Отговори
# 345
Ето го. Вижте и дръжките. Личи си как е с и без омасляването.

# 346
Извинявай, ама исках да се вижда и външната страна.

# 347
Външната я снимах и показах няколко поста по- горе.

# 348
Не намирам друга снимка на тиган в постовете ти през последната седмица.

# 349
Вярно. Явно в първия пост, който съм пуснала не се е прикачила.

# 350
Е емайлиран е, даже си го пише. Няма какво да му правиш.

# 351
Благодаря, олекна ми.

# 352
The_Third, а каква е разликата между двуслоен емайл и трислоен?
Ето за този пише че е трислоен:
https://shop.lavabg.eu/plosk-chugunen-tigan/652-o28cm-chugunen-t … v-y-tv-28-pr.html

А за този- двуслоен:
https://chiniiki.com/chugunen-gril-tigan-eco-o-30-sm-lava-turciya-7795

# 353
По-принцип ако са три слоя, емайла ще има по-добро покритие, но от друга страна става по-дебел, а колкото по-дебел е, толкова по-лесно може да се напука. Ама не мисля, че разликата е особено съществена.

# 354
Аз мислех, че двуслоен значи, че е емайлирано само покритието отдолу на тигана.

# 355
  • Буркина Фасо
ако е така би трябвало да се каже едностранен. Laughing
двуслоен - 2 слоя.  разликата с трислойния според мен е, че при 3-слоя  се разпределя и запазва по-добре топлината.

# 356
Разликата в топлинното разпределение не идва от броя слоеве емайл. Самият емайл е много тънък слой и няма никакво значение за акумулирането или разпределянето на топлината. Освен това в състава му няма материали с висока топлопроводимост, това е по същество стъкловидна маса, а стъклото е лош проводник на топлина.

# 357
  • Буркина Фасо
само предполагам.
та за какво се прави трислойно покритие ?

# 358
  • София
Имам въпрос - първоначално мислех да закупя тиган/и от суров чугун, но след като изчетох темата установих, че домати и други киселинни не са ок. Трябва ми тиган /здравословно покритие/ основно за заготовки за български ястия тип мусака, ориз с тиквички, киноа със зеленчуци, други вегетариански - такъв тип, в който ще задушавам лук, моркови, домати и т.н., месо вкъщи се яде рядко, да разбирам, че чугун няма да ми свърши работа, или може, но трябва да е емайлиран?

# 359
  • Варна
Може да се загледате какви тигани ползват в кулинарните предавания, включително каналите за готвене в YouTube и да вземете такива. Майка ми си ползва любима нейна емайлирана 40+ годишна българска дебелостенна тенджера с дебело дъно и прави много неща в нея.
Аз лично обичам неръждаема стомана, чугун, имам емайлиран и неемайлиран. В неемайлиран също виждам по кулинарните канали и канали на потребители да готвят кисели храни, но покритието им е поддържано. Правя си и яхнии, гювечи и в интерес на истината нямам главоболия със залепване.
В последните години ми прави впечатление, че навлизат стъклени и керамични тенджери, но при тях го има проблемът с възможността от спукване при топлинен шок, а и дали незалепващите свойства на керамиката са постоянна величина... - ако съдя по съдовете с нанесено " керамично покритие " - не.
Ако вземате чугун, насочете се към тиган от качествена марка с емайлирано покритие и съобразете оптималната му големина за вас. Може в допълнение да вземете и касерола с капак или тенджера. Ако пък вече след време проявите любопитство към неемайлираните чугуни, които имат своите особености, в OLX има напълно достъпни варианти с различни обеми. Ако не се разберете с тях - пуснете ги в обява и да продължат по пътя си.

Общи условия

Активация на акаунт