ги губите като водна пара. Фурната също се запазва по-чиста. Ароматите също не се разнасят чак толкова и не със същата бързина, а се концентрират в ястието, където им е мястото.
Като свикнете ориентировъчно колко време се готви с капак при съответните температури, отново може да изключвате фурната и 20 минути по-рано без преди това да я отваряте. Храната си ври продължително време. Разбира се, тези възможности са приложими, когато край вас няма нервни и озверели от глад Simple Smile

# 371
  • Мнения: 20 886
И аз си взех по-малкият чугунен съд с капак, много ми хареса, че дъното е идеално право, че имам кофти опит с един с криво такова. Искаше ми се да взема и по-големият,  но за съжаление ми дойде много тежината му.

# 372
  • Варна
  • Мнения: 225
По-големият ще се ползва като има гладен мъж наоколо да помага Simple Smile

От коментарите разбирам, че има интерес към чугунените съдове и само от тази седмица вече има нови присъединили се към този гъдел.
В един момент ще се появят и снимки на приготвените гозби както в темата за домашен хляб и козунак. Simple Smile

# 373
  • Мнения: 5 767
Уж нямаше да взимаме нищо от Лидл, защото имаме 2 емайлирани, но вечерта М се върна с грил-тиганчето (от както сме заедно го питам иска ли - все не щеше, явно нещо го е пернала съчмата).
А аз плакна ли плакна очи и стискам палци някога дойчовския асортимент да се появи и тук :/ Нямам другарче, което да пътува от Германия с кола, да му се не види Joy


Тиквата е емайлирана, уви, не е 150-200-паундовите на крест Grinning или стауб Simple Smile

Последна редакция: сб, 20 сеп 2025, 04:39 от Inferiya

# 374
  • София
  • Мнения: 7 555
Сготвих снощи и се получи страхотно, бонфиле с картофи и някакви зеленчуци, много съм доволна!
Само един въпрос имам - мога ли да режа с нож в този емайлиран съд директно, за да разрежа месото, или ще го нараня? Защото сервирах директно на масата и рязах в него, и чак после се усетих, че може би не е ок.

И още нещо - как печете във фурната с такъв съд - отгоре и отдолу или с вентилатор? Имам нова фурна също и още и свиквам.

Последна редакция: сб, 20 сеп 2025, 08:05 от Olive

Общи условия

Активация на акаунт