Отговори
# 330
  • Мнения: 267
Здравейте!
Иска ми се да направя лаваш и пърленки. В рецептите, които гледам, пише да не се намазнява тиганът и по предпочитане да е чугунен. По принцип нали винаги трябва да има поне малко мазнина, за да не се спука чугунът? Как да ги правя тези лаваши/пърленки тогава?
В стоманен тиган съм пробвала преди години и изгарят много бързо без мазнина, че и сурови останаха някои, затова си дадох почивка, но сега пак съм се ентусиазирала.

# 331
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 748
чугуна няма да се спука без мазнина. с нея се омазва за да се предпази от ръждясване.

# 332
  • София
  • Мнения: 1 142
Чела съм някъде, че чугунен тиган не се ползва без мазнина върху индукционен котлон. Моят е такъв, първоначално включвам на ниска степен, за да загрее тигана постепенно. Не ми се е спукал нито един тиган, така че ако ги правите на не много силни градуси, няма да имате проблем!

# 333
  • Мнения: 8 375
Правилно го загряваш постепенно, но мазнината не играе никаква роля за предпазване от спукване.

# 334
  • Варна
  • Мнения: 225
Бих препоръчал ползването и на дълбок чугунен тиган от тези, които са за пържене или чугунена тенджера. Дори да са неемайлирани, това не им носи толкова негативи, колкото се очакват от предубеден човек.
Преди месец ми попадна обява за дълбок тиган и не се поколебах. Имах вече и капак за този размер, тъй като имам плосък и оребрен, а капак поръчах, за да допълня и оптимизирам колекцията си.
Дълбокият е този от линка, но без плоския, който в този случай е като капак.
https://shop.lavabg.eu/lodge/576-o2604cm-chugunen-tigan-lodge-co … kapak-l-lcc3.html

Няколко пъти го ползвам и нямам никакво залепване. Изчиства се изключително лесно. Харесва ми да приготвям гювечи с него. Запържвам и задушавам първоначално месо/лук/зеленчуци и в крайна сметка нищо не ми е залепвало и загаряло. Понеже не беше ползван предварително от предния си собственик, след първото готвене от мен на гювеч се наложи да го сезонирам във фурната още два пъти, тъй като се появиха наченъци на ръжда. Правил съм и домашен хляб в него. Би събрал и цяло пиле. Магията се получава при ползване на капак.
За мен е оптимален избор дори цялостен комплект като от линка, независимо от марката - да ползвате дълбок тиган и капак, който служи и като плосък плитък тиган. Отново е добре да имате опция за силиконови дръжки.
Разбира се, имайте си едно на ум, че дъното на тигана първоначално е абразивно и трябва внимателно да поставяте тигана на плота си и да го отмествате с повдигане, за да не го надраска! При сезониране във времето се минимизира тази опасност.

# 335
  • Варна
  • Мнения: 6 780
Здравейте, приемате ли нови чугунки? Blush

Имаме тиган Lodge от доста време, но покрай няколко местения беше забравен в дъното на шкафовете. Сега, когато обикновените ни тигани се скапаха и ги изхвърлихме, се присетихте за това гюле и го върнахме в употреба. Огромен е. 31 см. Дъното е 26 см. А котлонът - 21 см. Беше ръждясал. ММ го търка с телена четка и 3 пъти го пече във фурната. Резултатът:





ММ казва, че с времето ще се натрупа покритие и тези петна ще изчезнат. Аз не му разбирам много. Изчетох цялата тема, и предната, научих, че не е подходящ за сосове, особено с домат, и че трябва да си купя от шпатулите на марката, понеже ние като търкаме с дървена или метална, не се справяме със загара.

# 336
  • Там, където мечтите се сбъдват
  • Мнения: 836
Омаслихте ли го преди да го печете във фурната? Вместо да се търка, може да се накисне с топла вода и да се измие, после омаслявате и печете. Трябва да изтъркате ръждата, да стигнете до чист чугун, да омаслите и да печете. Патина върху ръжда няма да стане.

# 337
  • Варна
  • Мнения: 6 780
Да, ръждата беше в центъра. Свали я, омасли със слънчогледово олио и така пече.

# 338
  • Варна
  • Мнения: 225
Да, ръждата беше в центъра. Свали я, омасли със слънчогледово олио и така пече.

От скоро имам и като вашия тиган в колекцията си Lodge и съм много доволен, че вече мога да събирам повече храна, готвейки на котлон и забележете другото голямо предимство да се ползват по-големи по диаметър чугунени тигани - във фурната!

Частично съм минал по вашия път в самото начало, докато опознавах процедурата по сезониране. Вижда се, че на места покритието е склонно да се излющи. Такова недобре захванато покритие трябва да бъде свалено, за да може новото да се захване по-добре към порите на метала. През летните горещини, особено ако сте в дневна+кухненски бокс и се разхлаждате с климатик, няма да е най-приятното време да правите цикли на сезониране. Старото сезониране освен с яко търкане с телена гъба, по-лесно се сваля като нагреете тигана във фурната до висока температура за близо час и повече, но този път да се остави сух без омазняващата процедура. Покритието му прегаря и пада, както става при замърсяванията във фурната с пиролиза. Като изстине, покритието ще е на места прахообразно и лесно ще падне при търкане. Това, което отказва да падне е добре захванато и може да го оставите. Процесът на прегаряне има своите неатрактивни миризми.

По-екологичният и прохладен вариант е ММ да Ви/ми тегли на ум псувня и пак да се хване да търка с телената гъба, с малко веро и топла вода от вътрешните страни, дъно на тигана и горния ръб, докато отново останат участъци, които не искат да паднат. По външните части, дръжки и по външното дъно се търка само при нужда и ако се виждат шупли. По начало покритието на външните части е по-силно. Тиганът се изплаква. Съветвам в изплакнатия тиган да сложите малко готварска сол ( към 1 с.л. или малко повече при нужда), може да е някаква евтина с ниско качество за такива цели, защото ще я ползвате за чистене на чугуна и с помощта на кухненска хартия да изтържете отново вътре и вън тигана. Вероятно ще видите малки черни частици от покритието по солта. След това изплаквате с топла вода. Подсушавате с листчета кухненска хартия вътре и вън. Подсушаването е важно да се прави, когато тиганът е с недобро покритие, защото е склонен към ръжда. След време ако покритието отново се отслаби, пак трябва да си имате едно на ум с подсушаването. Добре е да поставяте подсушения тиган върху метална решетка за горещи съдове (от четвъртък в Лидл ще пуснат подходящи, ако към момента нямате), за да се изпари остатъка от влага в порите. Ако сте предвидили да правите сезонирането веднага след измиването и подсушаването, сложете тигана в загряваща се на 190-200 градуса фурна и го сложете с дъното надолу. Когато се загрее, дори релето на фурната да не е изключило при зададената температура, но тиганът е вече горещ, извадете го внимателно примерно върху обърната с дъното нагоре широка тава, за да ви служи като работна маса (добре е да не се пързаля. Ако се пързаля, сложете кърпа под тавата). Друг вариант е по-широка решетка за горещи съдове върху кухненски/керамичен плот или широка дъска за рязане. Добре е като ще правите процедурата да имате добра осветеност, за да се вижда излишъка от мазнина, който трябва да се попие. Може на дневна светлина да опитате. За тази процедура може да асистирате на ММ Simple Smile, за да е лесно на всички. Преди да извадите загретия тиган от фурната, предварително си скъсайте кухненска хартия или ползвайте салфетки. За предпочитане е хартията да не отделя много власинки, но това е чисто козметичен ефект. За удобство може да си сипете малко олио в купичка или чинийка и да топнете сгъната на няколко ката хартия. Разнасяте по вътрешността на тигана, така че да се получи равномерен мазен тънък слой. Обърнете най-голямо внимание на дъното и страничните бордове, както и на горния ръб, където обикновено ляга капак. Когато сте нанесли мазнината (може да се наложи да натопите втора хартийка, тъй като бързо се загрява и понякога тръгва да се разпада), избършете намазнените участъци отново с навита хартийка да не ви гори ръката. Много е важно да се избърше добре, защото ако остане дебел слой и се сезонира така, той ще е лепкав, лющещ се, нетраен и без нужните незалепващи за храната свойства. Като избършете първоначално, продължете да омазнявате дръжките от всички страни и външната страна на бордовете... Възможно е да забележите, че по вътрешната страна на дъното и бордовете се виждат малки мазни участъци сякаш избива мазнина от порите. Забършете ги отново леко с хартийка колко да се попият. Ще стои лъскаво, но така и трябва! Обръщате внимателно тигана върху тавата и минавате с мазната хартийка през сухите участъци. Отново забърсвате, но този път без да се стараете толкова с попиването. Огледайте щампата на Lodge да е намазнена и попита равномерно, както и пръстенът по външния диаметър на дъното. За удобство единият от вас може да отвори вратата на фурната и да издърпа леко скарата без да се изгори, а другият да пренесе тигана и да го постави. Обикновено препоръчват тигана да се поставя с дъното нагоре, но не е толкова важно, ако сте попили излишъка от мазнина от вътрешната страна. Печете за час и изключвате фурната да изстине сама. Добре е тази процедура да се прави два до три пъти последователно... Обаче, по-екологично е вместо да се прави празен ход на фурната 2-3 пъти, след поне едно сезониране да тръгнете да готвите.

Само не гответе яйца първите пъти! Пробвайте с мазно месо от типа на бекона. Винаги тиганът трябва да е поне леко намазнен и загрял поне на средна температура, но най-добре е да го изчакате до температурата за готвене.
 Ако месото, което ще слагате първоначално е сухо, не пречи да го омазните с олио непосредствено преди поставяне в тигана. Това важи и за кюфтета. Като поставите месото, каквото и да е то, първоначално залепва силно! Не се опитвайте да го донамествате. Затова като подреждате е добре да изберете мястото правилно. След минута-две ще се отпусне само. Хубавото е, че смело може да ползвате метални шпатули.
Друг вариант след прясно сезонирани чугуни е да направите тиквички. Отново загрявате тигана и го омазнявате равномерно по дъното и вътрешните бордове/страни. Като слагате тиквичките, добре е предварително да ги омазните. Те бързо изпиват мазнината, така че не е добре да престояват омазнени и да чакат реда си за тигана, тъй като пак ще са сухи външно, но за сметка на това по-калорични Rolling Eyes. Обърнете внимание горе-долу колко време отнема да се изпекат тиквичките от едната страна, за да не ги обикаляте твърде често. Като ги обърнете ще станат доста по-бързо, така че не се отплесвайте. Добре е отново да намазните дъното, защото мазнината вече по дъното не е достатъчна. Тънък слой е достатъчен. Пак продължавате с намазнените тиквички... Като приключите, дотатъчно е добре да попиете мазнината и тиганът е готов за следващо готвене. Имайте предвид, че тиганът изстива бавно, още повече върху керамичния котлон. Може да изключите котлона в края на готвенето и храната ще се досготви.
Добре се отразява да ползвате тигана във фурната като тава. Отново намазнен и поне леко затоплен според това какво ще слагате в него. Понякога е достатъчно да го заредите в студена фурна и храната пак ще се изпече. Не зареждайте с храна почти студен тиган в почти загряла фурна. Отгоре храната ще покафенява и загаря, а на дъното около тигана ще е сурова. При такъв вариант трябва да я разбърквате. Ако се постави същата храна от студена фурна ще се запече по-равномерно. Като трупате опит и впечатления ще видите какво притежавате Simple Smile
Има рецепти за цяло пиле в чугунен тиган. Става много добро. Пробвайте и домашни пици върху хартия за печене отново върху омазнен тиган. Ако имате заготовка за втора пица, лесно се пренася с хартията. С купените полуфабрикат също се получават нещата. Важното е или пицата да се сложи на студен тиган в студена фурна или тиганът да е добре загрял и тогава пицата да се сложи.
По начало като правя манджа, зареждам на топъл тиган, но от гледна точка на екологията и на студен би трябвало да стане - правил съм така хляб и отново е чудесен. За сладкиши най-вече се препоръчва загрятата предварително фурна.
Не препоръчвам да се яде пържено заради калориите, особено ако имате еър фрайър, но в случая пържени картофи (и по начало пържено) в чугуна ще ви помогнат да подобрите покритието си. Със свинска мас стават още по-вкусни и се водят по-малко вредни, отколкото в олио.  С кокосово масло също са по-добри, отколкото с олио. На фрайъра с такива мазнини предпочитам. Това е, че ако готвите с мазнина, различна от олио или приготвяте кюфтета и червени меса, тиганът е по-труден за чистене и отнема време, тъй като мазнината стои по-гъста при ниски температури и при изплакване се вижда, че не е премахната успешно. Важно е мазнината да не попада в канала на мивката. Чистенето на тигана отново става със сол и кухненска хартия. Може да се наложи 2-3 пъти да изтържете, докато се махнат всички остатъци от мазнината. При олио е достатъчно и едно изтъргване, ако не е готвено тлъсто месо. Ако са готвени яйца, тиквички, палачинки, обикновено е достатъчно само да се забърше с хартия и да не се мокри тигана.
Успех, варненци! Relieved

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 18:32 от Чихинци

# 339
  • Мнения: 43 337
Здравейте!
Благославям БгМамма за пореден път! Оказа се, че имало и тема за чугунените съдове. Е, имам от няколко дни такъв, прочетох инструкцията му, прочетох и тук какво е писано по въпроса, но нали съм пълен, пълен лаик се налага да ви питам, защото се обърках.
Та, в упътването пише, че за съдове с емайлирано покритие не се налага първоначална подготовка. Ама какво имат в предивид- дъното, което опира на котлона, или дъното, в което се готви храната? Моят грил тиган е само с емайл на дъното, което опира в котлона.

# 340
  • Мнения: 13 380
Има се предвид страната, в която се готви храната, не тази към котлона.

# 341
  • Мнения: 43 337
Ох, значи ме чака трудното.
Благодаря за бързия отговор!

# 342
  • Мнения: 8 375
Чакай малко. Ако от външната страна е емайлиран - имам предвид лъскав, цветен и гладък то и отвътре има емайл, нищо че е матов, груб и сиво-черен. Неемайлираните са неемайлирани навсякъде. Никой няма да седне да си играе да нанася емайл само от едната страна и после да пече този емайл, абсолютно безсмислено е.

# 343
  • Мнения: 43 337
Така ли? Аз пък тъкмо влизах, защото отново се притесних. Два пъти пекох съда във фурната. Бях сложила и фолио, за да не се цапа дъното на фурната, но се изцапа, то и решетката се замърси. Наложи се после фурната да я чистя. Изпробвах тигана и накрая така хубаво го измих, че май му забърсах масленото покритие. Прочетох последния пост и не знам да се радвам ли или не.

# 344
  • Мнения: 8 375
Ти вероятно си го омазнила твърде обилно за да се се замърси решетката и дъното на фурната. То се намазнява и след това излишното се забърсва. Нищо не трябва да се стича, необходим е съвсем тънък слой. Този твоя е емайлиран и не е необходимо да го сезонираш. Ако искаш за да сме напълно сигурни го снимай и го покажи.

Общи условия

Активация на акаунт