Отговори
# 315
  • Буркина Фасо
Благодаря, The_Third, ами в такъв случай ще има температурен шок, защото ще слагам тесто от хладилника в горещия съд. Пак съм в изхода позиция.... Confused
е, колко ще е горещ този съд ? няма да е 200 градуса.
ако температурната разлика м/у тестото и съда е  40-50 градуса няма да има проблем.
по-страшно е ако разликата е  150-200 градуса.

# 316
  • София
Благодаря, The_Third, ами в такъв случай ще има температурен шок, защото ще слагам тесто от хладилника в горещия съд. Пак съм в изхода позиция.... Confused
е, колко ще е горещ този съд ? няма да е 200 градуса.
ако температурната разлика м/у тестото и съда е  40-50 градуса няма да има проблем.
по-страшно е ако разликата е  150-200 градуса.

Съдът се загрява на 250 градуса във фурната минимум 30 минути, а тестото е около 5-7 градуса.

# 317
  • Буркина Фасо
тогава е по-опасно за съда.
каква е идеята той да се загрява до 250 гр, а тестото да е студено?

# 318
  • София

Такава е технологията на печенето на хляб с квас Blush

# 319
  • Варна

И аз се изненадах, защото представите ми бяха, че тестото не поставя в чугунената тенджера непосредствено от хладилник след всичките му там премесвания и още цикли на втасване. Проверих в темата за хляб с квас https://www.bg-mamma.com/?topic=1627595 и видях, че като се извади от хладилник, тестото трябва да почива на стайна тепература. Дадени са времена за доста от процедурите коя как се изпълнява, но не ми се проверява за всичо, че ще взема да си правя хляб и да кача тегло Simple Smile Най-добре е пак да се проверят правилните стъпки. Ползат успешно чугунени тенджери, стъклени купи, плочи за пица... Гледам, че за максимално добри резултати с апетитна на външен вид кора на хляба е важно да се създаде пара във фурната през първите 20 минути на печене.
Отново видеа и блогове могат да помогнат за правилните стъпки без да пострада нито една чугунена тенджера Simple Smile

# 320
  • Буркина Фасо

Такава е технологията на печенето на хляб с квас Blush
тук работа ще върши чугунена, но не емайлирана тенджера.

# 321
  • София

И аз се изненадах, защото представите ми бяха, че тестото се поставя в чугунената тенджера непосредствено от хладилник..
Чихинци, благодаря. Yum
Скрит текст:
Правя хляб с квас повече от 2 години. Точно за да може да се създаде тази пара е необходимо тестото да е много добре охладено, освен това някои слагат кубчета лед на дъното на съда. В момента пека в подобен съд и той е емайлиран, поне така пише, но няма поражения по него.
https://homecorner.bg/Breter-tava-oval-s-kapak-emailul-roaster-3 … aylirano-pokritie
Но когато избирах чугун ми се искаше съда да е многофункционален, което май няма да стане Smile
Оспамих темата .....

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 13:01 от emy_emy

# 322
Ами то по пътя на логиката... ако на оребрен емайлиран тиган трябва да пека пържоли първо да ги темперирам ли? Само си разсъждавам...
Мисля, че с тестото няма да има проблем. То дори и да е студено няма да може да охлади така рязко чугуна както ще го направи водата. Пак ще дръпне температура, но в същото време там където тестото контактува в чугуна самото тесто ще се нагрее и ще спре да охлажда. При водата охлаждането няма да спре.

# 323
  • Варна
emy_emy

Във видео клип на човек, имащ кулинарен канал точно това спомена, че е добре да ползвате по-обикновена емайлирана чугунена тенджера, защото емайлът няма да изглежда цветущо във времето и ще има микропукнатини - все пак се води стъкло. Човекът винаги слага намачкана предварително хартия за печене, за да не залепва тестото. Не се отказвай от мечтите си! Simple Smile Хляб с квас се прави и като е починало тестото извън хладилник. Толкова съфорумки правят смело хляб. Попитай тях в темата им за опасенията си относно запазването на целостта на емайлирания чугун и как процедират те, съответно в какво състояние са им съдовете. Повярвай на тях. Хляб с хляб с добра кора може да стане и в тава, като преди това си направила пара във фурната. За да става в стъклен и керамичен съд, чугунът отново не е по-лошо решение.

Хващай неемайлиран чугун. Отново се получава страхотен хляб. Става и за лагерен огън.

# 324
Освен за печене на хляб за какво друго ползвате чугунената тенжера?

# 325
  • Deutschland/HE
В кръглата готвя различни неща, особено ако е необходимо да се запича във фурната. Сарми готвя, телешки бузи, разни яхнии. За хляб си купих правоъгълна, дълга.

# 326
  • софия
Готвя всичко в нея, пека месо. Хляб не съм правила, но някой ден ще опитам.

# 327
Благодаря много за споделеното .. А па бързо ли стават ? Например телешко месо готовите ли в тази тенжера? Къде мога да намеря рецепти?

# 328
  • Deutschland/HE
Само риба не съм готвила в чугунена тенджера, защото я предпочитаме на скара или фурна.

# 329
  • софия
Всякакво месо готвя в чугунката. Не става по-бързо, става по-вкусно.
На мен ми е удобно и защото приготвям в нея на котлона, и после слагам във фурната. Обичам да пека в нея.
Напр. Печено цяло пиле с картофи за 2-3 ч. на 160-170° във фурната става вълшебно. Месото става мозък - сочно и запечено. В нея правя и сарми.

Зеленчуците, ориз запазват форма, не се разкашкват. Благодарение на темата се престраших и чугунките станаха основни съдове за готвене вкъщи. Единствено с един оребрен тиган още не съм се престрашила и седи така в шкафа.

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 19:24 от zvаnchе

Общи условия

Активация на акаунт